Neonikotinoidok

• 1753 válasz
  • 791964 megtekintés
Re:Neonikotinoidok
« Válasz #585 Dátum: 2016. Július 05. 07:04 »
Most olvastam bele ebbe a topikba Csányi úr írja akácon megszünt a mászkálás :Nálam repcén nem volt vészes de ahogy elindult az akác lett olyan mászás ,hogy az infarktus kerülgetett és vmikor akác végére szünt meg...az idén megtehetem ,hogy kihagyom a napraforgót és jövőre a repcét se tervezem meglátogatni kiváncsi leszek mithoz majd a következő év mászás terén....

« Válasz #586 Dátum: 2016. Július 05. 07:42 »
Nállam az akác utáni időszakban volt mászkálás. Ez évről évre azokat a családokat érinti amellyek naposabb szerencsétlenebb elhelyezésűek. Függetlenül attól hogy évente más családok kerülnek arra a helyre. Ezeket csalja ki először a hajnali nap sugara is. A  nagyobb mászkálás, és pusztulás is erre a néhány családra korlátozódik, elhanyagolható minimális máshol. illetve nincs is. Az érintett családok előtt, ilyenkor kupacban bűzlenek az elpusztult méhek.
Van e másnak hasonló tapasztalata?  Jövőre megszüntetem a kritikus kaptár szakaszt, viszont az árnyékosabb elhelyezés, nem a valódi okot szüntetei meg. Tüneti kezelés, jobb körülmények között kevésbé érzékenyek a méhek, de arra is gondoltam hogy hajnalban ezek behordanak valami mérget, akkor viszont árulkodó jel volna a kiöltött szipóka. Bár találtam ilyet is köztük, de elenyésző mennyiségben. Továbbá természetesen nem is sodrott szárnyúak, mielőtt valaki szokás szerint atka irányba terelné a gyanút.

« Válasz #587 Dátum: 2016. Július 05. 08:07 »
A NÉBIH nyilatkozatában még ez is olvasható:
"Az engedélyt kiadó Hivatal eddigi tapasztalatai alapján nem várható, hogy a méhészeteket a kezelésekkel kapcsolatban kár érné, sőt az engedély egyik célja a méhekre veszélyes permetező szerek alkalmazásának csökkentése, melyet illetően az esetlegesen felmerülő kérdések, problémák megoldásában készséggel állnak rendelkezésre."
Tehát akkor a NÉBIH is végzett már vizsgálatokat?
Mi erről miért nem tudunk?
Egész Európában óriási pusztítást végeztek a neok, Magyarországon a tapasztalat alapján ez nem várható?
Különleges egy országban élünk.
Ami máshol méreg az nálunk nem.
Az OMME elmúlt időszakában a monitoring "szakmai stábja"is azt sugallta, hogy az égadta egy világon semmi probléma a neonikotinoidokkal.
Csak a vizsgálati jegyzőkönyveket, amivel ezt alátámasztják nem látta senki!

Kezd érdekes lenni ez a téma.
A Greenpeace már megtette a szükséges lépéseket, remélem az OMME is melléjük áll.
Mióta a neokat betiltották több a vegyszer-felhasználás?
Ez komoly szakmai indok.
Tehát azért csak "hatékonyak" voltak a neok?
Mi méhészek is ezt tapasztaltuk, amikor eltájolnak, és mászkálnak a méheink, valamint kiürülnek a kaptárak.
Kész őrület, hogy a vegyszerlobbinak mekkora súlya van a politikában.
Ez ettől kezdve biznisz, és politikai megfelelési kényszer.
Álljunk a sarkunkra, tiltakozzunk a gyermekeink, unokáink egészsége érdekében, ha már a méheket nem tudjuk megmenteni.
Nagyernyei Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #588 Dátum: 2016. Július 11. 23:15 »
Egy lájtos tiltakozás meg lesz fogalmazva a neonikotinoidos derogációval kapcsolatban.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

zümi

• 1382
« Válasz #589 Dátum: 2016. Július 15. 21:25 »
Méhészek, figyelem!
Ezúton értesítjük a helyi és vándor méhészeteket, hogy a 2016. év termesztési időszakában, Hódmezővásárhely külterületén (Batida környékén) neonikotinid hatóanyagú csávázószer került felhasználásra. Felhívjuk a figyelmet, hogy az érintett területek közelében a kaptárak környékén a teljes időszakban gondoskodjanak az itatóvíz kihelyezéséről.

Dr. Korsós Ágnes címzetes főjegyző

Forrás: Török Anita
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #590 Dátum: 2016. Július 15. 21:33 »
Nem kell ettől félni!
Magyarországon nem bizonyított ennek a hatóanyagnak a károkozása.
Ja bocs új vezetés van az OMME élén!
Riadóóóó!
Vigyázzatok mert régebben is és most is nagy veszélyben vagytok, csak Mészáros vezetése alatt ezt nem szabadott mondani.
Nagyernyei Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #591 Dátum: 2016. Július 15. 21:57 »
Gratulálok Dr. Korsós Ágnes címzetes főjegyzőnek, hogy figyelmezteti a méhészeket. Így kellene, hogy tegyen minden jegyző, akinek a közigazgatási területén használnak ilyen szereket.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

zümi

• 1382
« Válasz #592 Dátum: 2016. Július 25. 18:10 »
Növénytermesztés
Mostantól csak hatósági számmal ellátott vetőmagok forgalmazhatók
kormany.hu
FM Sajtóiroda 2016.07.19., kedd, 14:14
Az egységes hatósági rendszer által biztosított nyomon-követhetőség érdekében a Földművelésügyi Minisztérium a szántóföldi, valamint a zöldségnövények vetőmagjainak forgalmazására vonatkozó szabályoknál előírta a hatósági címke adattartalmának kiegészítését.
Az új rendelkezés szerint Magyarországon mostantól a vetőmagok forgalmazásánál, azok címkéjén a hatósági nyilvántartásra utaló számot is fel kell tüntetni. Ezzel a jelöléssel további lépést tettünk annak érdekében, hogy a visszaélések számát hatékonyan lehessen csökkenteni. A jogszabály módosításával a vetőmagvak hatósági címkéinek használatával javíthatóak az ellenőrzések, és a visszaélések elkerülhetőek. A változtatással a teljes vetőmagpálya szereplői által elvárt minőségi garanciák is biztosítottak lesznek.
A vetőmagtermelés a magyar mezőgazdaság nagy hagyományokkal rendelkező ágazta. A vetőmagvak minősége és szabályos felhasználása alapozza meg az élelmiszerlánc biztonságát. A hatóságilag ellenőrzött fajtaazonos vetőmagvak magas biológiai értékűek, használatuk versenyelőnyt jelent a hazai termelők számára.
Magyarország kiváló adottságokkal rendelkezik a vetőmag-előállításhoz, ezt az előnyt a jövőben is ki kell használnunk. A magyar gazdaság egyik legsikeresebb ágazata a vetőmagtermesztés, így hazánk a világ vetőmag exportőrei között a 9., Európában a 3. helyet foglalja el.
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #593 Dátum: 2016. Július 27. 20:15 »
új kutatás: neonikotinoidok (thiamethoxam és clothianidin) 40%al csökkenti a hereméhék spermamennyiségét, továbbá a kísérletben ezen szereknek kitett herék 32 %a nem érte el a a 14 napos kort, vagyis a nemi érettséget. A kutatók szerint ennek jelentős következményei vannak a méhcsalád életképességére, a genetikai változatosság létrejöttére. https://www.theguardian.com/environment/2016/jul/27/leading-insecticide-cuts-bee-sperm-by-almost-40-per-cent-study-shows

« Válasz #594 Dátum: 2016. Július 28. 11:24 »
Ismét egy levél Cserényi Péterhez!

Tudom,hogy olvasod vagy figyelteted a klubbon lévő írásokat.
Nem gondolsz arra-nagy haveroddal-Tóth úrral együtt,hogy bocsánatot
kellene kérned,kérnetek a méhészektől?
Nem dondolosz arra mekkora kárt okoztatok,mekkora kár okozói
vagytok a méhésztársadalomnak azáltal,hogy az OMME nem
lépet fel sehol sem a neok ellen?Sőt gyakorlatilag támogattátok
használatukat.
Milyen bizonyiték,tudományos eredmény kell még Neked,a neok károsságáról,mennyi
méhésznek a kára kell még ahhoz,hogy fellépj a mai növényvédelmi
technológiák ellen.Mi kell ahhoz,hogy belásd a tévedésed és megváltoztasd a véleményed?
Mi lenne ha az energiád nem arra használnád,hogy másokkal kicsesszél?
Mi lenne ha esetleg a tudásod a tudományos kutatások tanulmányozására fordítanád?
Talán akkor nem veszítenéd el az igazi jó barátaidat,akik nem nyalnak Neked,
akik megmondják Neked azt amit gondolnak,akik igazán tiszteltek,azért amit
tudsz,azért amilyen vagy.Úgy mint valamikor én is.
Cserényi Péter,nem hiányzik Bross,Koós,Csányi barátsága!

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2016. Augusztus 03. 00:02 írta Csányi Antal »

« Válasz #595 Dátum: 2016. Július 28. 17:18 »
Huhúúú!
Mit találtam!
Dr.Darvas Béla professzor írását olvassátok végig!
Én gépészként mindig azt a kritikát kaptam, hogy nem értek a neok-hoz, mit kotyogok bele a szakemberek dolgába.
Folyton állítottam, hogy az OMME volt (és jelenleg is egy elnökségi tagja) még mintát sem tud venni, és tévesek a "szakmai?" meglátásai.
A mai napig bújom ezeket a szakirodalmakat így bukkantam erre a cikkre is.
Hát itt van, és az érintett ezt a tanulmányt élesben is megkapta!

https://darvasbela.atlatszo.hu/2016/07/21/neonikotinoid-kabulatban-1-legyen-e-beporzas/

Kíváncsi leszek "Tóth úr" válaszára a következő OV-n!
Na csemegézzünk Darvas professzor cikkéből, ami igen elgondolkodtató:
"Fentiek után nyilatkozott az Agárszektornak Czerván György államtitkár: „… Magyarország méznagyhatalomnak számít az unióban, vagyis óriási érdeke fűződik ahhoz, hogy a méhkolóniák biztonságban legyenek, ugyanakkor rámutatott, hogy a neonikotinoid szerekkel kapcsolatban az Országos Magyar Méhészeti Egyesület sem talált problémát.” A közgazdász államtitkár megjegyzésének gyöngesége azonban, hogy az OMME nem kutatóintézet; nincs tudományosan elismert szaktekintélye növényvédőszer-hatóanyagok környezetanalitikája vagy ökotoxikológiája tekintetében, vagyis itt is a tanácsadókkal lehet a valóságos probléma, illetve – ne szépítsük – azokkal is, akik alapképzettség hiányában nem tudnak még a szakértők között sem eligazodni."......
Évek óta mondom, de így olvasva mégis más:
"Nézzük akkor, hogy miből és milyen következtetést vont le az OMME növényvédő mérnök-méhész szakértője (az NB-ben a méhészek képviselője), akinek meglátásaira – úgy tűnik – a hazai miniszteriális döntési sor támaszkodott, vagy agrárpolitikai célokból célszerűnek tartotta, hogy mögé álljon. Van persze ennek a megkülönböztető pozíciónak komoly veszélye, mert ha mégis a tudományos világ állításai a helytállóak (én erre fogadnék), akkor majd az OMME szakértője viszi el balhét. A 2012-2013-as OMME jelentésben (32-36 old.) én egyetlen, jó színvonalú, biológiai kísérlet leírását sem találom. Viszont különböző laboratóriumokban kémiai mérések történtek, amelyekről itt számomra szakszerűtlen elemzés található – persze csak, ha ezt a nemzetközi színvonalhoz viszonyítom."
A következő megállapítás sem "gyenge":
"Tudományos értelemben a 2013-2014-es OMME jelentés (46-50 old.) sem bizonyító erejű. Megítélését nem teszi könnyűvé, hogy ilyen mondatokat olvashatunk benne: „Azt viszont egy esetben sem vontuk kétségbe, hogy amennyiben a szövetek szermaradék-tartalma pozitív, akkor a guttációs vízcseppekben való megjelenésnek nincsen jelentősége”. "
Olvassátok végig, mert csupán idézgettem az írásból!
"Viszont Tóth úr 2013-2014-es elemzésében az alábbi is leírásra került: „A problémával kapcsolatosan még csak annyit: az OMME vezetése minden híresztelés ellenére nem állítja azt, hogy ezek a vegyületek nem veszélyesek a méhek számára, erről szó sincs…”. "
Dr.Cserényi Pétert már a küldöttek kiszavazták!
Tóth Péterre ez még várat, de lehet, hogy jobban járna ha lemondana, és így nem lesz összeférhetetlen sem.
Csányi Anti írása kemény!
Óriási kárt okoztak, és a méhészek ezt még mindig tűrik?
Nagyernyei Attila

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #596 Dátum: 2016. Július 28. 17:48 »
Hát ha a méhészek, vagy az Omme tiltakozásának eredményét vesszük alapul, akkor még nagyon sokáig. Ráadásul itt még nem is volt tiltakozás.
Nem tudom mennyi idő kell még nektek, hogy ráébredjetek. A méhészek támogatása választási szlogen. A tiltakozásuknak semmi eredménye.
Ugyan is. A méhészek száma egyre nő. A méhészetek száma egyre nő. Beporzási probléma nincs. Több mézre nincs szükség. Sőt ennyire se. Ez van papíron a minisztériumban, és ez is az igazság.
 Tehát? A méhész le van szarva, amúgy is csak félig hobby tevékenység. Kizárólag választás előtt van szükség a szavazatára.
 Szépen leírjuk itt "hogy meddig tűrünk", aztán minden marad a régiben.... Ez van.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Július 28. 17:52 írta Vivaldi »

« Válasz #597 Dátum: 2016. Július 28. 18:20 »
Vivaldi!
Neked ez jött le a professzor Úr cikkéből?
Nagyernyei Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #598 Dátum: 2016. Július 28. 18:42 »
QUQURIQ !!!

Zoli, túl van képezve...

Kiskakas

« Válasz #599 Dátum: 2016. Július 28. 18:48 »
Előbbi írásomhoz egy kiegészítés.
A Méhészklub rendszeres olvasói bizonyíthatják, hogy a következő aggályokat én is szó szerint már többször megfogalmaztam.
Ezt írja még Dr.Darvas Béla professzor Úr.
"Vajon miért gondolta akkor és milyen OMME anyagra támaszkodva az FM vezetése, hogy a hazai méhészek aggálytalanok a neonikotinoidokkal kapcsolatban? Hol vannak ennek a széleskörűen bemutatott kísérletes bizonyítékai immáron négy év után? Szerintem nem halasztható tovább ezek bemutatása. Hol marad a hazai hivatalos természetvédelem ebbéli érdeklődése és tényfeltárása? Senkinek nem hiányzik? Az OMME együttműködik a NÉBIH kémiai laboratóriumaival. Lehet, hogy náluk kereshető a szakértői indoklás?"
Hoppá!
Nagyernyei Attila