Méhlegelő

• 2962 válasz
  • 1242664 megtekintés
*

Geddekas

• 5859
Re:Méhlegelő
« Válasz #990 Dátum: 2016. Május 08. 22:55 »
Jenő!

Ha nem is Csintó csapat néven, de a csapat magja már létezett és már együtt dolgozott. Akkor az aláírásgyűjtésért, aztán a méhmérgezések ügyében, később a közhasznúság megtartásárért, aztán pedig a változásért. 

Ma megnéztem a méhlegelőmet az M3-as felől, tehát Bagtól az M0-ás elágazásig. Külön odafigyeltem a Kisbagi dombtetőre. A völgyekben még most is fekete az akác, a dombtetőkön zöld. Mutatóban van itt-ott bimbó a fákon. Nem távcsővel néztem meg őket, mert fölösleges. Ha te láttál távcsővel virágfürt kezdeményeket, akkor az már a lefagyott helyett indult el, tehát nagy érték nincs benne. Az M0-ás mentén látom, hogy néhány vándorméhész már táblát tett ki. Nem hiszem, hogy oda fognak telepedni, mert nincs mire. De ez legyen az Ő bajuk, mert az a rész már messze van tőlem.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #991 Dátum: 2016. Május 10. 19:31 »
Ma időjárás szempontjából (már az idén sokadszorra) kettészakadt az ország.
A Tisza vonalától keletre bomba idő volt.
Itt lent délen áztunk, és sajna fogunk is.
Az akác ezt a szotyorgós, szél nélküli csapadékos időt egy darabig tűri, aztán lebarnulhatnak a virágok.
Most még nem tartunk ott!
Hihetetlen, de ebben az időben is tekertek a méhek.
Momentán nem örültem neki, mert a vizes virágokban sok méh áldozatul eshet.
Volt már hasonlóban részem.
Lesz még a méheknek alakalom a gyűjtésre, de a lehetőségeink, és a valóság sokszor nem találkozik.
Rekordok akkor születnek amikor minden passzol.
Időjárás, akác, méhek.
Nagyon kellemes akácillat terjeng itt a faluban is.
Sajnálom azokat a méhészeket akiknek az idén ebben nem lesz részük.
Azért vannak becsapós erdőrészek is.
A pattogatott kukoricához hasonló virágok úgy hullanak mint a hó.
Érdekes, mert találtam ilyent hegytetőn is, ahol elvileg nem volt fagy.
Az biztos, hogy izgi évnek nézünk elébe.
Minden gramm mézet meg kell becsülni.
Nagyernyei Attila

*

zümi

• 1382
« Válasz #992 Dátum: 2016. Május 11. 20:38 »
Ma délután úgy mentek a méhek mint a rabló :) egyszerűen jó volt látni mennyire kiakarják használni a jó időt!
Szerintem érzik,hogy holnaptól megint kézifék :'(
Remélem nem lesz nagy eső és tudnak gyűjtögetni egy "kicsit"
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #993 Dátum: 2016. Május 11. 20:39 »
Nálunk vasárnap elindult az akác. Azóta csak a mai nap tudtak gyűjteni róla, 1 kg volt a gyarapodás. Egy kicsit kezdtem bizakodni, mert a családok szépek, a hordás is megindult, és viszonylag normális időt jósoltak az elkövetkező napokra. Ezen felbuzdulva ma betűztem 2-3 műlépes keretet minden családhoz a szűkített fészekbe. Nemrég jöttem be, első dolgom volt hogy megnézzem az előrejelzést, és az alábbi kép fogadott. Nagyon el vagyok keseredve. A begyűjtött tavaszi mézet a méhek felélték a kéthetes hideg időben, és most úgy néz ki, hogy akácról sem lesz mit pörgetni. Új pörgetőt vettem tavasszal, még nem szedtem le róla a védőfóliát. Lehet, hogy az idén már rajta marad...

*

barger

• 173
« Válasz #994 Dátum: 2016. Május 11. 20:58 »
Nálam is elindult az akác. 1kg emelkedés volt. Az akác nagyon vegyes képet mutat, a közvetlen környezetemben 50%körüli a fagykár.  Sajnos a fejük feletti akác ment el. Ami maradt anak a virágzata a zöld fürtben lévőtől a teljes virágzásban lévőig változik. Bizakodó vagyok, ennek fényében akár 3 hét is lehet még az akác. Ez a het a rossz idő miatt már megy a levesbe. A fagyottra meg külön kíváncsi vagyok fog e mézelni.  Valami olyasmit olvastam hogy 25%-ot ad. Meglátjuk.
Baranyi Gergely

« Válasz #995 Dátum: 2016. Május 11. 23:18 »
Álom álom édes álom , szarrá rohad az akácom-akácod !!!!!!!

« Válasz #996 Dátum: 2016. Május 12. 07:11 »
Fagyott? Ami újrahajtott? Azt vehetjük úgy hogy nincs, tudom emlegetve van hogy ad néha talán , némi alacsony cukorfokú nektárt. Lehet hogy ennek az előfordulása 50 évente egyszer? Nem alapoznék ilyen csodákra.

*

nata

• 176
« Válasz #997 Dátum: 2016. Május 14. 15:33 »
Jó párszor meg lett már itt említve a galagonya. A napokban erősen elgondolkoztam azon, hogy a repcét hanyagolni kéne hosszútávon. A telephelyem környékén pedig sok galagonya van. Nem is permetezik, megspórolok 1 szállítást, helyben is van. Lehet hosszútávon alapozni a galagonyára? Szépen fejlődnek rajta a családok? Ad akkora hordást, hogy építenek rajta? Tudom ez változó, de átlagosan megéri galagonyán maradni?

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #998 Dátum: 2016. Május 14. 16:08 »
QUQURIQ !!!

nata!
A galagonya jó méhlegelő!
A családok jól fejlődnek rajta, mert ad bőséges virág prot is.
Ha ősszel és télen beázik, nem fogsz csalódni.
A mézét csak kiüvegezve adjad el, a szívbetegek kapkodnak érte!
Lehet a virágját is leszedni, megszárítani és teának is kiváló.
Én pár éve nem is megyek repcére.

Kiskakas

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #999 Dátum: 2016. Május 14. 23:59 »
Korai Akácos méhlegelőn egy barátomnak eddig összesen 6 kg-ot emelkedett a mérleges kaptár súlya. Vagyis pergethető méz eddig egyetlen deka sem gyült a kaptárokba.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1000 Dátum: 2016. Május 15. 12:51 »
Autóztunk Pécsvárad felé 6 fok és vastagon lepotyogva az akác virág sajnos !!!!
« Utoljára szerkesztve: 2016. Május 15. 12:57 írta george75 »

« Válasz #1001 Dátum: 2016. Május 15. 13:12 »
Ahol még marad némi virág a hidegfront elmúltával is, ott sem lehet sokmindenre számítani,  a legjobb esetben is max 2-3 hordásos napra. A jó idő első napján, délutánra kerekedik némi jelentősebb hordás, majd másnap már a dandárja következik, harmadnaptól már hirtelenen beálhat a kilózás. "Lefő" a virág, sajnos több ilyen évünk is volt. Természetesen függ a virágzás előrehaladottságától, és a hidegfront hosszától.

« Válasz #1002 Dátum: 2016. Május 16. 21:56 »
A Zöld fórumon Arisztaiosz fikázza egyik írásomat.
Szeretnék rá reagálni, meggyőzni nem akarom, ő sem tud engem.
Tehát közlök néhány tényt.
Olyan 10 évvel ezelőtt Romhányba voltak a méheim, okkoriban 300 fölötti Hunorral vándoroltam oda.
Hajnalban arra ébredtem, hogy a vizsla kutyám a lakóautónkban vacog, szabályosan kocogtak a fogai.
Kilépve a kocsiból nem is csodálkoztam.
A fű mindenhol DERES volt!!!!!
Érted Arisztaiosz?
Azon a napon 12 kiló 60 dekát mértem.
Ezt megtapasztaltuk kollégáimmal is még egyszer Szécsénykében, akkor csak 9 kiló volt az emelkedés aznap.
A hideg hajnalok kitolják a virágzási időt és bomba mézelést okoznak.
Minden méhésztársamnak ezt kívánom!
Az akác alatti köd egy átok, és még sorolhatnám.
Ezzel fejezi be szánalmas írását:
"Tehát fel a fejjel, nincs itt komoly baj, csak eszerint a tapasztalat kevés még... Olvasgassák tehát a "Nagy Tanítót", a méhlegelők felkent szakértőjét, s nyugodjanak meg: az akác és a méhek tudják a dolgukat. A leírás szerint ma legalább 10 kg gyarapodással számolhatnak!"
Igen, ha dandár lenne Te nagy okos!!!!!
És ma hány fok is volt?
Amiről én beszélek, akkor nappal 27 fok!!!!!!!!!!!!!!
Majdnem csúnyát írtam, de megbántam volna.
Most már csak azt szeretném tőle megkérdezni mit akar elérni ezzel az ócska trükkel?
Aki nem méhész, soha nem vándorolt minek kotyog bele a nagyok dolgába?
Szánalmas.
Fája vereség és így tombolsz?
Nagyernyei Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1003 Dátum: 2016. Május 16. 23:02 »
No! Az a nappali 27 C fok hiányzik most, de nagyon. Ha az nincs, akkor az éjszakai hideg csak ront a helyzeten. 

« Válasz #1004 Dátum: 2016. Május 17. 07:16 »
Tovább kutakodtam régebbi feljegyzéseimben.
Volt amikor hétpecsétes titokként kezeltem a következő adatokat.
Ismét Romhány, második akác.
Hogy, állításom valódiságát bizonyítsam egy olyan nevet is leírok, aki (akik) azóta már nem méhészkednek.
Somogyi Zoltán és felesége Kati ( a Tolna Megyei Méhész Egyesület volt gazdasági vezetője) említette nekem valamikor 1990-ben, hogy Romhányt el lehet érni Szekszárdról.
Akkoriban az első akác elég jól sikerült, a méheim is bombák voltak, de Nógrádból nem voltak tapasztalatim mert előtte a Bakonyba, főként Rédére jártam.
Miattuk, elmondásuk alapján kerültem Romhányba, később Keszegre, Felsőpeténybe, Szécsénykébe.
Az egyik alkalommal kérdeztem Somogyiékat, hogy mikor tervezzük a vándorlást?
Ők most még nem tudnak jönni, mert még ki sem pörgettek.
Én két nap múlva mentem.
A tájolási napon(pénteken)7 kiló, utána 11 majd 12!!!!!
Ők hétfőn reggel pakoltak szakadó esőben.
Délután felhőszakadás, jégeső, vége lett az akácnak.
Még a vihar után 5 kilót bekínlódtak a családok, és kutatás.
Miért írom ezt?
Mert a péntek hajnali pakolászásunkkor majd meg fagytunk, volt aki azt mondta fázik a füle.
Olyan 3-4 fok lehetett!
A dandár elejére érkeztem, hidegfront után.
Arisztaiosz soha nem vándorolt több száz kilométert, amit tud, azt is mástól hallotta.
Én elismerem biológiai és egyéb szakmai tudását, de mint kiderült azt is mások írták helyette.
Lehet a fikázásomat is?
Szeretném a másik oldallal közölni, hogy új időszámítás kezdődött.
Meg kéne nyugodniuk, és a szakmára koncentrálni.
Írásaimban nem azt állítom, hogy a hideg hajnalok nélkül nem mézel az akác, de a lényeg a nappali 24-27 fok.
Mostani telephelyemen megtapasztaltam a másik végletet is.
Éjjel 18 fok nappal 34.
Akkor is jól sikerült az akác.
Tegnap 15 fokban volt 70 deka itt a faluban.
Csodálatos növény, és csodálatosak a méhek.
Nagyernyei Attila