Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

• 3174 válasz
  • 1210132 megtekintés
*

robi 75

• 1022
Re:Mézmarketing / Mézárak
« Válasz #270 Dátum: 2015. Augusztus 18. 09:12 »
Jo helyre születtek.
Üdv:robi

« Válasz #271 Dátum: 2015. Augusztus 18. 10:08 »
111

« Utoljára szerkesztve: 2019. November 30. 20:43 írta kivancsi111 »

*

bükk

• 169
« Válasz #272 Dátum: 2015. Augusztus 18. 10:57 »
Geddekas!

Mielőtt okítod itt a népet mézkereskedelem gyanánt nem árt legalább elolvasnod a Méhészet augusztusi számában Bross Péter cikkét a mézpiaci fordulatról.
Arról hogy lehet a keresleti piacot elszúrni,mert el lehet.
A kereskedőkre sok mindent rá lehet fogni,de azt nem hogy buták lennének.
Szóval hoztad a formádat ismét,felkészületlen vagy(kivancsi 111 helyretett) és én újra fejedre olvasom.
Elméletet olvastál,de a tényleges magyar valóságot nem ismered.

A Lajtán túl azért annyi a méz ár mert ott működőképes,élhető gazdaság van.
Tudja mindenki akkor megy jól a gazdaság ha mindenkinek jól megy.(élni és élni hagyni)
Másrészt a méz bizalmi termék,nagyobb az esélye hogy "tisztább" az a méz.
Mire gondolok:kevesebb a tiltott szerhasználat,nem divat fészeklépekből pörgetni,műlépek fedelezésből
készülnek....
Ha kapnak esetleg támogatást abból mindenki egyaránt részesülhet.
Nálunk hogy működik ez?
Üveges mézkiszerelő üzem létesítésére kapott támogatást egy cég közel 1Mrd Ft-ot az államtól.
Benyelte röviden magyarul...lett egy ingyen üzeme a közös adónkból.
A felvásárlási árai ugyanis szinte mindig a legalacsonyabbak.
Anno szóvá tettem ezt OV-n,elég egyedül maradtam a véleményemmel.

« Válasz #273 Dátum: 2015. Augusztus 18. 14:32 »
A felvásárlási ár általában a kisker ár fele szokott lenni. Jelenleg a boltok polcain ez 3400 és 4000 FT között mozog az akác.  Akkor most miért 1300 FT a jelenlegi?

*

robi 75

• 1022
« Válasz #274 Dátum: 2015. Augusztus 18. 15:06 »
Hát mert van! És a vannal lehet spekulálni.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #275 Dátum: 2015. Augusztus 18. 20:51 »
Bükk barátom!

Csak annyit mondtál, de azt viszont hosszan és jó indulat nélkül, hogy nincs igazam. Hogy miért nincs igazam, az nem derült ki, hiszen a témához közel nem járó. Miért? Mert el se olvasod és végig se gondolod azt amit írok. Ha már valami tőlem származik, azt pocskondiáznod kell, akár van rá érved, akár nincs. Ez sajnos elég általános szokás kis hazánkban. No - többek között - ezért is alacsony a termelői mézár.

De hogy mennyire nincs igazatok, az is igazolja, hogy vannak jól működő szövetkezetek Magyarországon is. Nem könnyű szövetkezetet elindítani és működtetni sem, de lehetséges. A hosszú ideig működőkről kell venni példát. Ha nem lenne értelme, haszna, akkor a tagok elfogynának és szétszélednének.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #276 Dátum: 2015. Augusztus 18. 21:03 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 30. 20:43 írta kivancsi111 »

*

bükk

• 169
« Válasz #277 Dátum: 2015. Augusztus 20. 10:13 »
pter    
 Hozzászólás témája: Re: Mézpiaci hírek
HozzászólásElküldve: 2011.01.19. 22:43

bükk írta:
http://www.warenverein.de/pdf/wv_jb_2009_web.pdf (baloldalon Honig)
Köszönöm. Nagyon tanulságos.
2007-ben 86 000 tonna, de 2008-ban és 2009-ben közel azonos 63 000 ill. 60 000 tonna volt. Ez nem lényeges különbség, gyakorlatilag stagnált a fogyasztás.

Vajon milyen adatok születtek 2010-ben?

Tanulságos lenne, ha találnál a kiskereskedelmi árszint változásokra táblázatot az európai országonként és évenként. A magyarországihoz hasonló áremelkedést én az utolsó 3 évben nyugati országokban nem láttam.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára pter 2011.01.19. 22:50-kor.

Kedves Geddekas!

2011-ben (a Zöld Mézpiaci híreiben visszaolvasható)pter és bebe néven már próbáltad okosítani a népet mézkereskedelemről nem sok sikerrel.
Évekig egy nagy  méhészszövetkezet vezetőségében dolgoztam...
Ezért válaszoltam röviden,na meg előttem néhányan jól összefoglalták.
Az ismétlést meg nem szeretem,bár itt nagy divat néhány tagtól.
Annyiszor elismétlik magukat hogy úgy járnak mint a politikusok:olyan ismerősnek tűnik a szöveg hogy már maguk is elhiszik. :)
Ha már politika,hogy is vártad a 2010-es kurzusváltást olvasd csak vissza.Hát csak megint nem osztottak neked lapot.

Nem gondolom hogy ez pocskondiázás lenne,csak szembesítelek-nagy néha- a valósággal meg  egykori önmagaddal.
Ja majd elfelejtem:szövetkezeti tagnak lenni csak annak érdemes aki nagyobb mennyiségű mézet,virágport termel,a szövetkezet működési költségei magasak.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #278 Dátum: 2015. Augusztus 20. 12:48 »
Bükk!

Lehet, hogy túl nagy volt az a szövetkezet, amiben dolgoztál?  én olyan szövetkezeti méretről írtam, ahol a bizalmi tőke könnyebben fenntartható.

Egyébként meg idéztél egy pillanatot a múltból, amiról nem lehet véleményt mondani a körülmények ismertetése nélkül. Szerintem a jelenre nem is vetíthető az az időszak egykönnyen, mert akkor mások voltak a legsúlyosabb problémák.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #279 Dátum: 2015. Augusztus 20. 17:53 »
Bocsi,hogy megint belekotyogok,de...A kicsi szövetkezetnek ugyan mi értelme?(Azon kívül,hogy elmondhatjuk,hogy nekünk ilyenünk is van...mert ezzel maximum a kilincset lehet elérni...)Annak lenne értelme,ha max 2 lenne és abban minden szereplő tag lenne.A világpiaci ár érdemi befolyásolásához még ez is kevéske,de ezt a mennyiséget már esetleg megérné közvetlenül a fogyasztónak értékesíteni,esetleg a sokat szidott gazdákkal összefogva többféle hazai feldolgozott élelmiszert prémium termékként... :-[  Bár még mielőtt ebbe belevágnánk,nem ártana feltalálni a "tisztességesség"pirulát,amit ha este mindenki bevesz,akkor reggelre beköszönt az aranykor és a világbéke.
Addig is kénytelenek vagyunk a kapitalizmusban létezni.Ha az árat érdemben nem tudom befolyásolni,akkor kénytelen vagyok a költségeimet leszorítani.(Erre ugye több ismert legális és illegális módszert dolgoztak már ki...)Egyik legnépszerűbb verzió a mezőgazdaságban is a nagyüzem,ami ugye ipaszerűen,kevesebb fajta terméket,hatalmas mennyiségben termel. Közgazdaságtanilag jó ez a logika,a fenntarthatóság szempontjainak viszont elég nehezen tud megfelelni, a "mellékhatásaival"mi is napi szinten kénytelenek vagyunk együtt élni.
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #280 Dátum: 2015. Augusztus 21. 01:32 »
lindzzy!

Egy szövetkezetnek soha nem célja a világpiac befolyásolása. Arra ott vannak az olyan méretű  vállalatcsoportok, mint amit Takács Feri működtet. Még az is csak ideig óráig vagy csak szűk profilban tud eredményesen befolyásolni.

A jó szövetkezeti méret akkora, ami az adott feladathoz illeszkedik. A szövetkezetek célját a tagok határozzák meg és lehet az csupán egy járásnyi terület bolti mézeladásának áruval való ellátása. Ha a célt és a méretet rosszul határozzák meg, buknak, ha jól, akkor eredményesen működnek.

*

robi 75

• 1022
« Válasz #281 Dátum: 2015. Augusztus 22. 09:11 »
Ez jo lenne ha még kommonizmus lenne. Aztán felűről valami agyoniskolázott pártvezír kiadná az ukázt hogy ez a szövetkezet ennek a 15 településnek a boltjait terítheti mézzel!  Háznál adok el két három mázsát évek oota. Ez turo rudi pedig nem adom tul drágán. A bolti meg a hordos ár között van az ár a nép sajna nem tul vastag. De ugyan miből is lenne? Már a települések nagyobb piacain is van két méhész minimum aki kitart és árul.  Tiszteletben tartom mindenki területét nem köpök a levesbe. Jo gondolat a szövetkezet de már a gondolattol is csatározások törnek ki (még nem háboru). Ugyan is némelyik akkor sem tudná kitalálni hogy mennyiért adja ha AK - át nyomnál a fejéhez. Igy mindenki annyiért adja amennyiért akarja és annak akinek akarja. Nincs anyázás béke van.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #282 Dátum: 2015. Augusztus 22. 10:15 »
Csak akkor müködőképes, ha egyetértés tud kialakulni a szövetkezeti tagok között. Ahol nem, ott nem kell erőlködni, mert bizalmatlan légkörben nem lehet eredményesen dolgozni.
Olvasom a panaszokat, hogy a bolti ár fele is már nagyon kedves lenne sokaknak a vegyes virágméz esetén, a felvásárló meg csak 7-800 Ft-ot tud adni. Otthonról meg jó ha 1500 Ft-ért és jó ha 2-300 kg eladható. A szövetkezet nem 2-300 kg-os tételekkel dolgozik egy-egy tagra vetítve.

*

zümi

• 1382
« Válasz #283 Dátum: 2015. Augusztus 25. 12:16 »
Jelenlegi felvásárlási árak: Akác 1400-Ft Vegyes 800-Ft
Ettől függetlenül ki mennyit tud kisajtolni a kereskedőktől...
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

nata

• 176
« Válasz #284 Dátum: 2015. Augusztus 25. 13:19 »
Az aranynektárnál még 1300 és 780ft.