Ma Magyarországon még mindig a fekvőkaptárak vannak túlsúlyban.
Pontosan ahogy írod, aztán sehol máshol, mert a fekvődet világszerte kb. nem is jegyzik sehol sem.
Elavult technológia?
Igen. Ha egy kaptárral konkrétan nem lehet méhészkedni, vagy csak úgy, hogy
rengeteg felesleges munka árán folyton annak hibáit kell javítgatnom, a kétkezi munkámmal korrigálnom, akkor hadd nevezzem már elavultnak. Az enyém teljes lépfelülete mint már írtam kb. 10%-kal nagyobb a fekvődnél. Ha mindkettőben érvényesül az 1:3-as arány, akkor nekem alapból 10%-kal több mézem van. De a kedvedért mondjuk azt, hogy neked van 5%-kal több mézed.

És még ha így is lenne, akkor is mi van? Végig szoktad olvasni amiket leírsz? Mármint hogy ennek az eléréséhez miket művelsz? A tavasz óta folyamatosan szűkítesz, takarsz, bővítesz, kereteket tolsz hol jobbra hol balra, mert a családjaid
természetes fejlődéséhez (sem) megfelelő a kaptárad! Utána meg ilyeneket írsz hogy, fék.

Szóval ez az nem elavult kaptár, amiben eszeveszetten kell ügyködni egész tavasszal, majd amit (esetleg) elértem ezzel a temérdek munkával, azt utána azonnal sutba is kell dobnom, hiszen be kell húznom a fék (atyaég

) -et, nehogy rajzás legyen a vége?

Miközben ebben a 3x9-es hunorban
nem kell ilyeneket csinálnom, mégis felfejlődnek a családjaim akácra? Mi több, maguktól,
természetesen, az én beavatkozásaim nélkül is?
Zalában Kiss Laci bácsiéknak 1.600 NB kaptárjuk van.

És akkor ez azt jelenti, hogy azért, mert "jó" a kaptár.

Megnézném a Kiss Laci bácsit, hogy mit csinálna itt az 1600 fekvőjével. Megmondom. Semmit, mert már régen infarktust kapott volna. Kb. szökőévente van szerencsénk, az összes többi év az olyan, hogy összeér a repce az akáccal. Tehát nem,
nincsen olyan, hogy pörgetésre alkalmas nap! Van 2 olyan napod jó esetben, hogy talán nem pörgetsz repcés akácot, és talán nem fog megerjedni a híg repcéd a behordott híg nektártól! Mert nincs átmenet, a brigád egy része még a repcére megy, míg a másik része már az akácra. És ilyenkor kellene nekem azt a néhány ezer keretet egyenként kiszedegetni, meg sepregetni ugye?
A termelési időszak végéről ne is beszéljünk, amikor szintén
sok, felesleges munkával éred csak el azt, hogy ott legyen a telelő készleted ahol annak lennie kell. Nálam ez
automatikusan kerül oda, szintén mindenféle beavatkozásom nélkül!
Ha pontokba kellene szednem úgy összességében mindent, akkor 9:1 a hunorom javára! És akkor ne tekintsem elavultnak a fekvőt...

Oké.

Attila! Tudod egyáltalán mi(k)ről beszélsz?

Méhészkedsz Te egyáltalán?

? Mert az írásaidból nekem egyre inkább egyfajta íróasztal mögötti méhész képe rajzolódik ki. Csak mert az nem lehet, hogy valaki ennyire ne lássa a fáktól az erdőt. Vagy mégis?