Etetés

• 965 válasz
  • 437911 megtekintés
*

oszkár

• 1226
Re:Etetés
« Válasz #945 Dátum: 2022. Március 10. 23:07 »
"Ennek egyik módja, hogy megrázol néhány keretet tél végén, és ha abból úgy loccsan ki a híg lé, hogy beteríti a kaptárt, akkor kezdj el gyanakodni a víz raktározásán."

Akkor most mit is írtál!? Gondolom nem másnál rázogatod a kereteket tél végén!!!
Mert,hogy én a kaptáraim közelébe sem engednélek az tuti!!!

"Azt írtam, ha találsz olyan keretet tél végén, ahol loccsan,akkor gondolkodj el a víz raktározásán!"

A méh meg NEM RAKTÁROZ VIZET!!! Se sósat se édeset!  Sok évnyi "méhészkedésed" után ezt már megtanulhattad volna!!

"Magyarázod" még tovább??  Talán csinálj saját blogot, mint élelmes túlélő, ott ezt bizonygathatod.

*

buksi

• 466
« Válasz #946 Dátum: 2022. Március 11. 18:23 »
Érdekesen alakult az etetési vita egyes esetekben,a lényeg pedig  minden méhésznek tudni kell mi a legjobb élelem,ha valami folytán kevésre sikerül a téli élelem lehet pótolni,inkább legyen bent náluk plusz,mint hiány,az időjárás egyre rosszabb lesz,hozzá kell igazodni.

*

neo

• 1000
« Válasz #947 Dátum: 2022. Március 12. 06:54 »

Akkor most mit is írtál!? Gondolom nem másnál rázogatod a kereteket tél végén!!!
Mert,hogy én a kaptáraim közelébe sem engednélek az tuti!!!

Oszkár!
Én elfogadom ezt a gondolkodásmódot. Arra kérlek, hogy akkor viszont Te is légy hű magadhoz. Nézzük is mire gondolok!
http://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?&f=6&p=179785#p179785

Ha valakinek nincs kedve végig bogarászni az eszmecserét, akkor a lényeget kiemelem belőle. Gondolom ezért nem akarsz a kaptáraid közelébe engedni:
Idézetet írta: meezesjeno
Tehát inkább köszönd meg azoknak akik segítettek menteni a menthetőt, mint próbálod elhitetni a nagyérdeművel, hogy nálad kétszer akkora családok telelnek, miközben a napraforgó kártétele miatt azok legyengülésére hivatkozva kell méheket vásárolnod. Sőt még napraforgó kezdetén is kellene, mert az a napraforgó már a nyílás előtt is viszi ám a kijárókat. ....Meg még ki tudja honnét nem kellett venni...

*

oszkár

• 1226
« Válasz #948 Dátum: 2022. Március 12. 08:05 »
Kiragadtál valamit a beszélgetésből! :)
Halvány lila fingod sincs mi volt a "vita " témája! Az emlegetett "JENŐKÉT " sem ismered.

Most azok röhögnek rajtad akiktől idézgetsz, nem tudva miről is volt szó!! ;)

Ne akard ,hogy beidézgessem agymenéseidet.

Emlékszel diliházba küldtük már egymást,régebbi vitáink során!  Ha beidézgetlek,tényleg oda akarsz kerülni!???  Vagy azok mennek oda akik veszik a fáradtságot és
végigolvassák!!!  ;D ;D ;D

Téves gondolatokból meg téves következtetéseket lehet levonni! Kivéve ,ha maga a "méhész" írja le!!!!

" Szerintem raktározták, de ez csak feltételezés." :D :D :D :D

Folytatni szeretnéd!?  Lehet!   Remélem van otthon seduxened, DR ZOLTÁN! ;D ;D

*

neo

• 1000
« Válasz #949 Dátum: 2022. Március 12. 08:24 »

Ne akard ,hogy beidézgessem agymenéseidet.

Emlékszel diliházba küldtük már egymást,régebbi vitáink során!  Ha beidézgetlek,tényleg oda akarsz kerülni!???
Várom!
Egy feltételem azért van. Tanulj meg idézni. Amíg az nem megy, addig komolytalan a dolog.

« Válasz #950 Dátum: 2022. Március 13. 07:14 »
A lepény anyagát "mézként" elrakják a sejtekbe a méhek. Az oldásához víz kell, mert a lepény sűrűbb, mint a méz. Tél  végén, tavasszal a kristályos napraforgómézet feloldják vízzel, és a fias körüli sejtekben tárolják. Tehát így lényegében elraktározzák a vizet a méhek, igaz, nem tiszta formájában. Örösi könyvében amúgy le van írva, hogy a méhek asszem 9%-os cukortartalomnál sűrűbb nektárt kezdik el hordani. Gondolom eső után lehet hígabb is. Tehát ebből adódóan, ha a kaptárba itatásnak berakunk olyan híg szirupot, ami mondjuk 1 rész cukor, 8 rész víz, akkor azt be fogják hordani a sejtekbe mézkészítés céljából, de méz ebből nemigen lesz, viszont a sok víz ott lesz náluk.
Én eddig leghígabbat eddig 1:4-et adtam egyszer, igaz, nyári szárazságban. Gond nélkül behordták, serkentett is.

*

neo

• 1000
« Válasz #951 Dátum: 2022. Március 13. 08:13 »
Mortimer!
Végre egy értelmes ember is megszólal. Pontosan így van, ahogyan írod. Én azon ütköztem meg, hogy az elfogyasztott lepény kb. 10 szeresének megfelelő mennyiségű vizet vittek el, amire kapásból azt mondtam először, hogy kifolyt. De nem folyt ki, mert amelyik nem kapott lepényt, annál 3 hét után is ott van. Ha ez a víz mind a lepényre használódott el, akkor a lepény saját víztartalmával együtt már hol vagyunk  az egy rész cukor 8 rész vízhez képest? Ha a  sok vizet mondjuk a benn lévő kristályos mézhez rakták volna, akkor miért nem hordták el azok, ahol nem volt lepény? Kristályos méz ott is lehetett. Azért írtam oszkárnak a tél végét, és a nagyon híg löttyöt, mert nekem pont olyan érzésem van, hogy az már túl van a higroszkóposság határán. Próbáltam keresgetni, hogy milyen töménységig higroszkópos a méz. Ugye,ha ennek nincs határa, akkor egy gyűszűnyi mézzel is össze lehetne gyűjteni az összes lucskot a kaptárban. Ez viszont nem igaz. Gondoltam arra, is hogy nem raktározzák a vizet, hanem a sok folyadék miatt a méh belében maradva hasmenést vált ki. Nem láttam a jelét. A sóról tudom, hogy meg lehet vele bolondítani a méheket. Minél többet rakok az itatóba, annál többet visznek el belőle. Létezik olyan, hogy sómérgezés. Tehát még az is felmerülhet, hogy amelyik méhek ezt sós vizet elvitték, azok nem elraktározták, hanem elpusztultak tőle. De nem volt pusztulás. Gondolhatod, hogy ha tisztában vagyok a dolgokkal, akkor nem fogom előidézni, tehát annyi sót nem rakok bele, hogy gond legyen belőle. Ugye azt írtam, hogy a sóval meg lehet bolondítani a méheket. Ahol nem volt lepény, ott viszont mégsem vitték el. Ebből én azt a következtetést vonom le, hogy a Liebig törvényből kell kiindulni. Ennek az a lényege, hogy az élő szervezetek mindig a legkisebb mennyiségben jelen lévő tápanyag arányában használják fel a többi tápanyagot. Tehát ha valamiből a szükségletnek csak a fele van meg, akkor a többi dologból hiába van többszörös mennyiség, akkor annak is a szükséglet felét fogja felhasználni, a többit akár el is pazarolhatja. Tehát ha nincs fehérje, akkor a sót sem hasznosítja. Úgy mondjuk, hogy a fehérje limitálja a sófogyasztást. De ez akár fordítva is lehet. A Liebig törvényt kiterjesztve például meg lehetne állapítani, hogy mi a limitáló tényező a kora tavaszi fiasítás beindulása esetén. Amatőrök írta odaát nemrégiben (akit szintén egy értelmes embernek tartok), hogy azóta nem takar, mióta azt tapasztalta, hogy a hidegben, talán behavazódott méhcsalád nemhogy túlélte a telet, de a legjobbak között volt akáckor. Ezt a jelenséget pontosan ugyanígy, én is leírtam már, lehet, hogy még az OMME fórumra. Tehát a limitáló tényező egészen biztosan nem a hőmérséklet. Ha egyszer felfűtik a kaptárt, akkor azt tartják is, ezért lesznek a legjobbak. Limitáló lehetne ilyenkor az elraktározott virágpor. Ha nincs elég, akkor leáll a fiasítás. Hidegben több mézet eléget a család, ezért ha  az elraktározott virágpor éppen nem ott van, ahol hozzáférnek, akkor nagyobb esély van a több méz elégetésével, hogy rátaláljanak. Szűkített, hőszigetelt fészekben kisebb az esély erre. Igen ám, de a víz ne lenne limitáló tényező? Ami a méh testének jóval nagyobb részét teszi ki, mint a fehérje? A fehérjét raktározza, a vizet nem? Ésszerű ez? Akkor igen, ha enélkül is megoldja a természet. A higroszkópos méz erre pont megfelelő lehet. Jó-jó, de mi van az erjedéssel? Hát az, hogy az hőmérséklet függő. Hidegben az erjesztő organizmusok nem erjesztenek. Tehát, ha a higroszkópos méz a fürt belsejében van, akkor az erjedhetne. Azért nem teszi, mert a méhek egyrészt felhasználják, másrészt sokkal kevesebb keletkezik belőle, mert a relatív páratartalom itt alacsonyabb. Ha a fürtön kívül van fedetlen méz, akkor ott magasabb a relatív páratartalom, ezért sok keletkezik. Ott azért nem erjed, mert ott a hőmérséklet alacsony. Éppen ezért vízraktárnak még jó is lehetne. Ehhez viszont nem fér hozzá hidegebb időben a fürtben lévő méh, csak akkor, amikor annyira felmelegszik az idő, hogy a fürt kitágul. Akkor viszont ésszerű lenne nekik ezt a vizet behozni fürtön belülre. Tehát a víz raktározása ezáltal meg is tudna valósulni. A víz egészen biztosan limitáló tényező. Ha a víz felhasználása csak a külső vízhordás esetén lehetséges, akkor viszont egy hőszigetelővel szűkített méhcsaládban, ahol nincs lucskosodás, a fiasításnak is le kellene állnia. Nekem ezzel ellenkező tapasztalataim vannak. Ezért gondolom azt, hogy valamiféle vízraktározásnak mégiscsak kell lennie.

*

buksi

• 466
« Válasz #952 Dátum: 2022. Március 13. 09:43 »
Én azt hiszem a méhek tudják a dolgukat,a méhész hibáját is próbálják kijavítani,de sajnos az időjárással tehetetlenek.Nagy baj az hogy a rohanó kapzsi világ ezt hozta,hogy lepényen és cukron kell nekik élni és hogy annyira kivannak zsákmányolva,az meg különösen érdekes
hogy pár méhész mindent tud,és képes az igazáért "háboruskodásra".

« Válasz #953 Dátum: 2022. Március 13. 17:31 »
Neo.
Én azt vettem észre, hogy a gyúrt lepény is serkent valamennyire. Tehát ahová beraktad a lepényt, ott az anya elkezdett jobban petézni napokon belül, és akkor már kellett nekik a többlet víz, mind az oldáshoz, mind az álcák itatásához. Elkezdtek jobban fűteni is, így több ideig is hozzáfértek a pohárhoz, mint a lepényt nem kapott, még "nyugodtabb" család.
A kaptárban a telelőfürt határán azért van olyan hőfok, hogy erjedésnek tud indulni a fedetlen, higult méz. Több hónapot van ott, és van olyan élesztő , amely itt is dolgozik. Egy pálinkás oldalról:
"Speciális hidegtűrő élesztőstarterekkel még az 5- 10 °C közötti alacsony hőmérsékletű cefrék erjesztése is megvalósítható." Persze mi nem rakunk oda startereket, de az élet általában megtalálja a közegeit.
Valamelyik előadótól hallottam egyszer, hogy némelyik félsivatagi mézelő méh alfaj biztosan raktároz el vizet, de úgy tudják, hogy a krajnai nem.
Szerintem a mi méhünknek megfelelő, ha úgy van nála a sejtekben víz, hogy van benne cukortartalom is. Így van mivel itatni az álcákat, vagy ha arra nem kell, mert ki tudnak járni vízért, akkor mézzé érlelik a sejt tartalmát.

*

neo

• 1000
« Válasz #954 Dátum: 2022. Március 13. 18:34 »
Mortimer!
Pont az volt nekem a megdöbbentő, hogy már akkor elvitték a vizet, amikor az elviekben többletfiasítás csak pete állapotban  volt. Persze a korábbihoz is felhasználhatták, de ahol nem volt lepény, ott hozzá sem nyúltak a vízhez. Pedig ugye ott is lehetett álca. Egyébként ma néztem, hogy volt e eredménye a lepényezésnek. Hát nem! Gyakorlatilag 95 százalékban fedett fias van, meg pete, álca mutatóban. Az is igaz, hogy hiába volt az írva a termékre, hogy szuper protein, a fehérjetartalma nagyon alacsony (nehéz kibogarászni, hogy valójában mennyi, de szerintem 10% körüli) Úgyhogy ettől túl sokat várni sem lehet, ez nagyon kevés virágpor fehérjetartalmával ér fel. Lehet, hogy jövőre megpróbálok jobban utánajárni, melyikkel is kelelne próbálkozni.
Igazából egyébként Attilát szerettem volna provokálni ezzel a témával, de nem vette észre , hogy mi a  bibi a nyolcszoros számmal. Ez csak akkor lenne igaz, ha az öreg méh nem pusztul el áprilisig. Ha az életét lerövidíti az, hogy kinevelte ezt a plusz generációt, akkor egy duplázódással kevesebb, azaz 4-szeres többletnépnek kellene akácig lennie abból a generációból, amit pluszban rak le. Kapcsolódik ahhoz, amit annyiszor emleget, hogy az akác alatti korlátozás nem veti vissza a családot. Tehát a méh életének hosszát a kinevelt generációk határozzák meg. Ha fiaskorlátozás miatt nincs dajkálás, akkor hosszabb az élete. Amiben akác esetén igaza van, úgy nincs igaza akkor, amikor azt mondja, hogy a túl korai fiasnevelés miatt az elöregedő méhek miatt népességcsökkenés lesz. Az a helyzet, ha nem pusztul el a fias, akkor több fiatal méh kel ki, mint amennyi elpusztul. Tehát emiatt én nem aggódok. Jó lenne, ha növelhetnénk a fiasítást ilyen időkben, vagy akkor, amikor március 15-én leesik 20 centi hó. A Zimmer Zoli cikkét olvasva is úgy jön le, hogy nagyon mérsékelt módon emelheti meg a petézést a fehérjés lepény. Ő két KB keretről beszél akácig, annak a negyede fél keret fias plusz. Azért három hét alatt az nem valami sok. Ez arra utal, hogy valami limitáló tényező van még. Szerintem nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy ez maga a virágpor hordás. Tehát nem nagyon tudjuk befolyásolni. Pedig szerintem is jó lenne, ha sikerülne, mert nagyon úgy néz ki, hogy azokban az években várható jó akáchordás, amikor egy februári jó idő után hosszú lehűlés jön. Nyugton marad az akác. A fagyhullámok nem kipattant állapotban érik. Mert egyre nagyobb fagyhullámok jönnek majd. Ahogy csökken a Golf áramlat által szállított meleg víz, a hőcserét a levegő végzi el a víz helyett. Annak a fajhője, pedig 3 ezred része a vízének. Tehát 3000-szeres tömegű levegő tud annyi hőt északra vinni, mint a víz. Ez pedig azzal jár, hogy állandósul a nagy hőmérséklet különbségű hideg-meleg periódusok váltakozása. Az, ami az elmúlt két évben volt. Lehet, hogy ötévente lesz majd normális akác.

« Válasz #955 Dátum: 2022. Március 13. 20:30 »
Neo.
Nekem az sem világos, hogy a lepény fehérjetartalma hogy serkent? A méhek érzik, hogy táplálóbb, mint a sima méz? Vagy több pempőjük lesz? Mert a virágport azt külön keverik hozzá a mézhez, az álca etetésére.
A petézést állítólag nagymértékben serkentik bizonyos gyógynövényes teákkal készitett szirupok. Az egyik legjobb talán, valamelyik indiai citromfű (Cymbopogon ...), angolul lemongrass növény kivonata. Ez van a Hive Alive-ben is. Hatóanyagai (geraniol, citrál, eugenol...) a méhcsalád feromonjait utánozza, és valahogy így több petét rak le az anya, amit kinevelnek a méhek, ha adottak a feltételek. Én annyira még nem foglalkoztam a dologgal, de biztos van benne lehetőség.
A télen néztem a műholdképet többször. Végig nyugati áramlás volt, de januártól nem jöttek vele az esők. Most meg Szibéria felöl megjött az anticiklon, a nyugati áramlás még nem tudta visszanyomni. A talaj száraz, a levegő is, emiatt hajnalra nagyon lehűl. A tavasz középső része is ilyen mostanában, egyszerűen nincs csapadék, pára, ami csökkentené anticiklonok alatt a hajnali lehűlés mértékét. Viszont az akác meg megindul, mert nincs rendes tél sem, így korábban felébred.

*

neo

• 1000
« Válasz #956 Dátum: 2022. Március 13. 20:53 »
Én azt gondolom, hogy a pempőtermelésen keresztül serkent. Ha nincs elég fehérje, akkor nem lesz pempő. ha nincs pempő, akkor szerintem kidobják a petét. Lehet, hogy kell még valami a pempőhöz, ami csak a virágporban van meg. Valamilyen speciális zsírsavra gondolok.
Az időjárás: állítólag most La Ninja hatás van. Május körül várható a megszűnése. De tavaly is az volt.  Azaz lehet, hogy ezzel még nincs vége a hidegbetöréseknek.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #957 Dátum: 2022. Március 13. 21:23 »
Látod,látod! A gyakorlat és az elmélet teljesen más!

Ma nézted ,akkor csak leálltak.  Az atka topikos, felém intézett kérdésedre már válaszoltál is! :) Hiába "bugyolálgattad jobbról-balról.

A virágpor pótlásával, Amiben 10% a Protein ( és jól "kibogarásztad") :) Jól látod! Szerintem se ér szart se!

Egy normális pótló fehérje tartalma 50% körüli.

Melyikkel kellene próbálkoznod?  ÁÁÁÁ minek írjam !? Majd csak rámegy egy pár éved,mire kikísérletezed.

Annyit még "súgok" bele lehet lepénybe is rakni,CSAK!!! Technikája van annak is ,mint a "lepény" evésnek! :) Mert ,ha elszúrod többet ártasz mint használsz.

Üdv: Egy kezdő!( talán méhész)!"?" :D :D :D És nem 30 éve!!! ;)

*

neo

• 1000
« Válasz #958 Dátum: 2022. Március 14. 08:23 »
Az atka topikos, felém intézett kérdésedre már válaszoltál is! :) Hiába "bugyolálgattad jobbról-balról.
Erre gondoltam:
http://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?&f=6&p=167634#p167634

« Válasz #959 Dátum: 2022. Március 14. 08:32 »
Végre valaki meghallotta! (Vagy olvastad Popravkov prof. könyvét,)
Ezt írta neo:
"Kapcsolódik ahhoz, amit annyiszor emleget, hogy az akác alatti korlátozás nem veti vissza a családot. Tehát a méh életének hosszát a kinevelt generációk határozzák meg."
Így van!
És ha megszűnik a fiasítás, hosszabb életűek lesznek a méhek.
A cukorlepénnyel kapcsolatban annyit, hogy ÓRIÁSI a különbség a lepények minőségében!
Bizony..
A gagyi, olcsó cuccoktól valóban ne sokat várjatok.
Aki lepényezett, zacsizott, néha pár decivel serkentett, ott nem álltak le az anyák.
De ez sem mindenhol igaz!
A mikroklíma perdöntő.
Amikor nálam ki sem dugták a méhek az orrukat, tőlem 25 km-re virágpor dömping.
Ez az ami beindítja igazán az anyákat, a többi csak pótcselekvés.
Nagyernyei Attila