Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

• 3170 válasz
  • 1188795 megtekintés
*

robi 75

• 1017
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #810 Dátum: 2016. Február 08. 07:10 »
Na ebből vita lessz... ;D
Üdv:robi

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #811 Dátum: 2016. Február 08. 09:05 »
Lehet, hogy vita lesz, de ha a vitatkozó meghallgatta a cukorpiacról tartott előadást, akkor lehervad és megérti, mi történt és miért történik.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Február 08. 11:27 írta Geddekas »
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #813 Dátum: 2016. Február 14. 09:06 »
Ez a hozzászóló a Zöldön biztosan nem konzultált Cserényi doktorral.
Doktor Úr a mézár zuhanást Takács Ferenc ámokfutásának tartja.
Zsolti írta odaát,  Ferinek válaszolva, amivel maximálisan egyet érte:
"Feri!
Szerintem egy kézen meg lehetne számolni azon méhészeket, akik a hirtelen túlkínálat esetétől félve nem adták el nyáron az akácmézet. Nem felelt meg az 1500 forint. Pedig aki figyelte a fórumot jól tudhatta, hogy országosan jóval jobb termés lett, mint 2014-ben, mikoris az egekbe szökött a mézár.
De egyébként nincs azzal semmi baj, hogy valaki többet szeretne, és tartalékol, de ha valaki egy jó induló ár után lép erre az útra, és mint a jelen esetben is nem jön be, akkor legalább ne csodásítson itt, mint az eltojt tyúk, hanem keresse a hibát - talán - magában is, és ne a kereskedőktől várja a csodát. A kereskedők sosem voltak szentek, nem is az a dolguk..."

Idéznék a MÉHÉSZET szaklap Emlékeztetőjéből egy idevágó mondatot, ami így szól:
"Sajnos az OMME vezetése még a nyáron is arra biztatta a méhészeket, hogy lesz még jó ára az akácméznek az év végére!"
Ennyi.
Nagyernyei Attila

*

Kitin

• 934
« Válasz #814 Dátum: 2016. Február 14. 12:23 »
 :)      :o

Hány ujja van egy kezén ennek a Zsoltinak?

*

robi 75

• 1017
« Válasz #815 Dátum: 2016. Február 15. 08:33 »
Elég sokszor jártam a felvásárlómnál a nyáron, valóban sokan leadták.
De akiket én tudok, beleértve magamat is, egyszerűen azért adták le az akácot mert jónak találták az 1500-at hordóban, a pénz meg kell de nagyon.
Lehet nem így lett volna ha egy alacsony induló ára van.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #816 Dátum: 2016. Február 15. 10:29 »
A nagykereskedők hosszabb időtávra kötnek a külföldi partnerekkel szerződést, amiben van ütemezés. Amikor a szerződés a kezükben van, akkor indítják a felvásárlóikat. Ekkor nemcsak a mennyiség, hanem a külföldi eladási ár is fix.

Attól függ a kereskedő saját haszna, hogy mennyi mézet találnak a felvásárlói a méhészeknél, tehát mennyi a hazai kínálat. Csak akkor megy fel 2000 Ft-ra az ár, ha a méhészeknél a kínálat annyira kicsi, hogy nem fedik le a már megkötött szerződéseket. Ebben az esetben még veszteséget termelve is kénytelenek megvenni a méhésztől a mézet, hogy teljesítsék a már hónapokkal korábban leszerződött mennyiséget.

Amint kiderült a magyar mézeket vásárló külföldi mézcsomagoló üzemek tulajdonosai számára, hogy a kinai trutymóval észrevétlenül és fele áron tudják helyettesíteni a magyar akácmézet, azonnal elkezdett zuhanni az érdeklődés a jó minőségű, de mégiscsak jóval drágább magyar méz iránt.

Amig a méhet soha nem látott édes trutymó is méznek minősül a gyenge EU szabályozás miatt, igazán komoly árváltozásra nem lehet számítani.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Kitin

• 934
« Válasz #817 Dátum: 2016. Február 15. 13:05 »
Gondolod, hogy ha megvívjátok a kínai csatátokat akkor minden megoldódik?
Csepp a tengerben!

A legnagyobb gond az, hogy bárhol feldobsz egy követ az egy méhész fejére esik rá!
Annyi a méhész, mint égen a csillag!  :o
Inkább ezen törjétek a fejeteket, hogy ennek hogyan lehetne gátat szabni.
Majd most, hogy elpusztultak a mézárak, megint mindenki szaporításba kezd és a probléma fokozódni fog.
Véletlenül eljönne egy valóban jó év, roskadásig telnének a kaptárak mézzel, az országban nem lehetne annyi hordót kapni, mint ami megtelne mézzel. 17 ft-ot sem adnának kilónként. Nem is vennék.
Mit csinálnátok? Hol döngetnétek akkor a kapukat az érdekvédelmetekkel? Kik lennének akkor a felelősök? Csak nem megint az  OMME vezetése ?
 Akkor add 2530-ért kilónként a termelői akácmézet /vagy még drágábban, hiszen a méhész munkáját meg kell becsülni./

Meg nem úgy kéne a mézet reklámozni rendezvényeken, hogy gyere pörgetni, nagyon jó móka ám.

*

robi 75

• 1017
« Válasz #818 Dátum: 2016. Február 15. 16:03 »
Kitin írta.

Annyi a méhész, mint égen a csillag!  :o
Inkább ezen törjétek a fejeteket, hogy ennek hogyan lehetne gátat szabni.
Majd most, hogy elpusztultak a mézárak, megint mindenki szaporításba kezd és a probléma fokozódni fog.

Na ebbe a sok méhészbe én is benne vagyok meg te is. Melyikünk adja fel a szakmát? Majd az élet megoldja, már most is azt teszi.
A szaporítás sem lesz nagy só, a mézárral az is lemegy, ha tartósan lent marad az ár akkor olcsón lehet majd venni, most tavasszal még nem igen, mert reménykednek az emberek. Természetesen akkor is el lehet adni, de olyan marha méztermelő nemigen lesz aki 3500 forintot ad 1 :o keret méhért.

« Válasz #819 Dátum: 2016. Február 15. 16:29 »
Válaszomat ezzel a dallal kezdem:
https://www.youtube.com/watch?v=gJPe8bmeN2I
Méhészkedni nem kötelező!
Sokan most, ennél a mézárnál döbbennek rá, hogy ez nem is olyan nagy buli a méhészkedés?
Aki szakmailag rátermett, szereti a méheket, a természetet, haláláig fog méhészkedni.
Akit a méhek rabul ejtenek soha nem fogja feladni, mert alacsony az ár.
Kitinnek üzenem!
Teljesen rosszul fogod meg a dolgot!
Az OMME vezetése azért hibázott, mert fals piaci információt közölt, gyakorlatilag becsapta a méhészeket.
Olyanba ütötték bele az orrukat amihez nem értettek, de ezt megszokhattuk tőlük.
Aztán a legkézenfekvőbb megoldást választották, a hordós méz árának zuhanását ráfogták a brüsszeli tüntetésre.
Nem tudom, mintha Fekete József alelnököt is láttam volna odakint, az egyik buszt ő szervezte.
Kitin nem érzel írásodban itt ellentmondást?
Ezt a sort konkrétan nekem célozta:
" Akkor add 2530-ért kilónként a termelői akácmézet /vagy még drágábban, hiszen a méhész munkáját meg kell becsülni./"
Én jelenleg is 2500 Ft-ért adom az akácméz kilóját.
Nem pancsolok, méz van az üvegben.
Ha olcsón adják a kutyulmányt, a vevőt átvágják,na az a drága méz.
Mondok egy példát.
A méhészetem melletti faluban építenek egy vadi új családi házat.
A profi ácsot nagyon drágának találta a gazda, így az olcsóbb megoldást választotta.
Megszámoltam, a tető egyik részét háromszor bontották le, és rakták újra.
Akkor mi a drága?
A méznél is ez van, a minőséget meg kell fizetni.
A vándorlások, az éjszakázások, a viharkárok, a rengeteg méhszúrás mind benne vannak egy üveg méz árában.
Ha 1200 Ft-ért adsz üvegben egy kiló akácmézet akkor is lesz olyan aki rávágja, hogy drága.
Ez a magyar mentalitás.
Aki szereti a mézet, rendszeres fogyasztó, nem kínlódik néhány száz forinttal.
Igenis a kiváló terméknek magas az ára.
A pancsot meg egye meg aki akarja.
Nagyernyei Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #820 Dátum: 2016. Február 15. 17:59 »
Kitin!
Idézet
Gondolod, hogy ha megvívjátok a kínai csatátokat akkor minden megoldódik?
Csepp a tengerben!

Ebből az idézetedből arra következtetek, hogy te nem is vagy méhész. Merthogy nagyon úgy hangzik, mintha te kívülálló lennél, mintha neked mindegy lenne ez az egész. Ejnye!

A kinai méz elleni csatában akár akarja, akár sem, minden méhész részt vesz. Akárki akármit hisz, Senki nem marad ki belőle.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #821 Dátum: 2016. Február 15. 18:11 »
QUQURIQ !!!

A folyamatos méz fogyasztás egy étkezési kultúra.
Ezek az emberek, télen-nyáron veszik a mézet. Ők állandóan figyelemmel kísérik az időjárást, a tavaszi fagyokat, a családok kitelelését. Ők nagyon jól tudják, hogy merre alakul a piacos mézek ára. Voltak vevőim, akik jobban ismerik a méz hamisítókat mint egyes méhészek. A brüsszeli tüntetésünkkel is  képben voltak. Sokan még olvasnak is a témához, mert egy csodálatos világnak gondolják.
Csak azok sokallják a méz árát, akik nagy cigisek, meg piásak, most meg lebetegedtek.
Persze azért vannak kis nyugdíjasok is. Ezeknek egy része veszi a mézet, kisebb kiszerelésben, nyalogatja, mert tudja, hogy jó a szívére meg sok másra is.
Csak az sokallja agresszíven, aki nem is akar mézet venni, csak szereti, ha másokat felbosszanthat!
Szerencsére ezek egyre kevesebben vannak!
Azt is becsülik a vásárlók a méhészekben, hogy mi saját magunk megvédjük a termékünket, ha kell!
Az Uniós csatlakozás óta csak a méhészek mentek ki Brüsszelbe tüntetni, senki más még meg se próbálta!
Ez szimpatikus mindenkinek, és minden vevőm szurkot, hogy el tudják érni a méhészek, hogy a hamis méz kiszoruljon a polcokról!

Kiskakas

« Válasz #822 Dátum: 2016. Február 16. 19:53 »
"Sajnos az OMME vezetése még a nyáron is arra biztatta a méhészeket, hogy lesz még jó ára az akácméznek az év végére!"
Ennyi.
  És ha az OMME azt mondta volna nyáron hogy mindenki adja el a mézet 1500ft/kg akkor mindenki el is adta volna??? Ha az OMME azt mondja Nógrádban nagyon jó az akác akkor minden méhész pakol és megy Nógrádba???

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #823 Dátum: 2016. Február 16. 20:26 »
Nagyon jó a felvetésed. Te se kételkedsz benne, hogy van hatása annak, amit az OMME vezetéséből bárki mond. Éppen ezért egy OMME tisztségviselőnek nagyon meg kell fontolnia, hogy hol, mit és mikor mond. Mert számon kérik rajta jó vagy rosszakarói egyaránt. Tévedni szabad, hiszen senki sem a Jó Isten, tehát tévedhetetlen ember nincs, de ha a megfontoltság hiányzik a kijelentésből, akkor annak nagyon sok méhész kárát vallhatja.

« Válasz #824 Dátum: 2016. Február 16. 20:32 »
Keretbak!
Nekem az a véleményem, hogy a piaci információkat szakemberre kell bízni.
Régen erre volt a Terméktanács, de az sem működött frappánsan, sőt.....
Ez nem időjóslás, hogy vagy bejön, vagy nem.
Minden méhészt ez érint igazán vénásan.
Soha nem értem, hogy mernek olyanok mézpiaci információval szolgálni akiknek lövése sincs hozzá.
Az OMME max egyet tehet, a termést megjósolja.
Az összes többi információ a pusztába kiáltó szó, a kuruzslásnak egy új fajtája.
Addig amíg közgazdasági ismeretekkel nem rendelkező sarlatánok osztják az észt, és nincs rálátásuk az egész mézpiacot befolyásoló jelenségekre,  mindig árnyékra fogunk ugrani.
Ezt most nem személyre étettem, csak úgy általánosságán gondolom így!
Ehhez kéne Fórián Zoltánhoz hasonló kaliberű mézpiaci elemző, akkor nem volna ekkora bukta, de ezt már jó 10 éve még Brossnak is mondtam, sőt javaslatként leírtam.
Valójában mi vagyunk a hibásak, hogy olyan embernek hittünk aki úgy csöppent közénk.
Azért kell használni a SZAK-EMBER szót, mert ők mutatják az irányt.
Amennyiben ez mézpiacelemző szakember, és vét, őt számon lehet kérni, pláne ha fizetnek neki az információért.
Én most ilyen embert nem ismerek az országban.
Sürgősen utána kéne nézni, az sem baj ha nem méhész.
Lehet, hogy szó szerint ez volt a valamikori javaslatom.
Nagyernyei Attila