A méhcsaládok általános állapota

• 3976 válasz
  • 1077232 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #300 Dátum: 2016. Április 05. 20:37 »
Nem is annyira régen, még pontosabban lehett jósolni az akácot. Durván 1-2 hét különbség volt az ithoni és a vándortanyai virágzás kezedete között. Az elmúlt években volt hogy egyszerre, de olyan is  hogy beelőzte néhány nappal. Természetesen akki nem  "jelfa" alapján jósol, henem helyben van annak könnyebb a dolga. Egy kis nézelődés miatt is 250 km-ert kell autóznom.
A régi öregek tartották, hogy az akáchordás csodákat művel, a fiatal méheket ösztönzi a minél hamarabbi kirepülésre, hordásra.
2011-ben igen nekikeseredetten érkeztem az akácra, a méhek nem voltak még elég jók, szárazság volt, és fagykárok is voltak. A végén 30kg-os átlagnak örülhettünk. ...
Néhány százalék nyenge család, többnyire mindíg szokott lenni ilyenkor. Ez különösebb aggodalomra nem ad okot, ezek általában a kései anyacseréből adódnak, egy kis segítséggel ezek még jutnak valamire. Persze becsúszhat néhe egy selejtes anya is. Az idősebb anyák is, ilyenkor tavaszon még magukhoz képest is kitesznek magukért talán utoljára.
De ha nagy, az állományban a gyengék aránya, ott már érdemes kicsit jobban kutakodni az oka iránt.
Nekem fekvőben, kicsit egyszerűbb a dolgom nem kell "térben" gondolkodnom csak oldalirányban, az az a fokozatos bővítésre figyelni.

« Válasz #301 Dátum: 2016. Április 05. 20:45 »
Adamez2!
Nem!
Ennek a folyamatos bővítésnek csak az előnyét éreztem mindig.
Az időjárást kell figyelni, mert az bekavarhat rendesen.
A fiasítás korösszetétele is számít.
Most sok az egykorú fedett fias, tehát egy héten belül tömeges kelés várható.
1-2 nap is érdekes lehet, de minél több a csúszás, annál nagyobb a baj.
Nagyon résen vagyok, sokat vagyok a méheknél.
Az a munkahelyem.
Nem szeretek lemaradni semmiről.
Mindent az idejében kell csinálni.
Ha a bővítés hordással párosul(fűz-árvacsalán-repce) akkor a fészek szélét lépekkel is kiegészítem, hogy a begyűlő nektár ne korlátozza le az anyát.
Ha már a fedett fias között is csillog a friss nektár, szorongatja a anyákat, akkor nincs mese, tűzni kell.
Itt még nem tartunk!
Mennek előre a méhek mint a rakéta!
Tudják, hogy korán lesz az idén akác.
Nagyernyei Attila

« Válasz #302 Dátum: 2016. Április 08. 21:31 »
Tehát itt folytatom írásom a saját méhészetem állapotáról.
Sokan kérdezik tőlem én, hogy állok?
Először is azzal kezdeném, hogy ez a hét bombasztikus fejlődést hozott!
Odajött hozzám egy méhész még hétfőn és kérdezte milyenek a méheim.
Mutass rá egyre, bontsuk ki volt a válaszom.
Ez még bővítés előtt volt!
Kibontottam, és láttam a meglepetést az arcán.
Csak 5 kereten vannak?
Persze, de lesz ez még jobb is.
Hány fiasa van?
Nézzük meg.
Az 5-ből 4-en szinte léctől lécig, az ötödik lép egyik oldal volt táblás, a külső oldalon egy tenyérnyi fedett.
Mondom neki, hogy ez a jók között van.
Akkor megbővítettem egy kerettel, tegnap kettővel!
A bővítésben tiszta pete, de felrobbant.
A fészken kívül is léputcák voltak.
Tehát csütörtökön már 8 kereten volt ez a méhcsaládom.
Ez egy átlagos család.
Jelenleg 4-6 keret NB fiasaim vannak, olyan 5 az átlag.
Elmentem hozzá.
12 kereten voltak az NB 24-ben.
Nézzük a fiast.
3 táblás, még kettőben tenyérnyi.
Örülök a lehülésnek, most lesznek igazán jók a méhek.
Nagyernyei Attila

« Válasz #303 Dátum: 2016. Április 09. 01:40 »
Pontosan erről van szó! Ezért nem jelent látatlanban mértékegységet, hogy kinek hány kereten vannak a méhei.  :) Nállam már kezdhetik csipegetni a repce elejét, csökkent az itatón a méhek száma, és kicsit vadultak is a levegőben lévők, de szerencsére nem a kaptárcserés család, de így nem igazán számolgattam a fiasítást.Az is igaz hogy máskor sem igen számolgatom,  13 kereten voltak, na jó ez volt a legbikább, most kaptak egy melegépítményűre alakított kaptárat. Én is szűkítgettem de nem annyira mint Attila, talán majd jövőre még szűkebre veszem a  tavaszi fészket. Most már nállam is a bővítések következnek majd, még nem lehet annyira sürgős nállam 8-10 keret most a jellemző.
 A szűkítők hellyéről kivett lépeket tárolom csak külön, de már jobb odafigyelni ezekre mert a melegebb idő miatt már éledeznek a viaszmolyok, máskor ilyenkor még nem szokott gond lenni velük. (Hűvös helységben kaptárban, diófalevél aljon, lehetőleg szűzlépeket szoktam tárolni.)
Most virágzik a meggy, na a gazdák meg ilyenkor nyomják a nem tudom mi "de mindenre jó" permetet ahogyan ők nevezik.
A virágpor hordás is csökkent már csütörtökön, addig extra volt.
Még tervbe volt némi mézes felkarcolás, de már semmi értelme mert már "kiszagolták" a repcét. Picit korai de legalább így nem kell már a cukros zsákba nyúlni. 
« Utoljára szerkesztve: 2016. Április 09. 01:46 írta Robotur »

« Válasz #304 Dátum: 2016. Április 09. 08:08 »
Nállam is hasonló a helyzet, mint Robotúrnál. Lehet csinálnom kell egy tisztító pergetést.

« Válasz #305 Dátum: 2016. Április 09. 08:37 »
Az átnézés során már javarészt felnyitottam a maradék fedett mézeket, néhány család maradt ki. De azt tapasztaltam hogy a besűrűsödött mézek voltak javarészt, ezt felnyitva ha nincs nagyon más, akkor felhasználják. De kipergetni ezeket nem lehet, tehát egy ilyen irányú tisztítópergetés most felesleges. Ha összejönnek a dolgok, akkor majd akác előtt lesz tisztítópergetés. Ha nem akkor, itthon a repce pergetése, az utóbbi opciót nem igazán díjaznám. 98 óta csak egy akácot hagytam ki. Illetve könnyítőpergetésről is szó lehetne indulás előtt, de most ez sem reális, nem akarok plussz munkát. Ha nehezek lesznek a kaptárak az sem gond :) Majd erős emberek felpakolják. Méhésznek ennél nagyobb gondja ne is legyen.

« Válasz #306 Dátum: 2016. Április 10. 11:10 »
Azon gondolkoztam, lehet elrakom a kölyökcsaládoknak a mézeseket. Így nem kell pergetnem most. Nem túl sok ilyen keret van, de nem szeretném a repcébe belekeverni.

« Válasz #307 Dátum: 2016. Április 10. 12:21 »
Tavaly én is ezt csináltam, akác előtt kiszedtem ezeket az "öreg" mézeslépeket nem volt sok csak egy kaptárnyi. Úgy voltam vele, hogy ha nem eszi meg a moly amíg hazatérünk akkor felhasználom a kölyökcsaládokhoz. Rosszul zárt a kijáró annyira hogy egy szép családot találtam benne  :)
Most 13 fok, mennek a méhek, de újra vastagon lepik az itatót.

*

ata67

• 526
« Válasz #308 Dátum: 2016. Április 16. 07:18 »
Volt egy kb. Két hetes időszak, amikor elég ingerülten voltak a családok. Egyik különösen támadt. Tegnap kezeltem őket, általános nyugalom fogadott. Ezt a jelenséget már másik tavaszon is észrevettem.
Lehet, hogy az öreg telelő méhek voltak agresszívak, és a nyugodt viselkedés a fiatal generációnak köszönhető?
A szomszéd méhész azt mondja, hogy a pitypang virágpora miatt ingerültek a méhek. (Felénk nincsen repce.)

« Válasz #309 Dátum: 2016. Április 16. 08:15 »
Picit hajlamosabbak rá az öreg méhek, de valami más oknak is kellet lenni a vadságra. Néha nem is sok kellenek hozzá komolyabb okok, elég egy fronthatás, vagy felhősödés. Előfordul hogy maga a méhész az oka, például egy frissen mosott méhészkalap illata, vagy az autóban egy illatosító.
De a nosemás méhek is nyugtalanabbak, ez viszont nem múlik el magától. Felénk is van pitypang, régebben amikor még repce nem volt, én nem tapasztaltam hogy ez ingerlékenységet okozott volna.

*

robi 75

• 1014
« Válasz #310 Dátum: 2016. Április 16. 19:34 »
Nálam addig idegbajosak míg megy a kökény, utána csend van.
Üdv:robi

« Válasz #311 Dátum: 2016. Április 16. 20:52 »
Ma nem kaptam egy szúrást sem. Pedig nagyon erős szél volt. Nem éppen alkalmas idő a méhészkedésre, még a meleg ellenére sem. De hát muszáj rendezni őket...

*

ata67

• 526
« Válasz #312 Dátum: 2016. Április 16. 20:53 »
Nálam is van kökény, akkor lehet, hogy az volt a bajuk...

*

robi 75

• 1014
« Válasz #313 Dátum: 2016. Április 16. 21:03 »
Biztos is.
Üdv:robi

« Válasz #314 Dátum: 2016. Április 17. 01:27 »
Bizony kellene még bővíteni, egy kaptárszakasz még hátravan. A nagy szél miatt nagyon alacsonyan repültek, és pont ellenkező irányba mint ahogyan ezek a kaptárak kijárói néznek. Már a felnyitott tetők is torlódást okoznak, és én is az útjukba lennék. Mivel ez az állandó telephellyem, nem attól függ hogy én hogyan pakolom a kaptárakat. Hanem attól hogy éppen hová vetették a repcét. Egyszer csak lesz csendesebb idő is. Most akkora volt a szél hogy a felnyitott üres kaptárat borította. Néhány szélárnyékos helyen lévő családnál sikerült a bővítést, elvégezni nem kevés szúrás árán. De a takarókat szinte képtelenség volt a hellyére illeszteni. A családok java már 13-14 kereten dolgozik. Némelyik már a  max 15-ön van. De a kisebbek is ígéretesen fejlődnek.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Április 17. 01:46 írta Robotur »