Gőzölgő

• 4409 válasz
  • 1714937 megtekintés
Re:Gőzölgő
« Válasz #3645 Dátum: 2019. Augusztus 31. 20:24 »
Áruld már el kedves Vivaldi barátunk miért kellett nevet változtatnod?
-Közben már átolvastam a másik topicba és megértettem.-

Tanuld meg, Vicze Ernő után: A fél igazságok a legnagyobb hazugságok!

Üdv. jani bátya

« Válasz #3646 Dátum: 2019. Augusztus 31. 20:33 »
Próbáld már meg nagyokos, ha elfelejted a jelszavad adnak e újat?
Még Nagyernyei is elmondta, hogy nincs új jelszó.
Legalább hétszer próbálkoztam.

« Válasz #3647 Dátum: 2019. Szeptember 07. 13:21 »

Atkairtás, de ésszerűen témában(beszúrás tőlem, FV)
Valóban baromi irigy vagyok kivancsi111-re.
Olyan 10-12 fokos sört ittam az előbb, a tenger 24 a levegő pedig 32 fokos volt tegnap.
Most 9 órakor 28 fok van.
No de én vagyok az irigy, meg a balek aki már ezerszer lenullázta a méhészetét.
Igen, hitelből vagyok itt, és lehet gyalog megyek haza, mert annyi pénzem se lesz, hogy tankoljak.
Ennyi rosszindulat, hogy fér egy emberbe?
Nem lehet valami boldog.
Na abba kell hagynom, mert most meg a kávémat hozta a pincér.
Nagyernyei Attila az Adriáról

Te Atilla, Nagy Király!

Te tényleg hülyének nézel mindenkit! Gondolod, hogy senki nem képes rápillantani az adriai hőtérképekre, amikor éppen azzal próbálsz villogni, hogy ott most (9 órakor!) + 28 C fok van... Némmá' rá!  https://www.idokep.eu/horvat/hoterkep  ez ugyan másfél-két órával későbbi időpontot rögzít, de ahogy nézem, te tényleg hazudós vagy!

Nem beszélve arról, hogy elkerekedett a szemem azon, hogy te reggel 9 óra táján húgymeleg sört vedelsz --kávézás előtt ! Hát milyen ember az olyan, aki másokat rendszeresen lealkoholistáz, majd maga a pride-on is indítható hőmérsékletű (meleg) sört vedel ződhajnalban, amilyen cselekedetre egy zsírmájú masszív alkoholista kőműves segédmunkás sem vetemedne. Az reggel pálinkát iszik...

Sört vedelni egyébként sem ajánlott annak, akinél életkora előrehaladtával megváltozik a  tesztoszteron és az ösztrogén hormonok aránya. Az előbbi gondoskodik arról, hogy az erősebbik nem alkalmas legyen örökölt biológiai szerepére: a védelmező és családot ellátó családfő funkciójára. Amíg ezen hormon tengett túl benned, valóban képes voltál még fair play bringás bulikat is rendezni... A tesztoszteron segített abban, hogy érvényesítsd  az akaratodat, ami erősebb volt mindig is benned, mint az együttérzés és a sajnálat. Sajnos, rád soha nem állt az a biológiai megfigyelés, mely szerint férfiaknál és nőknél egyaránt fennáll egy bizonyos kényes egyensúly a hormonok szintjében, amelynek hatására azért vannak céltudatos nők és kellemes természetű férfiak is! Nálad ilyen tünetet soha nem tapasztaltak. A férfiaknál persze a korral esetleg lassan csökken a tesztoszteron szintje, idővel lágyabbak, engedékenyebbek lesznek és erősebben érdekli őket utódaik élete, sorsa.Ezt a tünetet sem látom nálad egyértelműen.

A viszont fel kell hívjam a figyelmed, hogy a férfiakat bizony negatívan érintheti a mértéken felüli ösztrogénszint. Jól példázza ezt a mértéktelen sörfogyasztás, az összes következményével, ugyanis a tudósok szerint a komlóban található növényi ösztrogénszerű anyagok (fitoösztrogének) hatására sok férfinak megnő az emlője és megváltozik a zsírpárnák elhelyezkedése. Furcsán néznénk rád, ha hazaérkeztedkor első utad a fehérnemű-boltba vezetne, ahol 80-as kosárméretű kebeltartót kellene vásárolj, nehogy a mértéktelen sörfogyasztástól megnövekedett emlőidet a kerékpár-lánc és fogaskerék be találja csípni...

Sajnos azzal sem tudlak kecsegtetni, hogy a sörfogyasztással bevitt női nemi hormonokhoz hasonló fitoösztrogének a hajad ismételt visszaszerzését támogatnák, s ezáltal fejed ismét dús, bongyor fürtök ékítenék. A hajhullás okai a férfiaknál a fejbőrben képződő DHT (dihidro-tesztoszteron) hormon okozza. A DHT először elnyomja a hajhagyma funkciót, amely a hajszálak vékonyodásához vezet, majd végleg elsorvasztja azokat, és a kihullott haj helyett nem nő új.

Ráadásul ezt a jelenséget a mellékvesében képződő stresszhormon, a kortizol felerősítheti, így gyakran pszichés traumák kísérőjeként jelenik meg a hajhullás. Nem volt a múltadban véletlenül ilyen probléma?

Azért nincs minden veszve, lásd, hogy nem hogy irigy nem vagyok, hanem elsősorban a filantrop szándékok vezetnek, mondok jó hírt is.

Képzeld, a finaszterid hatóanyagot tartalmazó gyógyszereknél megfigyelték, hogy egyes pácienseknél csökken vagy megáll a hajhullás.  A készítmény használata jelentős csökkenti a DHT-szintet úgy a vérben, mint a fejbőrben. Nem feltétlenül csodaszer, de a sörivásnál azért jobb és biztosabb hatása lehet. Vényköteles. Orvos felírja. Még a prosztata-megnagyobbodásodat is kezelni lehet vele, de felhívnám a figyelmed, hogy a gyakori vizelési inger nem biztos, hogy a prosztata-problémád tünete, lehet, hogy csak a mértéktelen sörfogyasztás mellékhatása... Ráadásul egyéb mellékhatásai is lehetnek: A klinikai próbák eredményei alapján a kopaszodás ellen javasolt egyik finaszterid hatóanyagú készítmény használati útmutatójában fel kell tüntetni, hogy olyan "libidózavart, ejakulációs rendellenességet és orgazmuszavart okozhat, amelyek fennmaradnak a gyógyszer használatának felfüggesztése után is". A prosztata megnagyobbodásának kezelésére használt használt szer ismertetőjéhez hozzáadták, hogy hatására "csökkent a nemi vágy, ami a szer elhagyása után is fennmaradt".

Ne mondd, hogy rosszindulatú voltam és félrevezettelek volna bármiben is, de szerettem volna, ha pihenés ürügyén nem innád halálra magad, s daliásan férfias alakod nem torzítanád el hormon-okozta petyhüdt, csüngő, alsó lábszáradat verdeső keblekkel és a kerékpáron ugyan nem kényelmetlen, ám hátulnézetben a BP-n (nem Bross Péteren, hanem a Budapest Pride-on) gondolatébresztő hatást keltő fartájéki zsírpárnákkal...

Minderre azért tértem ki ilyen részletességgel, mert elgondolkodtató volt, hogy egy sörfogyasztás hormonális hatásait vizsgáló kísérletben leírt tüneteket produkáltál máris, pedig még alig értetek oda a nyaralóhelyetekre. Vázolnám a kísérletet, hogy magadon is tudd diagnosztizálni a hajnali és későbbi sörvedelés szimptómáit:

Egy baráti, nemzetközi tudós-társaság beszélgetett, amikor egyszer csak valaki felvetette, hogy a sör feltételezések szerint női hormonokat tartalmaz. Mivel mindegyik nemzetközi kutatót érdekelte a tudományág, elhatározták, hogy ezt az állítást tanulmányozni fogják, s így – természetesen kizárólag tudományos célokból – megittak fejenként húsz üveg sört.

Tanulmányi munkájuk eredménye, melyet rengeteg egyéb tudományos vizsgálat is alátámasztott, hogy húsz sör után:

– rengeteg hülyeséget dumáltak össze,
– nehezen, nagyon rosszul vezették gépkocsijaikat,
– nem gondolkoztak logikusan,
– egyikük sem volt hajlandó elismerni, hogy téved, amikor teljesen egyértelmű volt a tévedésük,
– minden öt percben pisilni mentek, természetesen együtt.

Ezek után egyetértettek abban, hogy kutatásuk bebizonyította, a feltételezés pontos és a sörben valóban a férfiakra, vagy annak látszó személyekre rendkívül káros hatást gyakorló női hormonok vannak...

Én viszont azt fedeztem fel, hogy Jenőnek írt válaszodban az előbbi nemzetközi tudományos kísérletben olvasható összes szimptóma közül sok felfedezhető, s feltehetően a viselkedésedben is, hiszen összefüggéstelen, logikátlan, sok hülyeséget összehordó, téveszméit, tévedéseit elismerni képtelen válaszod mutatja, hogy a hajnali, kora reggeli mértéktelen  (és meleg) sörvedelés ide vezethet. Igyál inkább röggeltájt jóféle párlatokat, pálinkákat (már ha vittél magaddal, mert ott nem kapsz röndöset a te anyagi lehetőségeid mellett), s ha van nálatok, nap közben kortyolgass pincehideg szex(árdi) borokat, melyek hormonhatásuknál fogva nem akadályoznak a szex-tettek mezején sem... A fürtjeidet meg majd itthon megszakértjük, azért nehogy sörkúrát tarts, leírtam, hogy nem használ! Egyébként is próbálok ellenállni a késztetésnek, hogy egy olyan okos ember fejét megsimogassam, mint te vagy. Azt is tudod, miért? Hát mert én meg biztosan tudom, hogy rohadtul vág az eszed, s ez ellen még fürtjeid sem óvják a fejsimogató tenyeret...!

Nem nagyon várom válaszod, de azt azért majd valaki árulja el, hogy nyaralási beszámolódnak és Jenőt rentyölő hajnali alkoholos delíriumaidnak mi a rosseb köze lehet az atkairtáshoz? Azt tudom, hogy az ésszerűséghez semmi köze...

« Válasz #3648 Dátum: 2019. Szeptember 07. 15:02 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 29. 23:50 írta kivancsi111 »

« Válasz #3649 Dátum: 2019. Szeptember 07. 21:38 »
 :o

« Válasz #3650 Dátum: 2019. Szeptember 09. 12:58 »

... s ha van nálatok, nap közben kortyolgass pincehideg szex(árdi) borokat...

Szekszárdi vöröset csakis szoba hőmérsékleten.
Testes vörösboroknál a hűtés elvékonyítja a mondanivalót.

Ugyanez igaz a minőségi pálinkára is.

« Válasz #3651 Dátum: 2019. Szeptember 10. 12:44 »
Most borról beszéltek? Mert a bor az Tokajban, Egerben, Nagyrédén , Gyöngyösön, Badacsonyban, és a Mecsekben terem, a többi az csak alkoholos szőlő lé.

« Válasz #3652 Dátum: 2019. Szeptember 10. 13:31 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 29. 23:50 írta kivancsi111 »

« Válasz #3653 Dátum: 2019. Szeptember 11. 11:26 »
Most borról beszéltek? Mert a bor az Tokajban, Egerben, Nagyrédén , Gyöngyösön, Badacsonyban, és a Mecsekben terem, a többi az csak alkoholos szőlő lé.

Ez azért elég sommás leegyszerűsítés. A valóság ennél jóval összetettebb.
Csak egyetlen kérdés: mitől alávalóbb egy karakán Somlói Juhfark egy nagyrédei bornál?

Mivel Villány és Szekszárd környéki borokkal kapcsolatosan indult a diskurzus, néhány gondolat Hamvas Bélától, csak azt érzékeltetendő, hogy miként is lehet (vagy talán kell) a borokról beszélni:

"A VILLÁNYI az elegáns bor, a gavalléroké és a dámáké. A magam részéről bálra csak
VILLÁNYI-t adnék. Eljegyzésekre kitűnően alkalmas. Kedves, nem igényes humora van,
amely persze, távol áll a CSOPAKI bölcs derűjétől, de a VILLÁNYI sohasem akar csopaki
lenni, és a csopaki nem kívánkozik bálba. Minden előnye akkor bontakozik ki, ha az ember
frissen fürdött, borotválkozott, tetőtől-talpig átöltözött. Leginkább frakkban, vagy
szmokingban, hölgyek dekoltázsban. Éppen csak annyi izgalmat kelt, amennyi a táncosok
társalgásához kell. Mértéktartó, finom, jólnevelt. Aprósüteményhez és kaviáros szendvicshez
kitűnő.
.
.
.
Szenvedélyes szerelemre csak SZEKSZÁRDI-t.
Igen, a SZEKSZÁRDI. Amíg nem jártam arra, nem is volt igazi és helyes képem róla. De
amióta láttam a várost a fák közé rejtőzve, fölötte a dombbal, a messze kifutó szőlőkkel,
szippantottam levegőjéből, azóta tudom, hogy itt csak ilyen bor teremhet. A SZEKSZÁRDI
kifejezetten nőbor, éspedig leginkább huszonhét-huszonnyolc éves asszonyhoz hasonítanám,
erejének és szépségének teljességében, szerelmi tudásának csúcspontján, tökéletesen
felszabadulva, de bámulatra méltó ízléssel és elképzelhetetlen édes tűzzel.
A SZEKSZÁRDI a lakodalom bora. Ez emeli át a menyasszonyt a házasságba.  A fiatal SZEKSZÁRDI-t sohase keverd, de az öreget soha ne igyad tisztán, ha
nem akarsz vesztedre törni. "

« Válasz #3654 Dátum: 2019. Szeptember 11. 13:38 »
Szerencsétlen Vivldi biztosan megint találkozott a medvével, amikor ezeket írta.
Nézzétek meg hány borász van Szekszárdon, aki az év borásza büszke cím tulajdonosa.
Dúzsi Tamás a rozé király, de ebbe kár belemenni.
Rengeteg nemzetközi, és hazai díjat nyernek a szekszárdi borok, de Vivaldi is csak azok közé tartozik aki bort iszik és vizet prédikál.
A szekszárdi kadarkának pedig nincs párja.
Nagyernyei Attila

*

ata67

• 525
« Válasz #3655 Dátum: 2019. Szeptember 11. 21:46 »

Szenvedélyes szerelemre csak SZEKSZÁRDI-t.
Igen, a SZEKSZÁRDI. Amíg nem jártam arra, nem is volt igazi és helyes képem róla. De
amióta láttam a várost a fák közé rejtőzve, fölötte a dombbal, a messze kifutó szőlőkkel,
szippantottam levegőjéből, azóta tudom, hogy itt csak ilyen bor teremhet. A SZEKSZÁRDI
kifejezetten nőbor, éspedig leginkább huszonhét-huszonnyolc éves asszonyhoz hasonítanám,
erejének és szépségének teljességében, szerelmi tudásának csúcspontján, tökéletesen
felszabadulva, de bámulatra méltó ízléssel és elképzelhetetlen édes tűzzel.
A SZEKSZÁRDI a lakodalom bora. Ez emeli át a menyasszonyt a házasságba.  A fiatal SZEKSZÁRDI-t sohase keverd, de az öreget soha ne igyad tisztán, ha
nem akarsz vesztedre törni. "
[/i]
Szép írást emeltél ide Lajos. Kedvelem, amikor egy ember az ételéről, italáról, szeretett tevékenységéről olyan ízesen fogalmaz, hogy az megjelenik az olvasó szeme, füle, orra, ízlelőbimbói, lelki szemei előtt..., egyszóval ott találja magát a történetben.
Az idézet első része, a bálok és az ahhoz való borok engem speciel kevéssé érdekelnek. (Nem szeretem a bálokat..., bár egyszer, vagy 25 évvel ezelőtt muzsikáltunk egy szekszárdi gasztronómiai rendezvény záróestjén. Mit játszottunk? Arra nem emlékszem..., de arra igen, hogy a vacsorán 7 fogás volt, és abból én hatot végig kóstoltam. Mértéktartó voltam- ez nem illett az akkor 30 éves ficsúrhoz-, mindenből keveset ettem. Ma is emlékszem a lecsós kacsamell ízére, a harcsa finom zamatára, és arra, hogy  a szarvaspörkölt miképpen omlott szét "ízlelőbimbóim pamlagán"... /Fábry/, visszatérek...) A bálok, vacsorák engem nem érdekelnek. Az idézet második felére reflektálnék.
"A SZEKSZÁRDI
felszabadulva, de bámulatra méltó ízléssel és elképzelhetetlen édes tűzzel."

A 27-28 éves kor valóban szép időszak a nő életében, a szerelem kora, de mostanában igen kevés leány lesz "asszony" azokból a lányokból. Asszonnyá elsősorban nem a kor előrehaladtával válnak a nők (bár ilyen értelmezése is van a dolognak). Asszonnyá a férfi által lesz a nő, férfivá az asszony által. Így együtt, a gyermekek, a család vállalásával (akinek megadatik). Mostanában a "27-28 éves asszony" fogalom inkább egyedülálló "független" nőket jelent, az asszony jelzővel nem illetném őket. Talán szégyenlenék is közülük sokan, vagy tiltakoznának ellene. Aztán még adjunk hozzá 10- et..., és még mindig sokan egyedül vannak. Nincsenek utódok... Szomorúság ez, nem függetlenség, nem boldogság. Mit keresnek vajon ezek az asszonyok, és férfiak?
A kötődés, a valahova tartozás, azt jelenti, hogy folytatódik az élet. Minden napunkba értelmet "gyömöszölünk", "kovácsolunk", akármilyen nehéz. Lekötjük magunkat egy valamikor tett ígérethez. Ha beteg a gyerek, ápoljuk, kitartunk, mesélünk neki, ha kamasz, meghülyül, bajlódunk vele (remélhetőleg nem felejtjük el, hogy mi is így voltunk), nem tagadjuk meg... Vele vagyunk, a mi vérünk. Ilyen gondolatok jutottak eszembe a szekszárdi borok, a Hamvas Béla idézet, a 27-28 éves asszonyok kapcsán. Ehhez nem báli bor illik. Nincs mulatság. Mit igyunk? Tokaji Szamorodni! Meg "kék" szomorodni...
Ata67
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 11. 21:53 írta ata67 »

« Válasz #3656 Dátum: 2019. Szeptember 12. 09:40 »
... bár egyszer, vagy 25 évvel ezelőtt muzsikáltunk egy szekszárdi gasztronómiai rendezvény záróestjén.

Ha nem titok, milyen hangszeren játszol, és milyen formációban?

Ma is emlékszem a lecsós kacsamell ízére, a harcsa finom zamatára, és arra, hogy  a szarvaspörkölt miképpen omlott szét "ízlelőbimbóim pamlagán"...

Ízlésről vitatkozni hülyeség, beszélgetni lehet.
A szarvas finom tud lenni pörköltnek (is) de én személy szerint a vaddisznópörköltet többre becsülöm. Zalai dödöllével persze. (2-3 oldalán világosbarnára, roppanósra lepirítva) A szarvas (talán a nyak és a lábszár kivételével, amelyekből tényleg szenzációs pörkölt készíthető) eléggé száraz, szálkás hús.
A szarvas gerinccsont, módjával lehúsolva, fantasztikus húsleves alapanyag. Baromfi aprólékkal vegyesen főzve vetekszik a galamblevessel. A csonton maradt hús tejszínes gombamártással, vagy zúzamártással szintén kitűnő eledel.

*

ata67

• 525
« Válasz #3657 Dátum: 2019. Szeptember 12. 12:41 »
Lajos!
Na persze, nem vitatkozunk, csak beszélgetünk. Ahogy Hamvas Béla beszélt a borokról, az kihozza belőlem az “állatot”.

Egy jó marhahúsleves, lassú tűzön főzve, lábszárcsonttal, illatos zöldséggel..., ami kihűlve megkocsonyásodik, aaaz igen! Galamblevest még gyermekkoromban ettem. Láttam, ahogy keresztanyám kicsavarja a galambfióka nyakát, sajnos ez az élmény elhomályosította az étel fölött érzett örömömet.

Hegedülök, alapfokon tanítok, a Pannon Filharmonikus zenekar tagja vagyok, főként a színházban muzsikálok.
Üdv: Attila

« Válasz #3658 Dátum: 2019. Szeptember 12. 15:23 »
Ne dumáljatok már nekem édes fiaim. A borban jobban otthon vagyok, mint ti a méhészetben.
A bor minőségét az alkohol mellett a savak határozzák meg.
És hol teremnek a savas ízletes borok, a löszön? Eredjetek már oda ahová én gondolom. A Balatonhoz pedig oda írtam a Badacsonyt. A többit tartom.
 Nehogy bebeszéljétek már nekem, hogy az alföldi meg egyéb homoki, meg löszön termelt lőre is bor.

*

Nb18

• 797
« Válasz #3659 Dátum: 2019. Szeptember 12. 15:44 »
https://www.teol.hu/tolna/kozelet-tolna/a-csucsbor-dijat-is-megkapta-budapesten-a-fritz-borhaz-670951/.

Nem egy friss cikk, de azért elmond valamit arról, hogy milyen ócska borokat tud felvonultatni ez a löszös vidék.......