2500 KUTATÓ!
2500 SZAKTEKINTÉLY!
https://koponyeg.hu/hireso/mindent-megol-az-ipari-mezogazdasaghttps://www.elobolygonk.hu/Klimahirek/Agrarium/2019_11_08/2500_kutato_egybehangzoan_allitja_az_intenziv_mezogazdalkodas_elpusztitja_a_termeszetetIdézet a kutatóktól!
“Ide tartozik a fontos táplálkozási és szaporodási lehetőséget adó változatos élőhelyek (pl. fasorok, nádasok, gyepek, mezsgyék) területének jelentős csökkenése, a fokozott műtrágya- és NÖVÉNYVÉDŐSZER-HASZNÁLAT,valamint a nagy területeket rövid idő alatt átalakítani képes nagy teljesítményű gépek alkalmazása. Az iparszerű művelés révén kialakuló kiterjedt, homogén táblák az év nagy részében táplálék és búvóhely nélküli „sivatagként” funkcionálnak.”
Még ezek a kutatók sem látják a fától az erdőt!
Az idézet részben kiemeltem a fő
OKOT,a mi nem más mint a NÖVÉNYVÉDELEMNEK a mai gyakorlata,vagy a ma használt gyengébbnek mondott vegyszerek.A felsorolt többi ok sem mellékes,de ezek élőhelyek,stb nem változtak a közel múltban jelentősen.Ha méheket nézzük mint biódiberzitási indikátorokat a változás kb.olyan 15 éve történt.
Gyakorlatilag azóta a mezőgazdasági területek virágzásakor a méheinket folyamatosan,legtöbbször igen komoly károk érik.20 éve ez nem így volt!Ragyogó egészségi állapotban voltak méhcsaládjaink,kíváló mézelési eredményekkel zártunk a mezőgazdasági területek virágzása végén.
Mint falusi paraszt gyerek kint éltem az életem a szántókon.Több éven keresztül ceglédi kannában hordtam a kombájnosoknak az ivóvizet a legközelebbi faluból.Minden településen megmondták melyik kútból vigyem a (RÉTEG!!!) vizet,mert akkor még meg lehetett inni.Akkor még égették a TSZ-ek a tarlót,kamaszokkal oldotta meg a mi falunk szövetkezeti vezetése.Nagyapám mint brigadéros (ugye-ugye a vér nem válik vízzé) 5-10 tízenéves gyerekkel hosszú éveken keresztül évente több száz hektár tarlót leégetett,egyetlen tűzeset nélkül.Szóval csak a tarlók égtek.
Rengeteg nyúlat fogtunk(mert én is égettem sok éven át),fogtam,amit aztán otthon felneveltem,és mielőtt felnőtt volna fejbe vágta nagyapám,mert nem bírták valamiért a szegény jószágok a “rab életet”.Finom húsa van.
A lényeg!
Tele volt élettel a ”határ”,ahogy nagy szüleim illetve mindenki hívta a falun kívüli területeket.Rengeteg nyúl,fácán,óriási csapatokban verebek,mindenféle énekes madár,vadkacsa csapatok.
Ma sehol semmi,alig lehet látni az előbb felsorolt élőlényekből.
Hülye nem vagyok!Ott a világ végén az Ormánságban nem változtak az élőhelyek a madarak búvóhelyei,kevesebb ma szántó,mert egy rakás erdőt telepítettek.
Nagy István ott járt akácvirágzás végén az Ormánságban.A drávafoki iskola kapott aszaló berendezést az iskola kert programon belül.Ő adta át a berendezést.Egy pár percet kaptunk Tőle mi méhészek.Az első pillanatokban leszúrt bennünket miszerint is mit hisztizünk mi baranyai méhészek,csak nálunk van baj a méhekkel,máshol az országban nincs.Elmondtuk Neki,hogy ez nem igaz,mert mindenhol pusztulnak a méhek a szántóföld virágzásakor és most sem balhézni jöttünk csak téjékoztatni.Miután átadta a gépet megnézte az iskola kertet,a mellette lévő teljes virágzásban lévő rétet megmutattam a miniszter Úrnak.Kértem mutasson megporzó rovart.Egyetlen egy kicsi kék lepkék találtunk,semmi mást,háziméhet sem,mert mi is és méhész kolléga is elvitte a faluból méheit.
Mondtam Neki amikor iskolás voltam itt lepék,poszméhek százai,ezrei voltak.Lepkék tucatnyi fajtáit gyűjtöttük.Na akkor megdöbbent,attól kezdve számtalanszor magához hívott,kellemetlen is volt,később az iskola tanárainak győztem magyarázkodni,amiért el vontam a figyelmét.Így aztán volt lehetőségem ez irányú gondolataim elmondani.
Amiért leírtam mindezt!
Ott a világ végén az állatok,madarak búvóhelyei csak javultak(több az erdő),a virágzó szántó területek nőttek(mert több repcét,napraforgót vetnek) mégis csökken a beporzó rovarok száma.
Na vajon miért?
Egyetlen egy valami van jelentős mértékben másként ,az a NÖVÉNYVÉDEMI VEGYSZEREKBEN ,vagy ahogy nagyanyám mondta nagyon helyesen MÉRGEKBEN,és technológiákban történő változás.
Mi méhészek tudjuk ezt,mert a kb.15 évvel ezelőtti változás előtt sok mézet termeltünk repcén,napraforgón.Most is van néha,néhol termésecske(ha már van elnököcske is).
A kivétel erősíti a szabályt!
De azért a dr cím jár a növényvédelem mérnőkeinek.
Csányi Antal