A méhegészségügy helyzete

• 858 válasz
  • 389030 megtekintés
*

Kitin

• 934
Re:A méhegészségügy helyzete
« Válasz #150 Dátum: 2015. Február 28. 10:42 »
Hajnali 3 órakor vettek mintát a fredbeeből!  :o

Szerintem meg volna megoldás a méhsűrűségre! MOST kéne megnyomni egy gombot ! Pénzek leállnak, aki most ahány családdal méhészkedik az tegye továbbra is ha akarja és nem kéne több tenyészkódot kiadni, aki a méhészetét befejezi az átadhatná egy új belépőnek. Nincs több új méhész és őrült szaporítás. Egyenlőre ez megoldaná a helyzetet Pl. polgármester sem lehet egyszerre mindenki akármilyen jó buli. Vagy egy túlzsúfolt buszra sem férnek föl egy idő után többen hiába van még rá a raktárakban tonnaszám eladó buszjegy.
Még meg lehetne menteni a dolgokat, kicsit fájdalmas áron ugyan de el kellene dönteni, hogy a méhészetet kell megmenteni majd vagy a méhészekből élő réteget. Szerintem az utóbbinak teljesen mindegy miből jön a bevétele de a méhészeknek nem.
A méztermelés legyen a lényeg ne a körítés!
A mézeket sem úgy kéne népszerűsíteni, hogy próbáld ki a pörgetőt, milyen egyszerű, hanem, hogy van zöld-sárga-fehér- barna stb. méz, gyere kóstold meg és vegyél amennyi tetszik, erre és erre jó..
 ÉNSZERINTEM
« Utoljára szerkesztve: 2015. Február 28. 10:45 írta Kitin »

« Válasz #151 Dátum: 2015. Február 28. 12:20 »
Kitin! Véleményem szerint nem az a megoldás hogy STOP. Gondold el ha mindenki mindenben így gondolkodna, pl ne tanuljon senki többet ékszerésznek vagy mezőgazdásznak mert sokan vagyunk. De úgy is lehetne hogy aki rendelkezik méhlegelővel csak az méhészkedjen (legyen erdeje földje) szerintem ez sem jó út. Nem egyszerű.          Véleményem  a méhegészségügy megerősítése szigorúbb ellenőrzése szigorúbb szankciók a szabályokat be nem tartókra. Ha csak minden méhész be ültetne 200 négyzetmétert nektárt adó nővénnyel az országos szinten már megemelné kb 400ha al a legelőt. Ezt kellene inkább támogatni.

« Válasz #152 Dátum: 2015. Február 28. 12:23 »
Ha vissza megy a méz ára , újra nagy lessz  vagy még nagyobb a méh sűrűség . Nem a kis méhészek fognak szaporítani nagy mennyiségben . A kenyeret sem teszik olcsobbá , hiába van sok búza ! Csak hát ezt meg kéne érteni , de a legnagyobb ellensége magának maga a méhész . Nem?  Űdv .  Antal

*

Kitin

• 934
« Válasz #153 Dátum: 2015. Február 28. 17:50 »
A legnagyobb probléma az egészben, hogy mindenkinek igaza van ! Mindössze nézőpont kérdése az egész! Annak is igaza van aki rövidtávon gondolkodik, hiszen pont most kell neki a pénz, most van benne pénz most kell hajtani.
De ha mindenki így gondolkodna akkor mit fogunk csinálni később? Itt ma bárkinek lehet pillanatok alatt akár 5000 családja is. két dolog kell hozzá mindössze: elhatározás és jó szervezés  mondhat nekem bárki bármit.
Inkább a minőséggel kéne foglalkozni és nem a mennyiséggel, ez méhcsaládokra és mézre is vonatkozik. Minél több van valamiből annál silányabb.
Ezért írtam, hogy valami STOP félére lenne szükség amíg nem késő. A stop után még ugyanúgy lesz szükség méhanyákra kaptárakra meg mindenre senkinek nem marad a raktárban semmi.
Az ÖREG méhészeknek le kellene ülni, meghallgatni egymást és kitalálni valamit, elkerülni ezt a szakadékot!

*

Kitin

• 934
« Válasz #154 Dátum: 2015. Február 28. 18:09 »
Lemaradt a kép az egyik hozzászólásomból, ilyen az amikor több jegyet adnak el ,mint amennyi hely van.

« Válasz #155 Dátum: 2015. Február 28. 19:12 »
 Az az igazság ha a mézűnket olyan drágán adnánk  , mint a kőrnyező országokban /pl Angliában Franciáknál / vagy ahogy tetszik . Nem vennének semmit , mert nincs akkora fizetésűk . Pedig a mézűnk nagyon meg érdemelné ! A tiszta mézre gondoltam . Sajnos most ott tartunk , nem a minőség a fontos hanem a mennyiség. De igazad van , ez csak nézőpont kérdése . Űdv . Antal

*

Kitin

• 934
« Válasz #156 Dátum: 2015. Március 12. 21:49 »
  :o         :o            :o           :o

Mégis csak lehet valami valóságalapja ennek a borús méhészeti jövőképnek ha egy ilyen nagy cég, egy Zrt
 http://apicon.org/index_hu.php?r=StaticPage/View/40
itt Európa közepén belevág a megoldás keresésébe, illetve már minden gondunkra tudja is a megoldást:
http://apicon.org/index_hu.php?r=StaticPage/View/23

:o     :o          :o            :o              :o

« Válasz #157 Dátum: 2015. Március 13. 11:00 »
 5-10 milla közötti alaptőke.
A forgófészkes kaptárak eladása a lényeg.
Szuper erőss családok, nekem nem is kellenének elég simán csak erőss, vagy a jó közepes.
A kaptárak felfűtésével védekezni, a nosema ellen?

*

Kitin

• 934
« Válasz #158 Dátum: 2015. Március 13. 20:57 »
A forgófészkes kaptár már lejárt lemez. Úgy hallottam nem igazán vált be.
   Ez is izgalmas: azt írja, hogy   "méheskonténerek kijárói program szerinti időpontban napnyugta előtt automatikusan záródnak és az éjszaka folyamán zárva tarthatók"    ::)

« Válasz #159 Dátum: 2015. Március 14. 09:02 »
Ez is jó. Hogyan, kártyás beléptető rendszerrel?

"Az újra fertőződés megakadályozása érdekében a kaptárokat le kell zárni úgy, hogy a még bent lévő, rövid életű, hamarosan elpusztuló nyári méhek akadálytalanul távozhassanak a fészekből, miközben oda idegen méhek ne juthassanak be."

Ez nem semmi, forradalmi gondolat! Hogy erre eddig, senki nem jött rá? :)

"A petézéshez előkészített, a fészekkeretek számától függő számú sejtet tartalmazó fészekben a természetes, illetve mesterségesen biztosított feltételek (friss virágpor, nektár, illetve azokkal közel azonos összetételű etetőanyag, víz és optimális hőmérséklet) megléte esetén az anya petézése az aktív időszak végéig folyamatosan fenntartható."

De ez még jobb.

"Passzív időszakban a kaptárok kijáróinak zárva tartásával megakadályozható a méhcsaládok fertőződése, a téli méhek testében felhalmozott, tavaszi megújuláshoz nélkülözhetetlen testenergiák elhasználódása, a szárnyak elfoszlásával, többletfogyasztással, oxidatív stresszel járó fölösleges röpködés. Az egészséges, varroosis és nosemosis mentes méhcsaládok min. 6-8Co közötti hőmérsékleten, jó minőségű mézzel(!) teli mézkoszorúk alatt akár 6 hónapig bezártan, nyugalomban várják a tavaszt. A telelőfürtöt bármely okból elhagyni kényszerülő méhek távozásának lehetőségét biztosítani, visszatérésüket akadályozni kell!"

Ez aztán, a szuper inteligens kaptár! A beteg méheket kiengedi, vissza már nem. (Többnyire, nem is igen akarnak, illetve tudnak visszatérni) Az egészségeseket azt nem engedi ki. Nehogy már tisztulhassan! Mert elfoszlik a szárnyuk :).  "oxidatív stressz" Aha, ha idegesek a méhek rozsdásodnak? Vagy spontán égés történik?
A "fölösleges" repkedés, ezek szerint, nem sorolható a bármely okok közzé?

Nem is tudom mire gondoljak, a honlap webfejlesztői profimunkának tűnik. Innovációs szakember, iroda közreműködését is vélem, a stílusból eredően.  Nem is kevésbe kerülhetett. Biztos futotta volna igazi méhész szakértő, tiszteletdíjára is.

*

Kitin

• 934
« Válasz #160 Dátum: 2015. Március 14. 10:21 »
Szegény méheket sajnálom!
 Meg kéne nekik tanítani, hogy csak haszon reményében mozdulhatnak azon kívül még az apró szárnyrezegtetés is felesleges műveletnek számít  ;)

« Válasz #161 Dátum: 2015. Március 14. 10:34 »
Nálam olyan rendszer műkődik , mint a katonai reptereken . Ha nem a megfelelő koddal kőzelíti meg a kaptárt az idegen méhecske első fok van . Már rőgtőn szálnak is a harci méhek /repűlők / , a kaptár kőrűl műkődő rakéta , lég védelmi űtegek azonnal  reagálnak a betolakodóra . Csak még a főldi erőkkel nem tudjúk /hangyák , atkák /fel venni sikeressen a harcot . De nagyon gondolkodok aknákon , bár az ENSz  tiltó listára tette a taposó aknákat . Marad a  robot , ami sikerrel kecsegtet . Bár vegyi fegyvert is használok , de csak szígorúan a kaptárban ! Ezt csak Veletek osztottam meg , aztán nem eldumálni .  Űdv .  Antal

« Válasz #162 Dátum: 2015. Március 14. 22:14 »
Tiszelt Dömöcsök Úr!

Becsülöm szünni nem akaró tenni akarását, de meg kell érteni egyszer és mindenkorra, a méhcsaládok nem szoríthatók szigorú elméleti alapon működő gépesített rendszerbe. Teljesen más a természetük, mindezektől függetlenül igenis vannak használható részek a rendszerben. Abban az irányban igenis lehet kereskedni.
Nekem meggyőződésem, hogy teljes más irányban kell megközelítenünk a méhcsaládok fennmaradásának problémáját, mint a ma annyira divatos eszközfejlesztések.
A dolgok megközelítése mindenesetre professzionális, valami hasonlót várna el a méhésztársadalom az országos egyesülettől is általános érdekvédelmi ügyekben!
További munkájához. kitartást, türelmet és sok sikert kívánok!

Győzzön az igazság, Legyen Köztársaság!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #163 Dátum: 2015. Március 14. 22:31 »
Ma volt méhegészségügyi továbbképzés. A fipronil, a varroa és a nozéma pusztítja a méheket. Egyéb tekintetben minden rendben és a szakma vállon veregette önmagát.

Ja! Tóth Péter rájött, hogy Enyingen a neonikotinoid miatt pusztultak a nyáron a méhek. De vajon arra rájött-e, hogy Magyarországon máshol és máskor is pusztulhattak emiatt?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #164 Dátum: 2015. Március 15. 08:04 »
Azok a szerencsésebb méhészek, akiket eddig még elkerültek a fenti bajok. Gondolják hogy nálluk ez nem fordulhat elő mert ők mindent jól csinálnak. Aztán mégis egyszer csak, ott a pusztulás. Akkor fog csak igazán gondolkodni, és őrlődni az ember hogy mégis mi történhetett? Hiszen mindent úgy csinált, mint akár  több évtizede is.
Szóval amíg személyesen nem érintettek, addig csak....
Az elnémult rengeteg saját kaptár viszont már szívszorító tud lenni, vagy akár hasonlíthatnám gyomron rúgáshoz is. ....
Én már tudom, 3 évembe telt az állományom újra építése. De a baj, állandóan az ajtó előtt toporog.
Van méhük egyáltalán ezeknek a szakiknak?