Figyu,
Lehet méricskélni a mézeket, de előbb a sajátunk legyen rendben. Az, hogy a KÁTKI kimutatása szerint a magyar akácmézeknek a kutatásra leadott (FIGYELEM, NEM SZÚRÓPRÓBA SZERŰEN levett mézeknek) egy kivétellel egyike sem felelt meg, az riasztó. Ezen mézeket szűrni kellene, különben megbuknak. Nem tudom, hogy mivel kell a magyar termelői mézeket szűrni, de azt sem tartom kizártnak, hogy épp gyantával. Kétségtelen, hogy minden engedélyezett élelmiszeripari technológiát lehet jól és rosszul is csinálni.
Szóval először rendbe kellene tenni a magyar mézek minőségét, - olvastad az EB jelentését az OMME éves beszámolóban? (48-ik oldal, g pont. 1.2 alpont) - aztán kardoskodni amellett, hogy vizsgáljuk. Ebből kiderült, hogy 1x állati szőr, 20 x növényi részek, 2x élesztő sejtek, 3x szennyező műanyag szálak, 3x kukorica keményítő, 1x pollenszemcsék csomóban, 33 x gombaképletek, 1x raktári lisztatka, 4x méhszőr, 4x moly szárnypikkely. 37 mintából egyetlen egy volt kifogástalan.
Kinek az érdekét képviseled akkor, amikor 37 magyar mézből 36-ot meg akarsz buktatni szorosabb laborvizsgálattal? Mellette száműzni a kínait, Csak nincs valami jó kis afrikai mézed konténerben, amit el szeretnél adni 500 %-os haszonnal?
Szerintem az OMME a magyar méhészek érdekeit képviseli, amikor időt akar nyerni, rendbetenni a magyar méz minőségét, addig pedig csínján a folyamatos vagdalkodással.
Persze lehet, hogy Te is csak a magyar mézről akarod elterelni a figyelmet, amikor kifele mutogatsz.
Szerintem sok lépcső van még: nem élelmiszeripari, ill. méziparra nem engedélyezett műanyag hordók lecserélése. (Minden csomagoló anyagnak van minőségi tanusítványa. Mellékeld mér a tiedet, mézre engedélyezett a műanyag hordód? Te biztos vagy benne, hogy abból nem oldódik semmi? Vagy mindegy, odacsapunk egyet, Persze annyira okos voltál, hogy Te nem adtál le mézet a kkutatáshoz, bukjanak meg a többiek...
Ez is scenárió: Majd a petíció hatására az EU néhány millió euróból megtalálja a molekulát, aztán a magyar mézben benne lesz ugyanez a hordóból, aztán magyarászkodhatsz, hogy nem ezt akartad.
Oszt ne legyen az alábbi:
Te cigány, mér megy a lovad a szakadék fele? Csak nincs valami baj a szemével, vagy az ítélő képességével?
Mire a cigány: Nem vak az, csak bátor...
Mondjuk az eredmény szempontjából mindegy is, RIP.