Bocsi,de ebbe most muszáj megint belekotyognom kicsit.Bár csak díszparaszt vagyok és papírom nincs a tudásomról,vagy nemtudásomról,de az évek során azért szert tettem némi gyakorlati tapasztalatra,na meg hát véleménye mindenkinek van.Aki ért hozzá,az meg majd biztos kikorrigálja,ha véletlenül bődületes baromságokat írnék.

GMO: nekünk az egyetemen anno azt mondták,hogy kicsit túlreagálják ezt a dolgot és csak azért utasítják el,mert új.Megpróbálták elbagatellizálni,hogy ez olyasmi,mint a fajtanemesítés. Az megint más téma,hogy én ennek ellenére nagyon nem helyeslem,hogy élő szervezetek DNS-ét RNS-ét variálgatják,mert ez még nagyon csúnyán visszaüthet,hosszútávon a természet minden, a rendjébe való beavatkozást keményen megbüntet,ennek a manipulációnak lehetnek olyan következményei, amiket még a legvadabb sci-fikben sem írtak le.
Viszont,sajnos eljutottunk egy olyan szintre,hogy növényvédelem nélkül brutális élelmiszerhiány lépne fel.Persze ezt az emberiség megint csak saját magának köszönheti,mert mindent gondolkodás nélkül írt,ami neki egy kicsit is zavaró,vagy nem hoz gazdasági hasznot.Sikeresen körbehordoztuk a kártevőket az egész világon ezért soknak nálunk nincs is természetes ellensége,amelyiknek meg lett volna azt direkt vagy véletlenül kiirtottuk,vagy lecsökkentettük az egyedszámát annyira,hogy képtelen betölteni a szabályozó szerepét.Még nem vagyok annyira vén,de már én is tudnék mondani olyan vadon élő növényeket,amik gyerekkoromban tömegesen jelen voltak,mostanában meg elvétve látok pár példányt.Ezek meg valamilyen állatnak azért tuti,hogy hiányoznak...Másrészt mostanában olyan növényeken is betegség,kártevés jeleit látom,amiket régen a közhiedelem "legyőzhetetlennek" hitt,ezért nem is permetezték.
Eleinte próbálkoztam azzal,hogy semmilyen vegyszert sem használok,hát nem volt valami fényes.(Jó biztos én vagyok béna.)Továbbra is kevesebbet vegyszerezek,mint a nagy többség,egy bizonyos küszöbértékig tolerálom a kártevő jelenlétét és elvétve előfordul,hogy nem is kell közbeavatkoznom,mert bír vele a "ragadozója".Viszont ezzel is óvatosan kell bánni,mert kb a levéltetű azt csinálja a növénykével,mint az atka a méhekkel...immunrendszer legyengül,jönnek a vírusok,amire ugye itt sincs gyógyszer...
Rövidre zárom,nehogy kikapjak.

Lehet és kell is használni,próbálgatni a természetes szereket,bizonyos ősrégi praktikákat (növénytársítás,természetes ellenségek életkörülményeinek javítása), de azért lehetőleg mostanában senki se hozzon be valami tutinak vélt rovart vagy egyebet egzotikus országokból,mert ebből már párszor megjöttünk.Viszont azért nagyon nem árt,ha van a kamrában permetszer.Ésszel használva a vegyszereket és tovább bővítve a meglévő biomódszereket,valahol az iparszerű mg. és a biogazdálkodás között lehet az igazság.Ezt is a suliban mondták,ezt most kivételesen el is tudom hinni.

P.S.:Tavaly valóban kevesebb volt a levéltetű,de szerintem ez inkább a márciusi tél érdeme.Szerintem idén azért többet fogunk látni.Idén nagyon gyorsan jön a tavasz,tegnap láttam egy csomó citromsárga lepkét.A mirabolánom hamarosan virágozni fog.