Méhészeti programok

• 1150 válasz
  • 477139 megtekintés
Re:Méhészeti programok
« Válasz #285 Dátum: 2015. December 08. 08:42 »
Tegnap a Szekszárdi Méhészklub vendége Szabó György méhészmester volt.
Egy hiányt pótolt, amit én is sokszor feszegetek.
A méhegészségügy súlyos, gyakorlati problémáiról beszélt, és nem csak a levegőbe, hanem a megoldásokat is elénk tárta.
Tetszett a határozottsága, szókimondó stílusa, mert ebben a kérdésben nincs kegyelem.
Akik vétenek közösségünk ellen, büntetésre és égetésre számíthatnak.
Most nem olyan vétségre kell gondolni, hogy valakinek nyúlósa van.
Az egy elszenvedett állapot, ami mindenkit fenyeget.
Az elhanyagolt, méhegészségügyi kockázatot jelentő kuplerájok hatékony felszámolására fókuszált.
Alázatos, nem kioktató,(de oktató) előadásmódja a jelenlegi OMME vezérekből nagyon hiányzik.
Jó ez így, mert legalább lesz egy alternatíva, hogy kell, hogy lehet ezt másként csinálni.
A magyar méhegészségügy romokban van, a vizsgálatok a papíron történnek.
A gödöllői méhes (még néhai Tóth Árpád idején üzemeltetett) összes "kacatját" megsemmisítették, így egy gócpontot felszámoltak.
Egy elhanyagolt konténer porrá zúzásához csupán néhány perc kellett, és elszánt méhészek, aktív méhegészségügyi felelős, és egy markoló, amely szétkapta a konténert mint a rongyot.
Így kell ezt csinálni, nem csak pofázni és akkor rend lesz.
Amit az OMME most méhegészségügyben tesz, az csak maszatolás, és még remény sincs velük a változásra.
A betegségfelderítő méhészkutyát jó ötletnek tartja.
Ezt az előadást mindenkinek szíves figyelmébe ajánlom.
Senki nem fog tőle feldobódni, úgy is jellemezhetném, hogy lehangoló, de nagyon tanulságos.
Nagyernyei Attila

« Válasz #286 Dátum: 2015. December 14. 09:02 »
Kellemes napot kívánok!
Véget ért a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál.
Azért nem maradtok hír nélkül.
Természetesen engem a rendezvény szakmapolitikai oldala érdekelt, volt is bőven csemege.
Mivel a Fekete-Fehér Méhészklub alapvető célja a méhészeti közélet kitárgyalása, apró hiányt szeretnék pótolni.
Dr.Mészáros László OMME elnöke szívfacsaró előadására fókuszáljunk.
Megtudhattuk, hogy dr.Cserényi Péter mennyit tett a magyar méhészekért a mézhamisítás ügyben.
Gyakorlatilag ő ágazatunk motorja, ha nem lenne már OMME sem lenne!
Szakmai hozzáértése lenyűgöző! (az emberi oldalát nem érintette)
Nem ragozom, ha ez így megy tovább, Magyarországnak nem köztársasága, hanem királysága lesz hamarosan.
Könnyfakasztó ez fényezés, lehet én is beszerzek egy hegesztő szemüveget mint Szabó Gyuri, mert ez a vakító, önámító fényterápia, a szememet erősen megviseli.
A neonikotinoidok kérdésénél, vagy a monitoring vezetésénél, esetleg az OMME méhesének szakmai irányításánál nekünk jönnek elő a könnyeink, csak a fájdalomtól.
Hogy erre az össznépi hülyítésre még meddig vevők a méhészek, küldöttek nem tudok választ adni, de erős gyomor és idegzet kell hozzá.
Az egyik előadás alatt (amikor egy pécsi mézút egyesületi tag, azt hiszem Kovács Géza) Cserényi doktor folyton közbekotyogott.
Ez után következő botrányos jelenetet nem idézném, mert méltatlan a Méhészklub hasábjaihoz.
Én nagyon örülök, hogy legalább a jelenlévők megtapasztalhatták, hogy ki igazán az ATYA ÚR ISTEN az OMME-ban.
A hívők ne féljenek!
Csak egy Isten van!
Karácsony közeledtével inkább befejezem gondolatimat, de ha ez így megy tovább nagyon borúlátó vagyok az OMME jövőjével kapcsolatban.
Van már Királyunk, OMM Istenünk, csak alázatos, a méhészek igényeit figyelembe vevő vezetésünk nincs!
Egy önfényező, önámító szánalmas társaság!
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2015. December 14. 23:25 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #287 Dátum: 2015. December 14. 12:50 »
Attila!

Köszönjük a tájékoztatást, bár az nem volt olyan részletekbe menő, mint azt Kappankától megszoktuk, de ami hibádzott a valóságból, maradéktalanul pótolta annak "égi mása", így mindenesetre több olyan gondolatot is felvetett, mely az OMME jövőjének szempontjából kardinális pontot jelenthet. Szerencsére a "hírek" hiányát maradéktalanul képes voltál pótolni azokkal a klubvezetői mantrákkal, melyek a megváltás életben tartásának elengedhetetlen és nélkülözhetetlen eszközei.

Azon viszont csodálkoznék (ha nem ismernélek), hogy csak most vetődött fel benned a "királyság" lehetőségének gondolata, azt hittem, Bross reaktiválásának szándékával az ő trónjának visszaállítása lenne a cél. Nem hiszem, hogy nálánál alkalmasabb ékíthetné azt az ülőalkalmatosságot, ráadásul ő már komoly tapasztalatot szerzett a több trón megülésének gyakorlatában is, ezért mindenképpen jó választásnak látszik. Már csak azt nem értem, mire gondoltál azzal, hogy: "Hívők ne féljetek! Csak egy Isten van!"
Netán átértékelésre került volna a "királyság" restaurációjának szándéka, s az OMME egykori "kerálja" immáron az OMME Isteneként szállna alá - momentán éppen Tolnából? Ebben a kontextusban már érteni vélem "szürrealisztikuss"  allegóriáidat is, a képi megközelítésed szemléletességét viszont némileg árnyalja, hogy a mennyország kapujának van egy őrizője is: Péter, azaz a "Kőszikla". Hogyan is mondja az Írás? "Mondom tehát neked: Te Péter vagy. Erre a sziklára építem Egyházamat és a pokol kapui nem vesznek erőt rajta. Neked adom a mennyország kulcsait. Amit megkötsz a földön, megkötött lesz a mennyben is, és amit föloldasz a földön, a mennyben is föloldott lesz." (Mt. 18. 19.)
Természetesen a névazonosság akár lehetne véletlen is, de szeretném felhívni a figyelmed, hogy (Simont) Pétert ugyan egykor a Mester tette meg földi helytartójának, azaz "nevezte ki", de a mi kis "saját mennyországunkban" a kősziklát, Pétert nem néhány "megváltó" nevezte ki, hanem -a képviseleti demokrácia jegyében- választott tisztséget visel... Vagy netán éppen ezért görcsölsz permanensen -kisebbségben?
A képviseleti demokrácia szépségeiről és finomságairól, valamint a releváns érvelés mibenlétéről majd egy másik alkalommal és témában szívesen elbeszélgetek veled, mivel szemmel láthatóan rendkívül "eklektikuss" e tárgykörben a nézőpontod (mondhatnám, ha akarod vemhes, ha másképp akarod nem vemhes...), most csak azt szerettem volna megköszönni, hogy a "zacsiáztatás" alatti történésekről, az ott született döntésekről ilyen korrektül, pártatlanul és "autentikuss" hírforrásként tájékoztattál bennünket. Netán Te is ott "áztattál" volna? No, nem, mintha érdekelne, de nem lenne baj, ha a tájékoztatásra érdemes klubtagság nem "pszichedelikuss" tudatmódosítók hatására összeálmodott víziókból, hanem valódi hírek nyomán tájékozódhatna.

*

barger

• 173
« Válasz #288 Dátum: 2015. December 14. 13:16 »
Aki lusta végigolvasni a fenti két hozzászólást annak röviden összefoglalnám.

Attila: NEM jogvédelem van hanem diktatúra amit meg kell szüntetni.

Petronius: Mi van Attila savanyú a szőlő? Te akarsz lenni a királycsináló?(mindezt körmondatokban hosszú eszmefuttatásokkal, hogy nagyon okosnak tűnjek)

Kissé szórakoztató, de leginkább fájdalmas ahogy Lilahagyma és Petronius próbálnak Attila minden szavába belekötni.

Csak nekem tűnt fel vagy másnak is, hogy nem mindenki vállalja saját nevén a véleményét?

Baranyi Gergely

Baranyi Gergely

*

robi 75

• 1014
« Válasz #289 Dátum: 2015. December 14. 15:19 »
Ne izgasd magad rajta :D! Betyár érthetetlen körítéssel szokott írni, nekem mindig besenyő pista bácsi ugrik be ;D.
https://www.youtube.com/watch?v=SFGDzHAeTrE
Üdv:robi

*

gewi

• **
  • 78
« Válasz #290 Dátum: 2015. December 14. 16:18 »
Értem én "mester", hogy a név kötelezi, és klaviatúrájából csakis szatíra születhet.
Mégis felvetődik bennem a kérdés. Ha már ilyen jól informált, nem lehetne, hogy egyszer tényszerű beszámolóval pótolja az Ön által hiányosnak ítélt beszámolót?

Vagy ha már erre képtelen,
Írása ne lenne "rímtelen".
« Utoljára szerkesztve: 2015. December 14. 19:34 írta gewi »
Nagy Zoltán

*

robi 75

• 1014
« Válasz #291 Dátum: 2015. December 14. 17:22 »
Hát ez az, nem vagyok jól imformált. Petronius írása tele van nekem idegen szavakkal, amit nem értek :'(.
Leírhatná pár mondadba, köret nélkül is az álláspontját. Bisztos valami góré aki közel ül a tűznél, ha tudnám a nevét meg pontosan hogy ki ő, akkor tudnám értékelni az írásait. Ilye hosszú írások után már kellene egy név is. Ugyanúgy ahogy Nagyernyei Attilának vagy Takács Ferencnek is ott van. Mikor beléptem a méhész klubba azt sem tudtam hogy ki az a Nagyernyei Attila. Beütöttem a Google-ba és máris le volt egy kicsit káderezve. Az írásai mögé oda tudom tenni az embert (másokat is). Mikor beütöttem azt hogy Petrónius arbiter akkor ez jött ki, na ezt hova tegyem? Ha tudnám ki ő, meg honnan ír, lehet egycsapásra megviradna ;D.

*

gewi

• **
  • 78
« Válasz #292 Dátum: 2015. December 14. 17:57 »
Bocs Robi, nem neked szántam.
Hanem arbiter=mester-nek.
Petronius egy Római nemes volt, amolyan akkori celebnek számított.
Jellemzően gúnyoló célzattal írott, rövid verseiről (is) ismert.
Még azt is mondhatnám, hogy a mi fórumtársunkra igazán találó a név, csak azt nem értem miért tetszeleg egy görög isten képében is.
Arisztaiosz a méhészet istene, azt már biztosan tudjuk, hogy nem a méhészeké.
Nagy Zoltán

*

robi 75

• 1014
« Válasz #293 Dátum: 2015. December 14. 18:11 »
Nincs gond :D. Legalább mások is olvassák.

« Válasz #294 Dátum: 2015. December 14. 21:26 »
Kedves Gewi, Robi, Barger!

Nem tudom, mi a fenén görcsölnek... Ha szövegértelmezési nehézségeik támadnának, egyrészt rá lehet kérdezni direktben a nyilvános fórumon, esetleg privátban ha kínos a nyilvánosság, s amennyiben a kérdezést érzik kínosnak, a "Google is a barátjuk" lehetne...

Emlékeim szerint ketten tagjai mindkét méhész-honlapnak. Ha már tagok, s információra vágynak, olvasgassanak figyelmesen és használják mindkét fórumon a keresőt, ha megakadnának. Szerintem a nevem megismerésének olthatatlan vágya fölött érzett problémáik is anakronisztikus(s)-nak (írhattam volna idejétmúltat is, de az nehezen rímel az itt oly divatos "csitító" felszólításra) tűnnek annak fényében, hogy azt e klubon Geddekas közel két esztendeje már közzétette a Gőzölgőben, s jómagam sem rejtettem véka alá a "Ződön", teljes nevemmel is vállalván véleményemet Pásztor Józsefnek írt válaszomat aláírva. Ha még több információra vágynának, azt is megkaphatják, ha beleolvasgatnak a Klubon folytatott beszélgetésekbe, több témában is rendkívül részletes bemutatkozásaimmal, "önvallomásaimmal"  találkozhatnak.
Bevallom, engem viszont egyáltalán nem érdekel egyikük neve sem, nekem bőven elegendő, ha Robiként, Gewiként vagy Bargerként leírt véleményükkel szembesülök. Azokat ugyanis nem a valódi, vagy nick-nevük alapján teszem mérlegre, hanem a tartalmukra vagyok kíváncsi. Hozzáfűzném, hogy Nagyernyei Attila és a többi klubtag írására sem név alapján reagálok, esetükben is a tartalomnak van prioritása számomra, annak alapján döntöm el, kívánok-e azonosulni vele, vagy elutasítom-e azt. A személy már csak másodrendű, hiába örvend "köztiszteletnek" egy fórumtárs, ha az általa leírtak számomra nem elfogadhatóak. Egyébként Attila is ismeri a valódi nevemet, mikor találkoztunk Fehérváron, azon mutatkoztam be neki. Kapcsolatunkban nem hozott érdemi változást a bemutatkozás sem, ő nem kívánja továbbra sem akceptálni az én véleményemet, én meg hasonlóan tekintek az övére. Igazolva látszik tehát: a névnek kevés a jelentősége, valamint nem feltétlenül azért használ nick-nevet egy fórumozó, mert a névtelenségbe kíván burkolózni, hanem mert a világhálón ez a szokás. Noha tudom Litterae valódi nevét, eszembe sem jutna azt közzétenni, itt ő Litterae-ként kíván szerepelni, ezért arra fókuszálok, mit ír Litterae, s nem arra, Litterae vállalja-e a valódi nevét, vagy szeretne megmaradni Litteraenek. Nem érdekel Kakaska, Tyúkocska, Szürke Vereb, Jóbarát, Batka Manó, Kánya (tényleg, hova tűnt Csőrike?) identitása sem, mert nincs jelentősége a valódi nevüknek, csupán az erre a "piacra" elhozott portékájuknak. Aki pedig itt akar támogatókat szerezni a programjához, az kénytelen a nevével vállalni a programját, mert a jelölőlistára az előbb említett nick-eket senki nem írja fel, senki nem óhajt szavazni rájuk. A névvel szereplőkre sem feltétlenül, de rájuk legalább lehetne, a névteleneknek ilyen esélye nincs. Dedukcióval ebből egyenesen következtethetnek, hogy ezidáig én sem óhajtottam a méhész közéletben szerepet vállalni, mindeddig nem éreztem szükségét, hogy ezen oknál fogva saját néven szerepeljek, bár ahogy elnézem, lehet, hogy a végén még szükség lehet rám is... Oscar Levant-tal szólva: "A világnak (most) több szerény zsenire van szüksége. Olyan kevesen maradtunk..."

Gewinek meg üzenem: csak a jóérzés tartott vissza, hogy esmeg mekegve vagy rímekkel, ne adj isten, kecskerímekkel  borzoljam a megváltó harcban megfáradt és túlérzékennyé vált klubtagság jobb sorsra érdemes idegrendszerét, elég volt Tóth Zoltánnal a "rímháború". Szegény azóta sem versel, nem ír ide sem, az sem lehetetlen, hogy még az egyedfejlődésében is visszamaradt... No, hogy nehogy nyugtalanul hánykolódjon a késő éji órákon, küldenék egy Gárdonyi-átköltést Bargernek ajánlva, vésesse azt a megváltó harcokban forgatott kardjára:
"Te, Baranyi Gergely, szaporábban nyergelj!"

Gewi! ha ragaszkodik a "rímeléshez, csak Önnek, csak ma este egy pihentető altatódal:

Nem kenyerem a szójáték.
Békésben is már rég' járék.
Én kis kertész legény vagyok,
Ganézgatok, locsolgatok.
Gyomlálok is, hogyha muszáj,
Ne legyen itt egy kupleráj...

Nem haragszom, megbocsájtok,
Fogadj el egy jó tanácsot!
Szeretem a bölcs nyugalmat,
Ne húzd hát a szakállamat!
No, most látom, nicked Gewi!
Nem is vagy te olyan... buta!

Püff neki! Látja, megint elrontottam a rímet! Javaslom, maradjunk meg a prózánál, mindegyikünknek jobb lesz úgy...

Tengermély tisztelettel: Szenttamási István Tamás, jelenleg Petronius arbiter, fórumok "szatírikussa" (de most aztán indulás lájkolni, mert nem állok jót magamért...!)

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #295 Dátum: 2015. December 14. 23:57 »
Petronius Arbiter=Tomipapa=Arisztaiosz=gönyüi mikulás bácsi, aki kedélyes borvirágos orrával dísznövény kertészkedik (méhcsaládja nincs, garatáltan nem méhészkedett eddig)  és úgy osztja itt az észt, ahogy dr. Cserényi Péter tolja neki az információt. De néha a mostani vezérkar más tagjától is elfogad olyan információt, aztán persze ideokádja elénk megrágatlanul, átgondolatlanul. Akkor látszik ez leginkább, amikor belekontárkodik szakmai kérdésekbe.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #296 Dátum: 2015. December 15. 00:06 »
Kedves fiúk!
Kicsit elkalandoztatok a témától, de nem baj.
Most értem haza Szegedről, gyönyörű város, különösen most, az ünnepi díszkivilágításban.
Az Ambrózy Béla Báró méhészegyesületnél tartottam szakmai előadást.
Nagyon örvendek, hogy teljesen telt ház fogadott, és ezt nagy megtiszteltetésnek érzem.
A szakmai előadásom után Pongrácz Attila elnök, volt szaktanácsadó kollégám megkért, hogy tartsak egy rövid beszámolót, mi a véleményem az OMME-ban zajló eseményekről.
Mivel sorstársak vagyunk sok mindenben (ő is volt szaktanácsadó, őket is erőszakkal szétszakították, ő is az OMME Kontroll Csoport tagja) szívesen válaszoltam a szakmapolitikai kérdésekre.
Az OMME felé a "drót" éles volt, mert Lászlőffy Zsolt az általa érdekesnek ítélt részeket felvette.
Azért nem írom le részletesen, hogy miket mondtam, mert itt a Méhészklubon megfogalmazott gondolataimat adtam elő élő adásban.
Zsolttal megbeszéltük ott a helyszínen, hogy nem vagyunk jóban egymással, de nagyon kulturáltan viselkedett, ha akarnék se tudnék rá mondani semmi rosszat.
Mivel ő is feltűnően visszafogott volt (állítólag találkozásunk előtt fogadalmat tett, hogy nem megy bele semmilyen személyeskedésbe) így elmaradt a csörte.
Szerintem ő is sajnálja, hogy Cserényi megíratta vele azt a szennyes levelet, de ezt nem feszegettem.
Az OMME szerepe a mézhamisításban és a tüntetések szervezésében témakörben természetesen eltérőek voltak az álláspontjaink.
Zsolt a végén megkérdezte tőlem, hogy ki állta a brüsszeli út költségeit?
Válaszoltam, hogy az OMME és a Nemzeti Agrárkamara.
A beszélgetésünk végén az egyik méhész aki volt Gyulán azt állította, hogy az OMME elnöke simán bekacsázta a kamarai dolgot, semmit nem fizettek, mindent az OMME állt.
Én jól, éreztem magam Szegeden!
Ez a csapat biztosan a változást szeretné, én ehhez próbáltam némi segítséget nyújtani.
Az utcán még hosszasan kérdezgettek a méhészek, látszik, hogy vágynak az információkra.
Nagyernyei Attila

*

lygo67

• 144
« Válasz #297 Dátum: 2015. December 15. 19:51 »
Köszönjük Attila a szakmai előadásod úgy gondolom egyszerű és mégis nagyszerű infót osztottál meg nekünk.

Az OMME-ban zajló eseményekről talán jóval kevesebb embernek van fogalma mint a szakmáról. Végre, talán "felnyíltottad" 1-2 olyan ember szemét is akik eddig ugy gondolták minden "szép és jó" - a támogatás meg van akkor mi lehet itt probléma ? Most kaptak egy kis ízelítőt.
Lászlóffy hogy sajnálta e a levélírást ? Ő szerintem olyan ember aki mindig a SAJÁT érdekeit tartja szem elött.
(hozzáteszem nekem személy szerint mint szaktanácsadó semmi problémám nemvolt eddig Vele)

« Válasz #298 Dátum: 2015. December 16. 13:04 »
Attila
"Ez után következő botrányos jelenetet nem idézném, mert méltatlan a Méhészklub hasábjaihoz."
Gondolom akik jelen voltak tudják mi történt, aki nem az fantáziál, találgat. Ez mint már bebizonyosodott, nem mindig vezet egyenes útra.
Ha lehetne privátban akkor megköszönném.

« Válasz #299 Dátum: 2015. December 16. 18:15 »
Szia János!
Mehet itt élesben is, mert már mások is tudják, minden kiderült.
A MÉHÉSZET szaklapot elég kemény jelzővel címkézte doktor Úr.
Így biztos vagyok abban, hogy egy újabb frontot nyitott az OMME, mert Dögei Imrének ezek a beszólások meghaladták az ingerküszöbét.
Azt eddig is tudtuk, hogy az OMME újság a MÉHÉSZET szaklap ellen irányul, de így kimondva azért más.
Remélem ennyi elég.
Üdv:
Nagyernyei Attila