A méhegészségügy helyzete

• 824 válasz
  • 383124 megtekintés
Re:A méhegészségügy helyzete
« Válasz #375 Dátum: 2017. Szeptember 06. 00:32 »
Mint beharangoztam, szaktanácsadói értekezleten kiemelt téma volt a neonikotinoidok kérdésköre.
A szaktanácsadók egy része (nagy része) azon van, hogy valamilyen tiltakozás kell, mert a méhészek elkeseredettek.
Félnek, hogy 2018-ban óriási káruk fog keletkezni ha repcét érnek.
Az, hogy a tiltakozás, vagy figyelemfelhívás milyen formája lesz, a jövő heti elnökségi ülésen dől el.
Akkor fognak arról szavazni az elnökségi tagok, hogy merre tovább.
Az egyik szaktanácsadó, (elnökségi tag) álláspontja már ismert, véleményét most is kifejtette.
Minden bajnak okozója az a .....nagy büdös atka, mert a méhészek nem tanultak meg ellene védekezni.
Én elfogultsága miatt pedig a jövő heti elnökségi ülésen nem engedném szavazni!
Milyen méhészeti vezető(?) az aki a méh és rovarirtó vegyszereket kipártolja?
Még mindig arra hivatkozik, hogy ha végleg betiltják a csávázást, sokkal nagyobb lesz a permettel kijuttatott vegyszer-felhasználás.
Akár igaza is lehet, de a helikopter és a permetező gép ellen tudunk védekezni, mert jelenleg erről még kapunk értesítést, így akár bezárhatjuk a növényvédelmi munka idejére a méheket.
A neok ellen hogy lehet védekezni?
Sehogy!
Erre jó a monitoringnak álcázott kárfelmérés.
Akik a neonikotinoidokat sztárolják, kipártolják az élővilág és bennük a méhek, a méhészek ellenségei.
Az ellenséggel pedig le kell számolni, különben mi pusztulunk el.
Nagyernyei Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #376 Dátum: 2017. Szeptember 06. 07:17 »
Nem értem azt a szót, hogy KIPÁRTOLJA. Viszont értem azt a szót, hogy pártolja. De ha behelyettesítem a "pártolja" szót, akkor megváltozik a mondat értelme. Kérdésem: mit szeretnél mondani?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #377 Dátum: 2017. Szeptember 06. 07:28 »
Egy tüntetés elpukkan, de ez eredményt nem hoz folyamatos kampány nélkül. Tehát Tóth Péter nem fog élénken tiltakozni a tüntetés szervezése ellen. A tüntetés nagyon jó, mert látványos, nem kell gondolkodni és utána se kötelező csinálni semmit, de lehet rá hivatkozni pro és kontra.

Lássuk be! Ennél sokkal többre lenne szükség, de könnyebb Csujalacit kizárni, mint megfogadni a tanácsait és Eredményes érdekvédelmi munkát végezni.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #378 Dátum: 2017. Szeptember 06. 07:32 »
Sajnos permetezéssel is okozhatnak több hetes mérgezéseket felszívódó mérgekkel.

« Válasz #379 Dátum: 2017. Szeptember 06. 20:05 »
És még a mikro kapszulás rovarölő szerekről nem beszéltünk, ami csak hetek mulva pukkan ki és mérgezi folyamatosan a növényt. Itt több veszélyhelyzet ellen kell fellépni, mert az eredmény így vagy úgy , de mindenhogy minket károsít.

*

Kitin

• 934
« Válasz #380 Dátum: 2017. Szeptember 06. 22:24 »
QUQURIQ !!!

Tüntetés???
Sajnos olyan világban élünk, hogy a tüntetés semmit sem ér. Ha nem folyik vér akkor az manapság már senkit sem érdekel.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #381 Dátum: 2017. Szeptember 07. 00:18 »
A tüntetés mindíg egy hosszabb akciónak, kampánynak egy pillanata. Jól helyszínre, jó időpontra szervezett és jól előkészített tüntetésnek nagy értéke van, de ront a helyzeten, ha ezeket nem veszi figyelembe a szervező.

*

Kitin

• 934
« Válasz #382 Dátum: 2017. Szeptember 07. 12:17 »
TÜNTETÉS szó jelentése:

tüntetés (főnév)

1. összejövetel vagy felvonulás, ahol sok ember nyíltan megmutatja, hogy hogyan érez egy bizonyos dologgal kapcsolatban; felvonulás.

Magyar nyelv (1862) szótárunk szerint TÜNTETÉS szó jelentése, értelmezése:

(tün-tet-és) fn. tt. ~t. tb. ~ek. Cselekvés, mely által valami vagy valaki szembetünővé, figyelem tárgyává tétetik. Kitüntetés. Hadi tüntetés, a hadsereg oly mozdulatai, melyek látszólag az ellenfél megtámadására mutatnak. Politikai tüntetés, midőn a politikai érzelem vagy vélemény himezetlen nyilvánitása tiltva levén, valamely nem tiltott cselekvényben ad valaki érzelmének kifejezést pl. a magyarellenes rendszer idején magyar ruha viselésében. V. ö. TÜNTET.

Szerintem az együttműködő hatékony munka eredményesebb lenne , mint a tüntetés!

« Válasz #383 Dátum: 2017. Szeptember 07. 20:34 »
Kitin!

Milyen együttműködésre gondolsz?
Mindenki tudja milyen durván veszélyes vegyszerek a neok!
Az is aki kérte,az is aki megadta az engedélyt!
Mégsem kérték az OMME szakmai véleményét.
Vajon miért?
Hol van akkor az együttműködés ?

Mikor adták ki az engedélyt?
Akkor amikor két nagy "szabadföldi"-nem labor-vizsgálat is kétséget
kizáróan bebizonyítja rendkívüli károsságát.
A Greenpeace tüntetéssel is felhívta a kísérletek eredményére
a döntéshozók figyelmét.
Nem vették észre,hogy a minisztérium előtt álldogálnak a Greenpeacesek.
Hol van akkor az együttműködés?

Csányi Antal

*

Kitin

• 934
« Válasz #384 Dátum: 2017. Szeptember 07. 21:42 »
Mindegy! Akkor tüntessetek...
Szerinted a tüntetés hatására fog-e változni valami?
A tüntetés miatt be fogják-e tiltani?
 Elárulom, szerintem nem! Esetleg kitalálnak helyette valami sokkal pusztítóbbat ami a tudomány jelenlegi állása szerint akkor a legtökéletesebb lesz.

Megértelek titeket is valamilyen szinten. Egyébként utálom a neokat és az összes többi vegyszert is legszívesebben azonnal betiltanám.
A tüntetés arra lesz jó, hogy megint jól el lehet rajta rágódni hónapokig és esetleg még többen megutálják a méhészeket.
A témát én nem szeretném most jobban kibontani, korábban már írtam róla de ezek szerint nem értettétek meg és úgy látom nem is fogjátok.

« Válasz #385 Dátum: 2017. Szeptember 07. 22:23 »
Nem azt mondtam,hogy mindenképp
vagy azonnal az utcára kell menni.
Egy viszont biztos,amit az OMME ezidáig tett a derogációk és
a neok ellen az édes kevés.
Derogációkat követően egy ejnye-bejnye levelecske az FM-be
küldve az édes kevés.
Én az együttműködési javaslatod érzem ma már túlhaladottnak.
Valamint az OMME részéről hiányolom -77-szer- a neok elleni
határozott fellépést az FM irányába.
Ma már annyi kísérlet bizonyítja a neok rendkívűli károkozását
annyiszor tapasztaltuk mi méhészek saját magunk is,hogy megalapozottan
követelhetjük a betiltásukat.
Hangsúlyozom KÖVETELNI kell.
Azt,hogy milyen formában,hogyan történjen nem tudom.
Úgy gondolom,hogy sajnos nincs más lehetőség,mint valamilyen
erős balhé.
Nem állítunk magunk mögé tömegeket,esélyünk sincs.
Nagyon erős a "Neok melletti" tábor,ha uniós tiltás ellenére
kimerték adni az engedélyeket.
Nem értem az unió miért engedi.

Csányi Antal

« Utoljára szerkesztve: 2017. Szeptember 07. 23:14 írta Csányi Antal »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #386 Dátum: 2017. Szeptember 07. 22:38 »
Meggyőződésem, hogy Czerván György számára már kellemetlen a neonikotinoid ügy. Az is lehet, hogy emiatt a következő kormányzatba már nem fog belekerülni. Biztos, hogy vannak emberek, akik bármilyen érdek miatt, de szívesen látnák, ha Ő már nem lenne ott, ahol most van. Természetesen Ő viszont ragaszkodik a pozíciójához és minden ezzel járó lehetőségekhez. Egy méhész tüntetés nem hiszem, hogy erősítené az Ő pozícióját.

*

Kitin

• 934
« Válasz #387 Dátum: 2017. Szeptember 08. 07:46 »
Anti!

Így már rendben van! Az a baj, hogy azért használják ezeket az anyagokat, mert így egyszerűbb és olcsóbb a védekezés a kártevők ellen. Ha permeteznének helyette az drágább, kockázatosabb, arról nem is beszélve, hogy a gazdák sem mindig érnek rá a megfelelő időpontban fújni.
Tudom micsoda mérgek ezek, de óriási hatalom és érdekek feszülnek itt a környezetvédelemmel szemben, rengetegen élnek a mezőgazdaságból, ráadásul nekik is sokszor fityingeket adnak a termésért, biztos nem fogják a bonyolultabb és kockázatosabb módját választani a termelésnek.
 Sajnos nem látok kiutat. Én is látom, hogy pusztul a környezet rendesen.

« Válasz #388 Dátum: 2017. Szeptember 26. 07:37 »
Tisztelt Fekete Fehér Méhészklub olvasók!
Így a méhegészségügyi vizsgálatok vége felé beszámolnék Tolna megye méhegészségügyi helyzetéről.
Több méhegészségügyi felelőstől, és a szaktanácsadótól is kértem információt.
Sajnos kijelenthető, hogy Tolna megyében határozottan több a nyúlós.
Két idős jó barát (majdnem jómadarat írtam) annyira szolidárisak egymással, hogy még a pergetőt is közösen használták.
Nincs is ezzel gond addig, amíg egyikőjük nem többszörösen "visszaeső" nyúlós témában.
Emiatt is érthetetlen számomra, hogy miért adták egymásnak kölcsön a pörgetőt.
A végeredmény borítékolható volt, most zárlat alatt egy olyan falu ahol soha nem volt nyúlós.
Véleményem szerint sokkal nagyobb szigor kéne, és az állatvédőknek is lenne teendőjük.
Aki sanyargatja, éhezteti méhcsaládjait, és azon kísérletezik, hogy 3 kiló élelemmel kiteleltethető egy méhcsalád, csak szörnyülködni tudok.
A hab a tortán, hogy a nyúlós költésrothadásos betegségeben szenvedő családokat szépen lerabolták.
Mit tennék én a hatóság részéről?
A nyugdíjszelvény mellé csúsztatnék egy sárga csekket!!!!
Az ilyen balfácánok, akik nem veszik észre a kijáróról, hogy ragacsos, rablás történt, nem közénk valók.
Ezzel semmiképpen nem szeretném megsérteni az idős méhésztársakat, de ha szó nélkül hagyjuk a dolgot, a tisztességes, gondos méhészek fognak lincshangulatot generálni.
Arról nem is beszélve, hogy többszörösen visszaesőről van szó.
Amikor a méhegészségügyi felelős kikelt magából, és kérte a hatósági állatorvost, hogy tiltsák el az öreget a méhészkedéstől, mert évek óta hanyag a környezetére, semmibe veszi az állategészségügyi
szabályokat, még neki állt feljebb.
Az idős kor, a méhek között eltöltött évtizedek, nem jelentik azt, hogy valaki szakemberré válik.
Rengeteg, főként tiszteletre méltó koros méhészbarátom van, akiktől tanultam, és hálás vagyok nekik.
Az ilyen konok, begyöpösödött szemléletű veszélyforrásokat viszont közösen kell kiiktatnunk.
Tolna megye méhegészségügyi hálózata is frissítésre szorul.
Emiatt 2018. február 24-én egynapos képzést tervezünk.
Ha valaki hajlandóságot érez, hogy segítse a méhegészségügyi munkát szívesen venném.
Fő csapás iránya a szakmai rátermettség, és elhivatottság.
Különösen azért, mert a rendelet is úgy fogalmaz, hogy...... a szakmai szervezet javaslata alapján nevezi ki a méhegészségügyi felelőst a megyei főállatorvos.
Sajna így állunk.
Nagyernyei Attila

« Válasz #389 Dátum: 2017. Szeptember 26. 08:14 »
Attila teljes mértékben igazad van.Sokan még azt sem tudják hogy miért 3 naponta kell a sorozat füst :'(!Felháborító! Sajnos sok a kókler.