ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1599047 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #2130 Dátum: 2017. November 04. 19:21 »
Lehet tudni, hogy tavasszal illetve az akác utáni kezelésnél milyen számok hullottak ennél a 7 családnál a többihez képest?

*

wr

• 1014
« Válasz #2131 Dátum: 2017. November 05. 06:48 »
Elmondása szerint ugyanannyi mint a többinél. Nem csak a magas atkaszám a probléma hanem az is, hogy látszólag bármilyen szert használ az annál a 7-nél csak gyérít, míg a többi esetében hatékony. És most már a fiasra sem lehet ráfogni mert nincs, vagy csak 1 tenyérnyi fedett, illetve ilyenkor már máshonnan sem szedi össze.

« Válasz #2132 Dátum: 2017. November 05. 22:01 »
Vagy csak az a 7 rabolt be többet.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #2133 Dátum: 2017. November 10. 00:15 »
QUQURIQ !!!

Több szert volt módomban kipróbálni!
Tavaly 52 órát számoltam atkákat.
Megállapításom, hogy szinte valamennyi szer után még három nappal is voltak vergődő atkák.
Ha! 100 atka lehullott, abból vidáman 30-33 tehát egyharmada visszamegy a méhekre!
Ez többé-kevésbe helytálló adat.
Ezért a télen az összes aljdeszkámat átalakítottam higiénikusra taposóráccsal.
...és lám csodát, építkezésem miatt csak kevés időm maradt a méhekre.
Nagyon szép erős családokkal tudtam betelelni.

Kiskakas

*

wr

• 1014
« Válasz #2134 Dátum: 2017. November 11. 09:21 »
Az idén jöttem rá hogy nekem is muszáj az összes kaptáramat higiénikus aljjal ellátni. Ha nincs, nincs rendes kontroll, a papírdugdosós megoldás nálam nem működik, mert mindig tele van az aljdeszka apró épített viaszgömbökkel amik miatt be sem lehet dugni a papírt. Ha csak néhány alatt van higiénikus, könnyen előfordulhat éppen az a család a legatkásabb amelyik alatt éppen nincs higiénikus. Aztán az sem mindegy hogy azoknak az atkáknak amik életben maradtak közvetlenül az aljdeszkáról kell csak visszamászni vagy pedig a higiénikus tálcáján keresztül, ami jóval nagyobb erőfeszítés neki, lévén kétszer olyan hosszú út. Plusz ha éppen ráérek és kihúzom onnan, akkor már nem fog visszamászni.
A napraforgó utáni esetekből a környéken is azt szűrték le a kollégák a nagyon atkás állományoknál, hogy teljesen mindegy volt hogy M vagy T vegyülettel füstöltek, mavrikoztak vagy éppen szublimáltak, mert mindegyiktől ugyanannyi potyogott, és valószínűleg ugyanannyi nem potyogott. Váltogatni kell a szereket, nem baj ha egy szezonban 3 félét is használunk.

« Válasz #2135 Dátum: 2017. November 11. 13:13 »
Sziasztok. Nálam még sok idei anya petézik... Mikor lesz így záró, nem tudom. Addig is ütök ahogy tudok.

« Válasz #2136 Dátum: 2017. November 11. 13:14 »
És csak ütök..  ;D

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #2137 Dátum: 2017. November 15. 19:09 »
QUQURIQ !!!

Kérnénk egy kis atka infót!
Ki nézett fiasítást, mekkora volt a fedett?
Kezelés utáni atkaszám, mindenkit érdekelne!
Ki, mikorra tervezi a záró kezelést, és mivel?

Kiskakas

« Válasz #2138 Dátum: 2017. November 15. 23:03 »
Szia. Másfél hete körül még az idei anyás családokban petéztek az anyák nálam. A régebbieknél soknál fias sem volt, vagy valami kevés fedett. A fedettekbe belevilláztam, atkát alig találtam. Szám szerint 20 családnál vagy hármat az összesnél. De nem villáztam ki a teljes fiast, csak beletúrtam, viszont néhány családot teljesen kivilláztam, nem akartam elhinni hogy nem találok.
A legatkásabbnak gondolt családom alatt a fenti fotókon mutatott szublimálás után ezidáig kettő hullott.
Zárót majd ha nem lesz fias akkor fogok.

*

Attila

• 285
« Válasz #2139 Dátum: 2017. November 21. 22:18 »
Sziasztok!

Kb. 3-4 hete csurgattam oxálsavval harmadszorra. Pár családot lépenként is néztem, összerakások miatt. Néhánynál volt tenyérnyi fias, petézés. Itatóra jártak, mint tavasz legelején szoktak, kevesen, de többfelé is keresték a vizet. Erősebb családnál sem voltak szorosan fürtben, hőtükör fóliájuk kettéhajtva volt a keretek tetején, tehát elég szellősen, igaz rajtuk volt még 3 méztéri fiók. Az enyhe idő beindíthatta őket egy kicsit. Most semmi sincsen a keretek tetején, szellőzők enyhén kinyitva (ellenőrizhető, hol a fürt). Ezt elvileg október elején-közepén terveztem megtenni.
Rendes takarás - teli hőtükör és takarás a menekülőtérbe (fél NB rakodó) majd februári tisztuló repülés után kerül fel enyhe időben.
A felső keretsor (fél NB) válogatott tartalék mézes lépekkel kiegészítve még szept. végén.
Még egy december eleji csurgatás kéne nekik, addigra hátha kikelne az, ami most még esetleg fedett.

Volt olyan családom, amelynél több száz atka hullott, augusztus végén, szeptemberben, okt. elején kb. 3-szor csurgattam, egyszer hangyasavat is kapott, és csak hullottak, végére több ezer lehetett. Tehát csurgatásonként akár 5-600 is lepergett. Többinél ez nem volt jellemző.

Üdv.: Attila

« Válasz #2140 Dátum: 2017. December 06. 20:38 »
Sziasztok!
A szekszárdi méhészklubon és privátban is többen érdeklődnek, hogy a napokban lehet e zárókezelést végezni.
Erre egy szóval, hogy igen vagy nem válaszolni képtelenség.
Annyiféle technológia van, még adott szereken belül is, hogy tanácsot adni csak az összes körülményt ismerve mernék.
Ettől függetlenül Tolna megyére megpróbálom.
Rövid lesz a történet, mert erre egyedül holnap látok némi esélyt.
Az oxálsavval való szublimálás jöhet véleményem szerint egyedül szóba, de én azt sem tenném most.
Ebben az időszakban mondjuk amitrázzal füstölni a méhcsaládok vesztét okozza, de minimum nozemásak lesznek.
A destruktorral vagy oxálsavval való csorgatás is necces.
Nem elég a pillanatnyi időjárást figyelni, és annak örvendeni, hogy a hőmérséklet elérte a 10 fokot.
A másnap hajnali, és az utána következő napok időjárása is érdekes.
Nem túl régen leírtam, hogy egyik méhésztárs pár éve ilyenkor füstölt, mert szép idő volt.
Egyet eltévesztett, hogy a kezelés után már délután erősen lehűlt a levegő, másnap pedig mínusz 6 fok lett!
Az összes család elpusztult.
Mi történt?
A füstöt a méhek nem tudták megfelelően kiszellőztetni, gyakorlatilag ez izgalomban tartotta a családokat, és emiatt nem tudtak fürtbe húzódni.
A fagy egy hétig tartott, és nappal sem engedett.
Ennyi.
A csorgatás ettől egy kicsit kíméletesebb, de ott sem árt ha utána tudnak egy kicsit repkedni, és az elkövetkező napokban sem lesznek kemény mínuszok.
Tehát ha a sok megoldás közül csak egyet tudnék választani, akkor azt tanácsolom MOST NE védekezzetek!
Akinek eddig sok atkája volt úgyis mindegy, akinek meg nem az miért aggódik.
A rosszkor elvégzett kezeléssel többet ártotok mint amit a néhány tíz atka jelenléte okoz.
Mi a teendő?
Várni kell alkalmasabb időpontra.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2141 Dátum: 2017. December 06. 22:02 »
Egyet értek, hogy ki kell várni a zárókezeléssel a legmegfelelőbb időt. Én már a második évben a VAT-1 készüléket használom, ahol a kifejlesztő ajánlja egész -5 fokig a használatát, de éppen azért mert a kezeléskor a méhek szétmehetnek a fürtből soha sem használtam +5 fok alatti időben. Persze kizárólag p.a. minőségü aceton használatával. Ezzel a módszerrel nem szokott gondot okozni az amitráz alapú hatóanyag használata sem.

*

wr

• 1014
« Válasz #2142 Dátum: 2017. December 07. 07:39 »
Méhészkedni március közepétől november elejéig kell, kivéve a "gondos" méhészeket, nekik hamarosan el kell kezdeni.  :D Éppen elég gondot okoz az időjárás ezzel a 8-10 fokkal, fellazul a fürt, a méhek egy része a kaptárak előtt repked ahelyett hogy nyugalomban lenne. Ilyenkor bármit befújni, vagy bármivel eláztatni őket nagy hiba.
Egyre több helyről hallom félfüllel hogy a méhek a téli készlet töredékével lettek "betelelve", mert hogy szépen hordtak még októberben is a zöldítésről.  :D De már olyat is mesélt valaki, hogy a látottak alapján a méhésznek legkésőbb január elején el kell kezdeni etetni...  ::)

*

wr

• 1014
« Válasz #2143 Dátum: 2017. December 07. 11:03 »

« Válasz #2144 Dátum: 2017. December 07. 21:00 »
Tehát ott tartottunk, hogy véleményem szerint ma sem volt alkalmas az idő a kezelésre.
Nem elég ha a fürt széle fellazul!
Mi van azokkal a méhekkel amelyek a sejtekbe bújtak, a fürt közepével és aljával?
Azokat semmilyen módon nem éri el a hatóanyag, bármilyen technológiát használtok is.
Az atka a sejtekbe bújt méhek hasi potrohgyűrűje alá bebújva lapít, így teljes biztonságban van.
A záró kezelés akkor a leghatékonyabb, ha a felmelegedés akkora, hogy a fürt teljesen fellazul.
Most ilyen nincs.
A héj külső széle kicsit lazább, az azok a méhek amelyek kikívánkoznak a kaptárból, egy kör megtétele után visszabújnak.
Szerintem várni kell egy meleghullámra, de mindenki maga dönti el mit tesz.
Nagyernyei Attila