A Nozevit drága ha veszed, de ha saját magad főzöl egy jó sűrű tölgyfakéreg teát, ami elméletileg és gyakorlatilag ugyanaz. Akkor már filléres, vagy akár ingyért van, ha magad gyűjtöd a kérget. Kocsányostölgy (a makknak hosszú a szára az az kocsányon lóg) Keresel egy cserjést, és a tavalyi ágak kérgére van szükséged. Jól felaprítva, kelll belőle egy púpos evőkanálnyi. 3 deci vízben a, kezdeti felforrástól még 15 percig forralni. A végeredmény kb 50 ml legyen, a többi víz elpárolog, sőt még valószínű hogy közben, még utánna kell tölteni.
Viszont szerintem is, csak kiegésszítő kezelésre alkalmas. Eredetileg is csak erre való. (A kéreg, szárítva tárolható.)
Komolyabb szer a Timolos emulzió, régebben több helyen is közzétettem már, illetve említést tettem rólla. Ez megint nem drága, de a kisérletek szerint eléri, sőt bizonyos esetekben meghaladja a Fumidil hatékonyságát. Angol források szerint. Ez csak nállunk újdonság. Lényegében a Timol alkoholos oldata, emulgáló szerrel hogy a sziruppal tökéletesen keveredjen.
Magam is ezt használom, már harmadik éve. Ennek elkészítése adagolása már precízebb hozzállást igényel. ez már nem szenteltvíz kategória, mint az előző tea. Receptúrát majd később, mert meg kell keresnem. Feltéve ha valakit is érdekel.