Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

• 3170 válasz
  • 1190576 megtekintés
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #1605 Dátum: 2017. Május 04. 08:44 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 30. 19:49 írta kivancsi111 »

« Válasz #1606 Dátum: 2017. Május 05. 10:11 »
Domotor repce indulo 700 uppsz...

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1607 Dátum: 2017. Május 07. 19:55 »
QUQURIQ !!!

Ma Tihanyban kávéztam a Levendula házban. A kávéhoz levendulás akácmézet szolgáltak fel.
Csalódás volt, mert Tihanyban levendula mézet kellett volna felszolgálni.
Mint tudjuk összesen 23 hektár levendula virágzik a félszigeten, illene nem ízesített mézet felszolgálni...

A csalódott kiskakas!

« Válasz #1608 Dátum: 2017. Május 08. 08:39 »
Terjednek az ízesített mézek, sajnos sokszor maga a méhész követi el, választék bővítésként. A mézhez eredetileg sem tenni, sem elvenni nem volt szabad semmit. Változtak a szabályok? Láttam ízesített méz, oklevelét is a vezér aláírásával. Most akkor mi van? Ez nem hamisítás? Nem az aláírás, annak valódiságában nem kételkedem.
Továbbá van egy másik probléma is, kistermelőként korlátozott kicsomagolásra van lehetőség. Nem termék feldolgozásra. Sőt a viaszgyertya öntése sem tartozik, a méhész őstermelői tevékenységbe.
Tudom nagy a harc a veőért, de vajon ez mentesít minden szabály alól?

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1609 Dátum: 2017. Május 08. 08:42 »
Akkor hamisítás, ha a címkén nincs feltüntetve. Pl nem hamisítás, ha ráírja a címkére, hogy bodzavirággal, hársvirággal ízesített akácméz.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1610 Dátum: 2017. Május 08. 10:20 »
Ebben igazad  van Geddekas,  de mint kistermelő minimum kiszerelői engedélyel is megtehető? Ez már nem élelmiszer feldolgozási kategória? Végül is volt aki rákérdezett, és azt a választ kapta hogy ha az adalékanyag is saját (ős) termelésből származik, akkor rendben van. Ha a dió, a fahéj, a bodza stb, saját termés. Bár lehet hogy ahány "illetékest" kérdeznek, annyiféle a válasz. Narancsot ne tegyetek bele, az még nem terem meg nálunk. :) Évente többször ellenőriznek bennünket, bár nekünk nincs ilyesmi termékünk.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1611 Dátum: 2017. Május 08. 12:06 »
Én is hasonló választ kaptam a járási állatorvostól. Ha őstermelésből származó anyagokat teszek a mézbe, akkor nem probléma. Tehát a magvas mézeket elfogadta, propoliszos méz, méhpempős méz stb. A viaszgyertya és a viaszfigura azért fér bele, mert ma már nincs az okj-be bejegyezve gyertyaöntő. De mézes sütemény már nem fér bele. 
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #1612 Dátum: 2017. Május 08. 20:30 »
Má megint nem passzol valami. ???
Nézek egy német filmet, kínában emberek porozzák a fákat, mert nincsenek méhek.
Mézkereskedők mondják, azért nincs a méznek magas ára mert letörik a kínai mézzel. :-[
 Milyen mézzel? :-\
Csak nem már megint valaki teljesen hülyének néz? :-[

*

Nb18

• 797
« Válasz #1613 Dátum: 2017. Május 08. 21:44 »
Vivaldi!

Te hol jártál eddig? :o
Pont ez a lényege a beáramló kínai szutyoknak!
Nem kell hozzá méh!!!!!!!!

Nb18

*

lygo67

• 144
« Válasz #1614 Dátum: 2017. Május 08. 22:19 »
Akkor hamisítás, ha a címkén nincs feltüntetve. Pl nem hamisítás, ha ráírja a címkére, hogy bodzavirággal, hársvirággal ízesített akácméz.

Ejj ,ejj Geddekas Te mint mindenben "jogkövető" méhész ezt NE tudnád ???? !!!!!!
Megint osztod a saját jogi értelmezésed !!!!!!

Az igaz hogy vannak finom ízesített mézek ,de NE állíts olyat ami NEM igaz!!!!

idéznék a :
A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/110 számú előírása a mézről

"1. A méz az Apis mellifera méhek által a növényi nektárból vagy élő növényi részek
nedvéből, illetve növényi nedveket szívó rovarok által az élő növényi részek kiválasztott
anyagából gyűjtött természetes édes anyag, amelyet a méhek begyűjtenek, saját anyagaik
hozzáadásával átalakítanak, raktároznak, dehidrálnak, és lépekben érlelnek."....

"A mézhez – a fogyasztói forgalomba kerülő mézhez vagy az emberi fogyasztás céljára készült
termékekben való felhasználás során – más élelmiszer-összetevő (beleértve az élelmiszeradalékokat
is), valamint a mézen kívüli egyéb anyag nem adható hozzá. A méznek – amennyire
csak lehetséges – az összetételétől idegen szerves vagy szervetlen anyagoktól mentesnek kell
lennie. "  ...

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1615 Dátum: 2017. Május 08. 23:40 »
Miért rajtam kéred számon? Mert nem Bross vagy drMészáros mondja? Vitatkozz az állatorvosokkal. Ha nekik így, jó és a méhészeknek meg a vevőknek, akkor légy kocka, de hagyd élni az embereket. Inkább foglalkozz a valódi mézhamisítványokkal. Az tényleg mindenkin méhésznek kárt okoz. A propoliszos, meg aszalt szilvás méz viszont senkinek.

*

lygo67

• 144
« Válasz #1616 Dátum: 2017. Május 09. 00:15 »
Miért rajtam kéred számon? Mert nem Bross vagy drMészáros mondja? Vitatkozz az állatorvosokkal. Ha nekik így, jó és a méhészeknek meg a vevőknek, akkor légy kocka, de hagyd élni az embereket. Inkább foglalkozz a valódi mézhamisítványokkal. Az tényleg mindenkin méhésznek kárt okoz. A propoliszos, meg aszalt szilvás méz viszont senkinek.

ez a baj Veled , én csupán arra probáltam utalni, hogy NE próbáld már elhitetni ,hogy "Akkor hamisítás, ha a címkén nincs feltüntetve" .

Kocka sem vok mert ismerem a vevők ízlését és el is fogadom ha a mézbe beletesznek/"kiáztatnak" növényeket de ugy gondolom, hogy ezekben is van határ -lásd a Vitályos méhészet borzalmait-   

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1617 Dátum: 2017. Május 09. 00:45 »
Továbbra is kötöd az ebet a karóhoz. Belém kötsz, azért, amit az állatorvos mondott. Ne velem kötözködj, hanem az állatorvossal. Ő mondta, hogy amennyiben őstermelői termékkel elegyítem a mézet, forgalmazható, DE rá kell írni, hogy mi van benne. Bár van rá engedélyem, de eddig még nem forgalmaztam ilyesmit. Nagy igény nincs az ilyesmire. Azoknak éri meg ezzel foglalkozni, aki folyamatosan piacoznak.

Ennyire érdekel téged? Ezek szerin téged jobban zavar az a néhány 100 kg-nyi eladott aszalt szilvás, propoliszos, diós stb méz, mint a kínai gagyi.

« Válasz #1618 Dátum: 2017. Május 09. 09:12 »
A "játékszabályokat" jó volna tudni, az már más kérdés, hogy egyesek ezt betartják vagy nem. Sőt még azt sem állítom hogy ez a fő probléma, de talán nem árt azért beszél erről is. Sőt azt is tudom, hogy a zsiványoknak áll a világ,  a törvényt tiszetelőbb, balfékeknek meg lapos marad a pénztárca.  :)
 Nem is annyira az eladott mennyiség szerintem a lényege ezeknek a különleges készítményeknek. Inkább, a kirakodás vizuális tuningolása, a vevő  csalogatás, a reklám.
De nekem akkor sem tűnik tisztességes versenynek az, amikor "doppingolt" mézet díjaznak. Ha akácmézról van szó, akkor miért nem annak tisztasága, sűrűsége, és átlátszósága, és más szokásos elvárások alapján bírálják el.
Valódi értékek mentén kellene kiálni, aláírni, többet használna a szakmának is. Ne arra legyen már valaik büszke, hogy mit kutyult, hanem hogy milyen mézet képes termelni, mi folyik ki a pergetőből.

« Válasz #1619 Dátum: 2017. Május 09. 19:33 »
Élelmiszerbiztonság
Csaknem 50 tonna élelmiszert vont ki a forgalomból a Nébih
A hamisított vagy veszélyes termékek között méz, ásványvíz, alkoholos italok, tengeri hal és kaviár is akadt.
http://www.ma.hu/uzlet/300473/Csaknem_50_tonna_elelmiszert_vont_ki_a_forgalombol_a_Nebih

A magyar esetek között szerepel az a méznagykereskedés, amelyik mézei több mint 30 százalékban tartalmaztak olyan cukrot, ami a méhek által gyűjtött mézben csak kismértékben találhatóak meg
http://divany.hu/lajfhekk/2017/05/09/lecsapott_a_hatosag_az_agromaffiara/
« Utoljára szerkesztve: 2017. Május 09. 19:40 írta vezerpar »