Méhészújság, Méhész Közlöny, stb.

• 745 válasz
  • 412910 megtekintés
*

zümi

• 1382
Re:Méhészújság, Méhész Közlöny, stb.
« Válasz #345 Dátum: 2015. Május 31. 09:00 »
Repce és őszi búza fajtabemutató Tordason és Szombathelyen!
Folytatódik a NAK és a NÉBIH-NKI nagy sikerű fajtabemutató-sorozata. Június 3-án, Tordason őszi káposztarepce, június 4-én, Szombathelyen pedig őszi búza fajtákat tekinthetnek meg az érdeklődők.
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #346 Dátum: 2015. Június 04. 06:58 »
Jó reggelt OMME!
A múlt visszaköszön?
Olvassátok el Szabó Gyuri volt gödöllői elnök írását a Méhészet 24-25. oldalán.
A "Pár százalékos kisebbség." kiharcolta, hogy
"Egyértelmű, hogy ezzel az alapszabályszegő, tagság ellen saját zsebre dolgozó OMME-tisztségviselők és alkalmazottak kora lejárt."
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2015. Június 04. 07:08 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #347 Dátum: 2015. Június 08. 06:21 »
Mit tesz a bosszú?
Tisztelt méhészek!
Olvasgatom a Méhészet legfrissebb számaiban a szakcikkeket, és természetesen az OMME-s újságból is kapok, éppen kettőt.
Most nem a két lap szakmai cikkeinek összehasonlítására hívnám fel a figyelmeteket, hanem az írókra.
Már hosszú ideje figyelem, hogy ki hova ír.
Én úgy gondolom, (bár egy kicsit bátortalanul merem megfogalmazni gondolatomat) hogy az OMME-s újság megoszt, és nem összetart!
A Méhészet az ellenzékhez, vagy nevezzük Kontroll Csoporthoz áll közelebb, különösen az írói, az IB szócsöve pedig a jelenlegi OMME vezetést sztárolja.
Tehát akár milyen fura dolog is, a két lap üzenget egymásnak.
Nekem ehhez nem kell külső tanácsadó, hogy észrevegyem.
A rossz irányt a bosszú szülte!
Én már az OMME-s újság megjelenésekor úgy fogalmaztam, hogy ez a "Bosszújság" egy személy ellen szól, de ezt a végsőkig próbálják tagadni.
Remélem hamarosan felszakadnak a szemek, és a sorok között olvasva kitisztul a kép, hogy mire, vagy kire megy itt ki a gyermekes játék(?).
A Fekete-Fehér Méhészklubbal nincs ilyen téren semmi gond.
Az egyik OMME vezető úgy fogalmazott, hogy az ágazat Kuruc infója.
Nevezzék aminek akarják, mi továbbra is a méhészeti közélet tisztaságáért, a valódi hírek felett törünk pálcát.
A méhészek félrevezetése távol álljon tőlünk.
Nagyernyei Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #348 Dátum: 2015. Június 08. 07:57 »
Vegyük dicséretnek, hiszen a kurucok jó ügyért harcoltak. Ebben legalább nincs vitánk a választott tisztségviselőinkkel.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #349 Dátum: 2015. Június 11. 19:05 »
Olvasom a júniusi Méhészetben Bross Péter cikkét - "Egyből négy, nyolc kereten" címmel.
A 200 családos illető 1 családból 4-et készít és állományának 3/4-ét repce előtt eladja.  Ezek szerint repcén  50 családja van, amiből aztán majd csinál 150 családot, ráadásul még virágport is termel.
Ez az ember tud valamit.

*

nata

• 176
« Válasz #350 Dátum: 2015. Június 11. 20:52 »
Nekem az a furcsa, hogy hogyan bírja mindezt lépkészlettel. Gondolom nem 8 kereten adja el a családokat...

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #351 Dátum: 2015. Június 26. 19:48 »
QUQURIQ !!!

Kinek higgyek!

Király Lászlónak, vagy Nagy Csabának?

Az OMME Méhész újság  6. oldalán Király méhésztárs arra tanít bennünket, hogy napraforgó  alatt, hogy, „..a begyűlő nektár kiszorítja az anyát a fészekből, így gyengülhet a család népessége.
Ennek megakadályozása érdekében üres, illetve műlépes keretekkel tűzdeljük meg a fészket!”

Nagy Csaba meg arról ír a másik oldalon (7. oldal) hogy, „Napraforgó virágzása alatt ügyelnünk kell, nehogy a méhek az anya elöl elvegyék a teret, és folyamatosan petézésre alkalmas zsemleszínű keretekkel bővítsük a fészket”!
A Kettő közül, Kiskakas szerint az egyik hamis állítás!

Igen jól tudjátok Ti is, hogy a nap éj egyenlőség után nem petézik az anya szűz keretbe!
Ahogy Király méhész társ is félreinformálja a kezdőket, ezek a napraforgón műléppel megtűzdelt családok még tartalék családoknak is gyengék lennének!
Az újság főszerkeszőjének elmaradt a lektorálása, a szakmai vezetésnek meg a lap szakmai ellenőrzése!
Kicsit ciki!
Hány kezdő méhész családja válik jövőre életképtelenné?
Ki ezért a felelős?

Az olvasó Kiskakas!

*

zümi

• 1382
« Válasz #352 Dátum: 2015. Június 27. 21:45 »
Kakas!
Az idei jó teljesítményű anyák is kikerülik a műlép bepetézését?
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

ata67

• 526
« Válasz #353 Dátum: 2015. Június 28. 07:19 »
Én úgy tapasztaltam, ha nincs más, az új anya bepetézi a szűzlépet napforduló után is. Amikor szaporítottam nem volt kiépített lépem, csak műlépet tudtam adni, és etettem.

« Válasz #354 Dátum: 2015. Június 28. 10:39 »
Ata 67!

Ha a Kiskakasnak ilyen gyenge anyái vannak
akkor nagy bajban van.

Csányi Antal

*

ata67

• 526
« Válasz #355 Dátum: 2015. Június 28. 10:47 »
Anti! Én nem ismerem a Kiskakast, ilyet nem mondanék az anyáira, de Tőled bizonyára elfogadja az élcelődést... Igen, az új anyás családok építeni, és fiasítani is sokkal tovább hajlamosak. Pont ezért kell az atkaügyben jobban odafigyelni rájuk.

« Válasz #356 Dátum: 2015. Június 28. 10:58 »
Lehet, hogy a Kiskakas a kaptárakban is kotlós anyákat tart…  :)

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #357 Dátum: 2015. Június 28. 18:07 »
QUQURIQ !!!

Nekem a régi mestereim mindig azt mondták, hogy nap éj egyenlőség után nincs helyes a műlépnek és a szűz keretnek a fészek közepében, nem még megtűzdelve!
Vagy csak szűz lép legyen az egész családnál, vagy max. három éves.
Nagyon kiváló méhészekkel vagyok körbe véve, hogy mindenki első éves anyákkal megy a napraforgó táblákba. Nekem szegény kiskakasnak csak két évente telik cserére, sőt a legjobbak közül megesik a három éves is!
Nem a méhész dönti el, hogy melyik keretbe petézzen az anya, a nappalok rövidülése miatt közeledünk a betelelés felé. Mint tudjuk, a bábingos kereteknek sokkal jobb a szigetelő képessége mint a szűzlépnek.
Én azért nem adnám tanácsként senkinek, hogy szűz léppel megtűzdelt keretekkel menjen telelőbe.
Azért va kérdésemre választ senki nem adott, csak ész osztás volt!Kinek higgyek!

Király Lászlónak, vagy Nagy Csabának?

Az oktondi Kiskakas!

« Válasz #358 Dátum: 2015. Június 29. 07:16 »
Számodra ez nem kérdés. Te az utóbbinak hiszel. :-)
Hogy a kezdő kinek higgyen? Hiába szeretne Csabának, ha csak Lászlónak tud....:-)
Az ilyen dolgok tapasztalati dolgok. Idővel tudja csak eldönteni a MÉHÉSZ, hogy mikor mi a helyes lépés.  ;)

*

ata67

• 526
« Válasz #359 Dátum: 2015. Június 29. 07:57 »
Hogy a kezdő kinek higgyen? Hiába szeretne Csabának, ha csak Lászlónak tud....:-)
Belphegor!
Ebben a mondatodban nagyon finoman fogalmazva benne van a lényeg. A kezdő jobb híján nem tud mit csinálni, mint szűzlépet, vagy műlépet adni, hiszen szűkében van a kiépített kereteknek. Nem árt, ha ehhez idei anyja van a családoknak. Teleltetéshez optimális a fiasításra már használt keret, de a szükség itt is törvényt bont(hat). Nekem szaporításkor nem volt téli veszteségem, maradéktalanul áttelelt az állományom teljesen új lépkészlettel. Persze nem ez az optimális.
Bükk írta ebben a cikkében, hogy szűzlépekkel korlátoz:
http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=508%3Abemutatjuk-molnar-ferenc-siofoki-biomeheszt&catid=317%3Ameheszet&Itemid=127&lang=hu
Itt ugyan nem magyarázza, de máshol olvastam tőle, hogy a szűzlép akác idején is remekül korlátozza az anyát. (azt nem mondta, hogy milyen idős anyákról beszél, gondolom tavalyiakról, hiszen akácon való korlátozásról beszél...) Tehát a szűzlép petézést korlátozó hatásában biztosan van igazság (én a csekély megfigyeléseim alapján úgy látom, hogy a tavalyi, vagy öregebb anyák esetében.)
Azt tapasztalom, hogy az ide anyák bármilyen korú lépbe szívesen belepetéznek. Kíváncsiságból betettem nekik teljesen üres keretet, és olyat is, amiben csak drót volt. Nem számít nekik, már a lépnyelvekbe is petéznek.
Nagyernyei Attila írt arról, hogy amelyik anya kikerüli a szűzlépet június végén, az nem megy a télbe.
http://meheszklub.hu/index.php/topic,44.msg5392.html#msg5392
Hát ennyit tudtam összeszedni a témában.
Üdvözlettel: Ata67