Állandó panasz, hogy sok méhész csak azért OMME tag, mert az MMNP támogatáshoz akar hozzájutni. Sőt csak azokban az években fizet tagdíjat, amikor az állami támogatás elnyeréséhez szükséges. Vagyis azok az előnyök, amiket nem közvetlenül kaphat meg a méhész az egyesületi életben, hanem csak közvetett módon, például tanulás lehetősége, szaktudás megszerzés, közös fellépés az ágazat érdekében, azok őt nem érdeklik.
A tisztségviselők vonatkozásában mindenképpen szigorúbb kritériumot kellene állítani, mint a jelenlegi. Leteszek ide egy szövegjavaslatot, gondolkodjatok rajta, lehet bővíteni, változtatni, vitassuk meg:
Tisztségviselő jelölt lehet az az OMME tag,
- 1. akit a saját tagszervezete és még legalább 3 tagszervezet jelöl.
- 2. aki igazolt módon a jelölést megelőző 5 évben folyamatosan fizette az OMME tagsági díjat.
- 3. aki igazolt módon a jelölést megelőző 5 évben legalább 50 méhcsaláddal
Értelemszerűen a jelöltnek fenti feltételeknek a választás évében is meg kell felelnie.
Azon is gondolkodtam, hogy betegyek-e valami minimum tanulmányi végzettséget, mondjuk OKJ vizsgát is a feltételek sorába? Szerintem kéne, hiszen bárhol szakértő akar lenni valaki, akkor minimum az OKJ-t megkövetelik, itt pedig nem egyetlen ügyben, hanem nagyon sok ember ügyében és több éven keresztül kell a választott tisztségviselőnek döntenie. Szóval meggyőztem magam az 4. feltételként, hogy az 5 éves gyakorlat mellett szakirányú végzettségként minimum OKJ bizonyítvány elvárható egy tisztségviselőtől.
Ha már kesergünk azon, hogy hígul a szakma, mert sokan a kis befektetés, gyors haszon miatt belevágnak a méhészetbe, akkor legalább a választott tisztségviselőink legyenek olyan emberek, akik valami következetességet és állandóságot képesek felmutatni.