Méhlegelő

• 2967 válasz
  • 1246641 megtekintés
*

Kitin

• 934
Re:Méhlegelő
« Válasz #900 Dátum: 2016. Április 08. 12:52 »

A méhcsaládok állapota Tolna megyében amolyan 2. akácra valók.
A saját állományomról a másik rovatban fogok írni, de csak este.
Nagyernyei Attila

?

« Válasz #901 Dátum: 2016. Április 10. 07:55 »
Ezzel a hajtatással csak az a gond hogy alsó  ágakkal lehet megcsinálni, tizenméterről hogyan lehet ágat szerezni? Az alsó régióban lévő virágok nem sokat jelentenek általában mert csak az erdő széleken, vagy egyedülálló fák esetén vannak. Régi idők méhészei még mesélték hogy kidöntöttek egy-egy fát, hát nem tudom igaz volt-e de ha ma tenné az ember biztos nem kellene többet még a környékre sem mennie.  Természetesen cserjések, és a fiatal telepítések fái esetén más a helyzet, de ezek többnyire érdektelenek számunkra. Maradt a távcsöves szemrevételezés. A füstöléses védekezés a vándorméhésznek nem járható út. (Kb kivonulnának a tűzoltók és a rendőrök) Felénk már csak bográcsozás, és szalonnasütés miatt szabad nyílt tüzet gyújtani. A méhészek általában több vándorhellyet tartanak fent, illetve lehetőséget. Ahol kevesebb fagy volt, oda pakolnak. Kiugró eredmények mostanában inkább kalapos virágzás esetén voltak. Azt tartják hogy ilyen esetben több nektárt termel a virág, de ami biztos hogy ilyenkor többen, máshol kerítenek hellyet, így kevésbé leterhelt az ilyen erdő. Ahol talpig virágzik, lehet hogy ott meg sűrűsödnek.

« Válasz #902 Dátum: 2016. Április 11. 07:36 »
Kiskakas

Ez idei hajtás?? Természetes, vagy hajtatott???   Honnan származik  ???
Bács megyében most lehetne látni a fagyhatárt, szerencsére sehol nem látszik.
Megfázott hajtások sem igazán láthatók.
Valószínüleg még ebben a hónapban nyílott, mézelő akácunk lesz.

A méhésznek is és a méheknek is fel van adva a lecke.

« Válasz #903 Dátum: 2016. Április 17. 20:35 »
Én úgy látom itt a városban az akácvirágok vége elkezdett színt váltani.
Szorít, szorít az idő. Sajnos a méhcsaládok közül jó pár még nincs készen a virágzásra, bár napról napra kelnek.
Érdekes módon pár családnál szinte csak a fiasítás van kijáró szinte alig. Mintha most lenne a nemzedékváltásuk, vagy inkább a vegyszerezés hatása?
A repcéről eddíg nem sok mindent takarítottak be a családok, és már nem is igen lehet számítani semmire.

Üdv. jani bátya

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #904 Dátum: 2016. Április 17. 21:11 »
QUQURIQ !!!

Sírjunk vagy nevessünk?
A sírás sem megoldás, csak megkönnyebbülés...
Térjünk a lényegre!
Nálunk két hét és itt az akác!
Csak próba ként, pár családot most úgy rakjatok össze, rajzás érettre!
Így könnyen megláthatjátok, hogy mit produkált volna az akác, ha a családok, minden család, egyszerre felfejlődtek volna!!!
Persze az időjárás kezében vagyunk!
Csütörtök hajnalára még el is fagyhat... (remélem nem)!
Ha az idő kedvez, még így is, gyenge-közepes akácévünk lesz.
Hatalmas az országos elhullás!
Repcemézből alig lesz valami pergethető.
Így ne adjátok oda olcsón, a piacozók sokkal jobb árat fizetnek érte.
Az akácméz is belföldön kelendő lesz...
Méh nélkül nincsen méz...
Persze, ez csak egy Kiskakaks véleménye, mindenki maga dönt!

Üdv. Kiskakas! Baldavári László

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #905 Dátum: 2016. Április 17. 21:25 »
QUQURIQ !!!

Ja!
Még elfelejtettem leírni, hogy a "régiek" megfigyelése, ha levéllel jön az akác, nem lesz nagy nektárhozama...
Miért? Kérdezhetnétek!
Mert a levelek elviszik a növénytől az energiát és a nektárt képző sejtnedveket.
Arról nem is beszélve, hogy a méheink a levelek között sokkal nehezebben tudnak röpködni, pláne teherrel.
Az ország középső részében, sajnos levelesen jön az akác, igen zöldek a fák.
Azt is megfigyelhetitek, ha az égen túl sok a felhő, sokkal kisebb a méhek kirepülése, mint a szín kék ég alatt.
Az ideális felhő nélküli kék ég a legjobb gyűjtési idő.
Ezt kívánom mindenkinek!

Kiskakas, Baldavári László

*

Kitin

• 934
« Válasz #906 Dátum: 2016. Április 17. 21:39 »
QUQURIQ !!!

akkor most ne is vándoroljunk?

« Válasz #907 Dátum: 2016. Április 17. 21:43 »
Kiskakas!
Még egy ilyen hír és fazékba raklak ;)

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #908 Dátum: 2016. Április 17. 21:52 »
QUQURIQ !!!

1. Rakjátok össze a családokat ütőképessé.
2. Derítsétek fel, hol nem fagyott meg az akác.
3. Több helyet is nézzetek, de csak a véglegest táblázzátok ki.
4. Lehetőleg ne menjetek túlzsúfolt helyre.
5. Vizsgáljátok meg az akác virág kezdetet, hogy az a három egymás melletti középső rügyből hajtson.
6. Folyamatosan több portálon figyeljétek az időjárást.
7. Ha már letelepedtetek, és az akác is elindult, kóstoljátok meg az első fürtöket. (édeskésnek kell lennie)
8. Ha nem édes a virág, a vizet járják csak a méhek, ingerültek, gyorsan inkább keressetek új helyet a gyűjtésre.
9. Barátkozzatok össze északi területen lévő méhésszel, akivel kölcsönösen meg tudjátok becsülettel osztani az információkat! Segítsétek egymást mindenkinek jól esik!

Két éve nem voltam fent az északi akácon, mert nem láttam az értelmét.
Jól döntöttem!

Üdv. Kiskakas, Baldavári László

« Válasz #909 Dátum: 2016. Április 18. 01:37 »
Északi akácra csak akkor érdemes menni, ha bomba az állomány. Mert töbnyire kilométerekről kell hogy hordjanak csak a völgyekben találsz lepakolóhelyet, a meredek hegyi földutakon  képtelenség felmenni főleg méhekkel. A zsúfoltság is jellemző. Egyszer voltam, részemről soha többet kategória. Sokszor a semmiért hagyják ott a középakác végét a méhészek. A 15 kilós átlagot jónak mondják.
 Jelentősebb fagykárok egyenlőre nem voltak, legalább is a az általam preferált területeken. A családok jók, van még kb 2 hét addig még jobbak lesznek. összeraknom nem kell, némi kiegyenlítést lehetne eszközölni, ha mérséklődne a viharos szél. Mert nem szeretném a rajokat vadászni.
 Környékünkön nem panaszkodik senki, az utóbbi 5 év legjobb telelése volt. Egy az egyben kieteleltek, valószínű hogy kivételesen most más környék méhészeire járt rá a rúd.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Április 18. 02:02 írta Robotur »

« Válasz #910 Dátum: 2016. Április 18. 07:47 »
Attól függ ki  mit tekint északi akácnak.
Ez mindig annak a függvénye, hogy mekkora eltérés van a két virágzás között.
Azt javaslom, hogy aki második akácra szeretne vándorolni, mindenképpen saját szemével győződjön meg a különbségről.
Nagy pontosságot, és komoly szervezést igényel egy vándorlás, ezt majd a későbbi írásaimban részletezem.
A 33 év alatt kétszer szaladtam alá, és háromszor nem vándoroltam, mert vagy elkéstem volna, vagy fagy volt.
Az összes többi vándorlás megérte, a rekord méréseim is ott születtek.
A méhek hajnali kiengedését követően gyakorlatilag nincs tájolás, többször már 10 óra körül megvolt az első kilóm.
Ebből látszik, hogy dandárt követően, dandár elejére szoktam érkezni, a jobb eredményeim akkor születtek, amikor elkaptam a fenti akác elejét.
Az utóbbi években sajnos egyre közelebb kerültek a virágzások, nagyon nehéz jó döntést hozni.
Az északi akácon már sokkal jobbak a méhcsaládok, és az akácra vannak rákattanva.
Valóban oda nem érdemes gyenge állománnyal felmenni.
Néhány nap alatt eldől, hogy milyen a hordás.
Aztán jöhet a kutatásban való pergetés, a nagy méhsűrűség miatt véleményem szerint ez a legkeményebb időszak.
Most úgy látom a 33 év távlatából, hogy a statisztikám alapján egyértelműen megérte felmenni akácra.
Viszont kicsit óvatosabb lettem, mert az útdíj, a pályamatrica, a munkabér és az 1.000 Ft-os akácméz ára lehűti vándorlási szenvedélyem.
Nagyon sok tényezőt kell mérlegre helyezni, és akkor lehet dönteni.
Egy biztos.
A vándorlás teljesen felborítja az egész életünket, nagy lemondással jár.
A vélt haszon reményében ezt is a serpenyőbe kell tenni.
Nekem a legszebb méhészeti emlékeim a második akácról valók.
Húsz évvel ezelőtt június 1-én mentem Nógrádba!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A foci VB-t június közepétől a kocsmában néztük, néhány sör mellett.
Pár éve május 13.-án a második akácnak is vége volt!
Mi ez ha nem globális felmelegedés?
Remélem az északi akácon pergetett eredményeimet nem csak az emlékkönyvemből fogom ezek után olvasgatni.
Minden második akácra ácsingózó, vállalkozó méhésztársamnak azt kívánom, hogy ne habozzanak, ha szépek a méhcsaládjaik, és elérik az ottani erdőt, menjenek!
Azt a felemelő érzést semmi nem pótolhatja, amit dandár alatt produkálnak a méhek.
Olyankor mindig azt érzetem, hogy 120 évig fogok élni.
Aztán ha a jégtől kopogott a bódém, és virágoktól roskadó ágakat tépett a vihar...........hát ez is benne van.
Kellemes, balesetmentes vándorlást kívánok!
Nagyernyei Attila

« Válasz #911 Dátum: 2016. Április 18. 16:37 »
     https://www.youtube.com/watch?v=l-jE3TtwsxA

Úgy legyen  . Minden jót mindenkinek. ;)

Albert

« Válasz #912 Dátum: 2016. Április 18. 18:22 »
A vándorlás, és főleg a megszervezése, és az előkészületek mindíg sok munkával és feszültséggel jár. De amikor már ott van az ember és ígéretes a virágzás, sőt amikor tartósan emelkedik a hordás az tényleg felemelő érzés. Ez a méhész karácsonya, ahogyan azt a régiek mondták. És ilyenkor előkerült a hűtőveremből a pálinka is, mivel nics ünnep házipálinka nélkül :). Ez így van ma is, de elég benyúlni érte a lakókocsi hűtőjébe. .. De elmúlnak a szép napok gyorsan, jön a pergetés, amint az utólsó keret is bekerül a pergetőbe hívom  fuvarost, mikor tudsz értem jönni? Innen megint kész szakadás az ember, na meg ideg, hogy nehogy beesőzzön mert akkor az otthoni földutakra még traktor is kell a teherautó elé. ....,meg, nehogy ez meg az...
A vevő amikor megkérdezi miért ilyen drága ez az akác, hát ...
Húsz éve csinálom ezt a vándorcirkuszt, eddig kettő akácot hagytam ki, valószínűleg most lesz a harmadik. Van mi fontosabb az életben, maga az élet.

« Válasz #913 Dátum: 2016. Április 18. 20:39 »
Mikorra várható a fehér akác virágzása Szabolcs megyében, nyíregyháza környékén. Megtudná mondani nekem valaki? Előre is köszönöm. :-\

« Válasz #914 Dátum: 2016. Április 18. 21:13 »
Onnan délebre 25 kilométerrel, a hónap végére saccolják. Én nem láttam személyesen, csak telefonos infó az erdész emberétől, vélhetőleg méhészek véleménye alapján.