Méhészkedés a napraforgó után

• 114 válasz
  • 76726 megtekintés
Re:Méhészkedés a napraforgó után
« Válasz #60 Dátum: 2013. December 28. 18:52 »
Lindzzy!
Virágporpótlót, vagy vitaminokat nem tesztek bele?
Mondjuk mint az előbb amit Gedde írt például sörélesztőt.

Üdv. jani bátya

« Válasz #61 Dátum: 2013. December 28. 19:32 »
Jani bátya! Most néztem utána a sőrélesztőnek. 950ft az ára, 1kg -os csomag plusz a szálitás.

« Válasz #62 Dátum: 2013. December 28. 19:36 »
Nincs mekis kaja. Persze a cukrot leszámítva. :) Szerencsére ősszel és kora tavasszal is bőven van természetes virágpor a környéken,mi nem szedünk el tőlük virágport.Abban mondjuk már gondolkodunk,hogy szűkösebb időkre félre kellene rakni nekik,amikor bőség van,de egyelőre tárolási gondjaink vannak.
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

« Válasz #63 Dátum: 2013. December 28. 19:53 »
Antal!
Én már bőségesen betáraztam belőle.Most már csak az van hátra hogy nekiessek a gyúrógépnek. Gépesítenem kellett mert nem bírtam már kézzel a tempót. Én egy bika habarcskeverővel csinálom.

Üdv. jani bátya

« Válasz #64 Dátum: 2013. December 28. 20:00 »
Nálunk most az 1 talicskás betonkeverő van kiszemelve.

« Válasz #65 Dátum: 2013. December 28. 20:05 »
Nekem egy kömüves haverom tanácsolta inkább a kényszerkeverést. Eleinte én is betonkeverőben gondolkodtam.
Nem bántam meg ezt a választást, bár ez a fajta lepénykészítés is igényel nem kis fizikai erőnlétet. Bele kell elég rendesen kapaszkodni a gépbe. Egy adag cirka 70 kiló 20 perc alatt készen van, az előkészületek tovább tartanak.
No meg persze a kizacskózás is időigényesebb.
Üdv. jani bátya
« Utoljára szerkesztve: 2013. December 28. 20:12 írta jani bátya »

*

zümi

• 1382
« Válasz #66 Dátum: 2013. December 28. 20:16 »
jani bátya festékkeverő fúrógépről beszélsz? Nagy vödörben kevered?
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #67 Dátum: 2013. December 28. 20:24 »
Férjuram is kőműves,ők most pár kollégával közösen akarnak venni betonkeverőt lepénygyúráshoz.Én nem nagyon értek ezekhez az építőipari gépekhez,láttam ilyen habarcskeverőt is lenn a pincében.Gyakorlatban láttam már lepényezést betonkeverővel,végül is működött a dolog.Elmosni mondjuk macerásabb,mint a habarcskeverőt.Valami speciális edényben kell az eszközt működtetni?

« Válasz #68 Dátum: 2013. December 28. 20:33 »
Linddzy! Van mélyhűtőtők? A friss virágport zacskozás után beteszem a hűtőbe.Valamenyit károsodik, de jóbb mint a semmi. A modszert ahogy kiszedik a keretből azt most láttam az orosz kisfilmeknél (méhészet).Én eddig csak piszmogva szedtem ki, a keretekből.Ugye ne veszen az is kárba.

« Válasz #69 Dátum: 2013. December 28. 20:41 »
Jani bátya! sőrélesztő pehely  nem jó? Az a bika habarcs keverő nem orosz gyártmány? Tudod,azok nem fulladtak le, inkáb 5 szőr kőrbe tekertek.

« Válasz #70 Dátum: 2013. December 28. 20:43 »
Van,csak állandóan tömve van kajával.Én még a silózáson is gondolkodtam, de a visszaetetésre lenne jó még valami megoldást találni,hogy ne csak a lepénybe lehessen rakni.Bár talán legjobb lenne keretestől elrakni...

« Válasz #71 Dátum: 2013. December 28. 20:52 »
Ha csak ugy oda teszed simán elviszik. Kis mézzel elkeverni. Egy zacsko kell nem tőbb, az meg elfér.

« Válasz #72 Dátum: 2013. December 28. 20:55 »
Vettem egy jó nagy műanyag dézsát cirka 2500 ft volt a műanyagboltban abban keverem. A gép osztrák gyártmány, 2 sebességes 1200 Wattos.21 ezer volt az ára anno. Nagyon erős nem bírtam még lefogni, de kell is mert elég keményre keverem az anyagot. Kis helyet foglal, és mint már le lett írva könnyű elmosni. A mézet amit a lepényhez teszek melegítő spirállal melegítem fel alu,kannában, melegen keverem a cukorhoz.

Üdv. jani bátya

« Válasz #73 Dátum: 2013. December 28. 21:03 »
Antal!
A sörélesztő pehely tökéletes,csak lényegesen drágább mint a porított változat.
A pelyhet legutóbb cirka 3 ezerért vettem legutóbb kilónként de ennek több mint három éve már.
A mostani sörélesztőkészletemet romániából szereztem be, nem mintha ott olcsóbb lett volna mint itthon, csak éppen helyben volt, nem kellett érte szaladgálni külön sehová.
A romániai ajánlás szerint 1 kiló sörélesztő, 6 kiló porcukor, 2 kiló méz a lepény keverési aránya. De 15% -nál töményebben sehol nem ajánlják keverni. Szabadon hordatásnál lehet tisztán is.

Üdv. jani bátya

« Válasz #74 Dátum: 2013. December 28. 21:13 »
Jani bátya! tévedtem, mert csak 100 gram 560ft a pehely.  Marad amit gedde irt. sokkal olcsob . Űdv.Antal