Elég sok cikk van, egyet még említek:
"The scientists said that many farmers wanted to reduce pesticide use, partly due to concerns for their own health. But farmers do not have good access to information on alternatives, the researchers said, because much of their advice comes from representatives of companies that sell both seeds and pesticides."
azaz: "A kutatók szerint sok gazdálkodó akarná csökkenteni a növényvédőszer-felhasználást, részben saját egészségükért való aggodalom miatt. De nincs megfelelő információjuk az alternatívákról, mivel a szakmai tanácsaik túlnyomó részét a vetőmagot
ÉS növényvédőszert értékesítő cégek képviselőitől kapják."
forrás:
https://www.theguardian.com/environment/2017/apr/06/farms-could-slash-pesticide-use-without-losses-research-revealsLátható tehát, hogy kellene a tájékoztatás (falugazdász?). A Nébih-nek kellene ezzel komolyabban foglalkoznia?
Más: láttam korábbi forrásokból (publikus), hogy pl. gyógynövénytermesztésben is - citromfű, levendula, izsóp, kakukkfű (ja, kakukkfűolaj is ebből készül - timol: atka ellen!), is adtak ki szükséghelyzeti engedélyt (gyomirtó, rovarölő)! Képzeld már el...
Mi játszódik le a termesztő fejében: "igen, gyógynövényeim termesztésével hozzájárulok embertestvéreim egészségének megtartásához, állapotuk javításához, gyermekek is kedvelik, mivel természetes eredetű" ... "na most kijuttatjuk ezt a szert, muszáj, hisz ezt mondták (az elegáns úriember a "cégtől"), ez a megoldás van csak (igaz, még látszólag nem indokolt, de biztos, ami biztos alapon; a megelőzés a fontos!). meg aztán így olcsóbban kijövünk, bár igaz, nem tudom mivé bomlik le ez a szer (fejvakarás+egy újabb adag lelki méreg lenyelve -> kevesebb nyugdíj kell majd neki, ha megéri). Igazából az is lehet, hogy a talajból 4 év múlva többet vesz majd fel a növény, mint amit én majd akkor, abban az egyetlen évben permetezéssel ki fogok juttatni..." -> de talán ez utóbbiba már bele sem gondolnak.
Tehát csak kéne infó és kutatás ez irányba.
Ha mindenféle molekulát kiagyalnak, nehogy már ezt ne tudják!

Az igazi gyógynövények speciális helyen teremnek a természetben. A helynek az adottságai mind hozzájárulnak erejéhez.