Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

• 3164 válasz
  • 1167835 megtekintés
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2880 Dátum: 2024. Február 27. 19:49 »
Egyébként a leveleknek semmit értelme, a "színház" kedvéért kell megírni őket.

« Válasz #2881 Dátum: 2024. Február 29. 17:56 »
Ezt a levelet kaptam, így közkinccsé teszem.
"Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Elnök Úr!
Eljutott hozzánk Pásztor Zoltán a debreceni méhész egyesület elnökének levele. Pásztor úr sértő stílusa és állításainak valótlansága miatt keressük meg ezzel a válaszlevéllel az összes méhész egyesületet.
Pásztor úr sajnálatosan durván és általánosító módon minősíti szakmánkat. Levelének hangvétele azt sugallja, hogy azok a vállalkozások, amelyek nem csak magyar mézet csomagolnak, hanem külföldit is, azok a magyar méhésztársadalom ellenségei. Ezzel ok nélkül sért meg olyan vállalkozásokat, amelyek éppen azt bizonyították, hogy elkötelezettek a magyar méhészek és fogyasztók felé. Csak körbe kell nézni Európában! Mindenhol, még az olyan nagy méztermelő országokban mint Románia vagy Spanyolország, a polcokon 80-90%-ban főképp kínai mézeket tartalmazó mézkeverékek vannak. Magyarországon fordított a helyzet, 90% fölött van a magyar méz aránya a kiskereskedelemben, pedig a hazai boltokat nagyrészt azok a tagjaink látják el, akik nem magyar eredetű mézet is csomagolnak.
Azt is figyelembe kellene venni, hogy exportra is európai viszonylatban kimagasló arányban hazai mézet csomagolunk. Míg pld. a francia, német, de akár román kiszerelők pár százalékban használnak csak hazai mézet, a magyar csomagoló kapacitásban többségben van a magyar méz. Nem kell elfelejteni, nekünk köszönhető, hogy egyáltalán jelen van a világban a magyar méz magyar eredettel, azaz nem csak javítómézként kerül exportra.
Ez volt a helyzet az ukrán import tilalom bevezetésekor is! Az ukrán mézimport-tilalom megszüntetésének szerintünk az volt a fő oka, hogy nem volt megindokolható a bevezetése sem. Nem hisszük, hogy elfogadható érv lett volna a piacvédelemre Brüsszelben, vagy egy uniós bíróságon az ukrán méz kb. 5%-os piaci részaránya a magyar kiskereskedelemben. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a tilalmat Magyarország az uniós jogot megsértve vezette be.

Pásztor úr azt a hamis látszatot kelti a levelével, hogy az ukrán mézimport tilalom eltörlése nélkül a magyar csomagolók rákényszerülnének a magyar virágméz magas áron történő felvásárlására. Ez a feltételezés azonban a piaci ismeretek teljes hiányát mutatja. A legfontosabb cáfolatot az jelenti, hogy ehhez az értékesítési oldalon a csomagolt méz árának is emelkedni kellene az EU piacon. Ami azonban addig nem következik be, amíg szabadon behozható a ténylegesen olcsó kínai méz, ami leveri a mindenkori árat.
Márpedig az egy vágyálom, hogy egy csomagoló vállalkozás kilónként akár több száz forintos veszteséggel fog mézet csomagolni, csak azért, hogy a magyar méhész a piaci árnál ennyivel magasabban tudja eladni a mézét. És az is egy álom, hogy az EU-ban bárki megveszi kilónként több száz forinttal drágábban a magyar virágmézet, amikor vehet az ukránon kívül is piaci áron román, bolgár, szerb, stb mézet.

Pásztor úr 750-800 Ft/kg forintos felvásárlási árakról ír, hogy azok már megjelentek, illetve elérhető közelségbe kerültek. Nem igaz, idén nem voltak és nincsenek ilyen felvásárlási árak! A valóság ehhez képest, hogy a Mézvilág felvásárlója 600, a Pannon-Honig 650, a Nyírség méz szintén 650 Ft/kg árakat kínálnak a virágmézért. Tisztában kell lenni azzal, hogy döntő többségét a nagy tételes mézeknek a hordós exportőrök veszik meg. Emiatt ők az ár meghatározók a felvásárlói piacon. Mi mézcsomagolók az ő áraikat követjük. Márpedig a hordós méz exportőrök - legalábbis a logika szerint - nem vásárolnak ukrán mézet. Ami újabb bizonyíték arra, hogy az ukrán méz behozatali tilalom nem befolyásolja az áraikat.

Pásztor Zoltán szerint az ukrán méz az olcsó ára miatt jelent veszélyes konkurenciát a magyar termelőknek. Ezt megcáfolandó mellékelem a legfrissebb általunk elérhető EU statisztikát. Ebből kiderül, hogy az ukrán import alapján a méz ára tavaly az unióba leszállítva 2,26 €/kg volt a kínai 1,4 €/kg. Amíg az ukrán méz export visszaesett, a magyarhoz hasonlóan, a kínai majdnem a kétszeresére nőtt. Ebből világosan látszik, hogy mi okozza az ágazatunk szenvedését.

Megértjük a magyar termelőket, hogy a mostani piaci árak mellett nem tudnak jövedelmezően méhészkedni. Megértjük az elkeseredésüket. Azt viszont szerintünk nem nehéz belátni, hogy ez így alakult, legkevésbé sem múlott rajtunk.
Nem segít a megoldásban az indulatok gerjesztése olyan magyar csomagolókkal szemben, akik bizonyították, hogy a lehetőségeiken belül mindent megtesznek a magyar méz piaci pozícióinak javításáért. Továbbá tagjaink sok ezer tonna mézet vettek meg a magyar termelőktől, és jellemzően inkább egy kicsit magasabb áron, mint a hordós exportőrök.
Szerintünk felelős egyesületi vezetőként Pásztor úr nem engedhetne meg olyan hangnemet velünk szemben, amit használ.
Egyesületünk elnöksége nevében,
Tisztelettel:
Brunner Ferenc
elnök"

A kereskedők válasz levelében van két olyan sor amit eddig csak gyanítottam, hogy "magasabb" szinten van a fogó, most pedig bizonyítva is látom.
Íme:
"Az ukrán mézimport-tilalom megszüntetésének szerintünk az volt a fő oka, hogy nem volt megindokolható a bevezetése sem. Nem hisszük, hogy elfogadható érv lett volna a piacvédelemre Brüsszelben, vagy egy uniós bíróságon az ukrán méz kb. 5%-os piaci részaránya a magyar kiskereskedelemben."
Szerintem ez a valós ok!
Ha nem oldják fel az ukrán méz behozatali tilalmát, Magyarország ismét szőnyeg szélére kerülhetett volna.
Hogy ez mit jelent, kötelezettségszegési eljárást, komoly pénzbüntetést azt nem tudom, de ez a meccs nem itthon dőlt el.
Valószínű Brüsszel koppintott az illetékesek orrára.
Ha nem így van, akkor pedig mi a valós ok?
Nagyernyei Attila

« Válasz #2882 Dátum: 2024. Február 29. 19:15 »
Brunnernek elgurult a gyógyszere.
Attila Te nagyon buta vagy!

« Válasz #2883 Dátum: 2024. Február 29. 19:38 »
Köszi!
Nagyernyei Attila

« Válasz #2884 Dátum: 2024. Február 29. 19:57 »
Brunnernek elgurult a gyógyszere.
Attila Te nagyon buta vagy!

Nem gurult el Brunner gyógyszere. Nagyon tudja ő mit csinál. A méhészeké gurult el, mert még mindig nincsenek Pesten. Talán a birkaszérum? Ha lenne egy akár Geddekas is aki oda hívná őket, azt hiszem nemsokan maradnának otthon jelen pillanatban.
Attila nem buta. Hiszékeny, és vak. Mindent bevesz amit Brosstól hall. Egyébként a fórumszabályzat értelmében tilos egymást ilyen jelzőkkel illetni. Na a Nagyernyeiről lepereg, és ő is osztogatja bőven nekünk a hasonlókat, nem is mormog emiatt.
De most szerintem félre kellene rakni a sérelmeket, mert a Brunnerek kicsinálnak bennünket.
Ha az unió népe szart akar enni, akkor miért a magyar kereskedőknek kell ellátni őket ezzel? Nem tudja a német az olasz oda szállítani? Emberek! Itt mindenki hülye. (Üvegtigris.)

*

neo

• 1000
« Válasz #2885 Dátum: 2024. Február 29. 21:22 »
Tisztelt Brunner úr!
Én nem tartozom a kereskedőkkel szembeni zsigeri utálatot érzők közé. El is fogadom az érvelését, hogy a magyar méz árát a kínai nyomja le, ebből a szempontból az ukrán méz szerepe nem jelentős. Van azonban az érvelésben egy borzasztóan nagy logikai hiba. Erre gondolok.
A legfontosabb cáfolatot az jelenti, hogy ehhez az értékesítési oldalon a csomagolt méz árának is emelkedni kellene az EU piacon. Ami azonban addig nem következik be, amíg szabadon behozható a ténylegesen olcsó kínai méz, ami leveri a mindenkori árat.........Ezt megcáfolandó mellékelem a legfrissebb általunk elérhető EU statisztikát. Ebből kiderül, hogy az ukrán import alapján a méz ára tavaly az unióba leszállítva 2,26 €/kg volt a kínai 1,4 €/kg.
Szóval, ha azért kellett feloldani az ukrán méz importstopot, hogy versenyképesek legyenek az európai piacon, akkor azért azt is hozzá kellene tenni, hogy a 2,26 eurós ukrán méz akkor lesz versenyképes az 1,4 eurós kínaival vegyített  keverékkel (ami ugye leveri az árakat), ha Önök is összekeverik az ukránt a kínaival. Utóbbiról pedig ugye azt állítja, hogy hamisítvány. Akkor ez most a hamisítás beismerése lenne? Hát jó lenne, ha feloldaná ezt az ellentmondást, nehogy ez a kép maradjon meg a magyar méhészekben!

« Válasz #2886 Dátum: 2024. Február 29. 23:07 »
Neo! Te vagy az ezen a képen?

*

Apis

• 192
« Válasz #2887 Dátum: 2024. Március 01. 07:12 »
Ez a levél a manipulációról, megfélemlítésről szól, nem kell foglalkozni vele. https://24.hu/fn/penzugy/2015/11/19/itt-egy-ujabb-lista-a-hamis-kinai-mezekrol-aldi-spar-metro-aruhazlancokban-aruljak/amp/

« Válasz #2888 Dátum: 2024. Március 01. 08:17 »
Ezt írja Miklós552 nekem:
"Attila Te nagyon buta vagy!"
Így még soha senki nem mondta ezt nekem, de ha te így gondolod, akkor biztosan úgy is van.
Anno amikor a Paksi Atomerőműben turbinagépészként, majd turbina operátorként dolgoztam, az ottani mérnökök mind mást nyilatkoztak rólam.
Fele annyi idő alatt kerültem vezető pozíciókba mint mások.
Mondhatjátok, hogy biztosan ott is pedáloztam.
Aki ismeri ez erőmű belső oktatási rendjét amely fő csapás iránya a biztonság, lehet nem nevezne butának, de túlléptem rajta.
Az alábbi linken amit Apis tett fel nem látok egy olyan mézkiszerelő-kereskedőt akinek a mostani helyzetet tulajdonítják.
Továbbra is az a MAGÁN véleményem a témában, hogy sokkal magasabbról jött az utasítás mint azt gondolnánk.
Amit viszont végzetes hibának, vagy óriási baklövésnek tartok az OMME részéről, hogy azonnal nem határolódott el, és összehoztak egy olyan nyilatkozatot, ami gyengére sikerült.
Mire vártak 4 napot, amikor már rég égtek a méhész vonalak, és felrobbant az internet?
A méhészek egy pszichológiai sokkot kaptak, mert akkor vonták vissza az ukrán méz behozatali tilalmát amikor a méz ára végre kicsit megindult.
Lehet az időzítés nem véletlen?
Ami pedig mindennél jobban zavar minek az Európai Unió, ha ide az szállít aki akar?
Hol az uniós gazdák védelme?
Mi a frásznak kell ide ezer tonnaszámra 3. országokból mézet benyomni, amíg az európai méhészeknek eladatlan készletei vannak?
A választ szerintem tudjátok.
Azért mert vannak akik érdekeltek abban, hogy olcsó mézzel letörjék az árat, és így szépen "beleférnek a méz bizniszbe" ők is.
A mézhamisítást bűncselekménnyé kell minősíteni, hiszen élelmiszer hamisításról beszélünk, és a fogyasztó át van vágva!
Ezt kell elérni, akkor minden megváltozik, ellenkező esetben pedig csak nyűglődünk!
Tudjuk ki a fogó, ki a bűnös?
Igen!
Nem az aki bekeveri, hanem aki engedélyt ad arra, hogy ezt a szutykot bolti forgalomba hozhassák, és egyáltalán ki engedi kötni azokat a hajókat ami köztudottan mesterségesen előállított hamisítvánnyal van tele.
Őket kell rács mögé dugni és csakis hamis mézzel etetni, aztán meglátjuk ki bírja tovább.
Nagyernyei Attila

*

Apis

• 192
« Válasz #2889 Dátum: 2024. Március 01. 08:28 »
El kell olvasni a cikket, segítek: Ki jegyezte a mézkereskedők levelét? Ki az Alba Méz (cikkben szerepel)tulajdonosa?

« Válasz #2890 Dátum: 2024. Március 01. 08:42 »
Ezt írja Miklós552 nekem:
"Attila Te nagyon buta vagy!"
...............
Igen!
Nem az aki bekeveri, hanem aki engedélyt ad arra, hogy ezt a szutykot bolti forgalomba hozhassák, és egyáltalán ki engedi kötni azokat a hajókat ami köztudottan mesterségesen előállított hamisítvánnyal van tele.

Attila! Én tegnap este megvédtelek, és megcáfolsz?
A "ződön" is megdorgáltak engem emiatt egy igenhosszú magyarázattal. Már majdnem beregisztráltam oda, de amit itt írtál, amiből idéztem....hát...letettem róla.
Nem az a hunyó aki bekeferi, hanem aki megengedi? Nem egykutya?

Nagyon szépen kérlek, bármit ígérnek Paksról ne fogadd meg Bross tanácsát, ne menj vissza Paksra mindannyiunk érdekébe. Gondolj a családra, az unokákra. Ha mégis, akkor kérlek írd meg azonnal, legyen időm jó messzire elköltözni.

Na akkor a butaság eldöntendő javaslatom. Megkérdezed az ismerőseidet és a családot, tudták-e eddig is azt, hogy ennyire buta vagy. Minden magyarázkodás nélkül, csak igennel és nemmel lehet válaszolni.
« Utoljára szerkesztve: 2024. Március 01. 08:47 írta seed150 »

« Válasz #2891 Dátum: 2024. Március 01. 08:54 »
Hol találod írásaimban, hogy én azt ÁLLÍTOM aki keveri a szutykot az nem bűnös?
Én most is azt állítom, hogy aki engedélyt ad arra, hogy egyáltalán bekerülhessen a piacra a szutyok az az első számú ellensége a méhésznek.
Ha ezt meg lehetne állítani nem volna mit kevergetni!
Természetesen azoknak sincs felmentése akik tudják, hogy hamis mézet kevernek és azt eladják, de ők a 2. vonalban lévő csalók.
Egyesével megfogdosni őket sokkal macerásabb, szinte lehetetlen, mint az egész szállítmányt megsemmisíteni, és kivonni a piacról.
150-170.000 tonna hamis kínai mézről beszélnek.
Ha pedig így van, az nem láthatatlan utakon kerül be a mézkiszerelőkhöz!
Ezt az utat kell elvágni, hogy lehetőségük se legyen a maszatolásra.
Én ezt a dolgot így gondolom, de próbálkozni lehet egyesével .....szerintem semmi nem lesz belőle.
Lehet tényleg buta vagyok?
Majd kiderül kinek lett igaza.

Nagyernyei Attila

« Válasz #2892 Dátum: 2024. Március 01. 17:20 »
Hol találod írásaimban, hogy én azt ÁLLÍTOM aki keveri a szutykot az nem bűnös?

Az előző hozzászólásodban.

Igen!

Majd így folytatod:

Nem az aki bekeveri, hanem aki engedélyt ad arra, hogy ezt a szutykot bolti forgalomba hozhassák...

Elnézést Arisztaiosz és Miklós 552! Úgy látom tévedtem. Bocsánat! Tényleg nagyon buta.
« Utoljára szerkesztve: 2024. Március 01. 17:26 írta seed150 »

*

leo

• 210
« Válasz #2893 Dátum: 2024. Március 01. 22:30 »
"Tudjuk ki a fogó, ki a bűnös?
Igen!
Őket kell rács mögé dugni és csakis hamis mézzel etetni, aztán meglátjuk ki bírja tovább."
Nagyernyei Attila
Vannak az igazak a megvesztegethetetlenek és a megvesztegethetők. A lelkiismeret. Minden működik.A természet törvényei is működnek.
Kevesen vannak akik így élnek.

*

leo

• 210
« Válasz #2894 Dátum: 2024. Március 01. 22:34 »
Mintha emlékezetkiesésben lettek volna, akik támogatták Balog rakétaszerű egyházi karrierjét
Zalatnay István
2024. február 16., 11:02
Publicisztika
Mintha emlékezetkiesésben lettek volna, akik támogatták Balog rakétaszerű egyházi karrierjét
Orbán Viktor miniszterelnök és Balog Zoltán fideszes parlamenti képviselő (b) az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. július 20-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

TÁMOGASSA A MAGYAR HANGOT!
Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!
ELŐFIZETEK
Az államfői kegyelembotrány elérte a református egyházat is. Ugyanaz történt, mint állami szinten – és mégis nagyon más. Más, mert ugyanaz történt az egyházban, mint az államban. És ha az egyház másolata az államnak, akkor elveszíti saját lényegét, egyetlen igazi tőkéjét: a spiritualitást, moralitást. (És persze más történt azért is, mert míg az érintett politikai vezetők lemondtak, addig a püspök – legalábbis egyelőre – nem.) Önbecsapás az egyház részéről azzal nyugtatgatnia magát, hogy csak annyi történt, hogy egy tagja könnyűnek találtatott. Mert valójában nagyon is súlyosnak találtatott; olyannyira, hogy sokak akarata, szavazata kellett ahhoz, hogy az egyház legmagasabb polcára kerüljön. Balog Zoltánt egyháza felelős testületei emelték püspöki, majd zsinati elnöki tisztségbe – nem egyházi érdemei, hanem politikai kapcsolatai miatt. (A püspökké választáshoz még az egyház törvényeit is módosítani kellett egy „lex Balog”-gal.)

Miért? Mert ígérgetett. Hogy fog hozni sok-sok pénzt. És hozott is: ingatlanokat, intézményeket, pénzt, privilégiumokat. Aminek ellentételezése a politikai hűség, a segédcsapat szerep volt. Az, amitől a legszigorúbban óvtak az elmúlt évszázad kiemelkedő protestáns teológusai: a ’30-as években Németországban, két évtizeddel később Magyarországon; talán legkarakteresebben az a Vályi Nagy Ervin, akinek gyülekezetét Balog Zoltán „megörökölte”. Prófétai szóval óvtak attól, hogy az egyház bármilyen politikai hatalommal azonosuljon, azt az isteni gondviselés ajándékának tekintse. Az egyik – egyedüli – püspöktárs, aki kiállt Balog Zoltán mellett, állítólag azzal indokolta, hogy „ha jó volt nekünk akkor, amikor támogatást hozott, legyen jó most is, amikor bajban van”. A kettő közötti kapcsolat valós, a következtetés teljesen elhibázott. A fordítottja áll. Most derült ki, hogy nem szabadott volna elfogadni az általa hozott támogatást. Azt, ami a törvényben garantált fölött jött. Mert annak ára volt: morális, hitelességi ára.

Magyar lemondott, Balog nem: Orbán rendszerének pont fordítva lenne jóKOFFEIN
Magyar lemondott, Balog nem: Orbán rendszerének pont fordítva lenne jó
A valóság minden, csak nem letisztult, még az Orbán-pártok soraiban sem. Ez két olyan személynek köszönhető, akik a miniszterelnök szóhasználata szerint botot helyeztek a küllők közé.
Politikai pártok, nézetek megítéléséről lehet vitatkozni. Arról nem, hogy az egyház addig őrzi meg önazonosságát, amíg egyikkel sem azonosul. A trón és oltár szövetsége lassan abszurddá vált, ahogy a politikai fél legfőbb eszközévé egyre inkább a gyűlöletkeltést tette; de már késő volt, a szövetségen nem lehetett lazítani. Be lett az betonozva a legfőbb szinten. A béka meg csak napról napra fő a forrósodó vízben. Pedig kiktől lenne (el)várható, ha nem lelkészektől, hogy pontosan tudják: sokkal könnyebb az emberekben félelmet, gyűlöletet kelteni, mint bármilyen pozitív érzést? Ez azonban az egyház számára elfogadhatatlan kell, hogy legyen, független attól, hogy milyen célból (vagy arra hivatkozva) történik.

Nem mentség, ha bizonyos kiábrándító titkokra most kezd el fény derülni. Mert minden lényegeset lehetett tudni: nemcsak a politikából egyházba ejtőernyőzést, hanem a balliberális, fülbevalós lelkésztől a – tetszés szerint ókonzervatív vagy populista – politikusig vezető utat, a családi élet vargabetűit, a fékezhetetlen ambíciozitást, az ennek érdekében használt, az egyházi szokásoktól ugyancsak eltérő módszereket.

Akik támogatták Balog Zoltán rakétaszerű egyházi karrierjét, mintha teljes történelmi emlékezetkiesésben lettek volna. Elfelejtették, hogy hogyan robbant ki a reformáció abból, hogy bűnbocsátó cédulákat kezdtek árusítani azért, hogy fölépülhessen a Szent Péter katedrális. Addig csűrték-csavarták a teológiai tanokat, míg legitimnek nem minősült a mennyei kincsek beváltása földi kincsekre.

Balog Zoltánt köztársasági elnöknek!MAGYAR HANG PLUSZ
Balog Zoltánt köztársasági elnöknek!
Ha egy pedofil bűncselekményt is meg tud bocsátani, és Orbán Viktor még mindig bízik benne, akkor egyedül ő testesítheti meg a jobboldal morális fölényét.
Az elmúlt években sok lelkész építgethette a maga katedráliskáját. Szebbre, nagyobbra, mint remélte. Mert a püspök úr hozta a sok-sok pénzt. És ehhez csak a kezet kellett szavazásra emelni a megfelelő pillanatban – és utána elfordulni, nem odanézni, nem odahallgatni. Mi lesz ezekkel a katedráliskákkak most, hogy a 21. századi magyar református cédulaárus elügyetlenkedte, és nagyobb kellemetlenséget okozott a legfőbb – eföldi – vezetőnek, mint bárki más az elmúlt években? Mi lesz, ha – a közeli vagy távolabbi jövőben – elapad a gazdagon bugyogó pénzforrás, elkezdenek omladozni a falak, mint az egykori SZOT-üdülőké, ha kikopnak az emberek a porladni kezdő templomokból és intézményekből, ha a lelkészcsaládok, egyházi alkalmazottak megélhetése elkezd ellehetetlenülni?

Mfor: péntek délután dönthetnek a reformátusok Balog Zoltán sorsárólBELFÖLD
Mfor: péntek délután dönthetnek a reformátusok Balog Zoltán sorsáról
A portál értesülése szerint rendkívüli ülést tart a Magyarországi Református Egyház legfőbb testülete, a zsinat.
Valószínűleg mostanában sok lelkész töri ezen a fejét. Pedig nem ezen kellene. Egy nagyon kedvelt egyházi ének szép sora: „Egy lélekért se érjen vádja téged, hogy temiattad nem látta meg Őt”. Krisztust. Ezért semmilyen politikai vezetőt nem fognak számon kérni: se itt, se ott. A lelkészeket igen. Azokért az ezrekért, akik hátat fordítottak az egyháznak politikai segédcsapattá degradálódása miatt. Akiket taszít a templom kapuja, mint egykor magára valamit adó embert a pártház bejárata. Nemcsak ellenzékieket (amiből van amúgy is szélsőjobbtól szélsőbalig), hanem a legnagyobb szavazói táborba tartozókat is: a nem-szavazókat, azokat, akik a mostani kormányból kiábrándultak, de a sokféle ellenzékben sincs bizalmuk. Akiket egyszerűen csak taszít az egyházbőrbe bújt politika. Akik ezért meg sem hallhatták az egyházra bízott üzenetet.

Lehet-e nagyobb trauma egy lelkész számára, mint hogy rá kelljen döbbennie: csak álmodta, hogy a szószéken áll. Valójában Krisztus és az Őrá szomjazó emberek közötti útra sodródott. Krisztus pedig láthatatlanná vált – mert papjai eltakarták. Persze súlyos traumákat is túl lehet élni. De nagyon meg kell szenvedni érte.

A szerző teológus, filozófus, református lelkész

Címkék: református egyház, Balog Zoltán, pedofilbotrány, kegyelmi botrány