Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

• 3170 válasz
  • 1188513 megtekintés
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #900 Dátum: 2016. Március 05. 09:23 »
Nem így volt.

Úgy volt, ahogyan a pénzügyi szakember mondta Szekszárdon:
Lehet árat jósolni előre. Egész szakma él ebből, a nevük "piaci elemzők". Egy ilyen szakember előadásán lehet hallani, hogy milyen a világpiac. Abban hol a helye a Magyar méznek. Ebből milyen trendek jósolhatóak.

Ilyenek a banki befektetések is. Itt is van egy elég komoly szakember gárda, aki piaci előrejelzéssel foglalkozik. A Szekszárdon előadást tartott banki szakember a mezőgazdasági termékeket elemzi napi c.a. 12 órában. Hogyan léphet át egy ilyen szakmát egy nyugdíjazott elnök, Penge Csákó, amikor jóslásokba bocsátkozik?

Te barátom kétségbe vonod egy egész szakma létezését. Én szeretnék azokkal a kocsikkal járni, amelyeket ezek az okos - na itt sem mindenki veszi a fáradtságot a lelkiismeretes munkára - emberek járnak. Hallgasd meg az előadást, utána nyilatkozz, hogy csak utólag lehet tudni.

Bross ezt csinálta, elemezett, és közölte a világpiaci trendet. Sosem mondott magyar árat.

A "PENGE CSÁKÁNY" meg tippelgetett. Lehet, hogy KUSS Doki mondta a tippet. Mert ha az emberek nem adják a mézet, akkor átmenetileg felmegy a méz ára, Ő eladja a sajátot, a többiek tehene meg dögöljön meg. Ennek is van neve: bennfentes információval való visszaélés, piac tiltott befolyásolása.

Mézpiaci elemzéseket
Olvastam

*

robi 75

• 1017
« Válasz #901 Dátum: 2016. Március 05. 09:43 »
Az a hejzet szerintem, hogy a méhészek nemigen foglalkoztak azzal hogy a világpiaci árak merre mennek, én sem eszembe se jutott.
Hiszen június legelején amikor leadtam az akácot, semmiről sem volt itt szó, nem kellett könyörögnöm, a felvásárlóm kérte a mézet, és fizette rendesen. Minden a helyén volt.
Tehát ilyen környezetben hiába is jósolta volna bárki is, hogy világpiacon csökken az ár, kit érdekel?
Hiszen a mi mézünk hungarikum, kérik-fizetik-és viszik.
Most meg már tök mindegy, e nélkül is tudja mindenki lekvárba vagyunk.
Szerintem az a csavar a történetben, hogy a kiváló akác mézünkel ez történhet, na ezt egyszerűen nem gondolta senki sem.
Mert még ha valami vegyesre, mondjuk a repcére, mézünkre mondják hogy nem kell, vagy csak apróért, akkor még aszondom jól van megértem.
Na de az akác nem kell?
Sok évtizedes kultusz hever romokban.
De ez csak én meglátásom utólag, a világ piacról nemigen tudok semmit sem, meg nem is nagyon érdekel, mivel nem megyek vele semmire.

Üdv:robi

« Válasz #902 Dátum: 2016. Március 05. 10:46 »
Teljesen igazad van. Én sem tudok semmit arrol, hogy a világpiac pontosan hogyan befolyásolja a magyar akác árát. Viszont az érdek képviselet dolga, hogy képviselje a méhészek érdekeit. Ennek fontos része, hogy mikor melyek a folyamatok, mi várhato. Vagy hallgasson bölcsen, de ne tippelgessen.
Nekem az jut az eszembe, amikor egy politikus kiszivárogtat inft, befolyásolja a piacot, ezt anyagilag kiaknázza a saját javára, majd hagyja a szomszéd tehenét dögleni.
Mert mi is történt?
Az Omme elnöke nyilatkozik, a méz ára még mehet feljebb.
Erre sok méhész visszatartja a mézet.
Az ár a kínálat kereslet alapján mozog.
Ha nem adnak el a méhészek, akkor feljebb megy az ár.
A benfentes infóval rendelkező eladja a mézet.
Ezt követöen a piac korrigál.
A kereskedő pénzénél van. A benfentes a többiek kárára gyarapodott.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #903 Dátum: 2016. Március 05. 11:35 »
Igazad van. Nagy a gyanú arra, hogy az OMME vezetői tudták, hogy mi a világpiacon a várható mézár. Tehát nem lehetetlen, hogy Mészinek az akác utáni nyilatkozata arról, hogy az akác méz ára még akár emelkedhet is, veszteséget okozott nagyon sok méhésznek.

Bross Péter már tavaly tavasszal megjelentette a Méhészet újságban, hogy a mézpiacon az ár hanyatlik és hogy ennek az akácméz felvásárlási árára is hatása lesz.

Dr. Mészáros László nyár eleji nyilatkozata kétféle módon értékelhető:
 - ha nem ismerte a világpiaci mézár trendjét, akkor azért bűnös (mulasztást követett el),
 - ha meg tudta, akkor meg azért bűnös (mert tiltott módon befolyásolta a piacot).
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

robi 75

• 1017
« Válasz #904 Dátum: 2016. Március 05. 13:06 »
Ez a fa@a, mikor mindenkinek igaza van :D.
Én még itt a környéken nem találkoztam olyan méhésszel, aki az elnök nyilatkozatára tartotta volna vissza a mézét. De lehet rosszul látom.
Szerintem egy termelő méhész, főleg ha ebből él, semmiféle nyilatkozatokkal nem foglalkozik.
Hanem hívja a felvásárlóját, megkérdezi mennyi? oszt szoroz, ha megfelel adja, ha nem akkor a megszokott módon betartja.
Szerintem Dr. Mészáros nyilatkozata annyi ebben a történetben, mint maci  sajtban a brummogás.
De lehet van aki tátott szájjal halgatja az ilyesmiket, mindegy ki nyilatkozik.
Én biztos nem foglalkozok senkivel sem, mire hozzám a "tanyára" eljut az imfo, már régen túl vagyok rajta.
Valószínúleg midegy hányan és kik, mit mondtak volna, pontosan ugyanitt tartanánk ahol most vagyunk, mert sokan nem figyelik, sokan vagy elhiszik vagy nem.
Az idei év már lehet más , lessz egy alacsony ár, aztán vagy adja a paraszt vagy nem, vagy elad mindent, ki tudja?

« Válasz #905 Dátum: 2016. Március 05. 16:04 »
Persze, lehet, hogy Neked mindegy, mikor adod el a mézedet. Én nem vagyok abban a helyzetben, hogy ne foglalkozzak azzal, mikor adom el. Nekem számít 200 Forint kilónként. Az ugye egy 200 kg os hordónál 40000 Ft. Én igyekszem akcióban venni a cukrot is. Ott még kisebb árkülönbség is számít.
Szóval az ország másik szegletében lakunk. Nálunk számít, hogy merre megy az ár. Én olyan méhészt nem ismerek, aki legalább a haveroktol ne tájékozódna. Értem én, azt mondod, hogy az dr. Mészi bármit is mond, a méhészek nem figyelnek rá. Mostmár nem. De régebben számitott a szava. Igazad van, mára hiteltelen lett.

*

robi 75

• 1017
« Válasz #906 Dátum: 2016. Március 05. 16:53 »
Nem mindegy nekem sem, nem is az hogy mikor adom le, hanem inkább a stex.
Én is arra gondoltam hogy ha nem is lesz 2000, de 1700-1800 ig felmegy.(Mi erre a biztosíték?)
Ha 1300- ról indul nem adom, de 1500 az jó volt. (gyorsan meg kell fogni és az már biztos)
A plussz mondjuk 200 ft, ami lehetett volna ???, na azt még béke időben is bizonytalannak tartom mint a kutyavacsoráját sötétedés után, független az eddigi menettől.
Ahoz túl paraszt vagyok, és sokat szívtam az állattenyésztésben, mézzel meg nem tudok fizetni.

Nem csak dr. Mészárosról van szó, nem ismerem, az ő nevét azért írtam ki csak, mert ő van most terítéken.
Senki beszédével nem foglalkozok, minden családi gazdaság más, nem fogom magam felkötni egy esetleges bizonytalan mondjuk 400 000 forintért, amikor 2.5 millát utalnak most, és kész megvan a számításom, vagy visszamegyek a gyárba szaré húgyé.
Olyat nem írtam hogy hiteltelen lett.
Ez az a helyzet amire a fater azt szokta mondani, szép lehetsz okos nem.

*

robi 75

• 1017
« Válasz #907 Dátum: 2016. Március 05. 17:14 »
Ok.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Március 05. 18:24 írta robi 75 »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #908 Dátum: 2016. Március 05. 17:37 »
Bocsánat a kicsi szóhasználati kiigazításért, de a méhészek többsége nem paraszt. Sem a szó eredeti, sem az átvitt értelmében.

Egyébként meg a parasztok - mezőgazdálkodók, gazdák, földművesek, állattenyésztők - többsége sokkal pontosabban tájékozott volt minden korban a piaci viszonyokról, mint egy átlagos méhész. Az egy másik vetülete a helyzetüknek, hogy a mezőgadasági termékek, termények előállítói sokkal kiszolgáltatottabb a piaci viszonyoknak, mint az iparosok és kereskedők. A hízott libát, tojást, salátát stb nem lehet sokáig tárolni minőség romlása nélkül, nem nagyon lehet várni egy jobb értékesítési árra. Ugyanakkor az előállítás megtervezésének időpontjában csak saccolni lehet, hogy vajon mennyire fog változni a helyzet az értékesítés időpontjában.

A méhészeknek annyival kedvezőbb a helyzete, hogy nincsenek kötve gyors értékesítéshez, azzal akár egy évet is várhatnak. Éppen ezért nem menthető dr. Mészáros László nyár eleji jóslata, hiszen ő már akkor vagy tudta, vagy tudhatta volna, milyen árváltozás várható.

Személyes következtetésem a kialakult helyzetről az, hogy amig a kinai méz ilyen ellenőrízhetetlen mennyiségben és minőségben ömlik be az EU-ba, addig az akácmézre a 3-4 €/kg, a vegyes virágmézekre 2-3 €/kg közötti hordós felvásárlási árak lesznek a jellemzőek, tehát elfelejthetők a 4-5 €/kg vagy 5 €/kg fölötti árak.

Ha valaki magasabb árat akar elérni, akkor többlet befektetést kell tennie pl. bio minősítés, egyedi kapcsolat. Vagy a hordós helyett üveges kiszerelésben kell értékesítenie.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

robi 75

• 1017
« Válasz #909 Dátum: 2016. Március 05. 18:23 »
Na én is igazítok :), a paraszt szót magamra értem, van a méhek mellett pár ha föld, meg még jószág is.
És ha a doktor mást mondott volna? Akkor is itt lennénk ahol a part szakad.
De elismerem lehet van olyan méhész aki az ő nyilatkozata miatt tartotta be a mézét,  de általában a felvásárlókkal vannak kapcsolatban a méhészek, hisz ők adják a manit ;D, nem a doktor! Ki a fenét érdekel mit mond? Sok itt a ha, nem feltételezem róla, és másról sem, hogy szándékosan beakasszon a méhészeknek ???.
A többség eddig sem adta azonnal! Tök mindegy mit mondott volna, a többség úgysem adta volna még ha a fogát húzták volna akkor sem, mert egyszerűen nem ez volt megszokva.
A többi ok.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #910 Dátum: 2016. Március 05. 18:26 »
QUQURIQ !!!

Bocsi a beleszólásért!

1984 ben ha jól emlékszem: napraforgó méz: 30 Ft/ kg felvásárlási ár
                                              fajta méz:           35 Ft/ kg
                                              akácméz:            40 Ft/ kg
Szép lassan ballagott felfelé a hordós mézek ára.
Miért is?
Mert ebben az időben kezdett el tarolni az atka.
Nagyon nagy méhcsalád veszteség miatt  megugrott a méz ára is, ami tartósnak bizonyult.
Persze a környező országokban is ugyan ez volt a helyzet.

Persze, ahogy a mézkereskedők száma nőtt, olyan ütemben ígértek a kereskedők egymás fölé.
Ebben az időben Magyarországon kb. 550 ezer méhcsalád volt.
A mézkereskedők, szövetségbe tömörültek, Kb. 48, vagy 52 re emlékszem.
Érdekeiket egyeztetve, próbálgatták az árat lejjebb szorítani.
Ez mindig az aktuális terméstől függött!
Ki kell hangsúlyozni, hogy nem volt Unió, vámot kellet fizetni.
Szép lassan kezdett a méhcsalád szám növekedni.
Létrejött a Mellifera Kft. amit a méhészek alakítottak, 100 000 Ft törzstőkével.
Ebben az időben a tagok méz eladása biztosított volt, igen elfogadható áron.
Aztán vezetőik kiokosodtak, és megpróbálták demagógiával elhitetni a magyar méhészekkel, hogy miért alacsony minden évben a felvásárlási ár!
Év végére, igaz feljebb kúszott, d a következő évben megint alacsonnyal indultunk.
Aztán létrehoztuk a Méhészeti Terméktanácsot!
50% kereskedő, 50% méhész + 1 fő a minőség ellenőrzéstől.
Ez volt a vezetés.
Azért hoztuk létre, hogy a minimál árat meg tudjuk beszélni, hogy hosszabb távon tervezni lehessen a méhészeknek, és a kereskedőknek is.
Pár év, míg rájöttünk, hogy értelmetlen az egész, mert félrevezetnek bennünket!
Volt olyan év, hogy a hordós méz ára, magasabb volt mint a piacozók ára. Ez, nyár elejétől októberig tartott.
Aztán volt olyan év is, amikor a vegyes méz ára magasabb volt mint az akácméz nagybani ára!!!Ez egy szezonban volt!
Aztán a Melliferában eltűntek a méhészek Milliói azóta is bottal üthetik a nyomát...
Az akkori vezetés a mai vezetés kulcsfigurái.... (Őket akarjuk most leváltani)!!!
Túléltük!!! (igaz, nagyon rosszul esett, úgy mint most)!
Aztán Bross Péter Amerika barátainak köszönhetően, megjelent az újságban a nemzetközi nagybani hordós árak dollárban!
Na!
Innentől a kereskedő mondhatott amit akart!...
Megint elkezdett emelkedni a méz ára!
Közben, megjegyzem, hogy megszűnt a kereskedői szövetség, és egyik kereskedői cég ment tönkre a másik után! Persze sok ki nem fizetett mézek maradtak bent a cégekben...
Sok méhész tudna erről beszélni!
Hozzá teszem, hogy közben is ment a méz hamisítás, nem is kicsiben!...
Nem mi miattunk, hanem egy belkereskedelmi polc harc szenvedő alanyai lettek a méhészek!
A kereskedőink, egymás alá írták az árakat, csak azért, hogy Ők kerüljenek be az üzlet láncokba!
Elérték azt a lélektani árat, hogy csak veszteséggel kerülhettek volna be a boltokba a mézek!
És! Jött a hamisítás!
A méz árak csökkentek, és nem vették a kereskedők, csak nagyon keveset!!!
OMME mézvizsgálat, 1999. bírósági per....méz hamisításért...
Életveszélyes megfenyegetések stb..
Laborvizsgálatok, perek!
Laboratóriumok eszköz, és akkreditálások bevezetése...
Mézhamisítók, hamisítási technológia váltása!
Megint, laboratóriumok eszköz, és akkreditálások bevezetése...
És így tovább...
EU tagországok lettünk, szabad kereskedelmi lehetőségek, védővám eltörlése...
Kínai méz megjelent mint új hamisítási forma...
OMME brüsszeli tüntetés: Magyar mézet magyar címkével, kínai méz kínai címkével!!!
Újbóli nagy méz hamisítások... Perek, végrehajtások, szakmától eltiltások...
Rossz sajtóreklám, piacozók mézeinek is a visszaesése, hordós mézek, gyenge vétele.
Egy egy méhészeti rendezvénnyel (Méhek Napja) megpróbáltuk a vásárlók bizalmát visszaszerezni...
Amikor az USA-ban kitiltják a kínai mézet, úgy megjelenik Európában!!!...és fordítva!
Persze mind ezekbe beleszól nagyban az Argentin, Brazil termés is!
Aki év elejétől figyeli az híreket és az időjárást, az könnyen meg tudja jósolni, hogy milyen ára lesz az az évi mézeknek.
Amikor arról szólnak a hírek, hogy Kínában heves esőzések vannak akác virágzás alatt, meg sár lavina, Meg Argentínában és Brazíliában szörnyű a hőség, nagy az aszály..stb...
Így biztosak lehetünk abban, hogy egy jó méhészeti évben is jó felvásárlási árunk lesz.
Ha az EU, döntést hoz a címkézésre javunkra, úgy egy kis ideig hátradőlhetünk a fotelünkbe!
De!
Mivel, hogy 1 millió felett lett a magyar méhcsalád szám, és a kezdők is a kezdeti kudarcok után megtanulják a saját göröngyös útjaikon, a méhészkedést, egy jobb év után is beszorul a méz ára.
Még most6 is sokan kezdenek el 1-2 családdal méhészkedni, ezek jövőre 10-15 családra szaporítanak.
Igaz, egy évre még be lehet tárolni a mézeket, de a második évtől, Kiskakas hordógyártásba kezd!
...és mind ez addig folytatódik, amíg egy 8 órás fizetésből a családok könnyen meg nem tudnak élni!
Pl. NDK. sok méhész volt! Németország egyesült, az NDK területen a méhész olyan minta fehér holló!
Mit lehetne csinálni???
Méz marketinget profikra bízni!
Minőséget javítani!
Egészséges életmódra nevelés.
Külkereskedőket szétküldeni a világba.
Méhcsaládszám korlátozás.
Méhlegelők drasztikus telepítése,ültetése.
Méhészkedést minimum vizsgához kötni.
Méhegészségügyi hálózat újraszervezése.
Támogatások korlátozása. (eszköz)
Ifj. gazda méhészeti pályázatok azonnali megszüntetése.
Méhész iskolák saját finanszírozásúvá tétele.
Lehet, hogy maradt ki valami!
Fájó ezt így leírni, nem is leszek ezzel népszerű, de a tények magukért beszélnek!
Ha ezeket az új döntéseket a vezetés nem hozza meg, (bárki is legyen) nem fogunk nyereségesen méhészkedni!!!
Összeroppan a méhészeti ágazat!
Üres kaptárak, beteg gyenge családok, hatalmas nyúlós járványok, atka és vírus szaporulatok!
És már jöhet is a külföldi méz, az egészséges életmódhoz!!!

Bocsánat, végre már valakinek le kellett ez írni!

A bűnbánó Kiskakas!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #911 Dátum: 2016. Március 05. 18:45 »
Kiskakas!

Kiváló összefoglalást írtál a múltról! Sőt rövidítve leírtad a következő négy év célkitűzéseit.

Tisztelt tisztségviselő jelöltek!

Állítólag 72 van belőlük (mármint jelöltekből) a 21 pozícióra. Remélem, hogy azért van ilyen sok jelölt, mert nagy a tennivágyás az emberekben.

Amit Kiskakas leírt, az a feladat!
Lesz munka bőven.
Nem lesz könnyű és tudomásul kell vennie a nyerteseknek, hogy a kaptár mellől fogja őket elszólítani az önként vállalt közösségi kötelesség. És sajnos sokan lesznek a kritikusok és kevesen a megértők.

« Válasz #912 Dátum: 2016. Március 05. 19:00 »
Úgy látom erre az idézetemre nem reagált senki, így még egyszer megteszem.
"....De akik csak ezzel foglalkoznak, a kereskedők, azok is tévedtek ugyanúgy, mert ha ők is tudták volna, hogy ez lesz, eszük ágában nem lett volna 1500-at adni érte.
Nem tudta ezt senki, csak utólag okoskodik."
Na kérem szépen.
Fazekas Gyula a Jászberényi Mézvásáron már tudta, mert mondta, hogy komoly áresés van kilátásban.
Augusztus 20 után amikor megjöttünk Erdélyből a szakmai utunkról én is megkongattam a vészharangot, hogy zuhan a méz ár, kint már nem is igen veszik.
Nem sokkal ezután beszéltem Fazekas Gyulával, aki már akkor jelezte, hogy óriási hiba a "lesz még 1.500 Ft-nál több is!"
Hihetetlen parttalan vitát folytatunk itt, mi egyszerű méhészek!
A méz árának mozgása annyira összetett, és olyan komoly piacelemzést igényel, amihez szerintem kevesek vagyunk.
Csak remélhetjük, hogy a következő OMME vezetése igénybe vesz egy mézpiaci elemzőt, és legalább az irányt láthatjuk.
Ha látjuk az irányt, akkor meg kell mondani a méhészeknek a frankót, akár tetszik, akár nem.
A tisztességesen be kell vallani a rossz hírt is, nem átvágni, félrevezetni a tagságot, csak azért, mert ez pillanatnyilag növeli az ázsiónkat.
Nagyernyei Attila

*

Kitin

• 934
« Válasz #913 Dátum: 2016. Március 05. 19:07 »
Kiskakas írta:"Méz marketinget profikra bízni!"

Azért a méz marketinggel is óvatosan, mert a méz reklámozásával a méhészet szakma is reklámozásra kerül.
Még több méhész lesz!

« Válasz #914 Dátum: 2016. Március 05. 19:49 »
kiskakas!
Megint jól kukorékolsz, vén "kakas" vagy a szakmában, jó a jövőbevezető irány, ezt támogatom én is.