Kérdés, hogy ez az aránycsökkentés visszafelé is játszik-e, azaz a 2 hónap alatt beállt akácot is elviszik-e akác árban?
Pink! Itt az F/G érték nem stimmel. A keményítőszirupból először glukózt csinálnak diasztázzal, amihez azért pullulanáz is kell, hogy ne maradjon benne izomaltóz. Aztán a glukóz (G) egy részét átalakítják fruktózzá. Nos én azt gondolom, hogy a fruktóz (F) mennyisége pusztán attól függ, hogy mikor állítják le ezt a folyamatot. Ezek sokszor csövek felületére felvitt enzimek, tehát a leállítás a cső lecsapolásával könnyen megvalósítható. Amikor az enzimet simán belekeverik a folyadékba, akkor a folyamat leállítása nem ilyen egyszerű, hiszen benne marad az enzim. Az ilyen rendszerekből az enzimet el is kell távolítani. Azt akarom az egésszel mondani, hogy ezek komoly gyárak, ahol ilyenek készülnek. Tehát ha szabályozni tudják a leállítást, akkor gyakorlatilag bármilyen F/G -s szörpöt tudnak csinálni. A szabadegyházi kukoricaszörpöket néztem, azok 1,13-asak. Ez az érték nem lenne elég az akáchoz. A szín is gond lehet, mert amit néztem az a rizsszirup nagyon barna. Tehát lehet, hogy ezt gyantakezelik is még. (Azt nem tudom, hogy a gyantázás arzén esetén mit csinálna) Ha ez megvan (akár különböző szortimentek más-más F/G-vel esetleg némi savval, akkor ebbe kell belekeverni valamennyi akácmézet, hogy legyen benne pollen. Ha ez átmegy az EU első betárolási pontján, onnan aztán már akácmézként funkcionál. No nem olyan akácmézként, amelyiket a boltba visznek, hanem amivel lehet hígítani a valódi mézet. De az EU-s és nem EU-s mézek keveréke teljesen legális. Tehát Európában nincs tettenérhető jogellenes tevékenység, mert különféle mézeket kevernek egymással. A pollen csak azért kell bele valamennyi, mert az alapján lehet akácméznek nevezni. Mennyiségi előírás azonban nincs, csak annyi, hogy tilos mézből pollent kivonni, kivéve kivéve ha ez szerves vagy szervetlen idegen anyag eltávolítása során elkerülhetetlen. (Jó, mi?)
A rizsszirup esetén a kritikus pont az, ahol belép az EU-ba ez a lötty. Ezek tengeri kikötők. Ott az ellenőrzésükre szerintem egy a millióhoz az esély. Egyik kollégám mesélte, hogy a frankfurti kikötőben dolgozó ellenőrökkel beszélt, akik a gabonatételek ellenőrzését végezték. Olyan számokról beszéltek, ami felfoghatatlan mennyiségű árut jelent. Fizikai képtelenség hatékony ellenőrzést végezni. Éppen ezért egy magyarországi első betárolás milliószor nagyobb kockázattal járna. A töltőüzemek ellenőrzése nem tudom milyen gyakoriságú. Bross Péter beszélt a spanyol üzem kapcsán olyanról, hogy ott volt állítólag konkrétan olyan tétel, amelyik megbukna az NMR vizsgálaton. Szerintem ez tiszta rizsszirup lehet, csak azt mondják róla, hogy süteménygyárba kerül. Ha már hozzákeverték a mézhez, akkor az elfedi a paramétereket. Azonban itt igen nagy kockázat van, vagy korrupció. Szerintem az ilyenek lebukása idő kérdése csak. Nem gondolom azt, hogy ez nagyüzemi módon menne Európában. Az első variáció a legkézenfekvőbb. Rizs is van, akác is, és gyárak is.