Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

• 3170 válasz
  • 1188283 megtekintés
*

vezer

• *
  • 42
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2730 Dátum: 2023. Június 20. 12:10 »
Az ukrán mézet kínai cukorsziruppal hígítják
https://www.baon.hu/helyi-gazdasag/2023/06/az-idojaras-es-a-gazdasagi-tenyezok-sem-kedveznek-a-meheszeknek-galeriaval?fbclid=IwAR3O0oQFsPHLnzb8129xoPCmc_oX8G-59v0YA2Isk7OXpc68tsUXGulvSaU

Legyen bűncselekmény, ha valaki a hamisított ukrán mézet jogi trükközéssel magyarként adja el!
Az ukrán mézet ugyanis néhány egyszerű trükk segítségével magyar eredetűvé lehet varázsolni
https://demokrata.hu/magyarorszag/mindent-letarol-a-keletrol-omlo-mumez-693230/?fbclid=IwAR24fmAij88wj_dBs6kq1H7caZ-eaI4j_A8WGQj0v8BOsXH8Nzgx4GA2zFw
« Utoljára szerkesztve: 2023. Június 20. 12:14 írta vezer »

« Válasz #2731 Dátum: 2023. Június 20. 13:42 »
https://www.napi.hu/belfold/husz-orszag-meheszeit-veszik-semmibe-es-az-alapito-atya-forog-a-sirjaban.772873.html

No para! Mindenki nyugodjon meg az érdekképviselet a helyén van, csak hosszú a várólista:

Idézet
A magyar érdekképviselet vezetője két hete járt Brüsszelben, ahol közölték vele és a többi ország szakemberével, hogy nem tudnak időpontot mondani azzal kapcsolatban, mikor is születhet meg a mézjelölési rendelet. Elvileg az Európai Tanács, az EP, az EB egyaránt támogatja, de az időpont bizonytalan.

*

vezer

• *
  • 42
« Válasz #2733 Dátum: 2023. Június 26. 19:49 »
egységesen kiálltak azért, hogy Európa belső piacait megvédjék az ukrán gabona által okozott negatív hatásoktól
a magyar gazdák 15,93 millió eurót kapnak, hogy a raktározási költségeiket és az eladatlan készleteik miatt elszenvedett káraikat mérsékelni tudják.
Nagy István. Hozzátette: minden erejükkel küzdenek, hogy jogszabályi eszközökkel olyan garanciákat kapjanak, amellyel meg tudják védeni a belső piacukat, és gyakorlatilag egész Európa hagyományos mezőgazdaságát.
https://www.agroinform.hu/gazdasag/agrarminiszter-magyar-gazdak-tamogatasa-65398-001

*

robi 75

• 1017
« Válasz #2734 Dátum: 2023. Június 28. 08:19 »
Tudod mi jön ke ebből a népnek? Hahaha a "paraszt" megint jól járt megint meg vannak támogatva.
Kb ennyit fog ebből egy átlag vidéki fidess szavazó.
A népbutítás sztálini idők szintjén van, az alapanyag jó hozzá kellően hülye, kishitű és írígy.
Az országunkat többször kifosztó szétlövő nagyanyját félholtra erőszakoló magyarok százezreit deportáló oroszoknak (szovjeteknek)
Még baráti köre is van😂😂😂😂😂👍👍👍👍🐑🐑🐑🐑.
Ilyen szintű az agyhalál.
Nincs értelme mézárakról beszélni sem.
Annyi amennyi, adod adod ha nem akkor nem.

Üdv:robi

« Válasz #2735 Dátum: 2023. Június 29. 06:31 »
Ezt írja robi 75:
"Nincs értelme mézárakról beszélni sem."
Szerintem se, ha vannak "agyhalott" méhészek is...
Miről is beszélek?
Láttam egy hirdetést az egyik ...platcen, de nem szeretném ide átemelni, mert tudjátok személyiségi jogok.
Lényeg, hogy ott a méhésztárs, az állítólagos idei akácmézét 2.000 az-az kettőezer forintért kínálja AKCIÓ-ban kiüvegezve, és még képet is tett fel róla.
Engem ez szomorít el igazán, mert így még azt a maradék reményt is szétzúzza amit a kiszerelő, piacozó méhészek évtizedek alatt kiharcoltak.
Tudom, hogy kell a lóvé, meg túl kell élni a mostani helyzetet, de ez pont az ellenkező irányba mutat.
Biztosan nagyon szeretik a kollégát azon a vidéken, de ez az ő baja, mert az agya fel sem fogja, hogy ezzel mit tesz.
Ha ezt egy kereskedő csinálja velünk az szinte megszokott, de egy állítólagos termelő?
Levonja az üveget, tetőt meg az egyéb költségeit, akkor mennyire jön ki kilóra kivetítve?
Legalább magunkkal ne csesszünk ki méhésztársak! >:(
Nagyernyei Attila

*

leo

• 210
« Válasz #2737 Dátum: 2023. Július 01. 22:20 »
Nem tudom miért törlik a szaudi mézfelvásárló hirdetéseit, aki 4000 Ft-os áron szeretne minőségi mézet vásárolni.Vannak olyan méhészetek amik ennek megfelelnek.Nem szántófoldi mézet szeretne hanem minőségi mezeit, hegyit ami ennek megfelelne. Enyém sajna nem ilyen. Miért törlik?

*

leo

• 210
« Válasz #2738 Dátum: 2023. Július 11. 22:36 »
Köszi Oszkár az infót a zöldön. Hát eddig jutottunk.

*

neo

• 1009
« Válasz #2739 Dátum: 2023. Július 25. 10:29 »
Áthoztam a témát a méhészeti rendezvényekből, mert szerintem itt jobb helye van. Arra szeretnék reagálni, ami ott le van írva, hogy a határon történő ellenőrzés megoldaná a helyzetet. Én azért vaktában nem szoktam lövöldözni, hanem utána nézek legalább minimális szinten a dolgoknak. Az első kérdésem az lenne, hogy melyik határról beszélünk? Ukrán méz esetében jöhet szóba a magyar határ. 2 ezer tonna körül jön be évente, azaz az EU-s mézimport 4-5 százaléka. Mit is érnénk el vele, ha minden tételt ellenőriznénk? Másik: kínai méz. Gyakorlatilag Belgium, Lengyelország, Spanyolország akik behozzák a kínai mézet. Ők aztán terítik. Ez a méznek nevezett valami milyen göngyölegben jön be? Ha tartályhajó hozza, akkor az egy homogén elegy, könnyű lenne a mintázás. Ha azonban 300 kilós hordókban van, akkor miként történne a mintavétel? Ugye több, mint 200 ezer hordóról beszélünk. Egyenként mindegyikből? Vagy az az életszerűbb, hogy odagördítünk a mintavevő elé 100 olyan hordót, amelyik meg fog felelni a vizsgálatoknak. Ez csak akkor működne, ha a méztermelők képviselője is jelen lenne a mintavételnél. Aki nem olyan ember, hogy ha megkínálják néhány száz millió forinttal, akkor nem fog szemet hunyni afelett, hogy melyik hordót mintázzák. A következő kérdés a vizsgálati módszer. Most van olyan módszer, amellyel a rizsszirup kimutatható, de mégsem merték leírni azt, hogy hamis, hanem, hogy gyanús. Talán egyszer a gyanú ténnyé változik majd. De mi a garancia, hogy nem fogják megtalálni ennek a markernek a kivonási módszerét (tudom is én pl. egy gyantaszűréssel)?
Fentiekből következik, hogy nem ez a hamisítás veszélyének kritikus szabályozási pontja. A kritikus szabályozási pont az, hogy ezek a kínai pancsolmányok nem keverhetők össze az európai, de mondhatnám a dél amerikai, mexikói mézekkel. A szutykot, akinek van kedve hozzá, az önmagában fogyassza. Az ellenőrzésnek pedig adatbázis alapúnak kell lennie. Amit webes eléréssel a vásárló még az üzletben tud ellenőrizni, hogy az a méz, aminek beolvasta a QR kódját melyik ország, melyik termelőjétől származik, és az a termelő hány méhcsaláddal hány kiló mézet termelt az adott évben. Ha azt látja, hogy 400 kilót, akkor a polcról majd levesz egy másik üveget, olyan méhészét, aki csak 40 kilót termelt. Persze van még sok részletkérdés, de az informatikai alapú, vásárló által is igénybe vehető ellenőrzést semmi nem tudja helyettesíteni.
Szóval szoktam böngészni az adatokat, és kíváncsi voltam arra is, hogy tavaly mennyi mézet exportáltunk mi az EU-ba? Én azt találtam, hogy 14 ezer 997 tonnát. Előtte évben: 16 ezer 256 tonnát. Az előtt 17 ezer tonnát, és előtte szintén 17 ezer tonnát. Ha jól értem, akkor a mézfelvásárlás drasztikus csökkenése csupán 10 százalékos export csökkenést idézett elő? Miközben nem hoztunk be több mézet külföldről. A rizsszirup behozatalt még nem néztem, de meg fog történni. Ugyanis tudtommal a tizenhétezer tonnás években igencsak szerény volt a méztermés. Valahogy nem jön ki a matematika, mert áthúzódó tételekkel sem magyarázhatók ezek a számok. Szóval az informatikai ellenőrzés nagyon is hiányzik a rendszerből. Mennyi volt a felvásárlás, mennyi az import méz, mennyi a hazai eladás, mennyi az export eladás. Ezeknek nyilvános adatoknak kellene lennie. No meg a felvásárlási jegyeknek is be kellene kerülni a NAV online rendszerébe (mert szerintem az nem kerül be), hiszen anélkül nem tudjuk meg a felvásárolt mennyiséget. Az adatok lekérdezhetősége valószínűleg jogi aggályokat is felvet. De hát ezt meg lehet oldani azzal, hogy csak az kap engedélyt mézkereskedelemre, aki vállalja az adatszolgáltatást.

*

nata

• 176
« Válasz #2740 Dátum: 2023. Július 27. 19:02 »
Ha szándék volna a helyzet megoldására EU-s szinten, akkor már réges-rég megtörtént volna. Ugyanúgy, ahogy az USA lényegében kitiltotta a kínai mézet. Ott védik a belső piacukat, itt meg a döntéshozók valószínű jól meg vannak kenve. Talán egy nagyon komoly tüntetéssorozat segíthetne, több országban, több helyen egyszerre. Mert azért elég sok termelő szív emiatt az EU-ban.

« Válasz #2742 Dátum: 2023. Július 31. 11:21 »
Tavaly 40% mondták, mi lett.

« Válasz #2743 Dátum: 2023. Július 31. 17:22 »
Még egy kicsit csavarnak felfelé az üzemanyag áron, valóban eléri a virágméz hordós árát.
Van egy másik, ettől érdekesebb tény.
Amikor egy áruházba "bekínálja" a kereskedő a mézet, azonnal kérik a labor által kiállított vizsgálati jegyzőkönyvet, hogy a méz természetes, semmiféle idegen anyagot nem tartalmaz.
Általában (nálunk termelőknél minden esetben) egy ellen minta marad, ha valami gond lenne a termékkel, ezzel tudjuk bizonyítani, hogy már pedig a vizsgálat alapján ezek és ezek a paraméterei.
Akkor, hogy a fészkes fenébe lehet az, hogy ugyanebből az áruházi tételből bevitt mézet, UGYANAZ a labor HAMISNAK minősíti?
Valami itt nem kerek.
Ja tudom!
Brosst le kell váltani.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2744 Dátum: 2023. Július 31. 23:03 »
Ez most komoly!?

Ugye az ellenminta alapján a termelő tudja bizonyítani. A kereskedő meg ugye nem bolond, hogy megvegye, és kifizetné, ha nem felelne meg a minőség neki.

Ebből következik, hogy csak a kiszerelőknél van a "kutya elásva"!

Csányit idézve: A méz elbír 7% cukrot is.

Nem mindegy ,hogy mi megy a laborba és mi az áruházok polcaira.
Persze ,ha meg később leveszik a polcokról és újra laborba küldik, már HAMISNAK minősítik.

"Brosst le kell váltani."
Nagyernyei Attila

Ez nem rossz ötlet!!