A méhcsaládok általános állapota

• 4263 válasz
  • 1436006 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4260 Dátum: 2026. Július 29. 21:31 »
Méhészetemben járt egy kolléga, és megrökönyödött azon, hogy ebben a kánikulában a téli kijáró szűkítők már bent vannak.
Kérdeztem tőle, hogy tudja e mi a csendes rablás?
Válasza természetesen...nem.
Mondtam neki, hogy engem nem érdekel ha "tőgyelnek", nekem is melegem van, de a teljes kijáró ebben a hordástalan  időszakban veszélyes.
Én még hátrányát nem tapasztaltam ilyenkor a kijárók szűkítésének.
Nem szeretem amikor a kijáróban megy az ellenőrzés, néha civakodás.
Azonnal szűkítem a kijárókat, mert ha esetleg találnak egy anyátlant, vagy gyengét, biztosan kutatni fogják.
A bő kijáró pedig szinte kínálja a betolakodóknak a lehetőséget.
Ha annyira melegük van, a belső takarót szoktam felhajtani.
A szolidágó virágporát egyre intenzívebben hordják, de ez kevés a boldogsághoz.
Remélem hamarosan ad egy kevéske nektárt is, de egyelőre semmi.
A vizet viszont keményen járják.
És még csak július végén járunk.
Most kéne a fiasításnak még egyszer berobbanni, hogy szép telelő családok legyenek.
Volt már rá példa a pályafutásom alatt, hogy ilyen "kuka melegben", nulla csapadék mellet is szépen mézelt.
Remélem az idén sem lesz másképp.
Nagyernyei Attila

« Válasz #4261 Dátum: 2026. Július 30. 20:32 »
Ez a mostani extrém meleg ciklus, kihívás a méhcsaládoknak, és a méhészeknek is.
Mi valahogy kibírjuk egy hideg sör mellett, de a méhek nem ilyen szerencsések.
Az óriási szárazságnak köszönhetően nagyon kevéske virágport tudnak gyűjteni, kivételek biztosan vannak.
És ezen a serkentés sem igazán segít.
Van aki azt javasolja, sőt cégek vannak rá felkészülve, hogy virágporpótlót adjunk a családoknak.
Azért ez valahol szörnyű.
Egy olyan élőlénynek, rovarnak kell mesterségesen virágport adni amely évmilliók óta a természetből él.
Még mindig nem vagyunk ezekre a vészhelyzetekre felkészülve!
Olyan gyorsan változik az éghajlat, a környezet, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ez a méhészkedést még talán súlyosabban érinti, mivel összetett problémát kell megoldanunk.
Remélem csak átmeneti időszakról van szó, és ez súlyos vízhiány, és aszály hamarosan megoldódik.
Szép estét mindenkinek!
Nagyernyei Attila

« Válasz #4262 Dátum: 2026. Július 31. 08:08 »
Hát nagyon elegem van abból , hogy van ez a kijelentés / összetett probléma / nincs mit tenni , országosan szar a helyzet stb. !  AZ elmúlt 23 évben az összejött gondokkal kellett volna egyesével megoldást keresni ! Nem azt mondani : szélmalomharcot folytat a méhész , fejjel megyünk a falnak , hisztéria keltők a méhészek , kifele vegyük be a nyugtatóinkat , mindig a méhész a hibás mert nem kezel stb. ! A szőnyeg alá söpört gondok most folynak kifele a méhészek kárára !

*

robi 75

• 1067
« Válasz #4263 Dátum: 2026. Augusztus 01. 00:28 »
23 évben? A méhészetben folyamatosan mindig voltak gondok, ennek a mindennek kitett ágazatban a küzdelem állandó volt, hol ezért hol azért, hol ezzel hol azzal, a becsúszott (mézben- árban) jó, vagy jobb évek mellett. Én most az essők mellett a legjobban annak örülnék ha a felvásárlási ár pénz romlást követő lenne.
És akkor ez induljon...várj gondolkodom...pl mondjuk egy 2015 ben szarnak mondott 1500 as akáctól, és 700 as vegyestől. No akkor az élelmiszerekhez nézve pont a hármszorosának kellene lenni, hogy odaérjünk ahol már voltunk 11 éve pl.
Nagyon nagy gond még nekünk a virágzásokba keményen belerondító időjárás, az egyik legnagyobb baj és ez már lassan rendszeres.
Ez vert oda az akácoknak is igazából, és a napraforgón is az utolsó 42 fokos nappal vége is lett a 6 kilós napoknak. Jöttek a hűvösebb igan szeles napok hetek.
Ha ez nincs játszva a duplája is lehetett volna az amúgy igen súlyos aszály ellenére is!!
De most se méz se ár, ez csőd itt mese nincs. Tömegével mennek ki eladóra komplett méhészetek, lassan már 20 ezerért is lesznek családok na nem 10 kereten.... hanem tokkal vonóval. A fiatalok vagy csak fiatalabbak elfordulnak teljesen, ami érthető hiszen sok pénzt beleölt, sokat dolgozik vele néha mint a barom annyit, a fizetség meg estifény lószerszámmal.
Maradnak a tollasok akik meg tudják finanszírozni a következő évet is komplett, nem gond, meg akik nem tudják abbahagyni mert szeretik, és ha abba kellene hagyni akkor nekik is harangoznak.

Üdv:robi