Attila!
Mennyi, de mennyi dologról lenne jó olvasni az OMME honlapján...! Javasolni is fogom, hogy nyissanak a honlapon egy külön ablakot, valami ilyesmi címmel: "Amiről Nagyernyei Attila szívesen olvasna itt...". Oda aztán fel lehet tenni a téged érdeklő kérdéseket, linkeket, esetleg magyarázatokkal is ellátva...
A magam részéről például szívesen újra olvasnám a "Háború és békét", de eddig valahogy eszembe nem jutott volna, hogy azt az OMME honlapján kérjem számon... Szerencsére itthon is megvan a mű, de ha nem lenne, tudom, merre a könyvtár, ha papír alapon szeretném olvasni, de ha megfelel az online változat, akkor a
http://mek.oszk.hu/10800/10873 lapról is elő tudom csalogatni... Bocsi, de nem azért gondoltam Lev Nyikolajevics Tolsztoj örökbecsű művére, mert vonzódásom van a nagyobb lélegzetű textusokhoz, s nem is azért, mert a regény az én írásaimhoz hasonlóan rendkívül pontos, tömör, mégis plasztikus és képi eszközeit tekintve is rokon vonásokat hordoz, hanem elsősorban egy idézet miatt, ami jól kitapintható párhuzamot von a mű és a jelenleg itt folyó diskurzus között:
"Nem, előre figyelmeztetem, ha nem azzal a hírrel jön, hogy háborúnk lesz, ha még mindig megengedi magának azt, hogy ennek az antikrisztusnak ...... minden alávalóságát és rémtetteit védelmezze, többé nem ismerem önt, ......
No, de azért Isten hozta, Isten hozta."
Isten ments, hogy úgy fogadja ezt az írásomat is, mint azt az idézet sugalmazza, nem védelmezni szeretnék én senkit és semmit, mindössze segíteni szeretnék a helyes útra rátalálnod...
No, de nem vagyunk egyformák, s ezért mindketten a mentalitásunknak és motivációinknak megfelelően, eltérő módon reagáljuk le a dolgokat.
Tudomásom szerint oszlopos tagja vagy Te is a Nemzeti Agrárkamarának. Nos, a NAK honlapján
http://www.nak.hu/hu/kamara/kamarai-hirek/3619-uj-mezogazdasagi-ostermeloi-igazolvanyokrol-szolo-rendelet-lep-hatalyba-2016-januar-1-jen bátran olvashatsz a téged érdeklő kérdésekről, s az őstermelőként értékesítést folytató méhészek - akik szintúgy tagjai a Kamaránknak - szintúgy hozzájuthatnak az információkhoz az említett honlapon.
No, de ha kevesellnéd az információt, melyet a NAK honlapján találsz, semmi akadálya, hogy más elérési úton többhöz is hozzájuthass:
http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/agrargazdasagert-felelos-allamtitkarsag/hirek/uj-szabalyozas-valtotta-fel-az-eddigi-ostermeloi-igazolvanyrol-szolo-jogszabalytEnnek a linknek a végén olvasható: "Az eddigi szabályozáshoz képest a lényegesebb eltérések
itt érhetők el." Nos, arra az "itt"-re kell rákattintani...
Természetesen nem mindenki szörfözik szívesen a világhálón, ezért mondanék egy eltérő lehetőséget is. Ha már a méhész tagja a NAK-nak, miért ne aknázhatná ki a falugazdász-hálózatban rejlő lehetőséget? Mivel úgyis a falugazdászok azok, akiknél kezdeményezni kell az egész őstermelői igazolvány/értékesítési adatlap-procedúrát, érdemes talán egyből náluk kezdeni a tájékozódást is. Nálunk a falugazdász az Önkormányzat tárgyalójában tartja a fogadóóráit, s ha tavaly óta elfelejtettem volna, mikor kereshetem fel, rákattintok falucskám Önkormányzatának honlapjára:
http://www.gonyu.hu S láss csodát, rögtön a kezdőlapon ott van, hogy mikor és kit kell keressek, ha képbe szeretnék kerülni. A honlap nálunk eléggé informatív, rögvest két információt is közöl a falugazdászi fogadónapról, az egyikből megtudhatom, hogy Enzsöly Dezső barátom tavaly óta a hétfői napokon, 8-10 óra között vár a tanácsteremben; míg a másikból arról értesülhetek, hogy kedves ismerősöm, Papp Gábor vette át Dezsőtől a falugazdászi teendőket, változatlan fogadási időponttal. A honlapunk használatának egyéb előnyei is vannak, az online webkamera segítségével pl. megtekinthetem, hogy kedvenc kocsmám, a "Gödör" kinyitott-é már, s esetleg nem vagyok-é én is éppen ott, illetve a Duna hajózható-é, s momentán közlekednek-é hajók az ő hátán, netán nem éppen ott horgászok-é, ahelyett, hogy a ganyés talicskát tologatnám a fóliákban. Természetesen, ha inkognitóban akarok ott tartózkodni (no, nem a Duna hátára gondolok...), akkor érdemes távolabb leparkolni, mert a webkamerákat készség szinten használó egykori menyasszonyaink egy szempillantással képesek leellenőrizni, merre is múlatja párjuk az időt. A kerékpárokat is célszerű álcázni, némely asszony azt is könnyedén felismeri...
Természetesen nem csak Gönyűnek van ilyen honlapja, az információra teljesen kiéhezett méhész akár a szedresi falugazdásszal kapcsolatban is képbe kerülhet, ha felkeresi Szedres honlapját, s azt követően Kasza Endrét, aki szerdán és pénteken fogad 8-12-ig a falugazdászi irodában, az Arany János u. 2. szám alatt. Ha nem akar véletlenül "lyukra futni" az információkra vágyó szedresi méhész, akkor javasolt a 06-70/337-1258-as mobil számon időpontot egyeztetni a falugazdászával.
A szükséges és vágyott információkhoz való hozzáférés többi elérési útját már nem vázolnám, hiszen a megyei méhészeti szaktanácsadói hálózat elérhetőségei már az OMME honlapján is megtalálhatók, ezért ezzel pl. nem lehet a kampányban érdemben rugózni. Fel kell venni a telefont, s felhívni a megyei szaktanácsadódat, Kersák Róbertet, s ha snassz élőszóban kérdezni tőle, van elektronikus levelezési címe is. Annak is van előnye, pl. nem kell titkosszolgálati módszereket keresni, az e-mailben feltett kérdéseknek és a rá érkező válaszoknak nyoma marad...
Nos, talán ennyi megoldási javaslat elég is lehet mára, hangsúlyozván, hogy természetesen ettől függetlenül minden jogod megvan, hogy informatívabb honlap után vágyakozz, s onnan tudj olvasgatni a világ folyásáról. A múltkor úgyis javasoltam már, hogy a hatalomba - vagy attitűdödtől függően annak uszályába - kerülvén csinálj egy sokkal szerethetőbb, informatívabb honlapot. Lehet, hogy már nem is kell oly soká várj, de addig nyugi, ne fecséreld értékes energiáid mindenféle piszlicsáré dolgokra. Érdemesebb volna inkább már a "Program" és a programadók bemutatására fókuszálnod, azok is érdekelnék ám a méhészeket...! Tudod, megint elmúlt a vasárnap, mely számunkra még mindig "A Program Eljövetelének Várása" (APEV) jegyében telt el. A mocskos, hiteltelenítő kampányra sokkal kevesebb a vevő, mint arra a szép, hiteles és szerethető programra, melyet lassacskán már három év óta várunk epekedve. Én azt sem bánnám, ha nem az OMME honlapon olvashatnám, akár ide, vagy a Füstölő Magazinba is feltehetnéd, Atya meg majd "átemeli" a Ződre is, azt legalább nem csak néhány ember olvasgatja. Ha Atya nem akarná átemelni, - üsse kő -majd én átemelem. Ha megjelenteted, - ígérem -, elintézem, hogy még az OMME honlapra is felkerüljön. Ha másképpen nem menne, akár apróhirdetésben is feladom, mint egykor Baldavári a nyílt levelét...
Addig viszont talán érdemes lenne megszívlelni az OMME Hivatal kapujára kifüggesztett információs tábla mondanivalóját: