Rövid, igen tömör beszámolót írok a mai OMME Küldöttgyűlésről.
Azokat a gondolatokat jegyzeteltem, amely talán a legérdekesebb.(?)
A 244 fő küldöttből, 172 volt jelen.
Döntés született, a keret is megvan rá az OMME átveszi a méhegészségügyi felelős hálózatot.
Döntés született, minden méhész kap MEGPORZÁSI TÁMOGATÁST!
Mértéke nem fix, méhcsalád függő.
A legtöbbet azok kapják akik 30-150 családdal rendelkeznek.
Ahogy nő a családlétszám, úgy csökken a támogatás mértéke.
Óriási sikernek tartom, a méhészek régi, jogos vágya teljesült.
Ne kérjétek rajtam számon, de 1.5 Euró/méhcsalád összeg hangzott el.
Kevés?
A semmihez képest sok, egyébként kevés, de ezt is értékelni kell.
Elvenni ezt már nem fogják, és senki nem tudja, hogy 10 év múlva mekkora lesz ez az összeg.
Már a tény, hogy végre elismerték, ez jár a méhészeknek, óriási siker.
Egy kis Kft.
Az új ügyvezető, Botos Péter kérte az elnökség tagjait, hogy adjanak neki ötleteket, amiket kapott is, most vizsgálja őket.
Az OMME Kft. tavaly 11.2 millót kaszált az üvegforgalmazásból!
Ez Feketén-Fehéren a tagok lehúzásának ára!
Az üveg 14-18%-al lehetne olcsóbb ha nem élősködne rajtunk a MI Kft-nk.
De a méhészek ezt szeretik, és továbbra sem tiltakoznak szívatásunk ellen.
Én megtettem, és azonnal megkérdeztem, hogy mi lenne, ha az üvegforgalmazás az eredeti megállapodás szerint zajlana, ahogy Gyenge Éva kereskedelmi igazgató és Bross Péter megállapodtak?
Bross Péter válasza, hogy a Kft. azonnal veszteséges lenne.
Ja mert most nyereséges ám!
Valahogy úgy emlékszem, hogy 5 éve működik, az alapító törzstőke akkor 20 millió volt.
Most az OMME Magyarország Kft.-nek 22 millió van a számláján!
Tehát akkor minek ez a vérszívó?
Az ügyvezető Úr kijelentette, hogy a Kft. a méhészek javára, a méhészek érdekében fog tevékenykedni.
Soha nem úgy működött, most sem, és a megalapítása egy agyrém, egy torz szülemény.
Gazdasági társaságot haszonnal egy civil szervezeten belül csak úgy lehet haszonnal üzemeltetni, ha a méheszeket megsarcolják.
Ez zajlott eddig is, és most is!
Tóth Péter hozta a formáját, elmondta, hogy az OMME nem kutató intézet (amit szerintem eddig is tudtunk).
Körmendy-Rácz János gyakorlatilag számon kérte rajta, hogy a nálunk fejlettebb országok kutatási eredményeit miért nem veszi figyelembe az OMME?(Nagy igazság!)
A mézparaméter kérdésben az elnökségen belül ismét parázs vita folyt, amire úgy reagált az elnök, hogy ez már a jövő évi kampány része.
Mondjuk nekem nagyon tetszett már az OV-n előadott 4-ek műsora is, de ez még azt is felülmúlta.
Egyszerűen nincs is kifogásuk, csak keresik a módot Bross kicsinálásához, de ezzel még mélyebbre csúsztak.
Valami új taktikát kell választaniuk, mert a tagság már akkor "szimpátia" tapsot kezdett amikor szót kértek.
Természetesen a nemtetszésüket nyilvánították így ki.
Aztán a csúcs, hogy egy elnökség tag az egész OMME vezérkart elnököstől kikerülve egyéni akcióba kezdett, és a NÉBIH-től úgy kért ki vizsgálati anyagokat, adatokat, hogy erről nem tájékoztatott senkit.
Somogyi (Soma) ezt szóvá is tette, és 4 muskétásank nevezte az elnökség 4 tagját, amiért nagy tapsot kapott!
Hát mit mondjak.
Ez baromi nagy taktikai vétség, amolyan öngól.
Volna még mit íri, de gondolom többen hozzá fognak még szólni.
Nagyernyei Attila