Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

• 3170 válasz
  • 1180622 megtekintés
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2040 Dátum: 2018. Július 24. 23:38 »
micsoda kincseket rejt az internet:
https://index.hu/gazdasag/magyar/2009/09/21/versenyt_futunk_a_mezhamisitokkal/

"Arra a kérdésre is választ kerestünk, hogyan tudott a vállalkozás 80 tonnával több mézet értékesíteni, mint amennyit a méhészektől felvásárolt."

"Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke személyesen tájékoztatta a minisztériumot, hogy több ezer méhész egzisztenciája kerülhet veszélybe a bezárás következtében, így a nemzeti érdekre való tekintettel egy folyamatosan szolgálatot teljesítő állatorvos kollégám felügyelete mellett tovább folytathatta működését az a mézcsomagoló üzem."

Gyönyörű történet. Meg tudja mondani valaki, hogy ki volt 2008-2009ben az OMME elnöke?

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2041 Dátum: 2018. Augusztus 09. 20:59 »
Idézet
micsoda kincseket rejt az internet:
https://index.hu/gazdasag/magyar/2009/09/21/versenyt_futunk_a_mezhamisitokkal/

Bross Péter elmondta most aug 4-én Jászberényben, hogy járt egy spanyol méhész szövetkezet mézüzemében. A raktáron ugyanannyi kínai méz volt, mint a saját termésű tagi termésű méz. Vagyis a boltokba kevert mézet szállítanak.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #2042 Dátum: 2018. Augusztus 09. 21:16 »
Azért egy közel 10 éves cikket betenni...
Frissíts Geddekas.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2043 Dátum: 2018. Augusztus 09. 22:41 »
   Gede naqgyon jól kevered a sza..t-vakat, de azért,ha lehet a történelmi hűségnek megfelelő tájékoztatást Jászberényről. "Klaszikusokat csak pontosan idézni" köszike.

Albert

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2044 Dátum: 2018. Augusztus 10. 04:37 »
   Gede naqgyon jól kevered a sza..t-vakat, de azért,ha lehet a történelmi hűségnek megfelelő tájékoztatást Jászberényről. "Klaszikusokat csak pontosan idézni" köszike.

Albert
Te is ott voltál a Jászberényi mézvásáron, te is hallgattad Brossnak az előadását. Hol hibáztam? Lécci javítsd ki!
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #2045 Dátum: 2018. Augusztus 28. 08:26 »
Hozzászólásomnak ez a cikk az alapja:
http://www.haon.hu/nagy-istvan-a-szovetkezeti-egyuttmukodes-jobb-piaci-lehetosegekhez-juttathatja-a-meheszeket/3962747
Természetesen nem kötekedni szeretnék egy ilyen nagyszerű hír olvasása után.
Mégis az az érzésem támadt, mint amikor az OMME Magyarország Kft.-t ránk erőltették.
Mire is gondolok?
A Kft. még mindig nem találja a helyét a világban (nem is fogja), most kínlódnak azzal, hogy mit is kéne csinálnia.
Egy ilyen szövetkezeti együttműködésnek az alapja az előzetes piackutatás, és hatástanulmány.
Ez az alap.
Ha ez már megtörtént akkor bocsánatot kell kérjek, egyébként.... és itt nyelnem kell egyet.
Biztosan lesznek (még az sem kizárt, hogy én is támogatom) akik belépnek ebbe a nagyívű vállalkozásba, és utána kezdünk azon gondolkodni, hogy kinek kéne eladnunk a méhészeti termékeinket?
Valahogy ezt egy jó "píár fogásnak" érzem, nem többnek.
Tegnap beszéltem erről az ország legnagyobb dinnyetermelőjével.
Ő is úgy kezdte, hogy feltérképezte a piacot, mekkora igény van a dinnyére.
Most ő a legnagyobb beszállító.
Mi mindent fordítva kezdünk?
A Kft. is ebbe bukik bele, meg abba, hogy alkalmatlan vezetői vannak, de ez a kisebb gond.
Nagyernyei Attila

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #2046 Dátum: 2018. Augusztus 29. 08:52 »
Hát akkor szarjunk bele, mondja Attila, bár nem ilyen naturálisan, ő szépen körbe írja.
Mindenki nyugodjon le, marad az 1200 ft-os akác méz, és a 600 ft os vegyes.
 Mert ugye az már nagyon jól látszik, a méz árát valakik valahol, nagyon jól bebetonozták.
 Itt már egyáltalán nincs szó arról, hogy a termés vagy a piac határozná meg az méz árat. Ezt valakik be állították a következő húsz évre, és kész. Ennyi.
 Ezen se fagykár, se cunami, se tájfun nem változtat. Most már ennyi marad, még az inflációt se követi, nem is beszélve a Euró, Dollár, Forint árfolyam változásról.
Mert ugye vegyes 600ft/kg, néhányan már úgy döntenek, köztük én is, hogy ennyiért már senkinek nem pergetünk mézet, de maradtak még elegen. 500-ért például, már sokkal többen hagynák abba, ezért odáig már nem is mennek le.
 A lehető leg olcsóbban, de még az érdeklődést valamennyire fenntartva, alakítják a mézárakat.
Viszont mindenkinek a reakciójából lehet következtetéseket levonni.
 Attiláéból is. Bár neki, a saját állítása szerint annyi köze sincs, még áttételesen sem semmilyen mézkereskedőhöz, és főleg Takács úrhoz, még Brosson keresztül sem, mint az apácáknak a kuplerájhoz. Még is azonnal meg van ijedve, ha valaki kitalálja, hogy példának okáért, piros üvegben több mézet lehet eladni mint kékben.
 Lehet, hogy ezt az ijedtséget én csak képzelem, biztos csak véletlen, hogy amint valaki a mézfelvásárlásra keres alternatívákat, mindig akad valaki, aki rögtön lehurrogja, és ez véletlenül mindig ugyan az a "mi tehenünk borja kör"-ből való.
 Aki ilyen, öreg harcos már mint én is, az nagyon jól tudja, hogy a nagy méz kereskedőknek csak egy pöccintés, és rögtön le lehet söpörni minden méhész kezdeményezést. Mert ugye volt a melliféra, meg a gazdasági társaság, kezdeményezés is.
 Ám most az a gond, hogy a miniszter mondogat számukra veszélyes hülyeségeket, és találgat, ami nem biztos, nem e politikai indittatású.
 No már most, ez már veszélyes is lehet rájuk nézve, bár a dolgok miben létére, még csak utalások történtek, és semmi konkrétum nincs, de már előállt, az "úgy se lesz belőle semmi, szarjunk bele" énekkar, úgy, hogy még az se tudják mi fán terem, vagy teremne az egész.
 És bár biztos bennem van a hiba, mert gyanakvó vagyok, /most már leírhatom, tartalékos  katonai elhárító hadnagyként kaptam meg az obsitot/ vessen meg akárki érte, de élek a gyanú perrel, hogy ebben az énekkarban, az egyik szóló énekes Attila.
« Utoljára szerkesztve: 2018. Augusztus 29. 09:04 írta Vivaldi »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2047 Dátum: 2018. Augusztus 29. 09:58 »
Idézet
Itt már egyáltalán nincs szó arról, hogy a termés vagy a piac határozná meg az méz árat.
Teljesen igazad van.
Idézet
Ezt valakik be állították a következő húsz évre, és kész. Ennyi.
Csak akkor van igazad ebben, ha a méhészek nem lesznek képesek kijózanodni és valódi érdekképviseletet csinálni. A gyantás méz is kimutatható, de ezt csak a méhészek tudják kinyomni az EU piacáról, ha erősebb az érdekképviseletük, mint a mézüzemeknek.

« Válasz #2048 Dátum: 2018. Augusztus 29. 15:05 »
Üdv. Méhésztársak,

A felvásárlási árakkal kapcsolatban...
Ugye itt vannak az pl. almatermesztő gazdák, akik sérelmezik a 13 Ft/kg felvásárlási árat. Tüntetnek, siránkoznak, sajnáltatják magukat. Én megértem, hogy nem könnyű helyzet ez amiben Ők (is) vannak. Nyilván nem az.
De vajon feltették-e maguknak (így a méhészek is) a két alapvető kérdést?
Ki mondta nekik, hogy termeljenek almát(mézet)? Ki garantálta nekik, hogy majd magas áron megveszi az összes termésüket?
Ha e két kérdésre megadják maguknak a választ, akkor válik világossá a helyzetük. Már akinek...
Én magamra vonatkozólag válaszolok a magam által feltett kérdésre. Senki és senki. Akkor most mi a fenét csináljak? Kit szidjak? Melyik felvásárló elé menjek tüntetni? Kötelező nekik a nekem megfelelő áron megvenni a mézemet?
Ez úgy működik, hogy a kereskedő ingyen szeretne hozzájutni és meg aranyárért akarnék tőle szabadulni.
A kereskedő kínál egy árat,
-'Te méhész adok 600 Ft-ot a vegyesed kilójáért!-
- Nem jó nekem ez az ár, sok munkám, pénzem, szaktudásom, időm van benne adj érte 800-at.
- Az meg kit érdekel. A te bajod. Ha nem tetszik tartsd meg magadnak... ::)
Amíg a kereskedő tud venni 600-ért, addig miért kínáljon érte többet? Hát hülye a kereskedő vagy mi?
Nekem hiába mondja a Spar-os, hogy nála vásároljak kristálycukrot ha a Lidl-ben 20 Ft-tal olcsóbban hozzájutok. Miért adnék ki több pénzt érte, amikor ugyanannyi pénzért több kilót kapok...? Dehogy megyek én az előbbibe cukorért... (teljesen máshol veszem egyébként) Majd tüntet a házam előtt? Hogy mit képzelek, miért nem akarok én tőle cukrot venni, miért nem adok érte magasabb árat...? Hát hogy gondolom én ezt?  ;D
Azt is figyelembe kell venni (sajnos), hogy mind az almalé, a méz, a bor, a tej hamisítható termék. Kell-e vajon a "bor"-hoz szőlő? Kell vagy nem? Van-e kereslet a tejnek vélt "Reggeli italra"? Van-e kereslet a 10% almát tartalmazó "almalére"? Tovább nem is ragozom..
Nem messze tőlem van egy almás. Nem magyar tulajdonosa van. Fogalmam sincs hány hektár, de ameddig a szem ellát. Hatalmas. És gyönyörű. Gyakran csak azért járok arra kocsival, hogy megcsodáljam. Komoly szakértelemmel, hozzáértéssel művelik. Van hűtőházuk és csomagolójuk is. Mondhatni, hogy a tevékenységükben megjelenik a "hozzáadott érték". Volt alkalmam beszélgetni tulajdonossal is. Nincs értékesítési gondja.
Én még nem adtam el az idén felvásárlónak mézet. Pedig van.
Mit csináljak? Megint megválaszolom a magam által feltett kérdést: Így jártál pajtás, de ez ki a f@aszt érdekel.... 8)

*

wr

• 1030
« Válasz #2049 Dátum: 2018. Augusztus 29. 15:55 »
Amikor hasonló dolgokat feszegettem kiröhögtek (ahogy majd téged is kifognak), meg ilyeneket írtak hogy nem értek a marketinghez...  ;D
Idézet
Kell vagy nem? Van-e kereslet a tejnek vélt "Reggeli italra"? Van-e kereslet a 10% almát tartalmazó "almalére"?
Van bizony,és egyre inkább csak arra lesz. Ugyanez igaz a mézre is, senkit nem érdekel hogy annak milyen minősége van, vagy miből van, kizárólag egy dolog érdekli a tucatvásárlót (akikre alapozni kell), hogy mennyibe kerül. Ha sokba, nem veszi meg, mondhat nekem itt bárki bármit, meg jöhet a 2500Ft-tal. Az olyan családokban (és ez a többség) ahol a méz nem napi létszükséglet, hanem huszonötöd rangú élelmiszer, ott egyedül az ára dönti el hogy mennyit vesznek belőle,vagy hogy vesznek-e belőle egyáltalán. Lehet jönni a marketingmaszlaggal, ilyen közegben éltem vagy 20 évig, napi szinten láttam, szóval tudom miről beszélek. "Mennyiért adod az akácot? 1600-ért. És a vegyeset? Azt 1000-ért. Akkor abból kérek 2 kilót." A másik, hogy szerintem egyre több olyan ember van, hogy a reklámoknak nem csak nem dől be, hanem már egyenesen undorodik tőlük, mert még a sz@rt is el akarják adni neki fő műsoridőben. Na nekik magyarázzátok meg, hogy ne a hamisított kínait vegye, hanem a magyart kétszer annyiért. Városi emberektől hallottam már olyat is, hogy ő biza piacon meg háztól nem vesz semmit mert átvágják, nincs a kisember (gazda, méhész, akármi) úgy ellenőrizve mint a hipermarketek és azok termékei. Tehát ő a hipermarketbe megy mézért is, mert az jobban ellenőrzött mint a házi, tehát abban biztosan nincs annyi méreg, meg nincs úgy manipulálva mint a piaci.  :D
Idézet
Én még nem adtam el az idén felvásárlónak mézet.
Én meg mindet eladtam, és az árát már be is fektettem. Garantáltan többet hoz, mintha arra várok hónapokat hogy hátha felmegy majd 100Ft-ot az akác. Mert vagy felmegy, vagy nem, vagy lemegy. Ha nem fogják kitiltani az EU-ból a manipulált mézeket (és úgy néz ki hogy nem fogják, mert pl. a németek megmondták hogy nekik kell), akkor az utóbbi lesz.
Szóval igen, senki nem tart fegyvert a fejünkhöz hogy márpedig méhészkedni kell, azt meg pláne senki nem fogja garantálni hogy a megtermelt mézünket majd jó áron megveszi. Lassan már annak is örülhetünk ha egyáltalán megveszik.

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #2050 Dátum: 2018. Augusztus 29. 15:59 »
Valakit csak érdekel. Én még azt is el tudom képzelni, "azazorbán" ez a (Innen töröltem egy sértő mondatot! Nagyernyei Attila) kiadta a mezőgazdasági miniszternek, hogy oldja meg. Mert "ezazorbán" meg egyszerűen nem tudja, hogy néhány alma meg méz meg mittudomén milyen piacon vannak érinthetetlenek, mint takácsúrelvtárs, meg almában a németek, osztrákok stb. Esetleg némi bal-libcsi érdekkör, akiket ideje már kitúrni, eleget tettek már keresztbe.
 És felteszem, a négysávos utak után cukorrépa, almalé, meg méz, feldolgozók építése következik.
 Bár azt én se hiszem, hogy ez gyorsan megy, de valahol el kell kezdeni.
« Utoljára szerkesztve: 2018. Augusztus 29. 21:03 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #2051 Dátum: 2018. Augusztus 29. 16:09 »
Amikor hasonló dolgokat feszegettem kiröhögtek (ahogy majd téged is kifognak), meg ilyeneket írtak hogy nem értek a marketinghez...  ;D
Idézet

Kiröhögnek??? Ugyan... ;D ;D ;D ;D

« Válasz #2052 Dátum: 2018. Augusztus 29. 21:13 »
Azt gondoltam a kánikula elmúltával Vivaldi is értelmesebben fogalmaz, de tévedtem.
A miniszteri nyilatkozatra amire reagáltam ez jött le neki:
"Hát akkor szarjunk bele, mondja Attila, bár nem ilyen naturálisan, ő szépen körbe írja.
Mindenki nyugodjon le, marad az 1200 ft-os akác méz, és a 600 ft os vegyes."
Ilyen emberrel mint Vivaldi szövetkezzek?
Aki azt sem tudja mire szövetkezik?
Leírtam, hogy első a piac felderítése, van e igény a szövetkezeti tagok mézére, és milyen áron.
Biztosan az a bajom, hogy tanultam marketinget (ez nem egyenlő a reklámmal), és az ilyen kőbaltás megközelítés kiborít.
Termeljetek, termeljetek, termeljetek.....
Aztán kinek adjuk el a terméket?
Ja aztat nem tuggyuk, csak  mondták így gyú lesz nekünk biza.
Ezt sokkal komolyabban át kell gondolni, és szakemberekkel megvitatni.
Ha van BIZTOS kereslet, és JÓL FIZETŐ vevő, akkor kezdődhet a szerveződés.
Addig csak egy üres szócséplés az egész.
Mondtam, hogy fordítva ültök a lovon.
Amikor egy terméket bevezetnek a piacra (különösen akkor amikor már 1625 konkurenciája van már ugyanebben a formában) akkor alap dolog a piac feltérképezése.
Sok sikert!
Nagyernyei Attila

« Válasz #2053 Dátum: 2018. Augusztus 29. 22:00 »
Mert "ezazorbán" meg egyszerűen nem tudja, hogy néhány alma meg méz meg mittudomén milyen piacon vannak érinthetetlenek, mint takácsúrelvtárs, meg almában a németek, osztrákok stb. Esetleg némi bal-libcsi érdekkör, akiket ideje már kitúrni, eleget tettek már keresztbe.
 És felteszem, a négysávos utak után cukorrépa, almalé, meg méz, feldolgozók építése következik.
Nagyjából ilyeneket beszélhettek egymással 1946-tól a kommunisták. Csak ott kulák volt meg iparosítás stb.
Sajnos amíg ekkora igény van a Kádár rendszerre, addig marad Orbán, meg az "állam megoldja helyettetek" ideológia.
Rossz hír, hogy az állam általában rossz gazda /nagyobb költség, pazarlás, felelősségvállalás hiánya/, így ezek a kezdeményezések a versenyben simán elbuknak.

Mert ugye az már nagyon jól látszik, a méz árát valakik valahol, nagyon jól bebetonozták.

A szabadkőművesek voltak nyakamat rá, élükön Sorossal.

« Válasz #2054 Dátum: 2018. Augusztus 30. 07:23 »
Sok mindenkinek igaza van. De van példa, hogy tud ez működni csak akarni kell. Működne ha valóban más mentalitással lennénk, és itt nem a méhészetben kellene rendet rakni, hanem az emberek hozzáálásában, és az mindent hoz magával. Tökéletesen igaz az is, hogy hiába ömlik a csomó pénz a mezőgazdaságba, értelmetlenül történik, de ezt nem rég egy cikkben tökéletesen összefoglalta a cikket író személy. Hiába akarunk csodát tenni a méhészetben, azt nem itt kellene elkezdeni. Tudomásul kell venni semmit sem változtunk az elmúlt majd 30 évben, javítok akik tehetnének valamit nem változtak.

itt egy példa amely talán meg is világítja a mondanivalóm lényegét, de nem méhészeti jellegű

http://budapest1873.net/aktualis/lehet-igy-is-hollandia-miniszterelnoke-biciklivel-jar-munkaba-80-m2-es-lakasban-el-es-nalunk-ezzel-szemben-itthon-ezt-nezzetek/