Méhészkedés a napraforgó után

• 114 válasz
  • 76645 megtekintés
*

zümi

• 1382
Re:Méhészkedés a napraforgó után
« Válasz #75 Dátum: 2013. December 28. 21:14 »
Nem szeretnék okoskodni! De szerintem dézsában kínlódás keverni "körbe, karikába."
Nekem az a véleményem, hogy hobokban(fém magas vödör) könnyebb megkeverni, mivel jóval kisebb az átmérő.  Ráadásul az adag sem lesz kevesebb sokkal!
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #76 Dátum: 2013. December 28. 21:24 »
Zümi!
Pont az a lényeg,hogy jó sok legyen egyszerre az edényben. Csináltam már vödörben kisebb adagot egyszer kétszer az ismerőseimnek. Ha kisebb az edény akkor a gép megpörgeti a sűrűség miatt ezért a tevékenység kétemberessé válik. A nagy dézsát ha benne van a cirka 70 kilónyi anyag nem fogja pörgetni a gép.

Üdv. jani bátya

*

zümi

• 1382
« Válasz #77 Dátum: 2013. December 28. 21:29 »
Az tény, hogy lábközé kell fogni a vödröt keverés közben :D Van nekem is kör alakú 50 literes műanyag edényem, jövőre kipróbálom!
Próba szerencse ::)
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

Nb18

• 797
« Válasz #78 Dátum: 2013. December 28. 23:04 »
Hölgyem! Uraim!

Mintha a TV Paprikára tévedtem volna! Ez komoly, hogy ezt mind megetetitek a méhekkel? Kövezzetek meg, de mi köze a sörélesztőnek, pehelynek, darának, betokeverőnek,meg egyebeknek a méhek étrendjéhez????? Nem tudok napirendre térni!

Nb18

« Válasz #79 Dátum: 2013. December 29. 07:13 »
A betonkeverőt nem szándékozom feltálalni nekik,  :) sőt a többit sem. A lepény szükségességéről írtam a másik témában,mindenki másképp csinálja,de nálunk ez már tizenpár éve működik. Egyébként nem szoktam nézni a TV Paprikát, de a betonkeverő konyhai alkalmazására kíváncsi lennék, hátha kapok egyet jövő karácsonyra... :D
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

« Válasz #80 Dátum: 2013. December 29. 07:25 »
Szia NB 18!
Lassan jön a rántott hús is, ha így haladunk!
A viccet félre téve, sokan ismerik álláspontom, főként amióta az Emlékeztetőben leírtam!
A cukorlepény beadását kidobott pénznek tartom! Több évvel ezelőtt, néhai Tóth Árpád levetített egy kisfilmet, amin jól látható volt, hogy a cukorlepény nagy részét kihordták a méhek a kaptárból! Ahol megfelelő helyen van a jó minőségű  élelem, semmi szükség rá! A cukorlepény egy vénás injekció! Életmentésre jó talán.
A tavaszi tisztuló kirepülés után,különösen akkor amikor a természetből már külső virágporhoz is jutnak a méhek, a híg szirupos etetés az igen! Annak van teteje! Vízhez, és élelemhez is jut egyszerre a méhcsalád!
A cukorlepénybe gyúrt csodaszerek nagy része vízben is oldódik! Tegyétek abba bele! Nem pazarolnak a méhek, oda raktározzák ahol a legnagyobb szükségük van rá! A fészek közelébe!
Tisztuló kirepülés előtt, ebben az időszakban puha gyúrt cukorlepény beadása egyenesen káros!
Ha nem lesz kirepülésre alkalmas idő, öngól, jön a nosema!
Ha kaja gond van, csak és kizárólag főzött, kemény cukorlepénybombát nyomjatok a fürtre!
Életmentő lehet, bélsártól nem telik fel a méhek emésztőrendszere, de ezzel serkentést ne várjatok!
Tudjátok van egy olyan TV műsor is... "Főzőcske de okosan!"
A TV paprika sem rossz,de az nekünk,Szilveszterre készülve!
A méheket hagyjátok békén!
Üdvözlettel: Nagyernyei Attila

« Válasz #81 Dátum: 2013. December 29. 09:19 »
NB 18!

Csak ebben a sorrendben tedd ki tálcára tavasszal a méhesben a méhek elé, majd ők kiválogatják melyik ízlik nekik jobban ;D.

Üdv. jani bátya

« Válasz #82 Dátum: 2013. December 29. 10:03 »
Vannak dolgok,amiket másképp látunk.Még ugyanabban a rendszerben is némileg eltérő technológiát alkalmazunk.(Megjegyzem nem mi találtuk fel a módszert,úgy örököltük az idősektől.)Ha az alkalmazott módszerek jó kondícióban tartják a családokat és a hozammal is meg vagyunk elégedve,akkor nincs ezzel semmi gond.Nincs két egyforma telephely,nincs két egyforma év...nincs egyetlen üdvözítő megoldás.Mindezek ellenére fontosnak tartom,hogy eszmét cseréljünk,mert lehet,hogy bizonyos változások hatására valamelyikünk eddig jól bevált technológiája nem fog már működni és akkor lesznek más módszerek,amikhez lehet nyúlni.
Ha viszont valaki nincs megelégedve a teljesítményével,netán rendszeresen van téli pusztulása,akkor lehet,hogy a technológiáján kell csiszolnia.Persze lehet hibáztatni a külső körülményeket,a többieket...,de a méhek legnagyobb ellensége sok esetben a "gazda".

« Válasz #83 Dátum: 2013. December 29. 10:03 »
Lindzzy! Láttam beton keverőt a szobába,szépen bebutorozva,ahogy kell. Ott keverték a lepényt. Utána a masszát a konyhában porcioszták. Szoval,"férjuram" jővő karácsonyra meg van az ajándék.  Csak vicceltem    Űdv.Antal

*

ata67

• 525
« Válasz #84 Dátum: 2013. December 29. 15:38 »

« Válasz #85 Dátum: 2013. December 29. 15:51 »
Szia ata 67! Pont erre.  Nem is tudom mit csinálna az aszonyom . 

« Válasz #86 Dátum: 2013. December 29. 19:33 »
Szia linddzy! Találtam valamit még nem probáltam,de jol hangzik.Csak ezt is a hűtőben kell tárolni,na nem a mélyhűtőben. Akkor irom. Egy kg nyers virágport ,keverj őssze 0.4 kg folyékony mézzel,majd űvegbe teszed, le zárod. És be a hűtőbe. Ezt találtam.  Űdv. Antal

« Válasz #87 Dátum: 2013. December 29. 19:37 »
Szia Antal! Hasonló receptem nekem is van,csak ott egy réteg virágpor,1 réteg méz stb. teteje méz.Bár ezt a silózott terméket emberi fogyasztásra mondták, de azért a méheknek is tetszene,de kint nem vagyok hajlandó etetni,amúgy meg légfékest használunk,úgyhogy egyelőre gyűjtögetnek maguknak szépen a lányok.

« Válasz #88 Dátum: 2013. December 29. 19:43 »
Mint irtad korábban,neked is rengeteg virágport vittek be,igy nem szűkséges.

« Válasz #89 Dátum: 2013. December 29. 21:37 »

...Tisztuló kirepülés előtt, ebben az időszakban puha gyúrt cukorlepény beadása egyenesen káros!
Ha nem lesz kirepülésre alkalmas idő, öngól, jön a nosema!
Ha kaja gond van, csak és kizárólag főzött, kemény cukorlepénybombát nyomjatok a fürtre!
Életmentő lehet, bélsártól nem telik fel a méhek emésztőrendszere, de ezzel serkentést ne várjatok!...

Szia Attila!
Miért jobb a ilyenkor a főzött lepény, mint a gyúrt? Szerintem a gyúrtat könnyebben oldják. Vagy talán a főzött invertálódik is valamennyire a hőtől?
Nálam kaja gond van 4 családnál, és már felettük van 0,5 kilós porcukorból gyúrt lepény, ami elvileg nem tud a nyakukba folyni. A főzöttnek nem mertem nekiállni, mert hátha nem sikerül, és nem is formázható a helyszínen. Nincs menekülőtér felettük, tehát kicsi a hely a tető alatt.