Kakaskukorékolás

• 4213 válasz
  • 1758089 megtekintés
Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #390 Dátum: 2014. Március 22. 20:46 »
Már nem azért, de én csak kapkodom a fejemet. Meg mondaná valaki, hogy a "SEEDER" az kit takar?
Akár privátban is jó, ha olyan nagy titok.

Kedves Vivaldi!

Hogy érted, hogy kit takarok? Néha a gyermekeimet betakargatom, néha az engem provokálókat takarom be.
Vagy a nevem érdekel?

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #391 Dátum: 2014. Március 23. 08:29 »
Neved? Inkább a gondolkodásmódod oka érdekel. Jó irányba halad szerinted az OMME? Ott segít a méhésznek, ahol a legjobban szükséges. Védi a mindennapi kis méhész érdekeit?

Nem biztos, hogy a zsíros és kevésbé zsíros ingyen takarok adják a valódi segítséget a méhészeknek. Mit ér 100000 Ft értékű gyógyszertámogatás, ha mérgezés miatt egymilliót bukik a méhész.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #392 Dátum: 2014. Március 23. 09:00 »
Én meg azt mondom, a neonikotinok is csak enyhe szellő, ahhoz képeset a viharhoz képest ami akkor fog bekövetkezni ha a fumagillin származékokhoz nem lehet majd hozzá jutni.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #393 Dátum: 2014. Március 23. 09:29 »
QUQURIQ!

Szép napot mindenkinek!

Vivaldi!

Nézd, nagyrészt a méhész tehet, arról, hogy nosemásak lesznek a családjai!

1. öreg anyával telel be
2. kései beetetés
3. édes harmatot nem pergeti ki rendesen
4. gyenge családokkal telel be
5. az előzőből adódóan nagy szaporítást végez túl későn aug. elején
6. sepert cukorral etet
7. virágpor hiánya volt a családoknak
8. alacsony hőmérsékleten írtja az atkát amitrázzal
9. sokszor és későn (november) amitrázozik
10 háziállatai ott kapirgálnak és mászkálnak a kaptárok között
11 az asztalos műhelye a kaptárok közelében van, vastagoláskor még a föld is beleremeg
12. a méhész hiányos tudása...

Látod ezekért a dolgok miatt kell a méhésznek megfizetni a méregdrága fumagilint!
Miért van az, hogy egyes méhészek még soha nem használták a fumagilint?
Csak oda kell figyelnünk a méheinkre, mindent meg kell nekik adni, mint saját magunknak is így boldogan élhetünk együtt.............

A méh szerető Kiskakas!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #394 Dátum: 2014. Március 23. 13:58 »
Kiskakas!

Engem nagyon zavar, hogy mindig mindenki mindenért a méhészt teszik felelőssé.

Igen a méhésznek valóban végig kell gondolnia, hogy mi történt a méheivel az elmúlt félévben, ha NOZÉMA jelentkezik a méhcsaládjánál, de nagyon sok esetben nem ő a hibás.

Erről az alaptézisről kell elindulnunk:
Nozémát okoz minden olyan behatás, ami miatt a fehérje anyagcseréje sérül a méhcsaládnak.

Ne feledd, hogy a mérgezések miatt szinte minden esetben sérül a fehérje anyagcsere.
Csak két mérgező forrást említek ahol a méhész nem tehető felelőssé:
1.
Márpedig tehet a méhész arról, hogy a műlép szennyezett?
Egyáltalán tesz bárki is valamit azért, hogy ne legyen szennyezett?
2.
A növényvédőszeres mérgezések ellen mit tehet a méhész?
Egyáltalán foglalkozik-e érdemben bárki is, hogy a mérgezések lehetősége minimális legyen?

Felemlegetem újra és újra, hogy az OMME elnöke kijelentette Balassagyarmaton majd az OV-n is, hogy nem az OMME feladata, hanem a hatóságok feladata a méhmérgezések ügyében való bármilyen lépés megtétele. És ebben teljesen egységes az OMME vezérkara. Pedig az ő méheik is hullanak, mint az őszi legyek.

Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #395 Dátum: 2014. Március 23. 17:13 »
QUQURIQ!

Szia Geddekas!

Írásoddal, teljesen egyetértek.
Amiket felsoroltam azért a méhész is felelős!
Amikről meg Te írtál, a méhész ki van szolgáltatva!
A kiszolgáltatottságon nem tud segíteni, csak segédkezni a hullák eltakarításában!
Az egyesület az az érdek képviselet, aki a közös, egyforma problémáinkat képviselni tudja a felettes szerveknél!
Sőt!
Ha pereskedés lenne, ott kellene állnia az OMME vezetése a méhészei mögött!!!
Ebből a hatalmas tagdíjból futhatná a méhszakértői honorárium is!!!

Kiskakas
Nem ezért fizetjük az elnökünket a tagdíjainkból???

« Válasz #396 Dátum: 2014. Március 23. 18:15 »
Nagy marhaság amit írtál Kiskakas !!!!!! Tíz éve foglalkozom a nosemával. Ha a méhész az általad leírt 12 pontból egy hibát sem követ el, akkor is nosemásak Magyarországon a méhcsaládok.

« Válasz #397 Dátum: 2014. Március 23. 19:44 »
Vagy esetleg majd minden felsorolt hibát elkövet és mégsem nosemásak.
Azt mondja meg valaki miért lesznek nosemásak a söpört cukortól?

Üdv. jani bátya

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #398 Dátum: 2014. Március 23. 20:40 »
QUQURIQ!

Figyi Mézengúz!

Én Huszonkét  két éve foglalkozom a Nosemával.
1. Tisztáznunk kell, hogy mit nevezünk Nosemának?
Mert az, hogy minden családban ott lehet, csak milyen mennyiségben, ez itt a lényeg!
+ a kiváltó okokat!
Na látod! Itt a Te nagy marhaságod!
Ismerek több olyan méhészt, aki még életében nem etetett Fumagilint, pedig vagy ötven éve méhészkedik!
Jómagam öt éve nem használom.
Ecetes szörppel serkentek, és a végleges etetést is így alkalmazom. 100 l szörp + 1 l  20 % ételecet
Szépen teleltek most is a családjaim.
15 éve méhészkedtem, valamikor és még Fumagilint nem is használtam.
Azt ugyan hallottam, hogy mások egy vagyont költenek rá!
A Nosemás családokon végzett kísérleteink, azt igazolták, hogy csak a fumagilin volt az a szer, ami a +++ Nosemával is elbírt!
Készítmények: Protofil 3, csalánlevél, EM, ez egy japán szer, biológiai aktív anyagokkal, Nosevit, és a Fumagilin.
Kenetkészítés után laboratóriumban vizsgáltuk a szerek hatásfokát. A minták kaptáronként voltak számozva.
Csak én tudtam, hogy melyik minta melyik szerrel van kapcsolatban.
A Fumaggilin, volt az az egyetlen olyan szer, amiben bízhat a méhész!
Mint írtam, nem kell nyakló nélkül etetni a családokkal!
A mézekből kimutatható!
Te csak adjad a méheidnek, én maradok az én bevált módszeremnél!

Üdvözlet a Kiskakastól!

« Válasz #399 Dátum: 2014. Március 23. 21:19 »
Sajnos az ecet ilyen vagy más töménységben sem csökkenti a spóra számot a családoknál,tehát nem csodaszer. Te is azok a méhészek közé tartozol akik természet által védettséget élveznek a nosámval szembem.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #400 Dátum: 2014. Március 23. 21:41 »
Az ecet használata valóban hasznos dolog. Valóban megelőzheti bizonyos esetekben a nozéma kialakulását.
Mikor?
A répacukor is jó eleség, de ha 1 l-nél nagyobb napi mennyiséget kap a méhcsalád és nincs méhlegelőről nektárutánpótlás, akkor bizony komoly problémát okoz a répacukoroldat, mert az ebből készült szörp Ph-ja 8,5. Ennyire lúgos oldatot a méhek tartósan nem tudnak károsodás nélkül emészteni. Éppen ezért kell lesavanyítani valamivel, pl., ecettel, hangyasavval vagy C vitaminnal. Ezeknek a savanyításoknak más jó hatásuk is van. Egyrészt a rothadásos erjedést megakadályozzák, tehát a telelő élelem egészséges marad. Másrészt a répacukor egy diszaharid és a savanyú közegben magától is bomlik egyszerű cukrokká, ami már könnyen felszívódik, tehát gyors energia utánpótlás a dolgozó méheknek.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #401 Dátum: 2014. Március 23. 21:50 »
QUQURIQ!

Szia Mézengúz!

Képzeld el, hogy az előző telephelyemen soha nem voltak  Nosemásak a családjaim.
A mostanin meg szinte minden évben. Ezért is vizsgáltuk a családjaimat. Sokat tanakodtunk, hogy mi is lehet ennek az oka!
Beletelt pár év, amire rájöttünk a méhegészségi felelősömmel, hogy mi is az oka.
Neki is ott voltak előzőleg a méhei ahol az enyémek csak a nagy erdő másik végében. Itt egyikünknek sem volt Nosemája.
Pár év különbséggel változtattunk telephelyet, egymástól kb. 6 km-re.
A növényvilág szint ugyanaz.
Mindkettőnknek a kezelési technológiája ugyanaz mint az előző telephelyeinken.
Mégis mindkettőnknek az új telephelyen Nosemásak lettek a családjaink.
Sokat beszélgettünk, mire rájöttünk, hogy mindkettőnk méhészete mögött fenyőerdő is van!
A kései mézharmatot behordják a méhek. Ennek nagy a ballasztanyag tartalma, így a méhek ürítkezni kénytelenek!
Innen meg Te is tudod a folyamatot...
Eddig etettem lepényben Fumagilint.
A Méhészetben olvastam egy cikket az ecetes etetésről!
Gyorsan ki is próbáltam az egész állományommal.
A sikert ötödik éve tart!
Azóta nincs gond a Fumagilin vásárlással!
Megjegyzem, a fenyves még mindég áll!
Nekem ennyi elég, hogy higgyek a csodákban...
Egyébként teljesen igazad van abban, hogy a helyi körülmények nagyban befolyásolják a méhcsaládok egészségét!

Üdv. Kiskakas

*

nyuszt

• 131
« Válasz #402 Dátum: 2014. Március 23. 21:51 »
   Az ecet bármilyen lehet  /étel,bor ,alma gyümölcsecet /vagy csak kifejezetten ételecet ?

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #403 Dátum: 2014. Március 23. 21:55 »
QUQURIQ!

Én hallottam már almaecetet is.
Csak jóval drágább!
Az itató vizembe viszont egy kevés almaecetet is öntök.
Üdv. Kiskakas

« Válasz #404 Dátum: 2014. Március 24. 07:24 »
Sziasztok!
Az ecet sok mindenre jó ám.
A meszes családok fenékdeszkáját jó "csocsogós" 20%-os ecettel le lehet mosni.
Utána tenyérnyi szivacsba felitatni az ecetet, és a fészek alá kell tenni. A takarítási ösztön az ecetsav gőze miatt megsokszorozódik.
Egy héten többször megismételve 70%-ban sikert lehet elérni. A makacs meszeseknél anyacsere, lépcsere segíthet csak.
Fontos! A meszes családokat mindig szűkítsük be. Mivel az anya megszorul, kénytelenek a sejteket kitakarítani.
Ha lazán hagyjuk a fészket soha nem gyógyul meg. A hordásban visszaszorul a meszesedés, de utána ismét előtörhet.
Az ecetes etetést én is használom, jónak tartom, de a Fumidil-B-t nem helyettesíti.
Ha kialakult a nosema, és már látható jelei is vannak szerintem a Fumagilinek nincs párja.
Az ecet megelőzésre viszont kiváló. A Fumidil-B-t ecetes szörpbe soha ne tegyük. Nem ismert a "kereszt" hatás.
Bajt biztosan így sem okoz, de aki eteti az külön-külön tegye.
A Fumidil-B hatását akkor fejti ki a legjobban ha csorgatjuk!
Ha nincs nosemára utaló jel, használatát pénzkidobásnak gondolom.
Nagyernyei Attila