Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

• 3170 válasz
  • 1188624 megtekintés
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #1170 Dátum: 2016. Június 20. 18:12 »
5 perccel ezelőtt beszéltem egy felvásárlóval.

Akác: 1000,-
Minden más: 600,-

Nem tudom milyen a mézes jeges tea így nyáron, de lehet sokat kell inni majd belőle...

nomader

« Válasz #1171 Dátum: 2016. Június 20. 22:35 »
Érdekes szemlélet, honnan jöttél, Észak-Korea, Kuba? Vagy feltalálták az időgépet, és te vagy az első időutazó az ötvenes évek Magyarországából?
Fix mézfelvásárlási ár? Kapitalizmusban élünk már hivatalosan is 89-óta. Tudod piacgazdaság, kereslet-kínálat, stb.
Ha idegísít miért vállalkozol, nem kötelező méhészkedni, Mert tudomásul kellene venni, hogy a méhészkedés is egy üzeleti vállalkozás, főleg ha túl vagy a hobbiszinten. Ki, és miért garantálna fix árakat, és pont a méhészeknek?...

Honnan tudod hogy időutazó vagyok?Te egy jövőbelátó vagy?Vagy éppenséggel te is időutazó vagy?Hmm..
Irigylem hogy te ilyen higgadt tudsz maradni ezekben az időkben,de hidd el sokakat piszokul idegesit a jelenlegi helyzet, és sokan nehezen huzzák ki addig amig normalizálódik a helyzet.
Biztos jó sok erőtartalékod van,és piszok jól pergettél,sokakkal ellentétben.
Éles látásod már,már lenyűgöz,és boncolgahatnánk a piacgazdaságotl,a kereslet-kinálat viszonyátl,De ez a topik nem erről szól..Javaslom ezt a témakört ne feszegessük.
A világ méz piacában jelentős helyet foglal el a magyar export méz mennyisége %-ban kifejezve.
Igy aztán remélem egyszer valaki észreveszi hogy normalizálni kellene ezt a felvásárlási "huncutságot"

5 perccel ezelőtt beszéltem egy felvásárlóval.

Akác: 1000,-
Minden más: 600,-

Nem tudom milyen a mézes jeges tea így nyáron, de lehet sokat kell inni majd belőle...

nomader

Hát király!Valami jo kis recept rám is rám férne.Bár én lehet mézes kalácsot fogok sütni,és mézeskalács házikót épitek,bár nem tudom mennyire birja az időjárás viszontagságait.
Ha az idő kikezdi akkor sebaj,majd a mézeskalács bizniszből újjá épitem megint.  ;D
« Utoljára szerkesztve: 2016. Június 20. 22:39 írta Papesz »
"A hold nem lesz attól kissebb,ha a kutyák megugatják"

« Válasz #1172 Dátum: 2016. Június 21. 00:57 »
Papesz írta: "A világ méz piacában jelentős helyet foglal el a magyar export méz mennyisége %-ban kifejezve."

Pontosan hány %-ot is? 2010-es  uniós adatot találtam: "  A magyar mézexport az uniós fogyasztás 10– 15%-át tette ki."
Bár ez összement országunkhoz képest figyelemreméltó, de sajnos nem piac meghatározó, még uniós szinten sem, nem hogy világviszonylatban.

Papesz, az idegeskedés nem segít, sem most sem máskor. Jelenleg főként negetív hatású, az ilyen hozzászólás mint a tied. Mi a jófenéért akarna a kereskedő mélyebben a zsebébe nyúlni, ha ilyen aggódó és ideges emberek tömkelege kopogtat az ajtaján? Hangoztatod hogy anyagi gondjaid vannak, nem tudod hogy hogyan húzod ki a helyzet normalizálódásáig.

Ha rajtaülsz még a tavalyi készleteden is, kérdezd meg Mészárost hogy miért nyilatkozott a méz árának alakulásáról pozitívan, teljesen nélkülözve minden realitást. De egyébként nem ő a felelős a kialakult helyzetért, csak hülyeségeket beszélt. Azt mondta, amit a méhészek hallani szerettek volna.

Egyébként sokat gondolkodtam azon, hogy vajon milyen szándék áll az írásod mögött. Nem igazán tudtam eldönteni, hogy trollkodás vagy tényleg a kétségbeesés volt az indíték.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Június 21. 08:35 írta Robotur »

« Válasz #1173 Dátum: 2016. Június 21. 05:54 »
Több mezőgazdasági termék esetében jól bevált eszköz volt az intervenció,igaz hogy baromi sokba kerül az EU-nak ezért vezetik kifele a rendszerből,de kisebb súllyal még megtalálható.Ez végül is nem fix ár,hanem alsó és felső küszöbbel dolgozik.Mondjuk ennek akkor volt értelme,ha a rekordévek túlkínálatából eredő árzuhanást és a nagyon gyenge termés miatti extrém áremelkedést akarták kicsit kisimítani.
Ez zárt piacon működött is,de most kb olyan,mintha a léket kapott hajóból lyukas vödörrel mernénk ki a vizet.Ráadásul tudjuk ugye,hogy nem minden méz,amit a fogyasztónak méz néven eladnak,de ez igaz nagyon sok egyéb "élelmiszerre" is...Jó tudom,hogy torzítja a dicsőséges piaci versenyt,meg egyebek,de azért volt benne logika.
Ezzel mindössze csak azt akartam szemléltetni,hogy nem csak a klasszikus diktatúráknak kikiáltott államalakulatok piszkálgatják a piaci árakat,hanem a "fene nagy demokráciában" is találhatunk hasonlót. ;)
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

« Válasz #1174 Dátum: 2016. Június 21. 06:44 »
Az intervenciós felvásárlás az más téma, gyakorlatilag most nem a túltermelésből adódik az alacsony felvásárlási ár. A túlkínálat, az unió piacára kintről beáramló hamis méznek tulajdonítható. Ezt megfelelő vámszabályozással, és minőség ellenőrzéssel lehetne korlátozni, valószínű nincs kellő akarat rá. De talán sikerül valami elmozdulást elérni.

Az intervenciós felvásárlást csak lényegesebb, mondhatni stratégiai fontosságú élelmiszereknél alkalmazzák.

A jelenlegi magyarországi helyzetet, az is generálta hogy a méhészek zöme a 2014-es kiugróan magas felvásárlási árakat naivan, természetesnek vette. Így a 2015-ös 1500 Ft-os nyári felvásárlási árat keveselte, holott még ez is beleillett egy enyhén emelkedő 10 éves grafikonba, amely 2014-ben mutatna csak kiugrást, anomáliát.

Egyébként normális években is, maga a méhész fékezi az árak pozitív alakulását. A korán leadásra felkínált mézével, amit likviditási nehézségekkel magyaráz. Holott azt is megtehetné hogy csak kisebb menyiséget adna le, amely átsegítené a problémás időszakon. Ellenben azt tapasztalom hogy még mindíg sokan a gyors pénz, jó pénz elvét vallják. Így gondolkodás nélkül automatikusan az első hullámban megszabadulnak az összes mézüktől. Aztán ők hőbörögnek a legjobban, ha kevés a felvásárlási ár. A pénzt nem elég megkeresni, hanem okasan is kellene vele bánni.

« Válasz #1175 Dátum: 2016. Június 21. 08:19 »
Ezt írta Robotur, amivel maximálisan egyet értek:
".....kérdezd meg Mészárost hogy miért nyilatkozott a méz árának alakulásáról pozitívan, teljesen nélkülözve minden realitást. De egyébként nem ő a felelős a kialakult helyzetért, csak hülyeségeket beszélt. Azt mondta, amit a méhészek hallani szerettek volna."
Ez a "politika" bukott meg, erre mondtak a küldöttek nemet.
Bross Péter feketén-fehéren elmondja a valóságot, és ez ma Magyarországon, ezen belül a méhésztársadalomban, furcsa.
Nehéz szembesülni az igazsággal, de egyben fájdalmas is.
Én mégis jobban támogatom azt a szemléletet, hogy ne csapjuk be a méhészeket, csak azért, hogy jó pofának tűnjünk.
A mézünk sokáig kelendő volt, Wild János egyszer előadásában mondta, hogy a magyar akácméz a koronázatlan 
király, mindenki ezt akarja letaszítani a trónról.
Most úgy néz ki a kínaiaknak sikerült.
Reménykedhetünk abban, hogy ezen a területen is hamarosan szemléletváltozás fog bekövetkezni, de ehhez komoly összefogásra van szükség.
Nem elég itthon keseregnünk, hogy a kereskedő nem veszi a mézünket!
Kampányszerűen fel kell hívnunk az európai fogyasztók figyelmét arra, hogy a magyar akácméz továbbra is király, csak aljas módszerekkel becsapják a vásárlókat.
Nagyernyei Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1176 Dátum: 2016. Június 21. 08:25 »
Egész Kárpát medence méhállománya nő, tehát évről-évre ingadozva ugyan de Magyarország kivételével az exportjuk is nő. De nem lenne túlkínálat az EU piacán, ha a távol-keleti mézhamisítványokat a vámhatáron lehetne kiszűrni.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1177 Dátum: 2016. Június 21. 23:20 »
Papesz írta: "A világ méz piacában jelentős helyet foglal el a magyar export méz mennyisége %-ban kifejezve."

Pontosan hány %-ot is? 2010-es  uniós adatot találtam: "  A magyar mézexport az uniós fogyasztás 10– 15%-át tette ki."
Bár ez összement országunkhoz képest figyelemreméltó, de sajnos nem piac meghatározó, még uniós szinten sem, nem hogy világviszonylatban.

Papesz, az idegeskedés nem segít, sem most sem máskor. Jelenleg főként negetív hatású, az ilyen hozzászólás mint a tied. Mi a jófenéért akarna a kereskedő mélyebben a zsebébe nyúlni, ha ilyen aggódó és ideges emberek tömkelege kopogtat az ajtaján? Hangoztatod hogy anyagi gondjaid vannak, nem tudod hogy hogyan húzod ki a helyzet normalizálódásáig.

Ha rajtaülsz még a tavalyi készleteden is, kérdezd meg Mészárost hogy miért nyilatkozott a méz árának alakulásáról pozitívan, teljesen nélkülözve minden realitást. De egyébként nem ő a felelős a kialakult helyzetért, csak hülyeségeket beszélt. Azt mondta, amit a méhészek hallani szerettek volna.

Egyébként sokat gondolkodtam azon, hogy vajon milyen szándék áll az írásod mögött. Nem igazán tudtam eldönteni, hogy trollkodás vagy tényleg a kétségbeesés volt az indíték.

Kifejezetten az "akácméz" termelést nézd meg világviszonylatban.
Ne haragudj, de úgy látom hogy piszokúl félreértettél,vagy csak szimplán el sem olvastad amit irtam!?
Utóbbira voksolnék.
Elolvasnád először kérlek azt amit irok,és majd csak azután válaszolnál?
Sok energiát megspórolnánk.
-Sehol nem irtam hogy anyagi gondjaim vannak,bár az én nadrágszijjam kétségtelenül rövidebb mint a tied,de panaszra nem lehet okom.
 "és sokan nehezen huzzák ki addig amig normalizálódik a helyzet."
-Azt sem irtam sehol hogy én bármilyen tavalyi mézen ücsörögnék.
"Édesapám 10 hordó tavalyi mézen ül"
-Egyáltalán nem kopogtatok egyetlen felvásárló ajtaján sem,bár nagyon érdekel a méz árának alakulása,mert szeretnék ettől az 1000 ft-tól többet kapni.
Trollkodás?Szerintem te kötöttél eddig bele majd minden hozzászólásomba, és neveztél engem időutazónak,sőt már lassan én miattam 1000ft az 1000ft,később pedig én leszek a hibás ha valakitől nem veszik át a mézet!? ::)
Kétségbeesés?Amiért keveslem, és idegesit a méz idei ára?Hmm.Nem hinném hogy kétségbeesett vagyok.
Hogy értsd is,nálam inkább a 'szándékosan' alacsonyan' tartott felvásárlási ár veri ki a biztositékot.
Külön befizetek hogy ki lép elsőnek: az aki megszorul és leadja a mézét,vagy az aki elég jól megszedi magát a felvásárlás során, és kivárja amig sorban elvéreznek a méhészek.Mit tippelsz?
Anno tökmagot termeltem,és detto ez volt a helyzet a piritósok között,hogy felhivogatták egymást, és megérdeklődték a felvásárlási árat,illetve szépen összebeszéltek hogy ennyit adjunk és kész.
De felhozhatnék sok példát,paprika,uborka,paradicsom felvásárlás,mindet termeltem régen.
Az idén 1000?Jövőre 800?600?500?és tovább?
Sajnálom azokat a méhészeket akik kevés családdal tolják,és néhány 100eft bevételük van.
Számukra nagy kibaxás ez az egész.és őket szurják t@k@n.
Dühös vagyok emiatt?Igen!De ez aztán nem fogja a felvásárlási árat befolyásolni,ezt nekem hidd el.pont.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Június 21. 23:27 írta Papesz »
"A hold nem lesz attól kissebb,ha a kutyák megugatják"

« Válasz #1178 Dátum: 2016. Június 22. 02:00 »
Te adtál annak hangot, hogy dühít a helyzet... és fix árakra sóhajtoztál. Kifejtettem már egyszer, leírtam magyaráztam, érthetően és világosan, talán többet is foglakoztam a dologgal mint szükséges.

Az akácméz termelést azt valóban én néztem be, mert simán csak a méz termelési adatokat néztem. De valószínűleg nem sokat számít a Magyar akácméz szerepe, az európai piacon, legalább is nem annyira mint ahogyan gondolnánk vagy szeretnénk, illetve kellene hogy számítson. Egyáltalán ismerhetik-e, ha hordósan javítóméznek vásárolják. Valószínű hogy nem eléggé, hiszen gyorsan találtak megoldást a pótlására.
Más volna a helyzet, ha csak üvegezve kerülhetne ki az országból az akácmézünk.

A "mesterségesen" alacsonyan tartott felvásárlási árakban sem hiszek. Az olcsó ázsiai, és hamismézek únióba áramlásának, árletörő hatása számomra logikusabb, elfogadhatóbb magyarázat.
Ilyen mértékű összebeszélés, kivitelezhetetlen amely több évre nyúlik át. A kereskedők saját érdekével sem egyezik, a piac teljes leállítása, vagy annak kockáztatása. Ezért abban sem látok logikát, hogy a méhészek tönkretétele lenne a céljuk. Mi volna a hasznuk belőlle, korhadt üres kaptárakat akarnak gyujtósnak? Mézzel kereskednek, ahhoz pedig működő méhészetek kellenek.
Egyszerűen versenyképtelen a mézünk, a kínai kotyvalékkal szemben.

Természetesen ez sem természeti jelenség, de nem honi üzleti érdekek alakítják az unió mézpiacát.
A méz felvásárlási áráról "konkrétan" csak annyit, hogy van egyszer amit szeretnénk, van egy másik ami reális volna, és a harmadik amit kapunk érte.

« Utoljára szerkesztve: 2016. Június 22. 12:18 írta Robotur »

*

zümi

• 1382
« Válasz #1179 Dátum: 2016. Június 26. 13:27 »
Kezd kitisztulni a magyar mézpiacKözzétette Magro.hu      2016 június 25      Nincs hozzászólás

Ritkán kaptunk az utóbbi időben jó híreket a mézpiacról, most azonban ez is megtörtént. Szakértők szerint fehéredni kezdett a magyar mézpiac olyannyira, hogy idén még nem kellett hamis kínai mézet levetetni egyik bolt polcáról sem.

Köztudott, hogy az Európai Unióba rengeteg hamis méz folyik be nap, mint nap. Valóban nagy tételre kell itt gondolni: napi szinten 150 magyar méhész exportra szánt éves termésével megegyező mennyiségű hamis méz kerül be az unió határain belülre.

Nem egy intézkedés indult el az utóbbi időben emiatt. Még 2015 végén Magyarország kezdeményezte az Európai Uniótól, hogy még szigorúbban kezdjék ellenőrizni az importból származó mézek minőségét. Már ekkor az volt a szakértők problémája, hogy a silány import termékek kiszorítják a jó minőségű, de drágább európai mézeket a boltokból.

Végre jó híreket kaptunk a hazai mézpiacról
Végre jó híreket kaptunk a hazai mézpiacról

Ezzel párhuzamosan a Nébih is lépéseket tett a hazai mézpiac tisztítása érdekében. Fokozott és folyamatos hatósági vizsgálatokat kezdek végezni mézekkel kapcsolatban. Amelyik mézről kiderült, hogy hamis, azonnal kivonták a forgalomból. A mintavételezések és a vizsgálatok már 2015-ben elkezdődtek, de a hivatal szerint 2016-ban is folyamatosak lesznek.

Idén áprilisban aztán újabb lépésre szánta el magát az Európai Bizottság a mézbotrányok miatt. Az unió belső piacain összehangolt élelmiszer-biztonsági ellenőrzéseket indítottak el Első körben 2230 mézből vettek mintát, majd vizsgálták be őket. Az eredmény pedig lesújtó volt: a minták 17 százaléka élelmiszercsalásban érintett, de ez az arány 29 százalék az EU külső határán begyűjtött termékek esetében.

Az előző fél év kálváriája után most hazai szinten pozitív hírek láttak napvilágot. Kezd látszani a mézpiaci ellenőrzések pozitív hatása, szakértők szerint tisztulni kezdett a hazai mézágazat. Ez leginkább abból látszik, hogy a magyar cégek már nem importálnak kínai mézet, igyekeznek hazai termékekkel dolgozni. Információk szerint idén nem is kellett még levenni hamis mézet a boltok polcairól, ami bizakodásra adhat okot a méhészeknek.
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #1180 Dátum: 2016. Június 26. 20:58 »
Csak sajnos egyelőre ez a tisztulás a mézárakra még nem vonatkozik. A felvásárlási ár alacsony és még csökkenéssel biztatják a méhészt.

« Válasz #1181 Dátum: 2016. Június 28. 21:27 »
Véleményem szerint a komoly mézár emelés egyelőre felejtős.
Nézzétek meg az OMME honlapján a hirdetéseket!
A méhészek ajánlják a termésüket bagóért.
Hülye lenne a kereskedő egy petákkal is többet adni érte, ha látja mennyiért kínálják a mézet.
Sokkal egyszerűbb Kistakácsozni, és szidni minden kereskedőt, mint belátni, hogy saját magunk is okai vagyunk a kialakult helyzetnek.
Amíg a kereskedő tud 1.000 Ft-ért venni, minek adjon érte többet, sőt a méhészek kínálgatják.
Tudom mindenkinek más-más az anyagi helyzete, és a pénzre azonnal szükség lehet.
Ezt használják ki a kereskedők.
A tej, és húspiac még a mienknél is rosszabb, de ez ne nyugtasson meg senkit.
Az 1.500 Ft-os akác csak álom amíg 1.000 és 1.100-ért kínálják a termést az OMME honlapján a méhészek.
Ja meg a halasztott fizetéssel odaadott méz.
Hagyjuk...
Nagyernyei Attila

« Válasz #1182 Dátum: 2016. Június 29. 00:52 »
De annak is mőgé nézhetnénk hogy miért is "kell" hordós tételben mézet hirdetni, és miért annyiért, amit a kereskedő is megadna érte? Gondolom nektek is vannak tippjeitek.

*

robi 75

• 1017
« Válasz #1183 Dátum: 2016. Június 29. 08:51 »
Én is láttam nem egyet aki ezredesért kínálja az akácot :o , na most vagy huncutság van mögötte, vagy agyilag zokni a partizán ;D.
Üdv:robi

*

barger

• 173
« Válasz #1184 Dátum: 2016. Június 29. 17:37 »
Vagy kereskedő és feltett egy hirdetést hogy leverje az árat. (vagy többet)
Baranyi Gergely