Méhészújság, Méhész Közlöny, stb.

• 745 válasz
  • 410204 megtekintés
Re:Méhészújság, Méhész Közlöny, stb.
« Válasz #435 Dátum: 2016. Január 08. 11:43 »
"megbuktatni Gyárfást az úszók elnökét.

A másodikat tartom valószínűnek, gondolom csípi a Fideszesek szemét, hogy egy őket köztudottan rühellő alak még ilyen pozícióban ül."

Ha nem kapta volna a 2017 rendezés jogát az ország nem lenne semmi baj.
A jelenlegi vezetés eddig jutott most már lapátra! és majd új tótumfaktumok :P learatják a sikeres rendezés anyagi elismerését. A szakmai érvek....??? ugyan már!!!
És ha talán a Zseninek(mert az elismerem) most sem jön az eredmény lesz mivel magyarázni. ;D
OFF:OFF

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #436 Dátum: 2016. Január 08. 12:38 »
Azért ne felejtkezzetek el arról a néhány évvel ezelőtti úszósporti botrányról, amiben "rabszolgatartásról" vagyis embertelen bánásmódról és szexuális kizsákmányolásról is szó volt. Akkor ugyanezek a sportági vezetők megúszták a dolgot és még ejnye-bejnye se volt.

Ahogy az emberi lelket ismerem, a gyerekkori sérelmeket nem felejti senki és amikor felnőtté válik akármit képes megtenni a megaláztatások törlesztéseképpen. Nem tartom lehetetlennek, hogy Hosszú Katinka viselkedését ilyen dolgok is magyarázzák. Most törleszt. És én még igazat is adok neki. Elegánsan csinálja. Ha az előző botránynál lett volna egy ilyen karakánul kiálló sportoló, akkor már régen ment volna a lecsóba az erkölcsileg levitézlett garnitura.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

zümi

• 1382
« Válasz #437 Dátum: 2016. Január 15. 12:27 »
Jogszabályi változások a növényvédelemben!

A jövőben kötelező lesz a szerződéskötés a szakirányító és a termelő között, amennyiben növényorvosi vény kiállítására kerül sor. Az új előírást is tartalmazó és a növényvédelmi szakirányítók munkáját több ponton is érintő rendeletmódosítás 2015. december 25-én lépett hatályba.
A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet módosítása értelmében a szakirányító a továbbiakban kizárólag olyan személy részére állíthat ki növényorvosi vényt, akivel a növényvédelmi szolgáltatás nyújtásáról írásbeli szerződést kötött.
A rendelet szerint a szerződés időtartamának legalább egy vegetációs időszakot kell felölelnie, mely az elővetemény betakarításától a fő növény betakarításáig tart. Amennyiben a vegetációs időszak az adott kultúra tekintetében (pl. őszi búza, őszi káposztarepce) a rendelet a hatályba lépésének időpontjában már megkezdődött, úgy a szerződés időtartama kivételesen rövidebb időszakra is szólhat.
A növényvédelmi szolgáltatásra vonatkozó szerződés megkötését a szakirányítónak 15 napon belül a jogszabályban leírtaknak megfelelő adattartalommal elektronikus úton is be kell jelentenie a NÉBIH által működtetett internetes felületen. A szerződés megszűnését, valamint módosításait ugyanezen a felületen kell a későbbiekben rögzíteni.
Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a rendelet hatályba lépését követően a hatóság egy rövid, átmeneti időszakot vezet be, amelyben lehetőséget ad a szerződések megkötésére, illetve az adatok feltöltésére, amelyre február elsejétől lesz lehetőség a NÉBIH honlapján. Az ezekkel kapcsolatos ellenőrzések március elsejétől kezdődnek el.
Az új rendelkezéssel azt kívánjuk elérni, hogy a növényvédelmi tevékenység ne ad hoc permetezésekből álljon, hanem a növényvédelmi szakembereknek legyen lehetőségük a megelőzésre helyezni a hangsúlyt, biztosítva ezzel az integrált növényvédelem érvényesülését és ezáltal csökkenteni a környezet növényvédő szer terhelését.
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

zümi

• 1382
« Válasz #438 Dátum: 2016. Január 17. 16:53 »
Új, mezőgazdasági őstermelői igazolványokról szóló rendelet lépett hatályba 2016. január 1-jén

A mezőgazdasági őstermelői igazolványokra vonatkozó új jogszabály megteremti az elektronikus eljárás, és a jelenlegi papír alapú igazolványok helyett a kártya alapú igazolvány bevezetésének feltételeit. A rendelet előteremti az őstermelők hosszú távú adminisztrációs terheinek csökkentését, valamint az ellenőrzési jogkörök kibővítésén keresztül gazdaságfehérítő célokat is szolgál.

A 436/2015. (XII. 28.) Kormányrendelet célja továbbá, hogy a vásárlók is egyértelműen azonosítani tudják az érvényes igazolvánnyal rendelkező, valós őstermelőket, és a hazánkban megtermelt őstermelői termékeket, ezáltal is ösztönözve azok fogyasztását. Megszűnik az az ellentmondásos helyzet is, hogy az őstermelők ugyanazt a terméket azonos helyen és azonos időben őstermelőként és egyéni vállalkozóként is értékesítik.

Az új ellenőrzési szabályok a jogkövető őstermelők számára hátrányt nem jelentenek, sőt, a nem valós őstermelői tevékenységet folytatók rendszerből való kikerülése miatt előnyösebb helyzetbe is kerülnek.

Az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyintézés a jövőben is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainál kezdeményezhető. Az igazolvány kiállítása és érvényesítése továbbra is díjmentes lesz.

Az eddigi papír alapú, kézzel kitöltendő kérelmet az őstermelők által közölt adatok alapján automatikusan létrehozott nyomtatvány váltja fel. A NAK a szükséges feltételek megléte esetén ideiglenes igazolványt állít ki, amely kezdetben 2016. július 31-ig, azt követően a kiállításától számított hatvan napig igazolja az őstermelői jogviszonyt. Ezen időszak alatt készül el a három helyett immár öt évig hatályos kártya alapú igazolvány, amelyet postai úton vagy az igénylés helyén vehetnek át a kérelmezők. A papír alapú igazolványok 2016. december 31-én hatályukat vesztik.

Jelentős változás, hogy lejáró igazolvány esetén október hónaptól lehetőség lesz a tárgyévet követő év január 1-jétől hatályos új igazolvány igénylésére. Az adminisztrációt csökkentő céllal továbbra is lehetőség lesz közös őstermelői igazolvány kiváltására, azonban ezzel egy időben, különböző helyszíneken továbbra sem lehet értékesíteni, ugyanis az igazolvány nem másolható.

A betétlap adattartalma jelentősen bővül, ezáltal egyértelműen az őstermelőhöz, illetve az igazolványhoz rendelhető, továbbá a kifizetők számára is az eddigieknél informatívabb dokumentumként szolgálhat a felvásárlás során.
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #439 Dátum: 2016. Január 17. 21:31 »
 egy kis kiegészítés:az igazolványhoz tartozó betétlap csak 3 évig árvényes és a lejárati idő (dec 31-ig)kell kérni a következő évekre a betétlapot. az igazolvány kiváltásához fontos a méhek tartási helyének a helyrajzi száma , e nélkül nem tudják felvinni az adatokat. majd még formálódik idővel.
 Albert.

« Válasz #440 Dátum: 2016. Január 18. 07:37 »
Milyen jó lenne az OMME honlapján erről olvasni.
Baromira hallgatnak.
Totál bedőlt az információs rendszer.
Biztosan fontos a rajzpályázat is szépen színezhetnek a gyerekek, de az őstermelői mindenkit érdekel.

Nagyernyei Attila

« Válasz #441 Dátum: 2016. Január 18. 11:48 »
Attila!

Mennyi, de mennyi dologról lenne jó olvasni az OMME honlapján...! Javasolni is fogom, hogy nyissanak a honlapon egy külön ablakot, valami ilyesmi címmel: "Amiről Nagyernyei Attila szívesen olvasna itt...". Oda aztán fel lehet tenni a téged érdeklő kérdéseket, linkeket, esetleg magyarázatokkal is ellátva...
A magam részéről például szívesen újra olvasnám a "Háború és békét", de eddig valahogy eszembe nem jutott volna, hogy azt az OMME honlapján kérjem számon... Szerencsére itthon is megvan a mű, de ha nem lenne, tudom, merre a könyvtár, ha papír alapon szeretném olvasni, de ha megfelel az online változat, akkor a http://mek.oszk.hu/10800/10873  lapról is elő tudom csalogatni... Bocsi, de nem azért gondoltam Lev Nyikolajevics  Tolsztoj örökbecsű művére, mert vonzódásom van a nagyobb lélegzetű textusokhoz, s nem is azért, mert a regény az én írásaimhoz hasonlóan rendkívül pontos, tömör, mégis plasztikus és képi eszközeit tekintve is rokon vonásokat hordoz, hanem elsősorban egy idézet miatt, ami jól kitapintható párhuzamot von a mű és a jelenleg itt folyó diskurzus között:
"Nem, előre figyelmeztetem, ha nem azzal a hírrel jön, hogy háborúnk lesz, ha még mindig megengedi magának azt, hogy ennek az antikrisztusnak ...... minden alávalóságát és rémtetteit védelmezze, többé nem ismerem önt, ......
No, de azért Isten hozta, Isten hozta."
Isten ments, hogy úgy fogadja ezt az írásomat is, mint azt az idézet sugalmazza, nem védelmezni szeretnék én senkit és semmit, mindössze segíteni szeretnék a helyes útra rátalálnod...

No, de nem vagyunk egyformák, s ezért mindketten a mentalitásunknak és motivációinknak megfelelően, eltérő módon reagáljuk le a dolgokat.

Tudomásom szerint oszlopos tagja vagy Te is a Nemzeti Agrárkamarának. Nos, a NAK honlapján http://www.nak.hu/hu/kamara/kamarai-hirek/3619-uj-mezogazdasagi-ostermeloi-igazolvanyokrol-szolo-rendelet-lep-hatalyba-2016-januar-1-jen bátran olvashatsz a téged érdeklő kérdésekről, s az őstermelőként értékesítést folytató méhészek - akik szintúgy tagjai a Kamaránknak - szintúgy hozzájuthatnak az információkhoz az említett honlapon.

No, de ha kevesellnéd az információt, melyet a NAK honlapján találsz, semmi akadálya, hogy más elérési úton többhöz is hozzájuthass: http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/agrargazdasagert-felelos-allamtitkarsag/hirek/uj-szabalyozas-valtotta-fel-az-eddigi-ostermeloi-igazolvanyrol-szolo-jogszabalyt
Ennek a linknek a végén olvasható: "Az eddigi szabályozáshoz képest a lényegesebb eltérések itt érhetők el." Nos, arra az "itt"-re kell rákattintani...

Természetesen nem mindenki szörfözik szívesen a világhálón, ezért mondanék egy eltérő lehetőséget is. Ha már a méhész tagja a NAK-nak, miért ne aknázhatná ki a falugazdász-hálózatban rejlő lehetőséget? Mivel úgyis a falugazdászok azok, akiknél kezdeményezni kell az egész őstermelői igazolvány/értékesítési adatlap-procedúrát, érdemes talán egyből náluk kezdeni a tájékozódást is. Nálunk a falugazdász az Önkormányzat tárgyalójában tartja a fogadóóráit, s ha tavaly óta elfelejtettem volna, mikor kereshetem fel, rákattintok falucskám Önkormányzatának honlapjára: http://www.gonyu.hu  S láss csodát, rögtön a kezdőlapon ott van, hogy mikor és kit kell keressek, ha képbe szeretnék kerülni. A honlap nálunk eléggé informatív, rögvest két információt is közöl a falugazdászi fogadónapról, az egyikből megtudhatom, hogy Enzsöly Dezső barátom tavaly óta a hétfői napokon, 8-10 óra között vár a tanácsteremben; míg a másikból arról értesülhetek, hogy kedves ismerősöm, Papp Gábor vette át Dezsőtől a falugazdászi teendőket, változatlan fogadási időponttal. A honlapunk használatának egyéb előnyei is vannak, az online webkamera segítségével pl. megtekinthetem, hogy kedvenc kocsmám, a "Gödör" kinyitott-é már, s esetleg nem vagyok-é én is éppen ott, illetve a Duna hajózható-é, s momentán közlekednek-é hajók az ő hátán, netán nem éppen ott horgászok-é, ahelyett, hogy a ganyés talicskát tologatnám a fóliákban. Természetesen, ha inkognitóban akarok ott tartózkodni (no, nem a Duna hátára gondolok...), akkor érdemes távolabb leparkolni, mert a webkamerákat készség szinten használó egykori menyasszonyaink egy szempillantással képesek leellenőrizni, merre is múlatja párjuk az időt. A kerékpárokat is célszerű álcázni, némely asszony azt is könnyedén felismeri...

Természetesen nem csak Gönyűnek van ilyen honlapja, az információra teljesen kiéhezett méhész akár a szedresi falugazdásszal kapcsolatban is képbe kerülhet, ha felkeresi Szedres honlapját, s azt követően Kasza Endrét, aki szerdán és pénteken fogad 8-12-ig a falugazdászi irodában, az Arany János u. 2. szám alatt. Ha nem akar véletlenül "lyukra futni" az információkra vágyó szedresi méhész, akkor javasolt a 06-70/337-1258-as mobil számon időpontot egyeztetni a falugazdászával.

A szükséges és vágyott információkhoz való hozzáférés többi elérési útját már nem vázolnám, hiszen a megyei méhészeti szaktanácsadói hálózat elérhetőségei már az OMME honlapján is megtalálhatók, ezért ezzel pl. nem lehet a kampányban érdemben rugózni. Fel kell venni a telefont, s felhívni a megyei szaktanácsadódat, Kersák Róbertet, s ha snassz élőszóban kérdezni tőle, van elektronikus levelezési címe is. Annak is van előnye, pl. nem kell titkosszolgálati módszereket keresni, az e-mailben feltett kérdéseknek és a rá érkező válaszoknak nyoma marad...

Nos, talán ennyi megoldási javaslat elég is lehet mára, hangsúlyozván, hogy természetesen ettől függetlenül minden jogod megvan, hogy informatívabb honlap után vágyakozz, s onnan tudj olvasgatni a világ folyásáról. A múltkor úgyis javasoltam már, hogy a hatalomba - vagy attitűdödtől függően annak uszályába - kerülvén csinálj egy sokkal szerethetőbb, informatívabb honlapot. Lehet, hogy már nem is kell oly soká várj, de addig nyugi, ne fecséreld értékes energiáid mindenféle piszlicsáré dolgokra. Érdemesebb volna inkább már a "Program" és a programadók bemutatására fókuszálnod, azok is érdekelnék ám a méhészeket...! Tudod, megint elmúlt a vasárnap, mely számunkra még mindig "A Program Eljövetelének Várása" (APEV) jegyében telt el. A mocskos, hiteltelenítő kampányra sokkal kevesebb a vevő, mint arra a szép, hiteles és szerethető programra, melyet lassacskán már három év óta várunk epekedve. Én azt sem bánnám, ha nem az OMME honlapon olvashatnám, akár ide, vagy a Füstölő Magazinba is feltehetnéd, Atya meg majd "átemeli" a Ződre is, azt legalább nem csak néhány ember olvasgatja. Ha Atya nem akarná átemelni, - üsse kő -majd én átemelem. Ha megjelenteted, - ígérem -, elintézem, hogy még az OMME honlapra is felkerüljön. Ha másképpen nem menne, akár apróhirdetésben is feladom, mint egykor Baldavári a nyílt levelét...

Addig viszont talán érdemes lenne megszívlelni az OMME Hivatal kapujára kifüggesztett információs tábla mondanivalóját:

« Válasz #442 Dátum: 2016. Január 18. 16:35 »
KI EZ AZ ŐRÜLT ?!!!!?!!!  hát ki kíváncsi arra hogy te mikor mész a falu gazdász haveroddal fröccsözni v pipilni, állítsa már meg valaki ezt az őröltet . rövid tő mondatokban ellehetne mondani a törvény MÉHÉSZEKRE vonatkozó értelmezését, van valaki aki egyáltalán kapcsolatban van az illetékesekkel ?,mert ugye ügyintézés közben találja ki a kedves adminisztrátor és én ,hogy egyes méhészeti termékeket milyen szám alatt jegyezzenek be azokba a kis rublikába, pl.méh család = egyebek. a hrsz-t  ott kérték tőlem mintha az oly természetes lenne ,hogy azt csak úgy vágom fejből. Ők is most ismerkednek a kérdőívvel és a méhészekkel (mily csuda bogarak) ,most még ráérnek de majd márciusban?? csak ennyit szeretnénk a mi HONlapunktól ,hogy tisztán érthetően  az öreg buta MÉHÉSZ  is megtalálja a labirintusban a helyes utat,és ne keljen lemenni Gönyüre a falugazdászhoz.
  Albert

« Válasz #443 Dátum: 2016. Január 20. 14:03 »
Sziasztok!
Mikor szokták küldeni a méhészújságot? Most kapnék először, de már 20-a van, és még nem küldték, ami elég fura szerintem. Várjak még türelmesen, vagy kérdezzem meg az OMME-központban?
Köszi
Zoli

« Válasz #444 Dátum: 2016. Január 20. 14:22 »
Kérdezd meg az OMME központban, már régen meg kellett volna kapnod.

« Válasz #445 Dátum: 2016. Január 20. 16:24 »
Köszi, Bálint

« Válasz #446 Dátum: 2016. Január 20. 16:37 »
Szerintem nem kell annyira türelmetlennek lenni, én 28.-a körül szoktam megkapni+-1-2 nap.
A múlt havi vagyis a januári szám egy kicsit hamarabb jött meg az ünnepek miatt.

Üdv. jani bátya

« Válasz #447 Dátum: 2016. Január 20. 16:40 »
Szerintem Ő a januári számot várja. Én így értettem.

« Válasz #448 Dátum: 2016. Január 20. 16:47 »
Hát azért kérdezem, mert most kapnám először. Csak azért kérdeztem, hátha mások már rég megkapták, mert akkor előfordulhat, hogy elírták a címet vagy valami. Köszi

« Válasz #449 Dátum: 2016. Január 20. 16:49 »
Bálint kérdéséből arra következtetek, hogy decemberben küldik a januárit? Most januárban pedig a februárit? Decemberben "élesedett" a regisztárcióm, ezért decemberben nem kaptam még. De ha most a februárit várjuk, akkor viszont még időben vagyunk :)