Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

• 3164 válasz
  • 1167778 megtekintés
*

Koki

• 222
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2985 Dátum: 2024. Október 21. 12:46 »
Hagyd ezt az alpári stílusos dumát, mert annak a szónak a jelentését sem sikerült még megjegyezned.
Ez az orvososdi is mellébeszélés. Lehet, hogy orvosokkal találkozik. Te nagyon jól tudod  miről van szó, Arisztaiosz már többször leírta. Ha nem is írtam, de azért régóta olvasok és emlékszem is ezekre.
Majd akkor mesélj, amikor a mézgyárakat mennek ellenőrizni a vezetőség tagjai Kínába!
Nem érdekli a méhészeket kiről mit neveznek el. Az érdekli, hogy ismét azok fogják az állítólagos érdekvédelmi szervezeteteket vezetni akik eddig. Közéjük senki új méhész nem akar bejutni, és hallani olyat is, inkább egyesek kimászni szeretnének, vagy már meg is tették ugye néhányan. Na Attila erről egy szót sem ejtettél, pedig az eddigi választásokat megelőző időszakban nyomtad ám a mesét rendesen. Nem kímélve a méhészeket alpári stílusodtól sem. Az gyakran alpári volt. Olvass vissza!

Én kötekedek? Miként jön ide a matematika? Ki írta a differenciálszámítást?

Na még valami. Vigyázz azzal az oxállal. Sok mézet visszafognak dobni a magas oxálsavtartalom miatt.

Miért nem mondod nekik a "tutit"?   (Küld őket  "vegyi alihoz", aki keveri a csorgatáshoz szükséges elegyet neked) A heti csurgatással megoldódik a "kínjuk. ;D

*

wr

• 1013
« Válasz #2986 Dátum: 2024. Október 21. 16:14 »
Idézet
Aki az alapokat nem tudja (ez nem bűn) az miről vitatkozik?
Ezt kérdem én is. Aki a marketinget tanította neked, biztos tanított olyat is, hogy az emberek nem egyformák, marketing szempontból sem, külön kasztokba lehet őket sorolni. Van az értelmes fajta, akit a csodafaragvánnyal sem tudsz megvezetni. Van amelyiket igen, na azok javarészt a célközönséged, rájuk épül az egész marketing szakma. Meg vannak az inkább nem is minősítem típusok, azok azok, akiknek el lehet adni a 25 dekás masnival átkötött csoda fajta mézeket is kétezerért. Olyanokat is, amit nem úgy pörgettek (méhlegelő híján), hanem a méhész utólag kutyulta hozzá az ízesítő aromákat.
Hajrá, csak így tovább...

*

Berci

• 317
« Válasz #2987 Dátum: 2024. Október 21. 18:59 »

Na még valami. Vigyázz azzal az oxállal. Sok mézet visszafognak dobni a magas oxálsavtartalom miatt.

Ezt én is hallottam. Mivel van bőven méz, így nekiálltak b.szakodni. Vizsgálnak mindenre is. Antibiotikum, idegméreg, szermaradvány, oxál szint, HMF.
Tény, hogy az oxál egy idő után lebomlik a mézben, de az a mennyiség amennyit a méhészek használnak nem. Az oxálos tartóshordozók és észnélküli sorozat szublimálsoknak lassan vége lesz.

Hogy jön ide Körmendy-Rácz János?
Nemhogy büszkék lennétek rá...

Ő a "pörkös" ?!

« Válasz #2988 Dátum: 2024. Október 21. 19:28 »
Ezt írja wr:
"Van az értelmes fajta, akit a csodafaragvánnyal sem tudsz megvezetni."
Akkor néhány családi "titkot" elárulok, had irigykedj.
Fiaim Ausztriában dolgoznak, az egyik állandóan, a másiknak itthon is van beugró munkahelye.
Először a kinti kollégáiknak adták el a mézemet, most már azok ismerősei is veszik.
Az ár?
No legyen.
Én kapok az akácért 10 Eurócskát, a vegyes virágmézért pedig 7-et.
Tudod csak szerényen.
Kokinak annyit válaszolnék, hogy az OMME Küldöttgyűlésére sem megyek, mert nincs tétje.
Az ellenzék nem állított jelöltet, így nincs min izmozni.
Tehát Bross mindenkinek megfelel, mert ha nem így lenne akkor volna más jelölt is.
Az oxálsavval meg ne nyomuljatok, az miatt nem fogják a mézeket visszadobni,mert sok növényben megtalálható.
Nektek meg Koki Kína valóban kínai, azt sem tudod miről beszélsz.
Amikor János nálam szedi a méhmérget sokat dumcsizunk, erre mérget vehetsz.
Ez már így megy lassan 10 éve.
Nagy tudású, sok nyelvet beszélő okos embernek ismerem.
Az irigység eltorzítja az elméket, de hát ilyen a magyar ember.
Na megyek mézet csomagolni, közben lehörpintek egy szekszárdi kadarkát, hogy segítsek a gyerekkori barátom eladási problémáján.
A marketingről annyit, hogy sok szekszárdi borász bortúrákat szervez, közben be benéznek hozzám is.
Sok idő kell egy piac kialakításához, de aki nem engedi a dolgokat leesni, elkapja a levegőben, annak ma Magyarországon is terem babér.
Sopánkodni, keseregni mindenki tud.
Én tettem, hogy ne így legyen.
Üdv:
Nagyernyei Attila

« Válasz #2989 Dátum: 2024. Október 21. 20:45 »
Miért, van ellenzék? Hol?
Szerintem a Bross nem felel meg, de itt a rendes (országgyűlési) választáson sincs ellenzék évek hosszú sora óta, nemhogy a méhészeknél. Vagy tévedek?

"
Kokinak annyit válaszolnék, hogy az OMME Küldöttgyűlésére sem megyek, mert nincs tétje.
Az ellenzék nem állított jelöltet, így nincs min izmozni.
Tehát Bross mindenkinek megfelel, mert ha nem így lenne akkor volna más jelölt is."
« Utoljára szerkesztve: 2024. Október 21. 20:53 írta BGergely78 »

*

robi 75

• 1010
« Válasz #2990 Dátum: 2024. Október 21. 21:30 »
wr bácsi!

Ilyen kasztokba legfeljebb te rakod az embereket meg a politika, nekik valóban megvan a célközönségük.
Az a 2-3 millió, nekik tolják a marhaságaikat, tudod békeidőben mindent szét lehet dumálni el lehet hitetni a hívekkel. Ennyi pont elég is nekik a hatalom megtartásához.
A marketing nem osztja így kasztokra az embereket, de mondok jobbat nézd meg magad. Menj el mondjuk egy auchanba nézz be mit látsz?
Azon kívül hogy van köztük okos is hülye is, szegényebb is és gazdag is, és sorolhatnám reggelig az ellentéteket....szóval bekukkantasz és mit látsz a kavalkádban?
Elmondom neked: Fogyasztókat.
És méghozzá kib@szott sokat.
És miért éppen ott vannak??
Ezen lehet gondolkodni.
Az emberi természettel is számolj mert nem vagyunk gépek, pl hol szeret lenni úgy általában a többség? Honnan szeret vásárolni ha vesz valamit? Milyen dolgokért ad pénzt szívesen? Pl az lehet egy autó is .... ami nem elég hogy jó legyen, kell még valami amit majdnem minden ember értékel és szeret, na mi az a szó?

Üdv:robi

*

buksi

• 466
« Válasz #2991 Dátum: 2024. Október 22. 04:51 »
Attila Király!Félre magyarázol mindent,tehát nem te hanem a fiaid adják el a mézedet és nem itthol hanem Osztrákban,össze kevered a szezont a fazonnal,lassan beképzelt szerencsétlen mágusnak néznek,Ha a fiaid nem kint dolgoznának nem lenne ilyen nagy szád néha undorító stílusba nézed le a hazai méhészeket akiket tudatlannak nevezel,ne csodáld ha sok az ellenséged de más is tud méhészkedni nem csak te maradtál volna az erőműnél ott kellene most az észt osztanod,ja ahhoz már nem értesz csak Brossnak diszpécserkedni te vagy a legszánalmasabb a feketén.

*

neo

• 1000
« Válasz #2992 Dátum: 2024. Október 22. 05:15 »

Ezzel a kérdéssel jó néhány éve kicsit foglalkoztam. Nekem az nem fért a fejembe, hogy miképpen lehetséges megadni egy egyébként veszélyes anyagra (az oxálsav alapvetően veszélyes) , hogy nincs határértéke, úgynevezett meghatározott MRL szint, mint pl. az amitráz esetében. De az arzénra sem találtam határértéket, csak az ivóvíz esetében. Az oxálsavnál szerintem az évi egyszeri csorgatásból indultak ki, nem a tízszeres-hússzoros beviteli szublimálásból. Ha nincs MRL érték, akkor azt gondoltam, hogy a természetes szint lehetne az irányadó. Tehát meg kellene határozni, hogy mennyi a mézek természetes oxálsav tartalma, és az afölötti szint fogyaszásra alkalmatlan.
Ezeket a híreket hallva, én nem tudom mire alapozzák a vizsgálatokat, mert az én utolsó információm az volt, hogy határérték megállapítása nem szükséges. Ezt így én elképesztőnek tartottam, az arzénnal egyetemben. Most viszont olvastam olyant, hogy az arzént elkezdték szigorítani. Sok élelmiszerre megállapítottak határértéket. Mézre még nem. pedig jó volna, mert ugye a hamisítványok rizsszirupból készülnek, amelyek különösen sok arzént tartalmaznak. Ha esetleg nem vetik gyantaszűrés alá. Nem tudom van-e rá módszer, ami kiszűri az arzént a rizsszirupból. Az arzén mérésével szerintem nincsenek olyan problémák, mint a Kaptárakból elnevezésű mézhamisítás felderítési kampány során a vizsgálati módszerek validálása. Vagyis a biztosan hamis és valódi mézek értékei közötti különbség megállapítása. Szóval az érdekképviseletünknek ezeket a témákat kellene nemzetközi szinten felszínre hozni, és ott tartani. Én hiába pofázok erről évek óta, egy árva állásfoglalás nem hangzott el ebben a témában sem az érdekképviselet, sem az agrárkormányzat részéről. Vizsgálni kellene arzénra a mézeket, és ha az meghaladja egyes élelmiszerek maximális szintjét, akkor a RASFF rendszeren keresztül ezek a mézek kivonhatóak lehetnének a forgalomból.

« Válasz #2993 Dátum: 2024. Október 22. 06:44 »
Buksi,Buksi!
Nagyon irigy vagy, de nem baj.
Mindenki dolgozhat külföldön, mindenkinek lehet örökbefogadott fia, és mindenki próbálkozhat kitörni.
Mi bajod ezzel?
Őket is én készítettem fel, hogy miként lehet eladni.
Én pedig már 41 éve szerelem ki a termésünk egy részét, és a méhészetemben éppen 25 éve tettem ki az első üveg mézet.
Az eladás tabu, hogy miért tudok annyit eladni.
Ez innentől kezdve üzlet, és abban nincs barátság.
Senki!
A drága jó szívem néhány méhészen megesett, elárultam belső titkokat, most meg rendesen alám vágnak az akciós áraikkal.
A szám undorító és lenézem a méhészeket?
Ismét személyeskedsz, de ezt vissza is kell utasítanom, hogy lenézem a méhészeket.
Megkérdezted őket?
Akinek segítettem akár a méhészkedésben, akár az eladásban nem így beszélnek.
Konkrét dolgokat írjál mert ez a benyögésed ismét csak egy siránkozással teleszőtt irigy Buksit takar.
Vakard meg a buksidat és próbálj meg értelmesen fogalmazni, most ez nem sikerült.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2994 Dátum: 2024. Október 22. 07:11 »
MIÉRT NEM ROMLIK MEG SOHA A MÉZ?
A méz remek találmány, többek között azért, mert a világ végéig eltartható, sőt, gyakorlatilag szinte képtelen a megromlásra - ez pedig olyan kunszt, ami nagyon-nagyon kevés kajáról mondható el,  tulajdonképpen csak olyasmikről, amik ehetőek ugyan, de nehezen értelmezhetők önmagukban kajaként (pl. a só). Egyiptomi sírok feltárásakor a régészek találtak több ezer éves mézes csuprokat, amiket még a holtakkal együtt temettek el, és a mai napig ehető volt a tartalmuk. De mit tud a méz, hogy ilyen extrém módon ellenáll az idő múlásának?
Kezdjük azzal, hogy miből is van a méz: átlagosan nagyjából 82% cukorból (azon belül aztán egy csomó fajta van benne, de a nagyja fruktóz, glükóz és maltóz), 17% vízből, és 1% mindenféle egyéb cuccból. Az ember azt gondolná, hogy ebben az 1%-ban van a nagy trükk, de valójában nem, illetve nem csak: az első védelmi vonal a szuperalacsony víztartalom. A méz úgynevezett higroszkópos anyag, vagyis olyan alacsony a nedvességtartalma, hogy a környezetéből, akár a levegőből képes megkötni a vizet. Ez pedig nem túl kényelmes lakókörnyezet a gombáknak, baktériumoknak és hasonlóknak, amiknek szükségük lenne a vízre, de a mézben nemigen találnak, sőt, maga az anyag igyekszik belőlük is kiszipkázni, ami van.
A második trükk a méz savassága, ami elsőre kissé meglepő lehet, hiszen a savasságot a savanyú ízzel szoktuk asszociálni, ecet(sav), citrom(sav), ilyesmik. A méz íze a lehető legtávolabb van a savanyútól, a kémhatása ennek ellenére savas, a PH-skálán 3 és 4,5 között mozog. A semleges PH-érték ugye 7, ami ez alatt van, az savas, ami fölötte, az lúgos. A méz a tömény édes íze ellenére majdnem olyan savas, mint a gyengébb ecetfajták (az ecet PH-ja jellemzően 2-3 között van). Márpedig az erősen savas közeg megint csak nem kedvez a különféle mikroorganizmusok megtelepedésének.
De hogyan kerül sav a mézbe? Hát, a méhek teszik bele természetesen.
És itt térjünk ki arra a kérdésre, hogy a méz a közhiedelemnek megfelelően tényleg a méhek hányása-e. Nos, ha a hányást úgy definiáljuk, hogy az étel elindul az emésztőcsatornában, de félúton visszafordul és kijön, akkor a méz a felületes szemlélő számára hányásnak tűnhet ugyan, de valójában nem az. A méhek ugyanis a nektár begyűjtésekor nem a valódi, az étel megemésztésére szolgáló gyomrukat használják az átmeneti tárolásra, hanem egy ettől teljesen elszeparált extra gyomrot. Amikor aztán a kaptárban a méh kiköpi a mézet, az ugyan a száján ment be és ott is jön ki, de mivel nem járta meg az emésztőcsatornáját, valójában nem számít igazi hányásnak.
Na de vissza a méz savasságához. A méh spéci gyomra nem csak tárolásra való, hanem itt kerül bele a nektárba egy csomó enzim, ami tulajdonképpen mézet csinál a virágok nektárjából. Az egyik ilyen enzim a glükóz-oxidáz, ami egyrészt erősen antibakteriális hatású anyag (régebben Penicillin A volt a neve), másrészt lebontja a cukrot, és a reakció végén glükonsav, illetve hidrogén-peroxid képződik. Előbbivel meg is van a savas kémhatás forrása, utóbbi meg, mint tudjuk, egy elég kemény fertőtlenítő hatású szer, szóval ha a vízhiány, a savasság meg az antibakteriális enzim után még életben lenne bármi betolakodó, ami a méz megromlásán ügyködik, az jól belepusztul ebbe.
Vagyis a méz önmagától nem bomlik le (cukor meg víz, mitől tenne ilyet), olyan élőlényeket meg nem enged be, amik a bomlást előidézhetnék. Az egyetlen baki, amit elkövethetünk, hogy szabad levegőn hagyjuk, amiből, mint láttuk, meg tudja kötni a vizet, és így nagyon hosszú idő, sok év után elveszítheti az eddig tárgyalt védelmi mechanizmusait és nekiállhat erjedni.
Na és mi a helyzet a méz kikristályosodásával? A közhiedelemmel ellentétben ez nem azt jelenti, hogy gyenge minőségű a méz, vagy hamisított és fel van ütve kristálycukorral. A kristályosodás természetes folyamat, és a méz nem veszít vele a minőségéből vagy az összetételéből. Hogy mennyire gyorsan indul be ez a jelenség, az a mézben a különféle cukrok arányától, illetve a hőmérséklettől függ: 10 fok alatt, illetve 25 felett drámaian lelassul a folyamat, sőt, a hőhatástól vissza is fordul (viszont 40 fok felett elkezdenek lebomlani a mézben az enzimek, szóval ezzel csak óvatosan).
Forrás: Egész -ség

*

Berci

• 317
« Válasz #2995 Dátum: 2024. Október 22. 07:29 »
Az oxálsavnál szerintem az évi egyszeri csorgatásból indultak ki, nem a tízszeres-hússzoros beviteli szublimálásból.

Talán nem véletlen, hogy a németek sokáig ellenálltak a szublimálásnak, majd úgy engedélyezték, hogy szublimálni, csak ősszel a mézterek lekerülte után szabad.

Egyébíránt innen látszik, hogy túlkinálat van. Erősen. Gyakorlatilag mindenre is vizsgálnak, amivel semmi baj sincs, ha az élelmiszerbiztonság lenne a fő prioritás...és tudható, hogy nem az.

Attila! Azzal szoktál dicsekedni, hogy az egy magas színvonalú szakmai fórum. Most tényleg méhészeknek idézed be, hogy miért egészséges a méz?! Innen nem fogsz vásárlót szerezni...

« Válasz #2996 Dátum: 2024. Október 22. 07:32 »
Berci!
A méz MAGAS savtartalma miatt idéztem, mert szerintem pont beleillik az oxál vitába.
De ha nem tetszik, ne olvasd el!
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1013
« Válasz #2997 Dátum: 2024. Október 22. 08:00 »
Idézet
És miért éppen ott vannak??
Miért nem kérdezed meg tőlük? Biztos oka van. Felénk nem ott van a sok nyugdíjas hanem lidl, penny, de ez nem a reklám helye. Kérdezni sem kell őket mert önként elmondják, hogy azért oda járnak, mert ott a legolcsóbbak azok a termékek amiket gyakran vásárolnak. Jobbat is mondok, sok olyan nyugdíjas van, személyesen is ismerek párat, akik képesek órákat bolyongani üzletről üzletre csak azért, hogy megspóroljanak néhány száz forintot. Semmi nem múlna rajta, mert akkora összeg miatt nem menne tönkre, mégis megteszi, és óriási energiákat fektet az olcsóbb áruk keresésébe. Nesze neked marketing...
És mézvásárlásnál pont ugyanezt látom, ott van tőle az egyik méhész 1 utcányira ahova elmehetne gyalog is, de inkább biciklire ül hogy eljöhessen hozzám háromszor akkora távolságra, mert nálam nem kell neki még az üvegért is fizetni.

*

wr

• 1013
« Válasz #2998 Dátum: 2024. Október 22. 08:04 »
Arra vonatkozóan vannak már adatok, hogy egy akác illetve szotyi utáni amitrázos kezeléssorozatból mennyi bomlástermék marad a következő évi mézekben. Kíváncsi lennék egy ilyenre az oxálsav tekintetében is. Mondjuk én személy szerint nem tartok ennek a lehetséges eredményétől annyira, mert csak a szotyi után szublimálok, addigra ott csak fedett méz van, ami meg nem fedett az meg tavaszra elfogy. Kezeléssorozat előtt lefedett mézből meg nincs az a labor ami bármit ki tudna mutatni. Valamint télen de inkább tavasszal eléggé magas a kaptár levegőjének páratartalma, abba simán lebomlik a maradék oxálsav is.

*

Koki

• 222
« Válasz #2999 Dátum: 2024. Október 22. 08:51 »
Arra vonatkozóan vannak már adatok, hogy egy akác illetve szotyi utáni amitrázos kezeléssorozatból mennyi bomlástermék marad a következő évi mézekben.
Régiek vannak, már nem vizsgálják, mert nem volt eredmény. Nem találtak benne. A legnagyobb kereskedőtől tudjuk. Oxálsavat igen, ebből arra következtettek, hogy az Amitráz végül oxálsavvá is bomolhat. (Szia Neo! Innét a tiéd a labda.)
Fluvalinátot sem, de azt a viaszban igen, ha locsolták. Ezért próbálták a mézben maradt viaszt macerálni, de abban sem találtak kimutatható mennyiséget.

Aztán meg még azt is hallani, hogy valamiért nagyon erjednek a mézek, meg magas a HMF. Az oxál nem tartósít? ;D
Meg azt is hallani, hogy nincs az akácmézben pollen. Navajonmiért?
Meg azt is, hogy 47 mintából az egyik az enyém (Attila bő terméséhez képest jelentéktelen mennyiség ;D ;D ;D) ami megfelelt, de várok míg mindenkiét visszadobják, mert bizony mennek vissza a mézek lassacskán.
Háztól meg egyre kevesebb fogy. Ha az év következő időszakában is ilyen kevéske fogy, akkor árat fogok csökkenteni. Eddig azért simán ment az 5 000 kiló üvegben akácból. Még a végén nekem is a méhészboltban kell szatyorba vásárolnom az ommes üveget :-*

Üdv: Kira