Méhlegelő

• 2967 válasz
  • 1246137 megtekintés
Re:Méhlegelő
« Válasz #1200 Dátum: 2016. Október 03. 08:41 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 30. 22:05 írta kivancsi111 »

« Válasz #1201 Dátum: 2016. Október 03. 08:51 »
Jenő!
Az atkairtás rovatban válaszolok.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1202 Dátum: 2016. Október 03. 14:48 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 30. 22:04 írta kivancsi111 »

*

izso60

• 573
« Válasz #1203 Dátum: 2016. Október 03. 20:18 »
Üdv. Uraim!
Jenő!
Ez szép volt!
Az új Mavrik-ról magam is szándékoztam tájékoztatni a félre informálódott sereget,de megelőztél.
szerintem az helyett hogy a klub megvezető fikáz megköszönhetné a részletes tájékoztatást.
A fekvő kaptárakról a XXl.században csak múlt időben beszélhetünk,vagy legalább úgy kellene.
Le se merem írni hogy jellemezte néhai mentorom azt a technológiát amivel egyébként korábban Ő is eredményesen méhészkedett,de tudott haladni a korral,tudott fejlődni technikailag is és szellemileg is!

*

robi 75

• 1013
« Válasz #1204 Dátum: 2016. Október 03. 20:54 »
Gondolom a mentor azóta a rakodóval fele annyit dolgozik, és a méze is kétszer annyi , mint fekvőben volt.
Üdv:robi

« Válasz #1205 Dátum: 2016. Október 03. 21:40 »
111

« Válasz #1206 Dátum: 2016. Október 03. 21:49 »
Ismét érdeklődtem őszirózsa ügyben.
Olyanoktól akik állandó telephelye közelében tengernyi van belőle.
Az, hogy mit írnak a zöldön, hidegen hagy.
Ezek a profi méhészek mind azt állították, hogy soha a büdös életben nem volt gondjuk ezzel a növénnyel.
Én úgy látom itt másról van szó.
Ha azt írtam volna, hogy ez a növény egy átok, akkor erre olyan kontra jönne, hogy egy kincs.
Lényeg, hogy ismét olyan ember mond róla véleményt, aki soha a közelében sem volt.
Én pedig azoktól érdeklődtem akik ilyen helyen méhészkednek, valamint jómagam is 15 évig a Dráva holtágában teleltem.
Soha nem volt tőle nozemám, de ezt mások sem állítják.
Sőt, kiváló telelő élelemnek tartják.
Az írás többi részére nem reagálok, azt este megkaptuk rá a választ Dr.Hegedűs Dénestől.
Sőt azt is, hogy a prizinbe, destrutorba kevés cukrot KELL tenni.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1207 Dátum: 2016. Október 04. 16:49 »
111

« Válasz #1208 Dátum: 2016. Október 04. 19:04 »
Valahogy úgy érzem ezt az idézetet nekem szánták:
"...írd már meg a dúshajúnak, hogy ne rontsa már az üzletedet, te abból élsz, hogy az ő tanácsaira hallgató méhészeket látod el tavasszal méhcsaládokkal..."
Akkor mi ebben a rossz?
Csinálom Jenőnek a bizniszt.
Annyi bibi van az egészben, hogy légy szíves idézzétek be azt a részt, ahol én tanácsot adtam ebben a kérdésben.
Olyan méhészek tapasztalatit közöltem, akik "őszirózsás" területen tanyáznak, és ezt írtam le.
Találtam a bajotokra egy választ.
"A diszlexia a nyelvvel, a beszéddel és az olvasástanulással kapcsolatos részképességzavar. Fő tünete az olvasási képesség elmaradottsága......"
Nem idézem tovább a Wikipédiát, mert innentől sértő.
Szerintem ez a baj!
Amit leírok másként értelmezitek.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1209 Dátum: 2016. Október 04. 21:41 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 30. 22:06 írta kivancsi111 »

« Válasz #1210 Dátum: 2016. Október 05. 06:25 »
Ezt jól összehoztad Jenő!
A kolduskrizantém, vagy őszirózsa virágzásából érdekes következtetéseket vontál le.
Még egyszer leírom, talán így érthetőbb.
Azért írtam erről a növényről mert sok Baranya, és Tolna megyei méhész telephelye van ilyen őszi méhlegelő közelében.
Arra adjál választ, amit előző írásomban is kértem, hol olvastad azt, hogy javasoltam az erre a növényre való vándorlást, vagy egyebet?
Egyszerűen ezeknek a méhészeknek a tapasztalatit soroltam fel, valamint én is 15 évig ilyen helyen teleltettem.
Most nehogy azt a következtetést vond le, hogy azért jöttem el onnan, mert gáz ez a növény.
Egyszerűen nem fért bele az időmbe a 100 kilométeres napi ingázás.
Ja és akinek most van még 1-2 esetleg 3 keretnyi fiasa velük mi a gond?
Rengeteg virágport ad ez a növény, és a kikelő méhek hosszú életűek, egészségesek.
Majd a beköszöntött hideg idő visszafogja a méhanyákat.
Képzeld el láttam ilyen helyen lévő méhcsaládokat, elhiheted, hogy gyönyörűek.
Az atkával sincs gondjuk, a témát befejeztem.
Te soha nem voltál ilyen növény közelében, az udvarodból az utóbbi időben nem viszed ki a méheidet.
Miért írsz olyan dolgokról véleményt amit nem tapasztaltál meg és nem láttál?
Én csupán ennyit kérdeztem Tőled, amire olyan választ kaptam, aminek semmi köze az őszirózsa virágzásához.
Üdv:
Attila

*

zümi

• 1382
« Válasz #1211 Dátum: 2016. Október 24. 09:44 »
Ezt az idézetet egyik közösségi oldalról mentettem!
Érdemes elolvasni :o
Idézet
Sziasztok! Ígértem néhány gondolatot a méhlegelő javításáról. Magamról annyit, hogy jópár éve beleástam magamat ebbe a témába. Sokszáz, ha nem több ezer fát sikerült a családomnak elültetni, nem is szólva a cserjékről és lágyszárú növényekről.
Itthon gond van a méhlegelőkkel. Ez sajnos tény. És itt nem is talán az 1200000 méhcsalád a legfőbb probléma. A fő ludas, mi emberek vagyunk. A mezőgazdaság teljesen átformálta az ország arculatát az elmúlt évszázadokban. Rengeteg erdőt kiirtottak, réteket betörtek, mocsaras területeket lecsapoltak. A mai erdőkkel is a legfőbb probléma a monokultúra. Sokszor 1-2 fajból állnak egybefüggő erdők. A mezőkkel is hasonló a baj. Folyamatos fűnyírással kivesznek a réti virágok. És akkor a mezőgazdaság és a szántók. Tonnaszám megy ki a földekre a gyomirtók. Monokultúra, amíg a szem ellát. A szántókon régen megtalálható virágos növényeket mára szinte teljesen kiirtották. Jó példa erre a tisztesfű, más néven tarlóvirág. Megemlíthető lenne még itt számos faj, de a célom most nem ez. Összefoglalva a környezetünkben a méhek már nem találnak éven át tartó virágos legelőket, hanem néhány hetes hullámokban van pár nagymennyiségű virágot adó növény és slussz. Többen okolnak kormányokat, mezőgazdasági szervezeteket, önkormányzatokat szomszédokat és még kitudja kiket. A nagytöbbség a megoldást is mástól várja. Szerintem ez a rossz hozzáállás. Ne mástól várjuk a megoldást, tegyünk érte! El is érkeztünk az igazi mondanivalómhoz. Nálunk 2-3-4 főhordásos a területünk. Repce, akác, nyári vegyes, ritkán kevés napraforgó. Ezek a hordások körülbelül 8-10 hetes hordást biztosítanak éves szinten. Ezek után és köztük szoktak jönni a zöld sivatagok. A zöld sivatagnak szoktuk hívni az olyan időszakokat, amikor minimális vagy nulla a virágpor és nektár hordás. Magyarán nem virágzik szinte semmi. Ezeket a holtidőket kell egy kicsit megrövidíteni. Az első amivel sokat tehetünk, a gyümölcsfák telepítése. Március-áprilisban remek virágpor és nektár források lehetnek a családoknak. Érdemes az ültetendő fajokat úgy összeválogatni, hogy ne egyszeri virágzás legyen, hanem heteken keresztül tartó. Megfigyelésem szerint kiváló gyümölcsfák: cseresznye, sárgabarack, szilva, körte, alma, birs, meggy. Ezek között jelzőfák is vannak: cseresznye, birs. Kommentekben jöhet, ki tudja, mit jeleznek ezek a fajok számunkra, méhészeknek!  Fáknál maradva. Olyan területeken, ahol bőven van akác, nem ajánlatos akácot, császárfát telepíteni. Miért? Mert ez olyan, mint vödörbe vizet vinni a tengerbe. Értékes területekre inkább olyan fajokat ültessünk, amik hiányos időkben hasznosulnak a méheinknek. Szóval, 3 hársfajt keverve érdemes ültetni. Ezek a fajok virágzási sorrendben: nagylevelű hárs, kislevelű hárs, ezüsthárs. Június első hetében nekiállnak virítani és egészen július első-második hetéig virágzanak. Méheink imádják. Bőven adnak nekik munkát. Mézük kellemes, könnyen eladható. Nagy mennyiséget nem adnak, de 6 hét munkát a méheknek, nekünk egy kis mézet igen. A másik faj, ami júniusban virít az a szelídgesztenye. Hatalmas mennyiségű virágport ad, némi nektárral. Örösi szerint minden méhesben legyen legalább egy szelídgesztenye, a méhekre gyakorolt rendkívül pozitív hatásai miatt. Eddigi fajok nem csak a méheknek, de nekünk is hasznot termelnek! Gyümölcsfák és a szelídgesztenye a gyümölcsükkel, hársok virágzatukkal. Az időben előrehaladván elérkeztünk július-augusztushoz. Általam ajánlott fafaj az evódia más néven kínai mézesfa. Jól ad virágport és nektárt is. A méheink mindenképpen örömmel fogadják. Igazi hordástalan időkben tud segítséget adni a családoknak. Kis serkentéssel is felér már néhány fa is! Pont, számunkra ebben az időben a legfontosabb a segítség, hiszen a családoknál a telelőméhek „előállításának” az ideje van. Az általam felsorolt fajok példák. Biztos vagyok benne, hogy vannak még igen hasznos fajok. Ez a kis iromány jó lehet gondolatébresztőnek. Örömmel várom más fajok ajánlását is.
Jó esetben minden méhész kollégának van telephelye. Érdemes lehet szemezgetni a fafajokból és ültetni közülük. Ha már minden méhész évente csak 10 virágzó fát ültetne, az hatalmas előrelépés lenne! 10 csemete ára 2-10kg akácméz ára. (2000 Ft, kg-os áron számolva.) Értékeljük annyira a családjaink munkáját, hogy a haszonból forgassunk nekik vissza ennyit! Nem egy eget rengető összeg, de néhány év alatt a családok meg fogják hálálni! Örülnék, ha minél több építő jellegű kommentek érkezne! Amennyiben van rá igény, a következő nagy lélegzetvételű témakör a cserjék és a lágyszarú növények lesznek. Hatalmas potenciál van bennük is, gyorsabb sikerrel, mint a fák esetében!  Köszönöm a figyelmeteket!
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #1212 Dátum: 2016. Október 24. 22:46 »
Szomorú napom volt ma.
Ismét nekirontottak a megmaradt galagonyásnak.
Hatalmas, ősi galagonyásokat irtanak a röpkörzetemben.
A szó szoros értelemben fáj a szívem, amikor meglátom mit művelnek.
Hektáronként 70.000 Ft támogatást kap a gazda, "Legelő visszaállítási támogatás" jogcímen.
Katasztrófa.
Ha ezt nem állítják meg nem tudom mi lesz velünk.
Mindenhol vadháló, vadriasztó, szőlő és legelő.
A legelőket sokszor kaszálják.
Ma kiakadtam, hogy mekkora galagonyást pusztítottak el.
Nem jutok szóhoz.
A gallyakat összedarálva viszik Mohácsra a farostlemez gyárba.
Körülbelül 100-150 éves galagonyást számoltak fel.
Sokat kirándultam arra, rengeteg madár fészkelt ott.
A holdbéli táj lesújtó.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1213 Dátum: 2016. Október 25. 05:59 »

Mindenhol vadháló, vadriasztó, szőlő és legelő.

Ez elvileg az ország gazdagodását mutatja. Hollandiában például csak a nemzeti parkokban találni természetes vad területet. Azokon kívül ott minden élére van vasalva. Mondjuk ott a munkások nem olyan minimálbérért rendezik a területeket, mint itthon.
Amúgy én is sajnálom az elvadult területek megszüntetését.

« Válasz #1214 Dátum: 2016. Október 25. 07:05 »
Ráadásul ha még ehhez társul, hogy odaköltöztetnek még pár száz családot, mert "megéri méhészkedni" akkor még szomorúbb napjaid lesznek. Hiába értetlenkedik az ember, hiába próbálná magyarázni, hogy NEE  mert így is nagy a baj, hasztalan. Sok helyen már egy ideje egyébként is túlélő módban vagyunk... Nem messze tőlem egy fiatal gazda már árulja az állományát, jövőre mindenképpen eladja. Kérdeztem tőle, hogy annak idején mire alapozta, hogy a telephelyemtől légvonalban 500m- re telepedett le? Azt mondta, nem erre számított... Kérdeztem mire számított? Arra, hogy majd a bazaltkőről gyűjtenek?  Elmondtam, hogy mi már itt méhészkedünk 36 éve és az utóbbi 10 évben évről évre rosszabb minden. Ha valaki betartja a szabályokat akkor nem lehet megtiltani senkinek, hogy méhészkedjen. Remélem, sikerül majd eladni az állományát. Bár úgy tudom, hogy ha nem is több száz családdal de jön helyette más...