Gőzölgő

• 4410 válasz
  • 1740471 megtekintés
*

Geddekas

• 5859
Re:Gőzölgő
« Válasz #795 Dátum: 2015. Február 01. 22:08 »
Mi az a 3 igazságos módszer? Csak nem a Torgyános 1500 Ft háromszor ?
Fekete Józsinak az tetszik?

A vezetőseget nem én váltom le, hanem sajátos működése miatt fog menni.

új vezetőséget meg a küldöttgyűlés választ a jelöltek közül. értsd meg, hogy az egyrsületek működése demokratikus kell legyen. A demokratikus müködés feltétele, hogy te is gondolkodj és cselekedj
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #796 Dátum: 2015. Február 02. 07:42 »
Voltam valamikor raktáros, egy Agrofa nevű fatelepen. Ott szerepelt a leltáríven a gőzölt bükk. Gondolom, a te fejedet ebből esztergályozták.

« Válasz #797 Dátum: 2015. Február 02. 08:21 »
Sziasztok!

Ez a téma már megérett a változtatásra.A támogatási rendszerünk se nem igazságos se nem jó irányba viszi a méhészettel kapcsolatos dolgokat.De ezt odafenn az OMMÉban is tudják.Nem tisztem előre kibeszélni dolgokat de az már számomra megnyugtató hogy ez egy olyan téma ami történetesen közelíti az álláspontokat.Nem biztos hogy jó az hogy a gyógyszer cukor vonalon sokszoros pénzen veszünk gyógyszernek nevezett placebót viszont az erősebb kutya b.....szik módszer se jó mivel ha valaki vásárol 30-80 méhcsaládot majd felvesz miden támogatást  amire ezzel jogosultságot vásárolt ezek után 1-2 éven belül összeomló állományával fertőzési gócpontot képezve csendesen abbahagyja.Ki járt evvel jól?Hát sorolnám:Gyógyszergyártó , Utánfutógyártó, Eszközgyártó stb.  Miután nem tudjuk szakmai vagy képzettséghez kötni az OMME tagságot ezért más módszert kellene találni arra hogy mindenki számára megnyugtatómódon át lehessen alakítani azon részeit a nemzeti programnak amik nem segítik hanem saját véleményem szerint hátráltatják a jó szándékú( nemcsak az azonnali rövidtávú haszonelvű méhtartókat) méhészeket.Egyszerű lenne de mivel ez a téma nagy port kavarhatna csak teljes egyetértésben a méhésztársadalom minden szereplőjének az egyetértésével lehetséges.Azt a részét ami a NP az OMME +Szaktanácsadói hálózat valamint a tenyészállat előállításra  szükséges szerintem nem lenne értelme piszkálni mivel ezek a dolgok beváltak és működnek.Ami az összes egyéb előfinanszírozásos pályáztatásos dolgot illeti nyugodtan kijelenthető hogy idejétmúlt és káros folyamatokat generál(gyógyszerár robbanás,eszközár drágulás,stb.). Nem ördögtől való a megoldás sem. Magánvéleményem az ha termeléshez kötnénk a támogatást nem méhcsaládszámhoz ami csalások sorozatát indítaná el hanem a leadott illetve,hivatalosan eladott méz kg után egyszerű vissza osztásos módon történhetne.A teljesítményt  figyelembe véve azok a méhészetek támogatódnának akik ténylegesen termelnek,ezen kívül még gazdaságkifehérítő hatása is lenne mivel hivatalos számla,felvásárlási jegy,piaci nyugta stb. alapján lehetne igényelni a támogatást. Egyéb haszna talán az lenne hogy segítene a mézkészletek felmérésében ill. az áthúzódó készletek felbecsülésében.De ez mit leírtam még csak egy alap ötlet tudom hogy kapok érte hideget meleget mivel sok érdek sérül ha ezt megsikerülne valósítani.Viszont szerintem a saját érdekünk pedig azt diktálja hogy ebben az ügyben tegyünk rendet mivel ezen okból a túltámogatottság  meg szűnjön illetve a termelő majd arra költse el a támogatást ami valós szükségleteinek megfelel.Nem tudom támogatnátok e ezt a célt ami mindenképpen a saját érdekünk?

ÜDV:Varga Karcsi

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #798 Dátum: 2015. Február 02. 08:22 »
QUQURIQ!!!

Gyerekek!
Ennek nincs helye itt!
Úgy sem fogjátok meggyőzni egymást!

Üdv. Kiskakas

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #799 Dátum: 2015. Február 02. 09:37 »
QUQURIQ!!!

Karcsi!

Tudom, hogy ezek ötletek, amit még akár fokozni is lehetne.
Igen, féket kellene a rendszerbe tenni, de jó nagy pofa fékekkel.
Azt soha nem értettem, hogy amikor többször felvetődött, hogy minimum vizsgához kössék a méhészkedést, miért óckodott az előző „kormányunk” és a mostani is?
Pedig a horgászoknál több évtizede működik….(és jól)!
Az OMME Kft- je is profitálhatna az oktatásból. Még most sem késő!!!
Azt visszamenőleg 3 évre is kötelezővé tenném.
1.   Aki tanult, a szakmát játszva letenné a vizsgát!
2.   Aki meg csak ugatja, arra meg bőségesen ráférne!
3.   Aki meg csak lusta, az lusta is marad, ezekből soha nem lesz igazi méhész, és itt volna a rosta, mert tanulni is lusta!
Az Ifjú agrár támogatás közül meg kivetetném a méhészetet!
Több kárt csináltak vele mint hasznot!
Családokat rángattak bele, tudatlanul, információk nélkül.
Az ép eszű régen méhészkedőknek is csak úgy érte meg, hogy a szűk családban volt már menő méhész, aki az anyákat nevelte, a kis családokat létrehozta, volt saját viasz felesleg, volt mibe szaporítani (kaptár, régi), volt mivel pergetni, ismerték a jó méhlegelőket, meg konyítottak az időjáráshoz is. Lehetne még sorolni.
Visszmajort meg nem is adtam volna nekik!
Milyen jogon?
És mi van a többi 16000 méhésszel?
Vagy talán az Ő méheik nem a jóisten ege alatt voltak amikor megfázott és lefagyott az akác???
A régi méhészek támogatás nélkül méhészkedtek évtizedeken keresztül, saját erőből, fagyos akácon,
gyorsan elvirágzó repcén, aszályos napraforgón………
A nyolcvanas években az ország méhállományának nagy részét elvitte az atka!
Még is mindennemű támogatás nélkül talpra álltak a méhészek, önfeláldozó szorgos munkával!!!
Mert ugye ehhez a szakmához ez kell!
Most gyorsan felduzzasztják a méhállományokat, a méhlegelőink meg rohamosan csökkennek.

Honnan gyűjtsenek a méheink?
Hogyan méhészkedjünk?

Támogatásért méhészkedőknek sem lesz zöldebb a fű, nem ad több nektárt a virág, nem nő nekik több méhlegelő, nem lesz édesebb a méz….
Annyira kezdők, hogy ezt csak a régiek értik meg!
Van egy barátom, akinek a családja is méhészkedett, Ő is már vagy 10 éve dolgozik a méhekkel.
Felvették a vissza nem térítendő agrár támogatást.
Azt mondta, hogy élete leg rosszabb döntését hozta!
Az igazi fék az volna, senki semmilyen támogatást nem kaphatna!

Megállna a méhlopások száma,
 -a gyógyszerek ára sem szökne az egekbe, nem volna biznisz a vegyszer eladása a méhésznek,
- méhegészségügy is vissza rendeződhetne, vagy kezelhetőbb lenne,
- a méhlegelő megint szűkösen elég lenne, az illegális helyfoglalások megszűnnének,
- fajta mézeink megint jobban megmutatkoznának a piacokon,
- termés átlag nőne, az 1 km2 eső méhcsalád szám csökkenne, Értsük már meg, hogy a méhész, és a méhcsalád   
  szám növekedése egyenesen arányos a megtermelt átlagos méz súlyának csökkenésével!
Ez addig csökkenhet, amíg a méheknek nem marad saját begyűjtött nektár forrásuk!!!
Ekkor összeomlik a méhegészségügy, minden méhészet deficitessé válik!
Nem lesz természetes, méh által gyűjtött méz!
Az a mentalitás, ami most van,támogassuk meg a támogatást, hatalmas sebességgel közelít a méhészeti armageddonhoz (világvége)!

A Kiskakas

*

Nb18

• 797
« Válasz #800 Dátum: 2015. Február 02. 10:54 »
Károly! Kiskakas!

Tökéletesen egyetértek a véleményetekkel! A támogatások nagyon csábítóvá tették a méhészetet. Nem azt mondom, hogy nem kellenek a támogatások, csak jó lenne valamilyen szinten szabályozni a jogosultságot (dokumentált méhészmúlt, tagsági múlt).

Nb18

« Válasz #801 Dátum: 2015. Február 02. 11:16 »
Egyetértek én is!
Ezekről az alapokról kell/ene elindítani a változásokat, mert tényleg az összeomlás fenyeget! Minden olyan tényező amire hatásunk lehet, azokon el KELL indítani a párbeszédet, összegyűjteni azokat akik már felismerték a  helyzet fenntarthatatlanságát és hajlandók közre- és együttműködni!

Jelige: Nem lehet egyedül okosnak lenni!

« Válasz #802 Dátum: 2015. Február 02. 11:27 »
Vivaldi!
Nem tudom beazonosítani, hogy miben értünk mi egyet, ezt szeretném ha konkrétabban leírnád. A támogatásokat a jelen feltételek mellett nem igen lehet igazságosabban elosztani, ezt Attila nagyon jól leírta! Van egy keret, ami ha elfogy nem lehet többet befogadni, mert akkor már a visszaosztások miatt, már számlával nem éri meg megvenni.!!! Maradna ebben az esetben számla és ÁFA mentesen megvenni, mert már úgy olcsóbb!!!
Szerintem - többek véleményével együtt - eléggé "mellé látsz" dolgoknak. Ez nem lenne baj, a baj akkor van ha ezeket számtalan érv felhozatala mellet sem teszed magadban a helyre.

Karcsi!
Alapvetően egyetértek veled: Nagyon gyorsan rendet kell tenni.
- a támogatott gyógyszerek és eszközök "méregdrágák"  a reális értékükhöz képest, valóban a gyógyszerforgalmazók,  eszközgyártók, kereskedők a nyertesei ennek a támogatási rendszernek.
- az a méhész aki még semmit nem tett le az asztalra ne kaphasson támogatást. (Kezdő, ifjú gazda támogatásokból  törvényi erővel ki kell venni a méhészetet) -  kiskakas!
- az igazolhatóan megtermelt és leadott termés után járjon támogatás (számla, nyugta, felvásárlási jegy)

Ezekben a témákban tudlak támogatni!

Atya!
A támogatás témában nem értek egyet!
Véleményem szerint,  a támogatást az kapja meg, aki már tett valamit az asztalra. Ha valaki komolyan gondolja,  tudja hogy mit akar, akkor készüljön fel előre, legyen meg a fedezete és akkor igényelje a támogatást!!! Ha nincs önereje, akkor inkább vegyen fel hitelt, kérjen kölcsön - ha igazán becsületes akkor fog kapni - de ne várja HOGY INGYEN AZ ÖLÉBE POTTYANJON.

Köszönettel: Bercsényi

« Válasz #803 Dátum: 2015. Február 02. 11:45 »
Sziasztok!
Végre egy jó téma.
Szerintem erről kellene szólnia az OV-nak, küldöttértekezletnek, nem arról, hogy ki kit jelentett fel, kit zárnak ki az egyesületből.
A támogatások átalakításáról, a méhegészségügyi reformról össze kéne hívni egy konzultációt.
Nagyjaink hallani sem akarnak ezekről a kérdésekről az OMME-ban.
Jobb az itt hozzászólókat kikiáltaniuk ellenségnek, pedig véleményem szerint rengeteg jó ötlet van írásaitokban.
Amíg ez a vezetés uralkodik a méhészeken változást ne várjatok.
Bólogató Jánosok szavazógépként működnek, és így elvésznek a legjobb javaslatok is.
Ez az OMME szakmapolitikája! Mindenkit kikiáltani ellenségnek akinek más a véleménye.
Ha úgy tetszik én ezért vagyok rájuk kibukva!
Nagyernyei Attila

« Válasz #804 Dátum: 2015. Február 02. 11:51 »
Kedves Qkori!

Nem hiszem hogy a támogatások megvonása reális megoldást nyújtana mivel versenyhátrányba kerülnének azok az értelmesen méhészkedő kollégák is akik még eddig nem jutottak hozzá.Átalakításnak olyannak kell lennie ami az észérveken alapul és nem infúzióként hat az eleve halálraítélt(megfelelő szakmai minimumot  se teljesítő)méhészetek számára.Kitértél a fiatal gazdákra ebben nem értünk egyet mivel említetted hogy barátod élete legrosszabb döntésének minősítette.Szerintem abban az esetben amire írták ezt a pályázatot nagyon jó lehetőség egy olyan méhész számára aki megfelelő banki háttér nélkül mint kamatmentes kölcsönt kezeli ezt a forrást.Nem az NP hoz tartozik a fiatal gazda támogatás de mivel a pályázó elég sok mindent vállal ezért sok szerencsét kívánok minden új gazdának.Csak azt szeretném hozzáfűzni hogy a vállalt dolgokat viszonylag szigorúan ellenőrzik és ha hiányosságot tapasztalnak bírságolás a vége a dolognak.Ha szaktudás nélkül belevág valaki itt legalább a végén büntetnek de az NP-ből felvett támogatást nem kérhető számon senkin sem.Azokon sem akik családi alapon  3-4 utánfutót,fűkaszát,stb szereztek be az elmúlt időszakban miközben csak1szükséges vagy 2 mi van a többivel?Ez érleli meg azt a gondolatot bennem hogy ha termeléshez kötnénk a támogatást akkor a 20kg/család termelési eredmény nem akkora mint a 70kg/család ezért itt nem a haldoklót élesztgetnénk hanem a jól eredményesen termelőt kompenzálnánk a szaktudása szerint.Itt ha ez megtudna valósulni minden magyar méhész azonos feltételekkel indulna a támogatási pénzek hasznosításáért. NP-os pénzekről beszélek mivel erre van jogosultsága az OMME tagságának.A fiatal gazda feltételrendszere úgy van összerakva hogy eleve ne a talált pénz kategóriába essen így ha valaki aláírja az számonkérhető illetve vagyoni felelősség mint egyéni vállalkozó az utolsó kabátgombjáig behajtható.De ez nem is a mi feladatunk mivel ezt nem mi írtuk  hanem nálunk sokkal okosabb emberek.

Üdv Karcsi

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #805 Dátum: 2015. Február 02. 14:55 »
Az MMNP megújítása címmel indítok egy új topic-ot. Folytassuk ott a beszélgetést, mert valóban nem a Gőzölgőbe való.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #806 Dátum: 2015. Február 03. 20:47 »
QUQURIQ!!!

HŰ- Ha!
Mekkora nagyokkal vagyunk kőrbe véve…
Kakaska már nem is meri osztani az észt, mert már hallom a kés fenését…

A Kakaskának köszörűje is van ám!

« Válasz #807 Dátum: 2015. Február 04. 17:06 »
Tisztelt reménybeli „méhlegeltetési jog birtokosok”!

Maximálisan nagy szeretettel meghívunk Titeket, leendő közvagyonunk bővítése céljából megrendezett laza kis összejövetelünkre. A pontos időpontról a későbbiekben tájékoztatom az érdeklődőket.
Ásót,csákányt csak korlátozott mennyiségben tudunk biztosítani,ezért lehetőleg mindenki hozzon magával.
Gondolom, mondanom sem kell ,hogy ez az esemény mekkora fontossággal bír,elvégre közös jövőnket alapozzuk meg. ;)
 Megjelenésetekre feltétlenül számítunk.
Ui.
Amennyiben nem vesz részt elegendő leendő haszonélvező a rendezvényünkön,úgy a méhlegelő esetleges közvagyonná minősítésének napján a már meglévő hársas fásításunkat,a ”dögöljön meg a szomszéd tehene is” elvet követve,egy laza mozdulattal átalakítjuk keretléccé. Természetesen a többi méhlegelőnek kialakított földterületünkön is lecserélődik a növényzet. Az így növénymentesített területeket meg bevetjük kukoricával,aztán jól eladjuk az izocukor-gyártóknak….
Persze,ha a többség azért nem tud megjelenni a bulin,mert éppen a saját méhlegelőjét fejlesztgeti,akkor minden meg van bocsátva...  :)
„Nem elég a jóra vágyni,
              a jót akarni kell!
         És nem elég akarni,
              De tenni, tenni kell:
         A jószándék kevés!”

„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #808 Dátum: 2015. Február 04. 17:59 »
 :)

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #809 Dátum: 2015. Február 04. 22:11 »
Tudod lindzzy, rossz az, aki rosszra gondol. Én elhiszem, hogy neked jólesik hülyéskedni, meg Vivaldi is szmájlizik egy kárörömöt, hogy Fekete Józsi kedvére tegyen, de az ilyesmi nem visz előre semmit. Miért gondolod, hogy a méhlegelő közvagyonná nyilvánítása olyan eget verő változást idézne elő, ahogy rosszindulatú megjegyzésedből kitűnik? Szerintem meg egy ilyen a változás kapcsolható össze országos méhlegelő telepítési programmal.

Ha komolyan elgondolkodsz, akkor rájössz, hogy most pont azért vetnek nagyon kevesen facéliát, levendulát stb, mert szabadon odatelepülhet az ültetett méhlegelőtől 50-200 m-re egy vándorméhész és nem tehet senki semmit ellene. Ha viszont lenne méhlegelő szabályozás, akkor a bevándorlás csak a leterhelhetőség mértékéig lenne lehetséges.

Szóval javasolom mellőzd az ilyen megjegyzéseket. Én nem értem, és nem is akarom érteni az ilyen tréfát.