Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

• 3174 válasz
  • 1210126 megtekintés
*

zümi

• 1382
Re:Mézmarketing / Mézárak
« Válasz #285 Dátum: 2015. Augusztus 25. 16:12 »
Akkor oda ne add le!
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #286 Dátum: 2015. Augusztus 26. 15:56 »
Kiskakas!
Írásodat átemeltem ide, mert eltévedtél!
Üdvözlettel:Nagyernyei Attila

QUQURIQ !!!

Először is, én vagyok a baromfiudvar nagytarajosa, aki igen csak szeret kapirgálni a szemétdombon, van bőven mit!
Na most jól jegyezzed meg, igaz már több helyről kellett volna hallanod méhészeti rendezvényeken, újságban is olvashattál róla bőven!
Tehát!
A világpiaci méz árat a „nagy” (Argentína, kína, stb..) méztermelők befolyásolják, akaratlanul!
Egyszerű!
Ha jó a termésük nagy lesz a túl kínálat, alacsony lesz a méz világpiaci felvásárlói ára, mert mindenki el akarja adni a mézét, tehát olcsóbban is odaadja, csak ne maradjon a nyakán.
Ha viszont a tájfun elviszi a kaptárakat, vagy a nagy hőség miatt nincsen nektár képződés, vagy a heves esőzések miatt nincsen pergethető méz, úgy nagy hiány mutatkozik a mézpiacon, a kereskedők is meg szeretnének élni, a szerződéseik egy évre szólnak. Így a méz ára felmehet az egekig.
Ha jól megfigyelted volna ez így működik már évtizedeken keresztül.
Csak az az érdekes, hogy olyankor miért nem szólsz, amikor aránytalanul magas a méz ára?
Örülsz és lapítasz, pedig tudhatnád, hogy ez mindig csak 1-1 évig tart. Erre akár számítani is lehet, lehetne!
Mikor tudna a magyar kereskedő egy kicsit alakítani a méz árán? (maga felé)
Ha a világpiacon nagy mézhiány lenne, Magyarországon viszont csúcs termés!
Volt már ilyen a Melliferra idejében.
Ebben az időben volt olyan is amikor a vegyes méz ára drágább volt mint az akác ára.
Méhészkedjél úgy, hogy minden évben hozzad ki az állományodból a maximumot, figyeljed a mézpiaci eseményeket, Külföld-belföld.
Gyenge mézárak alkalmával ne adjad el a mézeidet, várd ki a következő év nagyon jó méz árat és máris nem leszel elkeseredett!
Helyi egyesületi szinten is tehettek azért, hogy jobb legyen a méz ára és több is fogyjon.
Találjatok ki helyi mézes rendezvényeket, vagy iskolákba menjetek el biológia órát tartani amikor az ízelt lábúakat tanulják a gyerekek. Kóstoltassatok mézet!
A belföldi mézfogyasztás emelkedése  egy jó puffer hatás, mivel aki csak nagyban ad el mézet, jobb lehetőségei lesznek, nem lesz akkora nagy a túlkínálat idehaza. De ez nem változtatja a méz felvásárlási árát!
Amire Te gondolsz  „Kartelezés” csak akkor lenne igaz, ha az összes megtermelt mézet 100 % ban idehaza értékesítenénk.
Ha még érdekel, mindig csak a saját szekeremet tolom!

Üdvözlettel: Kiskakas!

« Válasz #287 Dátum: 2015. Augusztus 26. 16:43 »
Többen olvasták, és telefonon is kerestek a tegnap megjelent újságcikk miatt.
"Kiakadtak a méhészek az OMME elnök nyilatkozatán!"
És a kereskedők, nekik ez rendben van?

Tisztelt méhészek!
Nem szeretném ha most következő egyszemélyes mézpiaci elemzésembe valamit belemagyaráznátok.
Nem túl régen, amíg nem a Gemenc csapatban ült egy közeli mézfelvásárló, többször adtam neki szót a Szekszárdi Méhészklubon, és átbeszéltük a várható piaci helyzetet.
Mivel ez a kapcsolat megszakadt, itt egyedül a szobában vagyok kénytelen gondolataimat összefoglalni, pedig ha valaki, akkor Ő látta előre, hogy mi várható a "mézfronton".

Szerintem amit most tett és tesz az OMME elnöke, rendkívül veszélyes, sőt káros folyamat a mézpiacra, kárt okoz nekünk a  termelőknek.
Azt sugallni a méhészeknek,hogy nyugi az ár még emelkedhet, több is lehet 1.500 Ft-nál az akácméz, több mint bátorság.
A termelők nem adják le a mézet, a kereskedő így nem tud, mert nem mer szerződést kötni.
Mi lesz ebből?
Véleményem szerint nagy baj!
Tudtuk tavaly is, hogy a 2.000 sőt a 2.100 Ft-os felvásárlási ár egy szép álom, mert alig volt akácméz a piacon, így extra árat kaptunk érte.
Most lett egy közepes évünk (na nem mindenkinek) és a kezdő árak 1.500 Ft-ról indultak.
Ezért gondolták sokan, hogy lesz ez még több is.
Én már akkor itt a Méhészklubon leírtam, hogy Ácsi!
A méz-világkereskedelmi tendenciák borúlátó híreket vetítettek előre, és ezt független elemzők írták!
Így, nagy felelőtlenségnek tartottam az OMME elnökének nyilatkozatát, mert egy szakmai érdekvédelmi szervezetnek nem az a feladata, hogy a mézpiacba belekotyogjon!
Olyan veszélyes vizekre tévedt most az OMME vezetése, aminek mi termelők fogjuk meginni a levét!
Véleményem szerint mit kellett volna tennie?
Hát leülni (nem csak dumálni róla) a kereskedőkkel!!!!!!!!
Bizony, ők az ágazatunk szerves részei, és kikérni a szakmai véleményüket, mielőtt lakkcipőben frakkban kiáll a kamerák elé.
Komoly gondok vannak a mézminőséggel, erről sem hajlandók senkivel tárgyalni.
Mit lehet tenni?
Reményeim szerint most már egyre többen rádöbbennek, hogy szakmailag teljesen alkalmatlanok, a mézkereskedelemhez nem értenek, erkölcsileg pedig ítélje meg az aki még hisz nekik.
Itt a vég!
Na akkor ki okoz anyagi kárt az ágazatunknak, a méhészeknek?
Én örülnék a legjobban ha a következő hetekben hónapokban 1.600 vagy a fölött kapnék az akácmézemért, mert még egy dekát sem adtam el.

Nagyernyei Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #288 Dátum: 2015. Augusztus 26. 18:54 »
OMME elnökének inkább arra kellene fektetni a hangsúlyt, hogy a kínai gyenge minőségű, de nagy mennyiségű méz beáramlását az Eu-ba hogyan lehetne minimalizálni. A termelési költségeink és a méz ára nincs arányban. Az alacsony infláció ellenére a termelési költségeink emelkednek, ráadásul a termés mennyiség ingadozása is rontja az ágazati eredményeinket. Ezen nem sokat javít a mézünk jó minősége.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #289 Dátum: 2015. Augusztus 26. 22:39 »
Tisztelt Méhészek!
Nem gondoltam volna, hogy ez a téma így felfuttatja nézettségünket.
Az OMME elnökének mézpiaci helyzet értékelése nagyon csattanósra sikeredett.
Az eset pikantériája, hogy a termelési adatokat, és a várható mézárak alakulást a szájába adták, nem is a saját gondolatai voltak?
A felkészítője, lehet, hogy kikészítője lesz?
Most aztán el kell döntenie ki az "Erősebb", az-az ki irányítja valójában az OMME-t?!
Nagyernyei Attila

*

atya

• 1043
« Válasz #290 Dátum: 2015. Augusztus 26. 22:49 »
Felelős (ember) vezető, mielőtt aláír, elolvas.
Mielőtt beszél, átgondol.
Egyszóval, mielőtt cselekszik, tájékozódik.
Ha nem így tesz, akkor nagy szarban lesz.
A következményt vállalnia kell!
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #291 Dátum: 2015. Augusztus 26. 23:03 »
QUQURIQ !!!

Én most javítottam a méz fogyásán! Megettem egy kanál mézet!
No, most ne nevessetek!
Ha minden magyar állampolgár megenne naponta csak egy kanál mézet, nem függenénk a kereskedőktől, és nem kellene a hülye rádióriportoknak felülni.
Elnökünk pár éves méhészkedése hogyan jogosította fel, ilyen előre diagnoztizálhatatlan,  rémhír keltésére.
Még a régen szakmában lévő kereskedők sem mernék megjósolni a megjósolhatatlan méz árakat!
Vagy valaki a háttérből félreinformálta elnökünket?
Most beszaladt az egér a lyukba…
Vajon miért üresek a kereskedők raktáraik?
Ha így megy tovább, más országokból származó mézekkel töltik fel Európa mézes polcait.
Vagy várjuk elnökünk által beígért jó méz árakat?

A várandós Kiskakas!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #292 Dátum: 2015. Augusztus 27. 12:43 »
Mészáros azt hiszi, hogy akkor jó vezető, ha pozitív hangulatjelentéseket csinál. Ez nem így működik. Azaz, így nem működik.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #293 Dátum: 2015. Szeptember 02. 11:38 »
QUQURIQ !!!

A Méhészet szeptemberi számában olvastam a 29. oldalon Bodnár Éva IB- tag írását.
Első megjegyzésem, hogy, pl. ha Nagyernyei Attila szeretett volna cikket megjelentetni az OMME Tesco újságjában, vajon leközölték volna –e???

„A mézkirálynő szerepe a mézmarketingben” címmel:

1.   Ki tudja, hogy mióta is van mézkirálynő Magyarországon?
Bross Péter Amerikai hazatérése után utánozta le az akkori OMME vezetése az tengeren túli hagyományt!
2.   Azért évekig jól működött, Méhek napja, óvodai, iskolai mézkóstoltatás, TV-rádió – magazin riportok tömkelegéről hallhattunk!
3.   Az akkori OMÉK nagy slágere volt a mézkirálynő, mint közösségi marketing hordozónk!
Apropó OMÉK!
Méhészet 32. oldal, egész oldalas hirdetés! …nem látom a mézet, mint Hungarikumot!
..pedig annak idején az Agrár Marketing centrum egyetlen egy kiadványából nem hiányzott a méz!!!
Ehhez nem kell mézkirálynő, csak szakmát szerető, tenni akarás az OMME vezetése részéről!
4.   Minek kell a mézkirálynőnek érteni a méhészkedéshez???
A zsűri ez alapján választja ki a legjobban méhészkedő mézkirálynőt?
Na! Ezért áll az egész ügy a bányászbéka popsija alatt!
A mézkirálynő, legyen nagyon szép,  csinos, kellemes hangú, több nyelven beszélő, maga mint reklám szakember.
…aki saját maga fel tudja építeni a magyar méz marketing stratégiáját!
Nem pedig, hozzá nem értő vezetőségi tagok osszák az észt üvöltözve vagy csendesen suttogva!
5.   A ráfordított reklám költségek, pedig ne mézkirálynői toalettre legyen elköltve, a szépséget nem lehet megvenni!
6.   Nem az OMME szervezet halkotta meg a mézes üveget, Hanem Nagyernyei Attila, ezt nem veheti el tőle el senki, méh az üvöltöző sem!
7.   Mint a cikk vége felé olvassuk, „Nincs kidolgozott program”!
Mi a fene , ezt mindenki nagyon jól láthatja!
És? Most csapjuk össze a kezünket?
Miért ülnek ott azokon a ragasztós székeken az OMME vezetése?
Miért nem hagyja a tenni akarókat, hogy előbbre vigyék az ágazatunkat?
8.   …..”ezért hiába van sok ötlet, ha ezek kivitelezése együttes döntés függvénye”!
Nos, innen is nagyon jól látszik, hogy Bross miért is menekült el ettől a kókler társaságtól!
Itt a vezényszó az üvöltés, az asztal verése, a fenyegetőzés!
Még azt sem engedik dolgozni aki szeretne!
Pedig a méz marketingben akkora lehetőségek rejlenének!!!
9.   HAJRÁ MÉZKIRÁLYNŐ! Ne hagyd magad! Tapossál ki mindent ebből a galeriből amit csak lehet, legalább csak annyit amennyi Fáskerti lányának a toalettjébe került!

A Kiskakas a Méhészet rendszeres olvasója!

« Válasz #294 Dátum: 2015. Szeptember 02. 20:31 »
Bogdán Éva Ib- tag, pont Fáskerti lányát emeli ki a húszon... valahányadik mézkirálynők közül. Mi véletlen.
No komment!!!!
Zsíros falat a mézmarkating? Más tollával, tettével ékeskedni ugye kedves Éva.

« Válasz #295 Dátum: 2015. Szeptember 02. 21:32 »
Tisztelt Méhészek!
Gondolom a napokban, az OMME elnökének nyilatkozata után benneteket is megállítanak az utcán, és gratulálnak, hogy végre a méhészeknek jól megy, mert jó évünk van és magas az ár.
(Lehet ma a kőműves is ezért nyomta meg a tollat?)
Ha hallaná, hogy milyen cifrákat mondanak a rá a nyilatkozatai után a méhészek, elsüllyedne.
Mi, akik a szabályos működést, a szabad véleménynyilvánítást, és a szólásszabadságot követeljük, sokszor jogi úton, lehet nem fogunk akkora eredményt felmutatni mint a "nép haragja"?
Az ügyvédek csűrhetik csavarhatják az eseményeket, de a méhészeket az érdekli igazán, hogy a termésüket a lehető legjobb áron értékesítsék.
Ezért most várnak, mert Dr. Mészáros László azt nyilatkozta, jó az ár de lesz még jobb is.
Tőlem is kérdezik egyesületünk tagjai, hogy lehet hinni neki?
Én a saját véleményemet szoktam ekkor közölni velük.
"Ezt rátok bízom, de én már rég nem hiszek neki."
Így aztán akkor adják el a mézüket amikor akarják.
A várható tendencia látható, nekem is itthon van az egész termésem, de nem azért mert hiszek az OMME elnökének, hanem azért mert hülye voltam, hogy 1.550-es ajánlatnál nem adtam el.
Nagyernyei Attila

« Válasz #296 Dátum: 2015. Szeptember 04. 20:58 »
Nyugi!

Lesz az még több is! ;)

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #297 Dátum: 2015. Szeptember 06. 22:21 »
QUQURIQ !!!

Gyerekek! Inkább adjuk csepegtetve a mézet, mint sehogy!
Most már lehet, lassan kimérve!
Indulnak a külföldi méz üzemek.
..ha nem adunk mézet, keresnek máshol… (volt már ilyen)!
A méz marad, az ár csökken…! (ilyen is volt már)!
Figyelj méhész!
Vagy van annyi pénzed, hogy még egy évet át tudsz vészelni, vagy add oda időben!
Tudjátok, hogy a meg nem evett étel soha sem árt meg!...
Tudja mindenki magáról, hogy rá szorult-e, vagy nem!
Aki igen, adja oda, vagy kockáztasson..
Aki nem, várjon akár két évet is!
Az egyik barátom, jó pár évvel ezelőtt nem adta oda 100 q akác mézét, 850 ft/kg !
Következő évben 1300 ft/kg áron még az az évi mennyiséget is odaadta. Az-az 200 q.
Nos! számoljatok!
A mennyiség ugyan az, csak a szorzó a változó!...
Mivel volt a több munka?
Fizikálisan a mézzel!
Agyilag, meg?
Tudjátok a választ?
Persze!
Nos! Cselekedjetek úgy, ahogy a családotoknak, a megélhetéseteknek a legjobb!
A tagdíjaitok meg nem ügyvédeknek való!...

A tanács adó Kiskakas!

« Válasz #298 Dátum: 2015. Szeptember 07. 06:43 »
Kiskakas!
A mézpiaci elemzésed igen egyoldalú.
Arról nem írtál, hogy mi van ha folyamatosan csökkenni fog az ár?
Ez nem törvényszerű, viszont volt már rá példa.
Éppen amikor 800 Ft volt az akác csúcsban, és utána meredek zuhanás, ami elég sokáig tartott.
20 évig az volt a tendencia, hogy minél többet vártunk, annál többet kaptunk a mézért.
Én úgy gondolom, ez egy kiszámítható piaci helyzet volt.
Akitől az akácerdőből vitte el a kereskedő, ők kapták a legkevesebbet (de legalább nem kellett hazavinniük), és akik vártunk egyre szebb árat kaptunk.
Mi van most?
Akiktől az erdőből elvitték az akácot, vagy gyorsan pergetés napján eladták, most úgy néz ki jól jártak.
1.550 volt a csúcs, majd 1.500 és azóta lefele.
Az OMME vezérkara sem nyugtat meg teljesen, hogy lesz ez még jobb is.
Ez aggaszt a legjobban, mert amit "nagyjaink" mondtak eddig, annak tök az ellenkezője szokott bekövetkezni.
Amennyiben most is így lesz(amit nem szeretnénk) akkor ez is egy iránymutató.
Nekünk is, de nekik is.
Nagyernyei Attila

« Válasz #299 Dátum: 2015. Szeptember 07. 08:06 »
Tegnap takálkoztam az egyik kereskedővel, kérdezte meg van-e még a mézem. Mondtam neki igen. Miért, mennyiért veszitek? 1400 Ft-ot mondott... Még mindíg megvan a mézem.