Neonikotinoidok

• 1753 válasz
  • 792083 megtekintés
*

Vivaldi

• 2049
Re:Neonikotinoidok
« Válasz #570 Dátum: 2016. Május 26. 22:09 »
Kedves kollégák, és kedves Sárosi kolléga. ha a méhészek érdekeit akarod megvédeni, akkor alapítani kellene egy másik egyesületet. Mert ez az omme nem fogja a te érdekeidet megvédeni.

« Válasz #571 Dátum: 2016. Május 26. 22:14 »
Vivaldi!
"akkor alapítani kellene egy másik egyesületet."
Vajon miből gondolod, hogy egy másik egyesület jobban csinálná?

Üdv. jani bátya

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #572 Dátum: 2016. Május 26. 22:58 »
QUQURIQ !!!

Vivaldi !

Ezt írod:
 "Kedves kollégák, és kedves Sárosi kolléga. ha a méhészek érdekeit akarod megvédeni, akkor alapítani kellene egy másik egyesületet. Mert ez az omme nem fogja a te érdekeidet megvédeni."
Nos!
Vivaldi barátunknak oly jó ötletei szoktak lenni, hajrá!
Alakítson egy másik "érdekvédő" egyesületet!
Vagy miért nem jelöltette magát, vagy mással elnöknek!
Megmutathatta volna a fényes érdekvédő munkáját, ötleteivel, megoldhatná a mára már csak talicskán tolt méz árak emelését!
...de ma a duma kevés, cselekedni kell, a köz javára!
Meleg szobából könnyű az ész osztás, tenni kell, nem, nem csak kritizálni...
Jó ötleteivel az OMME is jobban haladhatna előre...

A Kiskakas

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #573 Dátum: 2016. Május 26. 23:03 »
QUQURIQ !!!

Ja!
A lap aljáig nem Neós téma!
Köszönettel: Kiskakas!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #574 Dátum: 2016. Május 26. 23:07 »
Vivadi!

Az állami erdészet területének nagy részére még minket, helyi méhészeket se engednek letelepedni. Miért? Csak! Évek-évtizedek óta küzdünk, de eddig semmilyen eredményt nem tudtunk elérni.

Értem, hogy van egy-két vadbarom, aki agresszív és nem fog soha más lenni, de az én somogyi példám is jellemző. Sőt tudok mondani olyan óriás méhészetet, amit most tervez felszámolni az elmúlt évek során többszáz millió forintot befektető nagy mellényű tulajdonos.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #575 Dátum: 2016. Május 26. 23:35 »
Vivadi!

Az állami erdészet területének nagy részére még minket, helyi méhészeket se engednek letelepedni. Miért? Csak! Évek-évtizedek óta küzdünk, de eddig semmilyen eredményt nem tudtunk elérni.

Értem, hogy van egy-két vadbarom, aki agresszív és nem fog soha más lenni, de az én somogyi példám is jellemző. Sőt tudok mondani olyan óriás méhészetet, amit most tervez felszámolni az elmúlt évek során többszáz millió forintot befektető nagy mellényű tulajdonos.
Mondtam neki mikor tervezte a méhészetét,hogy nem egy átlagos
mezőgazdasági ágazat a méhészet.
A ki nem mondott nevű Úr egyébként sikeres,helyesebben nagyon sikeres
mezőgazdasági vállalkozó,többféle ágazatban is.Komoly üzletember.
Mégsem sikerült megszerveznie egy nagy méhészetet.

Nem értek veled egyet Geddekas!
Egyáltalán nem "nagy mellényű".
Ő csak úgy gondolkodott,hogyha a másik ágazatban sikeres tud lenni,akkor
a méhészetben is az lehet ,ha bele teszi a pénzét,energiáját,munkáját.
Mivel ez sem volt elég a sikerességhez méltán vélelmezhetjük,hogy a méhészethez
ennél is több kell.
A méhekkel együtt kell élnie a méhésznek.
A méhest legalább hetente látnia kell a termelési szezonban,olyan embernek,
méhésznek aki ért a méhekhez,aki tudja mit,mikor,miért,stb kell tenni.
Milyen beavatkozásra van szükség,van-e szükség beavatkozásra.
A méheknél egy-két nap óriási változásokat eredményezhet.
Ismernie kell a döntést hozónak a méhek ösztöneit,mert különben rossz
döntések sorozatát fogja meghozni.
Nem találta meg a megfelelő embert a méhészetének vezetésére.
Szerintem rossz eszközrendszert is választott.
Megyek aludni.

« Válasz #576 Dátum: 2016. Május 27. 00:09 »
Mégsem tudok még aludni.
Napok óta leakarom írni kollégáim mire lettek figyelmesek.
Nem én ,mert mint tudjuk-Tükör le is írta odaát-én se nem látok
se nem vagyok szavahihető.Szóval nem én lettem figyelmes erre az
apróka kis gondra.
Minden nap általában kint ebédelünk a méhesek,telephelyek mellett.
A méhész dolgozóink meglehetősen érdekesnek tartják mióta az akác
virágzik nem látnak sétálva gyűjtő részeges,rángatózó méheket a méhes
közelében lévő étkező helyeinken.
Érdekesnek tartják,hogy csak repce virágzás alatt vannak ilyenek.
Milyen érdekes Ők sem felejtik,hogy tavaly is voltak alkoholista méheink
akik gyalog vágtak neki a gyűjtésnek-elfelejtve ,hogy tudnak repülni-amint
elkezdődik a kukorica-napraforgó virágzás.
Van egy ilyen mondás is-ha jól emlékszem-
méhészeti dolgozó nem felejt.
Tavaly is,meg az előtt is velünk dolgoztak talán?
Bár lehet Ők is rosszul látnak és nem szavahihetők mint én?
Én már nem tudok semmit.
Lehet,hogy tényleg a Tükörnek van igaza.
Mindenesetre azt ajánlom mindenkinek nagy erős családdal menjen neki a
kukorica-napraforgó időszakának,mert ma már a kicsi családok nem mennek
semmire.
Vajon mitől lehet?
Miért ide írtam a neok közé,nem is tudom.

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2016. Május 27. 00:23 írta Csányi Antal »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #577 Dátum: 2016. Május 27. 11:14 »
A Földön valamennyi nagy méhészetet tapasztalt méhészcsaládok vezetik sok esetben több generáción keresztül gyakorolják a méhészkedést és naprakész a tudásuk. Tehát nulla méhészeti tudással és nagy tőkével belevágni a méhészkedésbe szinte garantált bukást eredményez.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #578 Dátum: 2016. Május 27. 12:24 »
Most hívott az a méhész barátom, aki először jelezte, hogy Biscaya permetezés után néhány nappal elkezdtek mászkálni a méhei. Ahogy véget ért a repcevirágzás megszűnt a mászkálás és akác alatt nem volt látványos problémája. Tegnap 10 órakor állt le nála az akácról a gyűjtés. Ma hívott, hogy repcéről semmit nem pergetett, akácról 20 kg-os átlagra számít. Ezen kívül tanácsot kért, hogy mit tegyen, mert a méhcsaládjainak egyharmadánál közepes erősségű nozematózis jelentkezik. Kérdeztem, hogy atka ellen kezelte-e most tavasszal a méheket. Nem, - válaszolta. Mi nem volt jó a méhlegelőben? Merthogy a nozéma csak úgy spontán nem okoz tüneteket.

Nagyon gondos tapasztalt méhész, aki minden nap a méhei között van, tehát folyamatosan gondozza és figyeli a méheit. Az a gyanúm, hogy ez esetben a nozematózis oka a bent maradt mérgezett repcevirágpor. Szerintetek?

« Válasz #579 Dátum: 2016. Május 27. 12:54 »
Lehetséges, 2 családnál tapasztaltam hasonlót. Nállam ez a repce kipergetése után jelentkezett, mert  egyúttal felfedeleztem a  tavalyi még megmaradt részben már kristályosodott mézet. A mérgezés tüneteit, és a mászkálást is pontosan azon családoknál tapasztaltam amelyeknél ez tavaly is történt. De eléggé fura a helyzet, ezek a családok ennek ellenére is brutálisan jók. Ez volt tavaly is, bűzlött előttük az elpusztult méhek tömege, (sehol máshol) de mégis rendkívül népesek voltak. Nagyon ellentmondásos a helyzet. Annyit már megfigyeltem hogy ezek a családokat éri reggel elősször a nap, fák és bokrok közötti résen, a többire csak jóval később süt a nap, az elhellyezésük miatt. Így ezek indulnak a leg korábban, behordhattak korán valamit. Tavaly a sejtekben is találtam mérgezett méheket. Azt nem tudom hogy van-e köze a neonikotinoidokhoz, de a mérgezés az biztos. Már arra is gondoltam hogy elébük gyűlnek össze, máshonnan is elpusztulni a méhek de miért tennék ezt.

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #580 Dátum: 2016. Május 27. 18:57 »
Átemeltem a Gőzölgő rovatba.

Üdv: Bicska
« Utoljára szerkesztve: 2016. Május 28. 07:38 írta bicska »

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #581 Dátum: 2016. Május 27. 21:12 »
QUQURIQ !!!

..és mi köze mindehhez a neonikotinoidoknak??? :o  :o  :o
...csak írni, csak írni, mindegy, hogy hova!!!

Kiskakas!!

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #582 Dátum: 2016. Május 27. 23:31 »
Hát tedd ahová akarod. a vita hevében nem arra figyelünk, hogy pont jó helyen írogatunk e. Egyébként az ilyen közbe szólások a Zsíros barátom szokásai voltak a ződön. Lévén ő a moderátor, de nem volt egy normális hozzászólása akkora géniusz volt, ezért aztán ilyenekbe kötött bele.
 Jut eszembe, csak nem vagytok szomszédok?

Legfeljebb az én szomszédom.. :D Megértem, ha a vita hevében nem nézitek, milyen topic-ba írtok, de az én dolgom meg az, hogy ne legyen káosz. ;)

Üdv: Bicska
« Utoljára szerkesztve: 2016. Május 28. 07:42 írta bicska »

« Válasz #583 Dátum: 2016. Június 18. 07:41 »
Tisztelt Méhésztársak!
Napok óta fogalmazódik bennem egy gondolat, mióta felkerült az OMME honlapjára a vészjelzés!
Vigyázat csávázó szerrel kezelt napraforgó és kukorica táblákat kerüljék a méhészek.
Hááát, régóta van egy határozott véleményem a témáról, de ez most attól sokkal több!
Az OMME részben (sajnos) leváltott vezetése folyton azt hangoztatta, hogy Magyarországon nem bizonyított a csávázó szerek káros hatása, szakszerű felhasználásuk mellett kárt nem okoz.
Nem ég le a bőr az orcájáról azoknak akik jelenleg is rontják a levegőt az elnökségben, és most meg vészhelyzetet jelentenek?(Igaz a NÉBIH NTAI jelentése alapján.)
Felháborítónak tartom, hogy majdnem egy évtized telt el azóta, hogy az OMME pincéjébe kiszögeltem a Gauchos vetőmagos zsákot, és láss csodát, mégis káros a hatóanyag.
Azok akik akkor és azóta is támadtak, még mindig ott vannak, osztják az észt, de egy normális mintavételre még mindig nem futja.
Teljesen alkalmatlan emberek vannak még mindig a vezetők között, de remélem rajtuk is hamarosan túl leszünk, és alázatos, szakmailag felkészült emberek kerülnek a helyükre.
Minden méhésznek pontosan tudnia kéne, hogy melyek azok a parcellák, amelybe a néma gyilkossal kezelt vetőmagot vetettek!
Nem elég a veszélyre felhívni a figyelmet, meg kell határozni a pontos helyszíneket.
Ezt írják a hír végére:
"azonosító és személyes kontakt hiányában, az internet segítségével a fajtatulajdonos vagy a vetőmag-szaporító megkeresése ajánlott"
Én azt gondoltam van egy működő szaktanácsadói hálózat, és az ki fog bennünket szolgálni.
Megjegyzem, hogy nem velük van a gond!
Nem nehéz kitalálni kikre gondolok.
Úgy látom a küldöttgyűlésen lesz bőven téma.
Nagyernyei Attila

« Válasz #584 Dátum: 2016. Július 04. 22:26 »
Tehát ezt is megértük!
http://www.omme.hu/?p=6945
Szeretném ha az elnökségi tagok nyílt szavazással fejeznék ki véleményüket.
Szeretném tudni, hogy ki támogatja közülük a neokat!
Hamarosan kiderül ki az igazi érdekvédő, és ki az ellenség.
Színt kell vallaniuk.
Nincs pardon.
Aki a gyilkos növényvédő szereket kipártolja nem való az elnökségbe!
Vége a bújócskának.
Tartózkodás nincs!
Igen vagy nem?
Nagyernyei Attila