Igen, én mindent tudok. Arra kérlek Geddekas, hogy előbb informálódj, mert különben semmi nem lesz az egészből!
Lehet, hogy te mindent is tudsz! De én a lényegre figyelek. Ami viszont évtizedek óta változatlan. A magyar méhészek problémája is évtizedek óta változatlan.
1.
A magyar mézfogyasztás mindig nagyon jelentős volt és ma is az, de a méhészet mindig (már a középkorban is) exportképes ágazata volt a magyar mezőgazdaságnak.
2.
A vámok léte vagy a vámmentesség nem újdonság, a történelmi középkor óta létezett és hol erre, hol arra nyitotta a méhészeti exportot. De a magyar méhészeti termékek exportképessége mindig fennállt. Most se a vámrendszer öli meg a méhészeti termékek értékesítését!
3.
Ukrajna felé volt már vámmentesség vagy vámkedvezmény a háború előtt is. Ha megkérdezed Takács Ferit, Ő pontosan elmondhatja neked, melyik évben milyen kedvezménnyel importált onnan. Mennyiségi adatot nem fogsz kapni se tőle se a minisztériumtól, de a vámkedvezményt miért titkolná?
Összegezve:
A vámpolitika inkább irányította, esetleg kicsit gyengítette, DE SOHA nem ölte meg a magyar méhészeti exportot. AKKOR MÉGIS Mi ÖLI MEG a magyar méhészeti ágazat versenyképességét ? Na erre a kérdésre nem adtál se nekem, se a többi olvasónak választ!!!!!!!!!!!!!!!!
Szerintem a magyar méhészeti ágazat exportképességét az EU-ba beáramló rendkívül alacsony árszintű ipari előállítású mézhamisítványok teszik tönkre!
Annyira kifinomult a hamis méz gyártástechnológiája, hogy az elfogadott mézparamétereknek a most forgalmazott több százezer tonnás hamisítvány szállítmányok sokkal jobban megfelelnek, mint amit te a kaptárból kiveszel. A kereskedők pedig azt sulykolják a te agyadba is, hogy az import méz nem hamis, hisz a laborvizsgálaton nem bukik meg. Persze hogy nem bukik meg, ha 40 évvel ezelőtti vizsgálati paraméterekkel dolgozunk és annak határértékeit ráadásul fokozatosan lazítjuk. Új vizsgálati paraméterek kellenek.
Azt ajánlottam fel, hogy a mézvizsgálati paraméterek változtatásáért kellene küzdeni az exportképe árutermelő méhészeknek. Erre a küzdelemre az OMME nem képes, sőt szándéka sincs erre, ezért javasoltam a Termett méz egyesület megalapítását.
De én nem akarok senkit se meggyőzni és nem is tépem az istrángot az egyesület megalakításáért. Ha nektek nem kell, akkor nem lesz. Ezek szerint nektek így is jó. Nem erőszak a disznótor. Ha nem akartok küzdeni a jobb életért, nem is lesz eredmény. Tehát marad az alacsony felvásárlási ár, sőt sokszor nyakadon marad a termett méz. Leépíted a méhészetedet és keresel más megélhetési forrást. Pl. Elmész a legközelebbi akkumulátor gyárba betanított munkásnak és az ott levő vegyi anyag gőzétől 20 évvel rövidebb ideig élsz.
Szebb jövőt barátom!