Etetés

• 965 válasz
  • 442584 megtekintés
Re:Etetés
« Válasz #420 Dátum: 2017. Február 25. 17:40 »
Üdvözletem Mindenkinek !

Azt tapasztaltam, hogy a tőzeges (Ph 3.5-4) itatóból szívesebben hordják a vizet mint a hagyományosból.
Szélvédett déli oldalon van elhelyezve, folyamatosan éri a napsugárzás.
Tudomásom szerint a tőzeg ph értéke illetve a napsugárzás fertőtlenítő hatása megakadályozza
a baktériumok és a vírusok szaporodását.
Ennek ellenére fennáll - e a veszélye annak, hogy ez a típusú itató fertőzés forrása lehet ?
Véleményeteket előre is köszönöm.

Üdv. lali

üdv.: lali

« Válasz #421 Dátum: 2017. Február 25. 18:55 »
A fertőzés veszélye azoknál az itatóknál  áll fenn leginkább, amelyikbe bele tudnak pusztulni a méhek, vagy egyszerűen beleesnek és onnan többet nem repülhetnek fel. Sajnos ilyen a mohás itató is, pedig azt nagyon szeretik a méhek.

« Válasz #422 Dátum: 2017. Február 28. 05:55 »
Olvasom a Facebookon, hogy nem tudják eldönteni mivel etessenek.
Cukorlepény, vagy szirup?
Ha már cukorlepény mellett döntötök, abból a kiváló minőséget válasszátok.
Melyik a kiváló minőség?
Nem kell semmit csinálnotok, csak az alsó kijárós kaptárakat figyelni.
Ha a kijárókban látjátok a cukorlepény morzsákat, az felejtős.
A jó minőségű cukorlepényt a méhek úgy elfogyasztják, mint a cicc!
Élelempótlásra, (életmentésre) a gagyi is megfelel, de ha a fiasítás növelése, az ásványi anyagok bejuttatása a cél, akkor minőségi terméket válasszatok.
Van ilyen a piacon, és nem kell neki reklám sem, mert nem győzi a gyártó.
Lehet e híggal etetni?
Simán.
Ha megtörtént a tisztuló kirepülés, gond nélkül etethettek.
Ezt mindenki maga dönti el, hogy etetésről, vagy serkentésről kell gondoskodnia.
A szűkítés (aki "szórakozik" ilyennel) már megtörtént.
A fészken kívüli kevésbé mézes lépeket élénken járják a méhek, nem kell felkarcolni sem.
A belső itatás-etetést el lehet kezdeni.
Aki egyiket sem csinálja, az ő baja.
Minimum meleg vizes itató, ez az alap.
Majd folytatom!
3 napig nem leszek, vigyázzatok magatokra!
Nagyernyei Attila

« Válasz #423 Dátum: 2017. Február 28. 11:32 »
Sajnos a melegvizes itató nem mindenütt valósítható meg, főleg folyamatos és biztonságos módon nem. Tudom foglalkoztunk már ezzel a témával. Minden tavaszon aktuális. Sőt sokan nem is értik, hogy miért probléma ez. Igen ahol van hálózatiáram, nem ügy. Ahol nincs, és még a járműves megközelítés is bizonytalan, ott már gázosabb a dolog. A gáz is megoldás lehetne, ha lenne módja  a biztonságos felügyelet nélküli üzemeltetésére. A szigetelt melegvizes csepegtető is korlátozott, azt is reggelente kellene foróvízzel feltölteni, de a legnagyobb gond vele hogy dugulásra hajlamos, a méhek gyorsan leszoknak rólla. Viszonylag sok természetes ivóhelyet találnak a méhek a környéken, kilométeren belül állandó tó 5 tó, és időszakosan rengeteg vizenyős terület, árok, stb van, ami megnehezíti az itatóra szoktatást,  belvizesebb tavaszon szélmalomharc. Visszaszoktatni meg teljesen képtelenség.
Hasonló körülményeknél, ki mit alkalmaz?

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #424 Dátum: 2017. Február 28. 12:00 »
VIGYÁZAT!

Rablásveszélyes időszak. A gyenge családok kijáróját szűkítsük. Etetni csak belső etetőt használjunk és ügyeljünk arra, hogy a beadott mennyiség pár óra alatt elfogyjon.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Attila

• 285
« Válasz #425 Dátum: 2017. Február 28. 12:19 »
Itatás áram nélkül:
a mostani valamelyik méhészújságban van egy cikk, egy új termékkel rukkolnak elő, nem olvastam még részletesen végig, napelemes, kis gázégővel melegíti, pont áram nélküli, terepi körülményekre. Árat nem láttam, valószínűleg néhány családos ára lehet majd.

Nálam van áram, akvárium fűtőt használok, ez szabályzós. Az egyik két év után ázott be, a másik négy. A napokban kellett javítani őket.

Olyan helyen, ahol nincs áram, valóban nem egyszerű megoldani, hiszen nap sem süt mindig.
Olyan gázégővel lehetne, amelynek elektromosan vezérelhető a gyújtása és a szelep nyitása/zárása, időkapcsolóval. (Egy autóakkumulátor elég lehetne cseredarabbal, amely otthon töltődik).
Hasonló elven működhetne, mint egy gázos háztartási forróvíztároló, tehát a gázszelepet a hőérzékelőről érkező visszacsatolás zárja le. (ezt megszerkeszteni a barkácsolós kedvűeknek való, inkább téli program, precíz munkát igényel).

Üdv.: Attila

« Válasz #426 Dátum: 2017. Február 28. 18:18 »
Csak ötletnek dobom fel, hogy egy jó nagy gyertyával nem lehetne valahogy fűteni? Napokig égne. Vagy valahol olvastam, hogy valaki megoldotta petróleumlámpával a melegítést.
Mondjuk én zacskós itatást használok, a sejtekben melegítik a méhek a híg szirupot.

*

Nb18

• 797
« Válasz #427 Dátum: 2017. Február 28. 19:26 »
Sziasztok!

Nálam is körülményes lenne a folyamatos melegvíz utánpótlás, ezért én így oldottam meg a ledermedés elkerülését. Nemcsak tavasszal, hanem nyáron is nagyon szeretik a méhek. Azért ha tehetem, jó meleg vízzel töltöm fel az itatót.

Nb18

« Válasz #428 Dátum: 2017. Február 28. 20:06 »
Nagyernyei Attila!
Jó nektek, hogy az idő engedte a szűkítést! Felénk sajnos ma volt az első nap, amikor ezt meg lehetett tenni, viszont a szél kegyetlen volt, ezért nem úgy haladt a munka, mint ahogy elvárható (ráadásul 1-1 kaptár bontása több kárt okozott mint hasznot a családnak). Ahogy nézem az időjárást, szombaton folytathatom a munkát. (Lehet elavult a tudásom, de 12-14 fok alatt én azért nem bontogatom őket). Szerintem kihagyom a lepényt, és jövőhéten kezdem a szirupozást. Remélem kegyes lesz hozzánk az időjárás.
Üdv: Kolbi!

*

robi 75

• 1015
« Válasz #429 Dátum: 2017. Február 28. 20:43 »
A kontit szépen végig tudtam zongorázni, de a gyalogoknál a szél miatt csak kínlódás lett volna, egyet megcsináltam próbaképp azokból is de aztán záróra.
Üdv:robi

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #430 Dátum: 2017. Február 28. 21:50 »
QUQURIQ !!!

Akinél nincsen virágpor, de repülnek a méhei, vegyen GMO mentes étkezési szóját.
Sokat segíthet a virágpor indulásig. Nálam a mogyorót járják, szépek a családok, megkezdődött a fészek alj kitakarítása. 20 éve a méhekre hagyom, nekik bele fér az idejükbe! 50 millió évig senki nem takarított utánuk!
A takarítással kiöljük belőlük a takarítási ösztönt (eltunyulnak méheink).
Jöhet már a zacskós serkentés, ha a virágpor hordás is megindult!
Akiknél felütötte a fejét a Nosema, ott tegyetek a szirupba Nonos +! (de csak annyit amennyi a receptúrába meg vagyon íródva)!...mert különben nem hordják el!
A kaja ha kevés, ott 1:1 szirupot adjatok! Ahol minden rendben, ott a híg szirup is csodákra képes!
Aki többet szeretne nyújtani a méheinek, azok kényeztethetik őket probiotikumokkal!
Az itatókban a víz legyen langyos, és lehetőleg a szállódeszka fedett.
A zsacskós híg etetéssel szinte az itatás is megoldott.

Kiskakas

« Válasz #431 Dátum: 2017. Február 28. 22:26 »
Robi75! Nekem is csak a konténerben sikeredett. :) lehet írtad már, így kérlek nézd el a tudatlanságomat, de elárulod, hogy milyen rendszerben dogozol?

Kiskakas! Lepényt elhordták szépen a méhek? Bevallom őszintén, személyes találkozásunk óta sokkal szimpatikusabb vagy számomra!
Üdv: Kolbi!

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #432 Dátum: 2017. Március 01. 08:11 »
QUQURIQ !!!

"Kiskakas! Lepényt elhordták szépen a méhek"?
Igen, nagyon szépen felélték, tegnap pótolgattuk és szűkítettük a fészkeket.
Ha ezek a lepények is fogyóban lesznek, úgy probiutikumos híg szörpöt kapnak a fejük fölé zacskóban.
ApiBioFarmaTM hatásai:

Megerősíti a legyengült méhcsaládok kondícióját.
    Segíti a kaptár belső higiéniájának fenntartását.
    Meghosszabbítja a dolgozók élettartamát.
    Stabilizálja a méhcsaládok egészségi állapotát.
    Segíti az emésztést.
    Erősíti a cukorszirup stabilitását a téli időszakban.

A méhek is olyanok mint a jó nő!
Kényeztetni kell, meghálálják!...

Kiskakas

« Válasz #433 Dátum: 2017. Március 01. 16:59 »
Sziasztok,

itatással kapcsolatosan, hozzáteszem, hogy kicsit "szar" munka, de ha nem lenne hálózati áramom én így csinálnám:
melegágy készítése, kb. 1 utánfutó istálló trágya kellene, egy kalodába belapátolni a felét, ráfektetni merev falú tömlőt, a másik adagot fölé lapátolni, meglocsolni picit, lefedni földel hogy ne bűzölögjön, a tömlőre ejtőtartályból rákötni a vizet, kimenetre meg csepegtetést csinálni tálcába. Ne kövezzetek meg, de szerintem ehhez csak az erőráfordítás kell és tippelve 1 szezont simán tudna.
Természetesen tudok segíteni elektromos - szigetüzemű napelemes - rendszerrel, ezzel foglalkozik a cégünk, de a fentebb írtabb olcsóbb és tuti nem lopják el :).

üdv, Szerlo

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #434 Dátum: 2017. Március 01. 17:14 »
Idézet
de a fentebb írtabb olcsóbb és tuti nem lopják el :).
Ki tudja? Ha lószar van, veréb is van.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.