Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

• 3170 válasz
  • 1188432 megtekintés
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #1095 Dátum: 2016. Május 12. 08:10 »
Némileg kezd közeledni az álláspontunk.

De azért  :) vannak fenntartásaim Semmi nem garantálja, hogy egy képesítést szerzett kezdő méhtartó, be is tartja az alappól betartandókat. Sajnos tapasztalom, ráadásul tudom is hogy ismer minden szabályt. ...

Nekem is van 15 éve  méhész képesítésem, 5 éves gyakorlat volt már akkor is mögöttem. Sőt mielőtt méheket vásároltam, már 3-4 szakkönyvet olvastam szószerint rongyosra. De nem nélkülöztem a tapasztalatabb méhészek gyakorlati tanácsait sem. Továbbá ott voltak ez egyesületi rendszeres előadások is. Nem voltunk információ híjával.
Kezdettől vándoroltunk, így a vándortanyákon megismert méhészekktől is lehett szakmai fogásokat tanulni.
Igaz akkoriban még nem akart, boldog boldogtalan méhész lenni.

A következő a gond a tanfolyamokkal, több indul a kelleténél, kistérségenként minek évente 30-40 méhészt kiképezni? Szerintem a zöme szakmánkívülről érkezik. A tanfolyamok annál gazdaságosabbak minél nagyobb a képzésen résztvevők száma, ezért megy a toborzás. Ismerek ilyen emberkét, aki utólag szidja a sok kezdőt,  mert félti tőlük a területét, közben ő csábítja be őket évente több tucatjával őket a tanfolyamára mert kell a lóvé.

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #1096 Dátum: 2016. Május 12. 09:05 »
Gyönyörű beszólások vannak itt, főleg a "nagy méhészek szemszögéből". Én meg aszondom, hogy sok kis kezdő méhész sokkal kevesebb kárt okoz mint a nagyok. Mert nem az okozza a kárt másnak, aki a méheket szereti, ha nem aki a pénzt szereti.
Mert az a szerencsétlen, aki a méheket szereti és azért méhészkedik, vagy "ne adj isten" egy kis plusz pénzhez akar jutni, és oda kérezkedik valamelyik erdőbe, az nem terheli le. De a profi méhész több száz családdal rögtön véget vet az adott területen a hordásnak. Elvéve a lehetőséget attól, aki meg csak megélni akarna.
 Más részt pedig, ezt a parlamentben se nagyon tudják, meg az idióta unióba se, /direkt kisbetű/  egy adott ország egy adott népé, ahol is azoknak akik ott élnek már régen, talán az őseik jogán, joguk van megélni. Megélni talán megengedhető más legelőjéről, erdejéből is, feltéve, ha nincs más mód.
 Csak hogy megélni meg lehet 100 családból is. Ahhoz viszont, hogy meggazdagodjak kell több száz vagy több ezer család.
 És meggazdagodni meg , főleg más legelőjén erdején nincs joga senkinek, még morálisan sem. A vadkapitalizmusban viszont nem érvényes a moralitás. Legalábbis a világ egyetlen országában sem, és főleg nem engedély nélkül, más legelőjén és más kárára nem lehet meggazdagodni. Még az arany, vagy az olaj bányászat is koncesszión alapul.
 Addig, ameddig ez morálisan és törvényileg helyre nem rakják, addig megy a vadkapitalizmus a méhészetben. És ne a 20 családos kezdőtől irigyeljük már a méhészkedés lehetőségét, mert ezekből a legtöbb lelkesedésből sokkal többet foglalkozik a méheivel mint a gépies, több száz családos méhészkedésben. Mert, kezdők mindig voltak és lenniük is kell. Mi is voltunk kezdők még akkor is, ha valamilyen állományt már a szüleinktől vettünk át, és bele nőttünk a méhészetbe.
És ha már tartunk, és feltesszük azt, hogy valahol valakik rendbe akarnák rakni a méhészeti ágazatot, amire mellékesen semmi remény nincs, akkor nem a kezdőket kellene kitiltani, mint ahogy egyes magukat nagy méhésznek nevezők gondolják, ha nem a méhcsaládszámot kellene limitálni.  Mert a kis méhészek kitiltása csak kezdet lenne. Ugyan is, a nagy méhésznek nem a pár családos kis méhész az ellensége, ha nem a közepes méhészetek, akik már komolyan terhelik a legelőket és veszik el a profitot. Amúgy meg, bár engem sokan mindenféle károgónak lehordanak, de én még is azt mondom, ennek a vad kapitalista méhészkedésnek , előbb vagy utóbb, ezért vagy azért, de mindenképpen össze omlás lesz a vége.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Május 12. 11:10 írta Vivaldi »

« Válasz #1097 Dátum: 2016. Május 12. 11:24 »
A szakma politika rovatban írtam pár sort Vivaldi írására reagálva.

« Válasz #1098 Dátum: 2016. Május 12. 13:01 »
  :D Lesz itt még OMME Körzeti Ellenőri Hálózat!

Kint kapargatom a kereteket, mivel van egy vevő aki propoliszt szeretne....

Azon gondolkodom közben, amiről lent már megegyeztünk, hogy megetetni nem tudjuk a néppel......

Mi lenne ha megitatnánk! Ha valaki ivott már mézsört írja már le pár sorban milyen volt és a többi sörhöz képest a prémium kategóriára vagy inkább a lókivonatra hajaz a termék.
Biztos lenne e kis hazában sok szomjas torkú szeszbarát aki  (ha megfelelő lenne a termékünk) ezt venné le a polcokról.

Bor, pálesz kilőve a szesztörvény miatt, de a sör talán menne, ha jó lenne az íze...

Vélemények. Esetleg felelhető márka, környező országokból....
Szabó György

Az életben egy dolgot jól jegyezz meg!
Az emberek soha nem változnak,
csak te ismered meg őket jobban!

« Válasz #1099 Dátum: 2016. Május 12. 13:11 »

Bor, pálesz kilőve a szesztörvény miatt, de a sör talán menne, ha jó lenne az íze...

A "bor" miért van kilőve, vagy miért jobban, mint a sör? Egészen érdekes dolgokat lehet kihozni a "borból" is, ha az embernek van némi fölösleges méze  ;)
« Utoljára szerkesztve: 2016. Május 12. 13:15 írta Jam Clerk »
A méhek nem hazudnak.
Sem arról, hogy mivé kellene változtatnunk a környezetünket, sem arról, hogy végül mivé sikerül.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1100 Dátum: 2016. Május 12. 14:37 »
QUQURIQ !!!

Még valamikor a Magyarok házában rendeztük meg a magyar méz napját, amin személyem is közreműködött.
Díszvendégeket is hívtunk. az egyik évben a Szerbek jöttek, mézekkel, méhészeti termékekkel.
Ők kínáltak meg, mézsörrel. Nem volt dizájnos üvegben, csak úgy (vándor tanyasi) módon csatos üvegben lötykölődött a finom nedű.
Azért nem az üvegből ittuk...
Nekem nagyon ízlett!
Lágy italú, enyhén kesernyés - édeskés, de sörre emlékeztetett.
Az alkohol fokára nem emlékszem, de nem is volt annyi, hogy spiccre járjam a lábamat...
Szerintem sokkal jobb íze volt mint az alkohol nélküli sörnek.
A lányok, és a már nem lányok...is nagyon éveznék az ízét, mondhatnám, (konty alá való)...
Az édeskéssége miatt itatta magát, és nagyon finoman illatos volt.
Olvasmányaim során, Attila Hun király udvarában a követeket mézsörrel vendégelték meg!
Lehetne egy mézsörkészítő versenyt tartani!

A sörös Kiskakas!

« Válasz #1101 Dátum: 2016. Május 12. 15:41 »
Lehet, hogy mégis lesz valami eredetmegjelölés ügyben?

http://index.hu/gazdasag/2016/05/12/europai_parlament_latszodjon_a_tejen_es_a_huson_honnan_jott/

Bár a cikk nem pont a mézről szól, de az utolsó bekezdés akár a mézre is vonatkozhat majd.

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #1102 Dátum: 2016. Május 12. 17:29 »
Ezek? Szarnak ezek ránk.

« Válasz #1103 Dátum: 2016. Május 12. 17:30 »
Vivaldi utóbbi írásában vannak igazságok, ha korlátozásról kellene dönteni lenne egymásra mutogatás, a nagyok a kicsilket és a közepeseket szeretnék megszüntetni eltaposni , és még akit csak lehet. A kicsik, közepesek, meg a nagyokat akarnák korlátozni.
Bárkit érintene igazságtalan volna,és  hasonló lenne a komcsik államosításához, vagy a nácik zsidóvagyon lenyúlásához.
Szóval ez ütközne minden joggal.
Ha nem lehet eladni a mézet, akkor előbb vagy utóbb nem lesz ez olyan vonzó foglalkozás. Én csak annyit akartam mondani, hogy ha gond van egy ágazatban az  értékesítéssel akkor nem igazán kellene műviúton, még további tömegeket belehúzni a szakmába. Mi ebben a nehezen érthető? Szerinetem semmi, csak jó üzlet a tanfolyamok szervezése.
Továbbá az is jól hangzik ha x számú munkanélkülit beiskolázunk, egy olyan szakképzézre amiben talán majd önfoglalkoztatóvá válik. De miből? Meg amikor már egymásba ér a ... unk. Nem kelle csődtömeget tovább növelni.

Lehet itt a méhészet szeretetéről papolni, vajon szeretetből majd hányan nyelik le a sorozatos veszteségeket? Egy két apró, hobbista kivételével mindenki pénzért csinálja, miért szégyen ezt bevallani. Ettől még lehet szeretni a szakmát.

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #1104 Dátum: 2016. Május 12. 20:31 »
A természet törvénye, ha magára hagyjuk, már leírtam párszor. Nagy felfutás, csúcs és össze omlás.
 Na most az ember azért ember, hogy ha látja, hogy baj van ne engedje, hogy eljussunk a falig. Vagyis, ne legyen gyors felfutás, ne legyen csúcs. Legyen csak a fejlődés mérsékelt szabályozott, ami majdnem csak egy egyenes vonal amit csak bizonyos mértékig lehet elhagyni.
 És ezt törvényekkel rendeletekkel meg lehet tenni. Mint ahogy korlátozzák a halászatot, a bálnák, fókák, stb leölését stb. Kvóta van a rákhalászatra is. Miért mondod, hogy ezt nem lehetne megtenni? Hogy ne lehetne már megtenni, ha akarnák. Hosszú távon mindenkinek jobb lenne , mert stabilitást biztosítana.
 De egy olyan országban ahol a kisbirtok 1200 hektár, amennyi az Eszterháziaknak sem volt. Ott megalománia van az állattenyésztésben és a méhészetben is. Tehát szarnak majd valamit is szabályozni, a lovak közé dobják a gyeplőt. Én nem is szavaznák rájuk többet, de a ballib ezt még durvábban akarta külföldi tulajdonosokkal. Azok még az arabokat is betelepítenék.
 Ezzel csak azt cáfolom, hogy nem lehet szabályozni. Dehogynem lehet. Ugyan úgy mint az országúton a megengedett sebességet, ha túlléped kurvára megbüntetnek. Itt is csak annyit kéne, hogy hoz egy rendeletet, hogy vagy méhlegelőt biztosít magának, vagy tart 100 családot oszt kész.

« Válasz #1105 Dátum: 2016. Május 12. 20:40 »
Felétek hogy szervezik a tanfolyamokat?
Lasszóval fogják az embereket?
Rábeszélik őket, hogy gyertek mert milyen jó méhésznek lenni?
Egyéb fenyegetés, ha nem jössz méhésznek......?

Sajnos kifelé még mindig csak a pozitívumok jutnak el a tömeghez és ez alapján ítélik úgy, hogy akkor Ők is szerencsét próbálnak....
A mostani felvásárlási árakat és költségeket, a befektetett munkát kéne jobban részletezni.
Sajnos még akkor is lesznek olyanok akik még így is jobbnak fogják megítélni a méhészkedést, mint a jelenlegi helyzetüket.
(Magyarország perem területei...)
Nem tudom milyen alacsony méz felvásárlási ár esetén kezdene jelentősen csökkenni a létszámunk?
Szabó György

Az életben egy dolgot jól jegyezz meg!
Az emberek soha nem változnak,
csak te ismered meg őket jobban!

*

zümi

• 1382
« Válasz #1106 Dátum: 2016. Május 12. 20:55 »
Ha egy árban lesz a cukor és az akác méz:-X
Szerintem volt már rá példa!
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1107 Dátum: 2016. Május 12. 21:12 »
Vivaldi = Besenyő Pista bácsi (Vastyúk is talál szeget)
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

izso60

• 573
« Válasz #1108 Dátum: 2016. Május 12. 21:19 »
Üdv. Uraim!
Geddekas=Hadd ne írjam mivel. Honnan veszed a bátorságot Te konok Bárnevolnál,mit képzelsz magadról.
Ez több a megengedhetőnél.És Ti minősítitek az embereket. Inkább hagyjuk,kár a szóért.

« Válasz #1109 Dátum: 2016. Május 12. 21:35 »

Ezzel csak azt cáfolom, hogy nem lehet szabályozni. Dehogynem lehet. Ugyan úgy mint az országúton a megengedett sebességet, ha túlléped kurvára megbüntetnek. Itt is csak annyit kéne, hogy hoz egy rendeletet, hogy vagy méhlegelőt biztosít magának, vagy tart 100 családot oszt kész.

Ahogy az 1200 hektár kisbirtoknak minősülhet, és ezt valakik eldöntötték, minden földbirtok-politikai, üzemméreti és egyéb ésszerűség ellenére, természetesen ugyanúgy lehet hozni rendeletet a méhészkedésre is... amennyiben azzal nem lépnek senki "fontosnak" a tyúkszemére... mert akkor bizony mégsem lehet. Ha viszont nincs olyan "tyúkszemes", akit ez érdekelne, akkor meg egyáltalán, minek kéne szabályozni ezt a területet, "há' nem jó ez így, ahogy van?" :)
Vagy te vagy naiv, vagy én váltam cinikussá és rezignálttá, de ahol a törvényeket-rendeleteket azok hozzák, akik maguk is a tűznél melegednek, a tűzre meg kizárólagos jogosultságot einstandoltak maguknak, ott nem várom, hogy én is sütögethessem a kis szalonnámat, amit épp csak a magam megélhetésére szeretnék eszegetni...  ;)
A méhek nem hazudnak.
Sem arról, hogy mivé kellene változtatnunk a környezetünket, sem arról, hogy végül mivé sikerül.