Többen olvasták, és telefonon is kerestek a tegnap megjelent újságcikk miatt.
"Kiakadtak a méhészek az OMME elnök nyilatkozatán!"
És a kereskedők, nekik ez rendben van?
Tisztelt méhészek!
Nem szeretném ha most következő egyszemélyes mézpiaci elemzésembe valamit belemagyaráznátok.
Nem túl régen, amíg nem a Gemenc csapatban ült egy közeli mézfelvásárló, többször adtam neki szót a Szekszárdi Méhészklubon, és átbeszéltük a várható piaci helyzetet.
Mivel ez a kapcsolat megszakadt, itt egyedül a szobában vagyok kénytelen gondolataimat összefoglalni, pedig ha valaki, akkor Ő látta előre, hogy mi várható a "mézfronton".
Szerintem amit most tett és tesz az OMME elnöke, rendkívül veszélyes, sőt káros folyamat a mézpiacra, kárt okoz nekünk a termelőknek.
Azt sugallni a méhészeknek,hogy nyugi az ár még emelkedhet, több is lehet 1.500 Ft-nál az akácméz, több mint bátorság.
A termelők nem adják le a mézet, a kereskedő így nem tud, mert nem mer szerződést kötni.
Mi lesz ebből?
Véleményem szerint nagy baj!
Tudtuk tavaly is, hogy a 2.000 sőt a 2.100 Ft-os felvásárlási ár egy szép álom, mert alig volt akácméz a piacon, így extra árat kaptunk érte.
Most lett egy közepes évünk (na nem mindenkinek) és a kezdő árak 1.500 Ft-ról indultak.
Ezért gondolták sokan, hogy lesz ez még több is.
Én már akkor itt a Méhészklubon leírtam, hogy Ácsi!
A méz-világkereskedelmi tendenciák borúlátó híreket vetítettek előre, és ezt független elemzők írták!
Így, nagy felelőtlenségnek tartottam az OMME elnökének nyilatkozatát, mert egy szakmai érdekvédelmi szervezetnek nem az a feladata, hogy a mézpiacba belekotyogjon!
Olyan veszélyes vizekre tévedt most az OMME vezetése, aminek mi termelők fogjuk meginni a levét!
Véleményem szerint mit kellett volna tennie?
Hát leülni (nem csak dumálni róla) a kereskedőkkel!!!!!!!!
Bizony, ők az ágazatunk szerves részei, és kikérni a szakmai véleményüket, mielőtt lakkcipőben frakkban kiáll a kamerák elé.
Komoly gondok vannak a mézminőséggel, erről sem hajlandók senkivel tárgyalni.
Mit lehet tenni?
Reményeim szerint most már egyre többen rádöbbennek, hogy szakmailag teljesen alkalmatlanok, a mézkereskedelemhez nem értenek, erkölcsileg pedig ítélje meg az aki még hisz nekik.
Itt a vég!
Na akkor ki okoz anyagi kárt az ágazatunknak, a méhészeknek?
Én örülnék a legjobban ha a következő hetekben hónapokban 1.600 vagy a fölött kapnék az akácmézemért, mert még egy dekát sem adtam el.
Nagyernyei Attila