Etetés

• 965 válasz
  • 437948 megtekintés
*

robi 75

• 1010
Re:Etetés
« Válasz #855 Dátum: 2021. Augusztus 14. 10:23 »
Idén életembe elősször etetek ilyennel.
A kupakra 4db 2 mm es lukat fúrtam.
Soha ilyen könnyű nem volt kint a méheknél. Nincs szimatolás kutatás, családok rendkívül jó hangulatban vannak. Akkor cserélem amikor akarom, tökmindegy.
Otthon kicsivel többet rá kell dolgozni, de cserébe odakint pihenés.
Ja...kis közepes méhészetekig ok, 500 családnál már nem tudnám elképzelni ennyi üveggel kínlódni
« Utoljára szerkesztve: 2021. Augusztus 14. 10:32 írta robi 75 »
Üdv:robi

« Válasz #856 Dátum: 2021. Szeptember 02. 07:11 »
Most még a méhészek nagy része etet, hogy megfelelő mennyiségű élelem legyen a családoknál.
A másik rovatban olvasható, hogy van aki ezzel nem "tökölődik", de vannak akik szűk fészekre, koncentráltan etetünk.
Ennek is vannak gyakorlati szabályai, amit a fiasítás nagysága határoz meg.
Ha nagy adagokban, állandóan nyomjuk a családokat, akkor fészken kívül fogják lepakolni az élemet, ami nem gond, de nem ott a helye.
Ezért kell képben lenni a fiasítás kelésével, és úgy adagolni a szirupot.
Ha sokat adunk a fenti eset állhat fent, ha keveset, akkor pedig vagy azonnal feléli a család, vagy egy sima serkentésre lesz csupán elegendő.
Ez majd tavasszal fog kiderülni, hogy jól végeztük e a dolgunkat, és februárban nem azon kell aggódnunk, hogy mikor lesz alkalmas idő a cukorlepény beadására.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1013
« Válasz #857 Dátum: 2021. Szeptember 02. 07:38 »
Idézet
a cukorlepény beadására
Úgy is lehet, láttam! A méh"ész" nem etet egy grammot sem mert szerinte az nagyon macerás. Beteleli a családokat úgy ahogy vannak, ha 5-6 kg élelem van csak náluk akkor annyival, és tesz rájuk egy lepényt, mondván, kihúzzák azzal februárig, akkor meg kapnak majd még 2 lepényt.
Melyik az egyszerűbb és olcsóbb, belöttyinteni pár liter szirupot augusztusban, vagy a lepényekkel szórakozni, meg zaklatni a családot a hidegben?
Attila! Én is (illetve a méhek is) a szűk fészekre koncentrálunk! Csak nálam ez nem 1 hanem 2 keretsort jelent! A középső 5-6 léputcába van koncentrálva az élelem, ott vannak a méhek is, a téli fürt a két fiók között alakul ki (mint a fél NB-ben). Ezért sem jó már nekem későn piszkálni őket, ugyanis ilyenkor elég sok viaszhidat is építenek oda, ha megemelem a fiókot ősszel akkor összenyomok egy csomó méhet amikor visszaengedem.
Ugye, sokkal könnyebb nekik a hidegben felfele araszolni pár centit a méz után mint léputcát váltani, ezért kell szűken teleltetni.

« Válasz #858 Dátum: 2021. Szeptember 02. 09:18 »
Nálam egészen kg. augusztus 26-ig dőlt befelé a virágpor. Szép citromsárga, gondolom aranyvessző, ez serkentette is a családot. Ez ugye abbamaradt, ezért 31-én még egy utolsó lendületet adtam az anyának serkentéssel és fehérjés lepénnyel. Tervem szerint, mikor kifogynak az etető vödrök, utána invertált cukorral leszűkítem az anya mozgásterét, ez kb szeptember 15-ig végbemegy.

« Válasz #859 Dátum: 2021. Szeptember 02. 19:23 »
Üdv! Valaki etet fiókra ráfordított vödrös módszerrel? Én 2 éve így csinálom de idén nagyon vontatottan akarják levinni valamelyik meg szinte nem is. Igaz amelyik nem viszi le mondjuk annál a méztéribe lézengenek a bogarak. Tavaly annyiba volt különbség hogy akkor meg volt fordítva a fészek és a méztér akkor is voltak gyengébbek de levitték, de nem hiszem hogy ez lenne a befolyásoló tényező. Én a hidegre gondolok. Lehet keretetetőbe kellene beraknom. Ki mit mond?

*

robi 75

• 1010
« Válasz #860 Dátum: 2021. Szeptember 02. 20:20 »
Első lépésben nézd át őket én azt mondom, mert erős egészséges családok viszik a kaját bárhonnan bármiből. Vagy csak fullig vannak kajával, ez lenne a kissebibk gond.
Keretetetőt hagyd, féloldalra lehet vele etetni simán, tavasszal jó az.

« Válasz #861 Dátum: 2021. Szeptember 02. 20:56 »
Első lépésben nézd át őket én azt mondom, mert erős egészséges családok viszik a kaját bárhonnan bármiből. Vagy csak fullig vannak kajával, ez lenne a kissebibk gond.
Keretetetőt hagyd, féloldalra lehet vele etetni simán, tavasszal jó az.
Nem rég néztem át őket ami fullon van bogárral 2 fiókon az is vontatottan viszi és nincs sok kaja bent.

« Válasz #862 Dátum: 2021. Szeptember 02. 21:12 »
Ezt írja robi75:
"Keretetetőt hagyd, féloldalra lehet vele etetni simán, tavasszal jó az."
Ezt nem is értem.
Én évtizedek óta keretetetővel etetek.
A fészekkel együtt van letakarva, és kaptárbontás nélkül szivattyúval töltök bele meleg szirupot.
Még a hűvösebb napokon is simán elhordják belőle, nincs ledermedés, belefulladás.
A fészekből kiáramló meleg egyszerűen nem engedi a méheket ledermedni, és mire a szirup kihűlne, már be is raktározták.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1010
« Válasz #863 Dátum: 2021. Szeptember 02. 21:30 »
Én ezt olyan szinten láttam hogy az etető oldalon 5nb keret full, talpig fedve. Utánna volt 4 fias keret a méhek természetesen ott voltak, 1 gramm méz nem volt azokban.
Még talpig federt nb keretet is ritkán láttam, de ilyen ipari mennyiséget soha. Kezdők voltak tolták neki ezerrel, ez lert belőle.
Nyilván ilyen gyakorlott méhésznél nincs.

*

wr

• 1013
« Válasz #864 Dátum: 2021. Szeptember 03. 09:07 »
Eszembe nem jutna keretetetőt használni. Nem csak hogy semmilyen információt nem ad (míg egy menekülőtérbe tett tálca elég sokat), még téves biztonságérzetet is ad a méhésznek mint látható.
A hőmérsékletre nézve is, mert meleg van a fészekben. Ja... Biztos van akinek olyan csoda családjai vannak, hogy a fészken kívül még a keretetetőt is kifűtik, na de ilyen inkább csak a mesékben van...
A valóság meg inkább az, hogy a keretetetőben ugyanúgy kihűl a szirup! Ezért etetek a menekülőtérben. Látom mennyi méh van ott, látom milyen kedvvel hordják el a szirupot, látom az adott hőmérsékletnek megfelelően mennyit lehet vagy nem lehet adni stb. Látom, hogy elhordták-e az adagot reggelre vagy sem. Nálam egyébként a menekülőtérben jóval melegebb is van, mintha betenném a keretetetőt szélső keretnek. És, ha a menekülőből elviszik, akkor tudom hogy lehet etetni, nincs hideg. Mert ha hideg van, akkor nem mennek fel oda, hanem összehúzódnak a lépeken.
Mondjuk engem ez a veszély sem szokott fenyegetni, mivel általában augusztus 20-ra be szoktam adni a teljes téli készletet, utána már elvből sem etetek. Az idén egy kicsit elhúzódott, tegnap végeztem vele.

« Válasz #865 Dátum: 2021. Szeptember 03. 16:31 »
Az működne, ha napraforgóvirágzás után a fészekfiók fölé raknánk kb. 10 kg fondantot?

« Válasz #866 Dátum: 2021. Szeptember 03. 20:28 »
Ezt írja wr:
"Eszembe nem jutna keretetetőt használni."
Majd így folytatja:
"Biztos van akinek olyan csoda családjai vannak, hogy a fészken kívül még a keretetetőt is kifűtik, na de ilyen inkább csak a mesékben van..."
Előbbi hozzászólásodat gondolom a nap viccének szántad.
Ezt írod, hogy nem jutna eszedbe keretetetőt használni, majd véleményt mondasz róla.
Lassan túlteszel kivancsi111-en, mert olyan dologba kotyogsz bele amihez halvány lilád sincs.
Ki a fészkes fene mondta, hogy a keretetetőt fűtik a méhek?
Én azt állítom, mert ez a tapasztalatom, ha a fészekkel hőreflektoros fóliával együtt van letakarva a keretetető, abba még a kinti 10 fok alatt sem dermednek bele a méhek, mert a fészekből kiáramló hő ezt megakadályozza!
Ezt csak olyanok nem értik mint te, akik sosem használtak keretetetőt!!!!!!!!!
Csányi Antiék 10.000 családnál használják, de sorolhatnék még méhészeket.
Én is több mit 30 éve.
Neked is csak azt tudom tanácsolni, olyan dolgokba kotyogj bele amiről van tapasztalatod, egyébként meg kérdezz, és szívesen válaszolok.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #867 Dátum: 2021. Szeptember 03. 21:21 »
  :) :)  Le kell azt az ágylábát fűrészelni!  "Lassan túlteszel kivancsi111-en, "   

Ott vannak mindketten: Tóth Péter és kivancsi 111 is! :D

Jenőt nem lehet elfelejteni!  Emlegeted mindig. Vagy Ő a "lelkiismereted" vagy a "mumusod"? :) :) 

*

wr

• 1013
« Válasz #868 Dátum: 2021. Szeptember 04. 06:17 »
Azt szokták mondani, hogy az okos ember a más kárán tanul. Én sem vagyok okos, mert sokat tanultam a magam kárán, de hogy kerüljem a keretetetőt azt pl. a másén tanultam meg. És ez még akkor volt amikor még lécből meg farostlemezből csinálták vízüveggel kikenve. Az illető legyártatott magának 80 darabot, majd 2 év múlva ott volt az összes szépen összerakva a kazán mellett és várta a fűtési szezont.
Az úszója leragadt, a méhek belefulladtak, sosem tudta mennyi van benne ha nem nézte meg de ahhoz meg ugye kaptárat kell bontani stb. Azóta tálcából etet, amiből ugye lehet kristálycukorral is etetni olyankor amikor az ember nem akar örömrepülést vagy kutatást.
Javaslom megtekintésre a habkaptárak etetőfiókjait, 2-3 alkalom és fel van etetve a téli készlet.
A hőreflektoros fólia meg nem része a kaptáramnak, mert ebbe olyan nem kell. Amikor etetek olyankor javarészt 26-32 fok van.

« Válasz #869 Dátum: 2021. Szeptember 04. 06:53 »
Jenő nem a mumumos.
Számomra egy olyan negatív személy, aki úgy kritizált, hogy sosem járt a méhészetemben, de "szakvéleményt" mondott róla.
Wr ugyan ezt csinálja.
Szerintem annak a hozzászólásnak van súlya, amelyiket írója megtapasztalta, vagy gyakorlatban alkalmazza az adott technológiát, és nem a vágyait az elképzeléseit fogalmazza meg.
Nagyernyei Attila