Sok méhész azon kesereg, hogy nem veszik a mézet, ha pedig veszik, méltatlanul alacsony áron.
Természetesen mi a reakció?
A kereskedő lehúz bennünket, pedig mindennek megy fel az ára, ömlik be kívülről a szutyok.
Ebben nagy igazság van, de az alacsony ár sajna a méhészeken IS múlik!
Többször leírtam, ha kínálgatjuk eladásra a mézet, sosem leszünk olyan alku pozícióba, hogy mi diktáljuk az árat.
Ha hívogatjátok a felvásárlókat, a kereskedőket, számukra ez azt jelenti, hogy sok a felkínált mennyiség, ezért esik az ár.
Szent meggyőződésem, hogy a helyzet gyökeresen megváltozna, ha nem telefonálgatnátok mondjuk 1 hónapig.
Azonnal fordulna a kocka, de erre nem sok reményt látok.
Miért?
Mert még ezen az arcpirító áron is könyörögnek a méhészek, hogy ......tőlem vigyed először.
Így pedig ne reménykedjetek egy magasabb árban.
Lehet ezzel nem egyet érteni, de a kereskedő nem egy szociális intézményvezető, ha meg tudja olcsón venni tőletek a mézet, esze ágában van többet adni érte.
Aki tud tartson ki, a méz nem romlandó! (Hála az égnek.)
Pedig az Euró is gyengélkedik, csak az árfolyam változás miatt is magasabb ár lenne az indokolt.
Tegnap voltam a Nyírségben.
Az egyik ottani piacon feljelentették a méhészek egymást, mert "alám vágott" az alacsony árral....mondta a feljelentő.
Akác 2500, vegyes ezernyóc.....
Ezt is a kereskedők csinálják?
Én úgy látom, hogy országrésztől függetlenül az akácnak 3.500 Ft körül kéne mozognia, a virágméznek pedig 2.500 lenne az elfogadható ára.
Aztán mindenki annyiért adja amennyiért akarja.
Nagyernyei Attila