Sziasztok,
A marketinghez én sem értek (sok minden máshoz sem)...
3 dolgot -üveges mézeladás témában- viszont az én kolibri agyam is képes felfogni.
Kereslet/kínálat
Fizetőképes kereslet
Mézfogyasztás/fő/kg/év
Érzékeljük, hogy a jelen helyzetben jelentős túlkínálat alakult ki a hazai üvegezős piacon.
Tudjuk, hogy a hordós felvásárlási árak -már ha veszik egyáltalán- a béka segge alatt vannak. Olyanok is sokan próbálkoznak üveges eladással akik eddig ezt nem tették. Mindenki próbálkozik. Akinek nincs tartaléka fejvesztve próbál szabadulni a mézétől. Nem érdekli sem más méhészek árai, sem marketing, sem semmi...
Nemzeti valutánk/fizetőeszközük a forint értéke szintén a béka segge alatt. Finomabban fogalmazva lóf@szt sem ér. Nem csak az euróhoz képest csökken az értéke (402,78) hanem az eu-ban rekordmagas hazai infláció -kiváltképp élelmiszer- miatt is folyamatosan csökken a vásárlóértéke. Emiatt aztán az pl. egyszerű gyári melós, vagy éppen aki máshol alkalmazott (netán méhész) egyértelműen tudja, hogy egyre kevesebb dolgot tud vásárolni a jövedelméből.
A méz -nálunk- nem alapvető élelmiszer így gyakran az utolsó a sorban a bevásárlólistán.
Aztán vannak még a bolti akciók, ismerjük is: "Válogatott magyar méhészektől" kedvező árakon 1599Ft/900g.
Szóval, Attila az én mézem (és gondolom a legtöbbünké) nem 3500 vagy 4500 Ft-ot ér. Legalább 6000 -et. De ha a 6000 -et 0-val szorzom akkor könnyen kiszámolható lesz a bevételem. Szerintem még 4500 -nál sem lenne bonyolult a matek. És az most mindegy, hogy mennyibe kerül egy gombóc fagyi vagy egy fokhagymás lángos. Az mindegy. Mi mézet szeretnénk eladni. Sokan és sokat.
Szóval egyszerre jött a nyakunkba minden rossz ami csak jöhetett. Mondhatni összecsaptak a fejünk felett a hullámok.
De hogy jutottunk idáig?!
Ennek ugye számtalan oka van. Nem ártana azt sem elemezni.
Azt, hogy a világ mézpiacán sötét felhők uralkodnak arra még rátesz 3 lapáttal a hazai helyzet.
Aztán, hogy hogyan tudnunk innen elmozdulni vagy netán felállni... Az most már mindegy, hogy nem kellett volna ide sem jutni. Tanulságok persze vannak.
Szükség lenne egyesületi reformra. Pl. ez a küldötti rendszer eléggé idejét múlt már a mai modern technika adta lehetőségekkel tele világban. Egy elnöknek/személynek itt sem kéne 2 ciklusnál több a tisztség betöltésére.
A "támogatások" felhasználását is át kéne gondolni.
Mit is jelen az, hogy "támogatás"? A támogatás=munkanélkül pénzhez jutni? Vagy mit jelent?Hm? Létezik ilyen? Igen, valakinek biztosan. De az egyszerű méhésznek nincsen ingyen ebéd. Komoly ára van a "támogatásoknak" azokban a formákban amikben hozzá lehet jutni.
Sok mindenhez persze kormányváltásra is szükség lenne. Mert nem ártana (nagyon nem) politikai helyett szakmai alapokra helyezni az ágazati dolgokat. Ez nagyon fontos lenne.
Semmi sem tart örökké. De tudjátok, mi lesz akkor ha a mostani kormány megbukik? Lesz helyette másik...

De, hogy legyünk már egy kicsit derülátók!

Úgy hallom, hogy 2026 -ra 3-6% -os lesz majd a GDP növekedés. És azt is hallottam, hogy 2-3 éven belül 1 millió forint lehet az átlagbér.
Csak van okunk az optimizmusra! Vajon az euró árfolyama mennyi lesz? És a sajtos kifli?