Etetés

• 965 válasz
  • 442519 megtekintés
*

buksi

• 468
Re:Etetés
« Válasz #900 Dátum: 2022. Január 03. 10:49 »
Az újságpapír biztos jó lehet,jól beleragad és a fondant meg is keményedik,igaz így mást is esznek a méhek és többet le is morzsolhatnak belőle?

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #901 Dátum: 2022. Január 03. 20:12 »
QUQURIQ !!!

Ősszel kellene ennyire aktívnak lenni a beetetéskor.
Most nem lenne "fejfájás"...
Vannak kaptártípusok, ahol nehezebb eltalálni a telelő élelmet. Nem is eltalálni, inkább kivitelezni. ez a Hunor.
Azért ennek a keretméretnek is vannak trükkjei, csak oda kell jobban figyelni.
Igen, ha mégis lelkiismeret furdalásod van a méhecskék élelme miatt nagyon jó megoldás a főzött cukorlepény.
Nincs is nagy hókusz-pókusz a megfőzésével, de a legbiztosabb a túléléshez.
Látszik, hogy még nem csináltad.
Van egy ismerősöm, aki kb. 35 éve méhészkedik, Ő minden év november végén minden évben terít a méheire egy-egy nagy főzött lepényt.
Azt mondja, bármilyen hosszú is a tél, mind kitelel neki.
Azt azért tudni kell, minél melegebb a tél, annál nagyobb a fogyás.
A fondant is megoldás, de csak februártól. Kis állománynál megoldás lehet a kockacukor is.
Puha lepény, és a szirup csak a tisztulás után.
Korai szirupot csak a Nosemás családoknak adjunk gyógyhatású készítménnyel.
Napi kirepülések kezdetekor lehet szabad téri virágporpótlós serkentést is csinálni.

Üdv. Kiskakas

« Válasz #902 Dátum: 2022. Január 04. 00:48 »
Csupán a fondantról kértem véleményeket, nem mondtam, hogy nagy a “fejfájás”.

A családok 85-90%-ának elegendő lesz az élelem tavaszig. Ahogy írtad a melegebb időjárás megnöveli a fogyasztást(viszonylag meleg volt az ősz is), ez lepett meg minket is nemrég ellenőrzéskor, ezért a biztonság kedvéért úgy döntöttünk, hogy minden család kap egy natúr kemény lepényt február eleje-közepe táján, majd február végén-március elején egy fehérjéset. Abból baj nem lehet.

Üdv.: JuhaszG

*

Bicska

• 601
« Válasz #903 Dátum: 2022. Január 04. 18:59 »
Fura ez az időjárás. Langyos meleg van most is kint. Három napja 17 C° volt, állományszinten átnéztem őket. Itt, Szőlőhegyen, sok volt a fias, volt fedett, nyitott, és pete is. Láttam családot, ahol két tenyérnyi napos pete volt. Nem vagyok boldog tőle. Van 5-6 kölyök, tartalék családom, ahol szerintem is gond lesz az élelemmel. Az erősebbeknél nem. A város túlsó végén (Parászta) levő telephelyemen ma voltam. Tömör fürt, semmi repkedés, semmi fias. Ennyit számít a mikroklíma (hűvösebb rész, és árnyékban vannak). Az viszont biztos, hogy most hiába zárókezeltem volna Szőlőhegyen. Akinek van hűvös, árnyékos telelőhelye, az jár jól az ilyen teleken. Tartok tőle, lesz még ilyen.

Bicska
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

« Válasz #904 Dátum: 2022. Január 21. 22:04 »
Üdv mindenkinek,
olyat szeretnék kérdezni, hogy a télre való feletetéskor, ha kristálycukros szirupot etetek akkor a méhek a sejtbe zárás előtt invertálják azt, vagy csak akkor amikor télen elkezdik enni?

Válaszotok előre is köszönöm.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #905 Dátum: 2022. Január 22. 09:41 »
 A sejtbe zárás előtt invertálják azt.   

Különben bajt okozna nekik!! 

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #906 Dátum: 2022. Február 09. 20:14 »
QUQURIQ !!!

Vigyázzunk a túlzott serkentéssel, mert a nagyon elhúzódó tavasz meglepetéseket okozhat.
Szerintem, hagyni kellene a családok maguktól való felfejlődését, mert ők jobban tudják, (érzik) az időjárás alakulását.
Persze mi ki akarjuk szegényekből hozni a maximumot, de...hm. mi profitorientáltak lettünk...
Miért jó az nekünk, ha idő előtt túlfejlődnek a családjaink?
Bölcsőzés, "reggel-délben- meg este?" Fára mászás?
Igen, kalandnak jó!
A vontatott hordás (virágpor-nektár)- nál nincsen jobb serkentés!!!

Kiskakas

« Válasz #907 Dátum: 2022. Február 13. 23:14 »
-Úgy gondolom a lepényezés valóban érdekes kérdés. Ahogy Attila is említette nagyon fontos figyelembe venni a tájegységet, az aktuális időjárást stb.. Nem építhetünk csupán korábbi évek tapasztalataira vagy fix dátumokra.

-A fehérjés, vitaminos lepényekkel nekünk is jók a tapasztalataink, a titok persze az időzítés. Persze a melegvizes itatót is fontosnak tartom.

-Az ország ezen részén (észak Alföld) úgy gondolom február 20-25 környékén jön el az ideje a fehérjés lepényeknek. Télhez képest itt is enyhe idő van már 1,5-2 hete és elvileg ez nem fog változni. Ezért valószínűleg a lepénnyel együtt kapni fognak zacskóban fél liter híg szirupot is, elsősorban a víz biztosítása miatt.

Üdv,
JuhaszG

« Válasz #908 Dátum: 2022. Február 14. 11:53 »
Ezt írja juhaszgg:
".....nagyon fontos figyelembe venni a tájegységet, az aktuális időjárást stb."
Erre a legjobb példa a mi nap "melléjóslása".
Mára ide délre a TV2 +14 fokot ígért.
Ebben a pillanatban országunk legdélebbi mérőpontján +3.9 !!!!!!!!!!!fok van.
Ezt egy kicsit benézték.
Ezért életveszélyes az időjósokra hagyatkozni, mert ha ezt többször egymásután benézik, az végzetes is lehet.
Én mindenkit óvatosságra intek, de ha valaki szerencsés és egy héten legalább egyszer ki tudnak repülni a méhek, ott semmi baj nem lehet a korai lepényezéssel, ne adj Isten a zacsis vízpótlással.
Sokan azt írják, hogy csak február közepe van, hova ez nagy kapkodás.
Valójában igazuk is lehetne ha...
És itt jön a nagybetűs HA.
Ha a növények fenológiája nem illeszkedne a méhcsaládokhoz, ha a mogyoró már vagy 2-3 hete nem virágozna, ha a barka a védett helyeken már nem pattogna, és láss csodát a szekszárdi dombvidék déli, szélvédett oldalán már piros bimbósak a mandulafák.
Tehát a természet sem vár, így az akác is lassan ébredezik.
Hogy ebből mi lesz?
Amikor a sárgabarack elkezd virágozni akkor megpattan az akác is.
Lehet ismét aggódni....
Egy biztos rettenetesen megváltoztak a körülmények, egyre rizikósabb a méhészkedés, egyre nagyobb lutri a nyereséges termelés.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1030
« Válasz #909 Dátum: 2022. Február 14. 16:13 »
Idézet
-A fehérjés, vitaminos lepényekkel nekünk is jók a tapasztalataink, a titok persze az időzítés.
Mondhatnám, hogy engem érdekelne ez a konkrét jó tapasztalat, hogy hát mi is az, meg milyen is az a jó időzítés de hazudnék. Van aki már a második lepényt teszi be, jövő héten már szirupozni akar...
Az egyik ilyen emberke eljött egyszer hozzám április első harmadában, pont kint voltam a méheknél, mondom gyorsan megnézek még három családot aztán mehetünk. Mondja ha már ott van, megnézné ő is őket, mondom gyere. Amikor végeztem, megkérdi, hogy milyen lepényt adtam tavasszal a méheknek és mennyit, mert ő is adott nekik két lepényt is, de nem tartanak itt a méhei a fejlődésben. Mondom ezek semmiféle lepényt nem kaptak soha, életemben egyszer próbáltam ki a lepényt a fél állományon, és semmiféle különbség nem volt fejlődésben azokhoz képest amik nem kaptak, onnantól én ezt ugyanúgy plusz munkának és kidobott pénznek tartom. Á, ő ezt nem hiszi el, biztos kaptak valami tuningot. Mondom igen, minden nap ott a langyos víz a kaptársor mellett, mert ha több száz métert kell nekik repülni a márciusi hidegben és csak hideg vizet találnak, sok haza sem ér mert ledermed.
Megkérdeztem tőle is, meg még vagy 3 tapasztalt méhésztől, hogy szerintük mi a különbség az 1 és a 2 fiókos teleltetés között. Mondjuk már a kérdést is rosszul tettem fel, mert nem igazán tudtak rá értelmesen válaszolni, de azért hárman egyből rávágták hogy az nem jó.
Aztán ettől a jóembertől is megkérdeztem, de tőle már úgy, hogy szerinte mi a különbség mondjuk hunornál az 1 normál és a 2 szűk fiók között. Na valamit már kapisgált de nem igazán értette.
Na mondom épp ez a különbség amit az előbb láttál. És ezért van az, hogy a félkeretes normál fiókodban hiába adsz akár 3 lepényt is a családjaidnak, akkor se lesznek ott fejlődésben mint az enyémek amik egy lepényt se kaptak. És elmondtam neki, hogy mi a különbség az 1 normál és a 2 szűkebb fiók között pl. a tavaszi fejlődést illetően. Mondom csak annyi, hogy utóbbinál 4 dologból is több van:
- 1 léputcában több méz van
- 1 léputcában több virágpor van
- 1 léputcában több üres sejt van
- és most jön a lényeg, 1 léputcában több méh is van!
Bent voltunk a műhelyben, mondom itt egy lufi, ez jelképezze a méhfürtöt. Ha alul és felül nyomom össze, akkor több lépen lesznek a méhek, de minden léputcában kevesebb méh lesz. Ha meg két oldalról, akkor kevesebb lépen lesznek, de minden léputcában több méh lesz. És mondom ez a jó tavaszi fejlődés titka, meg a melegvizes itató, nem a lepény.

Ha most feltenném ezt a képet a fészbukra az "okos" méhészeknek megmutatni, egyből elkezdenék fikázni, hogy hú milyen gyenge családok ezek, zömében csak 5 léputcányi morzsalék van a tepsikben, az is csak fél kerethosszon, alig lehetnek 3-4 léputcásak a családok.
Miközben ezek 6-7 léputcás erős családok, ezt onnan tudom hogy ezeket éppen kibontottam és megnéztem kíváncsiságból. És ugye nem azért ilyen elhelyezkedésű és ekkora a morzsalék kupac mert gyengék, hanem mert ebben a formában helyezkednek el ha két szűkebb fiókon vannak, és ritkán foglalnak el 4-5 léputcától többet. De ez a 4-5 léputca ugye nem keret hanem keretpár, hunorból!
Egyébként a bal oldali tepsi egy olyan családé ami a nyár végén nagyon atkás volt, a jobb oldali meg egy olyané aminél szinte semmi atka nem volt. A mogyoró virágpora az elmúlt pár napban csak úgy hömpölygött be mindegyikhez, az itatót pedig nagy tömegben lepik a méhek.

Ez részben válasz a kiskakas felvetésére is, hogy miért is nem írogatnak ide az emberek. Hát azért nem, mert a sok hülyeségre nem kíváncsi az ember, ennél fogva nem csak nem ír hanem nem is olvas, meg hát hiába is ír ha amit leír úgyse értik meg, pláne akik le vannak ragadva olyan dolognál hogy a láda azé jó me azt nem kő emeeeegetni. Na az úgyse fogja érteni amiket írok.
Mellesleg nulla családom pusztult el a télen (ennek mondjuk legfőbb oka a tavalyi szárazság volt), de hármat fel kellett számolnom mert anyátlanok lettek. És nem kisöpörtem hanem szétosztottam a népüket, gyönyörűen bezsongtak a másik családok kijáróján.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #910 Dátum: 2022. Február 14. 20:27 »
QUQURIQ !!!

Sziasztok!
wr. köszi az alapos, és körültekintő válaszodat!
Sokan tanulhatnak belőle.
" hülyeségre nem kíváncsi az ember, ennél fogva nem csak nem ír hanem nem is olvas, "
Írni lehetne, kérdezve, hogy tanulna belőle bárki is!
Az olvasással sincsen gond, mert sokan olvasnak vendégként.
Az alkalmazással vannak a gondok.
Nem merik kipróbálni az újat, csinálják a megrögzött rosszat.
Azok a méhészek haladnak előre, akik kipróbálják az újat, véleményt tudnak mondani, hogy a saját technonógiájától jobbak-e vagy nem.
Valami ha jó, be kell illeszteni, és ha lehet tovább kell fejleszteni!
Nagyon megváltozott a világ! Nincsenek kőbe vésett technológiák.
Idomulni kell a méhésznek az időjáráshoz, az egyre gyengülő méhlegelőkhöz, a kívülről érkező permetszerek, csávázószerek, és atkaölő szerekhez, az egyre csökkenő virágporhoz, a viaszban felgyülemlett vegyszerekhez,
a méhész egyre kevesebb idejére amit a méhekre tud fordítani.
wr. nek tökéletesen igaza van, abban, hogy több méhhel több nektárt, vizet és virágport tudnak méhcsaládjaink begyűjteni!
Az viszont elgondolkodtató, hogy hosszan tartó rossz idő esetén a fehérjepótlós lepény mekkora segítség a családoknak.
Jó volna összehozni egy kutatást, ezzel kapcsolatban. Azonos körülmények között kiderülhetne az igazság, hogy a kaptártípusok, a keretek elhelyezkedése, takarva vagy takaratlan, belső itatás, vagy fűtött itató, vagy az árterek természetes itatása a jobb.
Lehetne itt sorolni a kényeztetés fokozatait...
35 évvel ezelőtt azzal kellett foglalkoznunk, hogy honnan tudunk a közelünkből mihamarabb hordókhoz jutnunk!!!
Semmi lepény, semmi etetés. semmi frinc-franc!
Abban az időben a pergető munkások szabadságukat az akác erdőben töltötték.
...hát itt tartunk!

Az optimista Kiskakas

« Válasz #911 Dátum: 2022. Február 16. 18:29 »
Ezt írja wr:
"Mondom ezek semmiféle lepényt nem kaptak soha, életemben egyszer próbáltam ki a lepényt a fél állományon, és semmiféle különbség nem volt fejlődésben azokhoz képest amik nem kaptak, onnantól én ezt ugyanúgy plusz munkának és kidobott pénznek tartom."
Még 10 éve én is ezt mondtam.
Persze akinek csak bomba családjai vannak ott valóban semmi szükség a különböző technikák bevetésére.
10 évig voltam szaktanácsadó, 10 évig voltam méhegészségügyi felelős, és 25 éve a Tolna Megyei Méhész Egyesület elnöke. (2 év kihagyással)
Ezt mind azért írom le, hogy elmondhatom, rengeteg méhészetben jártam, és rengeteg tapasztalatot szereztem, amit saját hasznomra is tudtam fordítani, így felelősséggel kijelenthetem, hogy ma már ezeknek az újhullámos cukorlepényeknek óriási szerepe van a méhcsaládok tavaszi fejlődésében.
Természetesen akkor ha a méhcsalád nem egy családroncs, és nem egy pároztatónyi népe van csupán.
Azt is ki merem jelenteni, hogy soha egyetlen méhészetben nem tapasztaltam azt, hogy mind bomba, termelő család, és a saját állományomban is vannak mindig gyengék, lemaradók.
Hát éppen ezért érdemes a "tuningok" bevetése, hogy a túlfejlődött családoktól el lehessen venni fiast, és a lemaradókat így helyzetbe lehet hozni.
Ezek a bombák így nem rajzanak meg, a gyengék-közepesek meg termelővé vállnak.
Jártam 2011-ben olyan méhészetben (de erről már írtam korábban) hogy akác előtt, repcén a méhészkollégának segítettem, mert eltörte a lábát.
Akkor, anyazáráskor ahol 6NB fedett fiasnál több volt attól elvettünk 1-2-3 fiast!!!!
A két konténerből akác előtt megtöltöttük a 3. konténert, de ezek csak napraforgóra lettek termelők.
Van ilyen is, de nem ez a jellemző! (Ő sem használt akkor cukorlepényt.)
A helyet nem szívesen írnám le, mert kikapok az ottani méhészektől, de nem egy hétköznapi méhlegelője van.
Általában vegyesek az állományok, de közepesek amelyeknek kicsi segítség kell, mindenhol vannak.
Nem tudom wr méhésztárs milyen cukorlepényt próbált, de ma már van olyan készítmény amely egy közepes családból is gyönyörűt csinálhat, természetesen ehhez más tényező (időjárás, külső hordás) is kell.
Egy szó mint száz, nem tartom szerencsésnek a cukorlepényeket nagy általánosságban lefikázni, de önkritikusan be kell vallanom és is ilyen voltam, és valóban kidobott pénznek gondoltam.
Nem így van!
A másik a serkentés, belső itatás, etetés takarás, szűkítés kérdése.
Ahol valóban az összes méhcsalád bomba, és akácig egyik méhlegelő váltja a másikat, ott karosszékből lehet nézni a méhészetet, hogy fejlődik.
Én más utat választok, babusgatom őket, szűkítek, takarok, cukorlepényezek, belső itatót-etetőt használok amit kaptárbontás nélkül töltök, és így elérem, hogy az állományom nagy része, vagy egésze termelő lesz már repcére.
Aki nem ezt az utat választja, semmi gond, az ő dóga mondja a székely embör.
Nagyernyei Attila

« Válasz #912 Dátum: 2022. Február 16. 20:16 »
Attilával teljes mértékben egyetértek.
Az extra fehérjés-vitaminos lepényeket már behelyeztem és a napokban bizony híg vitaminos-ecetes szirupot is kaptak belső etetőbe. A melegvizes itató is üzemel már hetek óta, amit intenzíven látogatnak, ha repülésre  alkalmas az idő, ha meg nem akkor ott a szirup, úgy gondolom a lepény mellé kell a folyadék is. Szűkítve vannak a fészkek, ahol kevesebb a nép, az erőseknél nincs oldaltakarás, felül viszont mind vastagon takarva van. A cél nálam is az, hogy majd szépen ki tudjam egyenlíteni őket és repcét is tudjak pörgetni tőlük.
 Egy hete volt olyan idő, hogy gyorsba belekukkantottam 1-2 fészekbe, akkor némelyiknél 2db 1/2 keretben volt nagytenyérnyi fedett, volt ahol csak pete és álca volt kis felületen. Ahogy lenni szokott, van ilyen is meg olyan is, de alapjában véve elégedettség van.
 Sikeres tavaszi fejlődést kívánok minden kollégának és sikerekben, mézben gazdag évet!

*

wr

• 1030
« Válasz #913 Dátum: 2022. Február 17. 08:56 »
Idézet
Még 10 éve én is ezt mondtam.
Persze akinek csak bomba családjai vannak ott valóban semmi szükség a különböző technikák bevetésére.
Én meg most is ezt mondom, csak mint látszik ismét feleslegesen. Olyan méhészet nincs ahol csak bomba családok lennének. De, ha tuningolgatás és pátyolgatás nélkül is 11 hunor keretben van kiterjedt táblás fiasítás akác előtt a jobbaknál, akkor hova kéne azt még tuningolni???? Fel a fára???? Így is felmegy ha nincs csapolva. Persze, aki elavult kaptártípusban vagy módszerekkel méhészkedik az nem nagyon érti, hogy nálam a vizet leszámítva minden adott ilyenkor a kaptárban a családok tökéletes fejlődéséhez. Most meg főleg, amikor február közepén áprilisnak megfelelő időjárás van.
Vagy mi változott 10 év alatt? Rosszabb lett az időjárás? Mint látjuk nem, épp ellenkezőleg, régebben március elején még hó volt, most meg február közepén már behordtak annyi virágport a méhek amennyit március végén szoktak. Akkor? Nem értem...
Na mindegy, azt mondták nem kell mindent érteni. Tuningra fel!
Én meg folytatom a sövény nyírást.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #914 Dátum: 2022. Február 17. 09:48 »
" már behordtak annyi virágport a méhek amennyit március végén szoktak."

"A kutya itt van elásva!"   Na itt nem igazán van ennyi virágpor.   Ezt nálunk pótolni kell. Kívülről hordatjuk velük. Ha nem tudnak kijárni érte sokáig,azt is megoldjuk.

Ebben az értelemben tuningolunk mi is.

Gábor1985 írja extra fehérjés lepény.  Miért nem virágporpótló?   

Az "extra fehérje" sörélesztő ,vagy szója. Vett lepénynél ez közel egy ezres!(kilója) és max 12%fehérje van benne. Ennél sokkal jobb a virágporpótlót hordatni velük.

« Utoljára szerkesztve: 2022. Február 17. 09:58 írta oszkár »