Gőzölgő

• 4409 válasz
  • 1715303 megtekintés
*

wr

• 1013
Re:Gőzölgő
« Válasz #3330 Dátum: 2019. Április 10. 13:02 »
Akkoriban amikor sok éve elkezdtem méhészkedni, úgy gondoltam, hogy ezt én aggastyán koromig fogom csinálni, hiszen azért kezdtem el mert tetszett, és nem az anyagi része miatt, mondjuk az anyagi részét a dolognak nem is láthattam akkor, mivel akiktől tanultam mind kis családszámokkal és elavult (fekvő) technológiával dolgozgattak, így túl nagy hasznuk nekik sem volt belőle.
Aztán az utóbbi néhány évben nagyot változott minden, és most nem csak a változó klímára, a CCD-re meg hasonlókra gondolok. Beszélgettem tavaly az egyik nagyobb felvásárlóval az árakról. Azt mondta, fogalma sincs mi lesz, de az már látszik, hogy az Ukrán és hasonló helyekről származó (egyébként akár jó minőségű is) mézekkel, és azok áraival mi magyarok sem fogunk tudni versenyezni.
Ezek az "apróságok", meg az egyre csökkenő munkakedvem, és az a tény is, hogy talán nem leszek ráutalva sem érlelik bennem egyre jobban a gyanút, hogy ezt én már nem sokáig fogom csinálni. A munkámat a technológiámnak köszönhetően a töredékére sikerült csökkentenem, de még így is azt mondom, hogy 500Ft-os, esetleg az alatti vegyes árért dolgozzon aki akar, akkor inkább elüldögélek a fotelban, aztán semmire nincs gondom...

« Válasz #3331 Dátum: 2019. Április 10. 13:35 »
A munkámat a technológiámnak köszönhetően a töredékére sikerült csökkentenem, de még így is azt mondom, hogy 500Ft-os, esetleg az alatti vegyes árért dolgozzon aki akar, akkor inkább elüldögélek a fotelban, aztán semmire nincs gondom...

A múltkoriban egyik vadásztárs küldte nekem egy beszélgetés kapcsán, az alábbi megfontolandó gondolatot:
"Nincs nagyobb boldogtalanság, mint a kihívás nélküli lét."

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #3332 Dátum: 2019. Április 10. 16:00 »
Idézet
de az már látszik, hogy az Ukrán és hasonló helyekről származó (egyébként akár jó minőségű is) mézekkel, és azok áraival mi magyarok sem fogunk tudni versenyezni.
Na ekkora marhaságot is csak egy kereskedő tud írni. A gyantázott műméz korlátlanul áramlik be Ukrajnába. Mi meg - az EU - olyan hülyék vagyunk, hogy vámmentesen engedjük be az ukrán "mézet" , mert segítenünk kell az ukránok felzárkózásában. Ja. Leszakad a plafon, ha elhiszem, hogy a megsegítésről van szó.

Magyarázza már el nekem bárki is, hogy létezik-e olyan végtelenül hülye és saját pénzének ellenségeként dolgozó mézkereskedő, aki ezt a legális, de szakmai etika szempontjából, teljesen illegális kaput nem használja ki!? Hisztek a mesében?

Józanodjatok már ki kérlek! Fizetnek nektek érte vagy gyárilag vagytok ilyen .... nem írom le, mert úgyis tudjátok.

Szóval! Ilyen helyzetbe mi a jó fenének venne Ukrajnából bármely kereskedő jó mézet, ha ott a magas profitot hozó gyantás gagyi végtelenül olcsón és vámmentesen? Ébresztő!!!

Az méz felvásárlási ára addig egy tapodtat se fog feljebb menni, amíg a MÉHÉSZEK (nem az OMME, hanem a méhészek), ki nem harcolják, hogy a gyantázott hamisításra elfogadott laborvizsgálati módszer nem lesz. Az OMME vezérkara ebben az ügyben nem lép. Ezt elhallgatja, ahogy a mézkereskedők is. Az OMME vezérkara és a mézkereskedők ebben az ügyben azonos oldalon állnak. Miért? Magyarázzátok meg nekem, mert nem én értem, hogy miért. Én ehhez hülye vagyok. Én úgy gondolnám, hogy az OMME vezérkarának a gyantázás ellenében minden lehetséges eszközzel fel kellene lépnie. NEM csinál ez ügyben semmit. Persze azon viszont nagyon vidáman dolgozik, hogy a méz minősítési szabályok a lehető leglazábbak legyenek.

Nagyernyei Attila mindíg hangoztatja a nagy kamut, hogy az OMME-nak semmi szerepe nincs a méz ár emelésében. Persze, nincs! De a méz árának csökkenésében viszont van!

A borászokról kéne példát venni. A 90-es évek elején ők is a lőre és vinkó pártján álltak. Aztán majdnem össze is omlott a borászat, ahogy nálunk most kezd formálódni a helyzet. Aztán észbe kaptak a jó borászok és minőségre törekvő érdekképviselet építettek fel. De, hát beszélhetek én a vakoknak, hogy a szivárványnak milyen színei vannak.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #3333 Dátum: 2019. Április 10. 16:04 »
Egy vadász barátom mesélte, hogy a mezőgazdasági földek melletti pocsolyák mellett rengeteg a dög. Vajon miért? lehet, hogy nemcsak a méheket nem kímélik a növényvédő mérgek?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

wr

• 1013
« Válasz #3334 Dátum: 2019. Április 10. 19:20 »
Idézet
Az OMME vezérkara és a mézkereskedők ebben az ügyben azonos oldalon állnak. Miért? Magyarázzátok meg nekem, mert nem én értem, hogy miért. Én ehhez hülye vagyok.
Mint a mai világban már mindennek, ennek is kizárólag valami anyagi, hatalmi stb. oka lehet. Ebbe én nem látok bele, nem is akarok, majd aki belelát leírja konkrétan. Vagy nem.

*

wr

• 1013
« Válasz #3335 Dátum: 2019. Április 10. 19:32 »
Egy vadász barátom mesélte, hogy a mezőgazdasági földek melletti pocsolyák mellett rengeteg a dög. Vajon miért? lehet, hogy nemcsak a méheket nem kímélik a növényvédő mérgek?
A növényvédő mérgek lassan de biztosan az egész élővilágot ki fogják irtani. Én csak azt nem értem, hogy hogy lehet az, hogy egyetlen olyan embert (elit, politikus stb.) sem érdekel a dolog aki valóban tehetne is ellene. Biztos úgy gondolják, hogy az ő gyerekük, unokájuk majd egy másik bolygón fog már felnőni, ezért az azonnali, minél nagyobb profit számít egyedül.

« Válasz #3336 Dátum: 2019. Április 10. 21:23 »
Ezt írja wr:
"...mivel akiktől tanultam mind kis családszámokkal és elavult (fekvő) technológiával dolgozgattak, így túl nagy hasznuk nekik sem volt belőle."
Ma Magyarországon még mindig a fekvőkaptárak vannak túlsúlyban.
Az ország északi, észak-keleti régiójában 70-80% az arány a fekvő javára.
Elavult technológia?
Zalában Kiss Laci bácsiéknak 1.600 NB kaptárjuk van.
A hét végén beszéltem vele az OMME Küldöttgyűlés szünetében.
Az otthoniak akkor tűzdelték, bővítették a családokat, 6-7-8 fiasok voltak.
Kérdezd meg tőle mennyit szoktak pergetni egy átlagos évben?
A 9 keretes Hunor kirakós játékod közben kicsit szállj le a Földre, és ne csak egy típust sztárolj.
Aki amiben sikeres, és anyagi boldogulását is megtalálja benne, ne nevezd elavultnak.
Kiséknél olyan technológiát láthatnál, hogy leesne az állad.
Csak nyugi.
A "nagybocikban" is lehet minőségi mézet termelni, a mennyiséget pedig én magam is megtapasztalom.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3337 Dátum: 2019. Április 10. 22:07 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 30. 00:04 írta kivancsi111 »

*

huber

• 144
« Válasz #3338 Dátum: 2019. Április 10. 22:49 »
Pörgetés után azonnal.halasztott fizetéssel ......
Ezek a "méhészek" garantálják a jó mézárat , meg a rízsszirup.

« Válasz #3339 Dátum: 2019. Április 11. 06:24 »
Nem láttalak Kivancsi111 az OMME Küldöttgyűlésen.
Bocs, hogy nem üdvözöltelek.
Ha pedig nem voltál ott mégsem, akkor miről beszélsz?
Katasztrófa ez a hablatyolásod, és tájékozatlanságod.
A "4 muskétás" véleménye zsákutca, a küldöttek már rájöttek a szándékukra.
Egyébként Bross megkérdezte Dr. Mészáros Lászlót mivel nem ért egyet, és miért mondja pont az ellenkezőjét mint az OMME Ov-n?
Válasza??????
Ennyi.
Tehát ők is egyet értenek, csak hát a jövő év áprilisától félnek mint ördög a tömjéntől.

Kérdezz meg olyant is aki a valóságot mondja el, nem az álmait, meg ért is hozzá.
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 317
« Válasz #3340 Dátum: 2019. Április 11. 07:16 »

Az ország északi, észak-keleti régiójában 70-80% az arány a fekvő javára.
Elavult technológia?

1. Több doktori értekezés bizonyítja, hogy a magyarországi méhészek termelés sokkal időigényesebb. A véleményük szerint a fekvő és az abban elvégzett "haszontalan" műveletek miatt.
2. A 2 hónappal ezelőtti Méhészetben megjelent egy cikk " A magyar méhészet Achilles sarkai" cimmel. Ott is megemlítik a fekvőt, mint elavult módszer.
3. A világon a rakodó terjedt el. Miért?

Nálunk van fekvő kaptár. Ragaszkodunk hozzá. Hagyomány tiszteletből, kényelemből, megszokásból...és szeretünk panaszkodni,hogy a mézárban nem köszön  vissza az elvégzett munkánk értéke.
Amikor elkezdtem a méhészet után érdeklődni és kutatni, akkor végigolvasva a legtöbb fórumot( magyar,német és angol/amerikai) döntöttem a rakodó mellett. ( igaz Jenő elsőnek geddekast akart nekem ajánlani...szerencsére gondolatban! :D ) Amiért a rakodó mellett döntöttem: a világon ez terjedt el a legjobban. ( Ennyi hülye azért nincs a világon?) A Langstroht-hoz hasonló keretméretet nem találtam idehaza, így maradt a Hunor. Mindenképpen egyenlőlépes rendszerben gondolkodtam, bár hajlok a feles méztérre, mert én sem fiatalodom. ( a nagy amerikai méhészetek jórésze ezzel dolgozik.)

« Válasz #3341 Dátum: 2019. Április 11. 07:39 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 30. 00:04 írta kivancsi111 »

*

wr

• 1013
« Válasz #3342 Dátum: 2019. Április 11. 07:51 »
Idézet
Pontosan ahogy írod, aztán sehol máshol, mert a fekvődet világszerte kb. nem is jegyzik sehol sem.
Idézet
Elavult technológia?
Igen. Ha egy kaptárral konkrétan nem lehet méhészkedni, vagy csak úgy, hogy rengeteg felesleges munka árán folyton annak hibáit kell javítgatnom, a kétkezi munkámmal korrigálnom, akkor hadd nevezzem már elavultnak. Az enyém teljes lépfelülete mint már írtam kb. 10%-kal nagyobb a fekvődnél. Ha mindkettőben érvényesül az 1:3-as arány, akkor nekem alapból 10%-kal több mézem van. De a kedvedért mondjuk azt, hogy neked van 5%-kal több mézed.  :D És még ha így is lenne, akkor is mi van? Végig szoktad olvasni amiket leírsz? Mármint hogy ennek az eléréséhez miket művelsz? A tavasz óta folyamatosan szűkítesz, takarsz, bővítesz, kereteket tolsz hol jobbra hol balra, mert a családjaid természetes fejlődéséhez (sem) megfelelő a kaptárad! Utána meg ilyeneket írsz hogy, fék.  ;D Szóval ez az nem elavult kaptár, amiben eszeveszetten kell ügyködni egész tavasszal, majd amit (esetleg) elértem ezzel a temérdek munkával, azt utána azonnal sutba is kell dobnom, hiszen be kell húznom a fék (atyaég  :D ) -et, nehogy rajzás legyen a vége?  :D Miközben ebben a 3x9-es hunorban nem kell ilyeneket csinálnom, mégis felfejlődnek a családjaim akácra? Mi több, maguktól, természetesen, az én beavatkozásaim nélkül is?
Idézet
Zalában Kiss Laci bácsiéknak 1.600 NB kaptárjuk van.
  :D És akkor ez azt jelenti, hogy azért, mert "jó" a kaptár.  ;D Megnézném a Kiss Laci bácsit, hogy mit csinálna itt az 1600 fekvőjével. Megmondom. Semmit, mert már régen infarktust kapott volna. Kb. szökőévente van szerencsénk, az összes többi év az olyan, hogy összeér a repce az akáccal. Tehát nem, nincsen olyan, hogy pörgetésre alkalmas nap! Van 2 olyan napod jó esetben, hogy talán nem pörgetsz repcés akácot, és talán nem fog megerjedni a híg repcéd a behordott híg nektártól! Mert nincs átmenet, a brigád egy része még a repcére megy, míg a másik része már az akácra. És ilyenkor kellene nekem azt a néhány ezer keretet egyenként kiszedegetni, meg sepregetni ugye?  ;D
A termelési időszak végéről ne is beszéljünk, amikor szintén sok, felesleges munkával éred csak el azt, hogy ott legyen a telelő készleted ahol annak lennie kell. Nálam ez automatikusan kerül oda, szintén mindenféle beavatkozásom nélkül!
Ha pontokba kellene szednem úgy összességében mindent, akkor 9:1 a hunorom javára! És akkor ne tekintsem elavultnak a fekvőt...  :o Oké.  :D

Attila! Tudod egyáltalán mi(k)ről beszélsz?  :o Méhészkedsz Te egyáltalán????? Mert az írásaidból nekem egyre inkább egyfajta íróasztal mögötti méhész képe rajzolódik ki. Csak mert az nem lehet, hogy valaki ennyire ne lássa a fáktól az erdőt. Vagy mégis?  ::)

« Válasz #3343 Dátum: 2019. Április 11. 08:05 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 30. 00:03 írta kivancsi111 »

*

wr

• 1013
« Válasz #3344 Dátum: 2019. Április 11. 08:29 »
Az az "érdekes" az egészben, hogy arra büszke, hogy ugyanazt az eredményt sikerül neki is elérni, csak többször annyi munka árán. Csak ő ezt kétféleképpen éli meg. 1. Az a munka az nem is munka.  ;D Nem hát. Hanem akkor micsoda?  :) 2. Neki több a méze!  ;D Nem több, csak ezt nem tudja, mert olyanokkal veti össze a környékén akiké még olyan sincs.
Két példát tudok is mondani tavalyról itt a közelből. A fekvősök itt mostanra kihaltak, kettő maradt. Nem biztos hogy pontosak a számok, de talán nem tévedek sokat. Mindkét méhész napi 8 óra munka mellett nyomja, a fekvős 88 családdal a 3x9 hunoros pedig 52 családdal. Utóbbinak lett tavaly 8 hordó akáca, a fekvősnek pedig 9 hordó.  :D Akkor miről beszélünk? És a fekvős nem csak sokkal többet dolgozott a kevesebbért, hanem a pörgetés is társadalmi munkában megy ott. A hunoros pedig mindent egyedül csinál, szó szerint, egyedüli segítsége a fedelező felesége. Egyedül szedi le a méztereket, hordja be, pörgetik ki és viszi vissza.