Tisztelt Fekete Fehér Méhészklub olvasók!
Így a méhegészségügyi vizsgálatok vége felé beszámolnék Tolna megye méhegészségügyi helyzetéről.
Több méhegészségügyi felelőstől, és a szaktanácsadótól is kértem információt.
Sajnos kijelenthető, hogy Tolna megyében határozottan több a nyúlós.
Két idős jó barát (majdnem jómadarat írtam) annyira szolidárisak egymással, hogy még a pergetőt is közösen használták.
Nincs is ezzel gond addig, amíg egyikőjük nem többszörösen "visszaeső" nyúlós témában.
Emiatt is érthetetlen számomra, hogy miért adták egymásnak kölcsön a pörgetőt.
A végeredmény borítékolható volt, most zárlat alatt egy olyan falu ahol soha nem volt nyúlós.
Véleményem szerint sokkal nagyobb szigor kéne, és az állatvédőknek is lenne teendőjük.
Aki sanyargatja, éhezteti méhcsaládjait, és azon kísérletezik, hogy 3 kiló élelemmel kiteleltethető egy méhcsalád, csak szörnyülködni tudok.
A hab a tortán, hogy a nyúlós költésrothadásos betegségeben szenvedő családokat szépen lerabolták.
Mit tennék én a hatóság részéről?
A nyugdíjszelvény mellé csúsztatnék egy sárga csekket!!!!
Az ilyen balfácánok, akik nem veszik észre a kijáróról, hogy ragacsos, rablás történt, nem közénk valók.
Ezzel semmiképpen nem szeretném megsérteni az idős méhésztársakat, de ha szó nélkül hagyjuk a dolgot, a tisztességes, gondos méhészek fognak lincshangulatot generálni.
Arról nem is beszélve, hogy többszörösen visszaesőről van szó.
Amikor a méhegészségügyi felelős kikelt magából, és kérte a hatósági állatorvost, hogy tiltsák el az öreget a méhészkedéstől, mert évek óta hanyag a környezetére, semmibe veszi az állategészségügyi
szabályokat, még neki állt feljebb.
Az idős kor, a méhek között eltöltött évtizedek, nem jelentik azt, hogy valaki szakemberré válik.
Rengeteg, főként tiszteletre méltó koros méhészbarátom van, akiktől tanultam, és hálás vagyok nekik.
Az ilyen konok, begyöpösödött szemléletű veszélyforrásokat viszont közösen kell kiiktatnunk.
Tolna megye méhegészségügyi hálózata is frissítésre szorul.
Emiatt 2018. február 24-én egynapos képzést tervezünk.
Ha valaki hajlandóságot érez, hogy segítse a méhegészségügyi munkát szívesen venném.
Fő csapás iránya a szakmai rátermettség, és elhivatottság.
Különösen azért, mert a rendelet is úgy fogalmaz, hogy...... a szakmai szervezet javaslata alapján nevezi ki a méhegészségügyi felelőst a megyei főállatorvos.
Sajna így állunk.
Nagyernyei Attila