Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.

• 495 válasz
  • 268933 megtekintés
Re:Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.
« Válasz #315 Dátum: 2017. Szeptember 15. 21:30 »
Amit én láttam, az hőkezelés.
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

*

sztyopa

• 116
  • Attila
« Válasz #316 Dátum: 2017. Október 08. 18:45 »
Remélem már el indult a nyomda gép

*

Kitin

• 934
« Válasz #317 Dátum: 2017. November 02. 19:41 »
Kaptárszállítás megoldása  2:30 perctől
https://www.youtube.com/watch?v=iZvNBWZiUco

« Válasz #318 Dátum: 2017. November 03. 13:57 »
Jó kis videó!
Sok apró érdekes kép is van benne, pl. tényleg gyártanak pempőt - vagy anyát (még vissza kell néznem).
Te érted a kínait?
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

« Válasz #319 Dátum: 2017. November 03. 14:30 »
Esetleges műszaki hiba esetén, mindig kéznél van a "kis kínai" módszer.
« Utoljára szerkesztve: 2017. November 04. 13:00 írta lalimeheszet »
üdv.: lali

*

zümi

• 1382
« Válasz #320 Dátum: 2017. November 03. 15:26 »
El nem tudnám képzelni már a kézi hajtású pörgetést :D
Úgy látom a videón, minden az egyszerűséget képviseli! Tetszik a darus megoldás. A hiba lehetőség nulla ::)
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #321 Dátum: 2017. November 03. 16:26 »
A hiba lehetőség nulla

Kivétel a derékfájás.

*

Kitin

• 934
« Válasz #322 Dátum: 2017. November 03. 21:11 »
Az hagyján, hogy pempőt termelnek, de milyen gyorsak és micsoda gépeik vannak....  :o

https://www.youtube.com/watch?v=HIpB-tUpA4A

https://www.youtube.com/watch?v=ehECJyt9Nsc

« Válasz #323 Dátum: 2017. November 16. 16:57 »
Ez csodálatos!
Csak nagyon lassan haladok Szergej Alekszejevics Popravkov professzor könyvével, mert vannak sorok amelyeket többször is elolvasok annyira tetszik.
Hihetetlen örömöt érzek, hogy ezt a nagyszerű művet meg tudtam vásárolni.
És láss csodát.
Ez a könyv még a nagy Szovjetunióban íródott 30 évvel ezelőtt, és mégis megváltoztatja teljesen a magyar méhészek berögződött elméletét?
Véleményem az, hogy igen!
Csak néhány sort idézek, mert folyton az a vád ért itt a Fekete-Fehér Méhészklubon, hogy marhaságokkal nyomom a méhészek agyát, amikor azt állítom, ha erősen lekorlátozzuk a méhanyát, simán tudtok szaporítani, mert hosszabb életűek lesznek a méhek.
Mára teljesen megnyugodtam, a könyvből való idézetek álljanak itt bizonyítékként, amiből már előzetesen egyszer írtam.
"...a nyári méhek átlagos várható élettartama független a fajtától és a családok terhelésétől, és igen szűk határok között ingadozik, ami 37-40 nap."
Lejjebb így folytatja:
"Azonban minden családnál bekövetkeznek bizonyos pillanatok, amikor a nyári méhegyedek élettartama drámaian megnövekszik. Először is, ez történik a családban, ha anyjától megfosztják."
Aztán jön a következő kutatási eredmény, ami mindent visz:
"Támaszkodnunk kell a híres svájci méhbiológus kutató Anna Maurizio(1955) tapasztalatira, aki nagyon nagy mértékben hozzájárult ennek a kérdésnek a tisztázásához. Maurizio egyértelmű összefüggést vett észre a méhcsaládoknál: a méhegyedek várható élettartama mindig élesen csökken, ha azok részt vesznek a lárvák intenzív etetésében és az ehhez szükséges pempő előállításában, ezek hiánya viszont az életük hosszát növeli."
Szerintem ez sok gyakorló, a méhkaptárak mellett megőszülő méhésztársnak sokkoló lehet, mert másként tanították Magyarországon.
Ellenben velem, aki eddig is ezt hirdettem,és  kijelentéseimért bolondnak címkéztek.
Néhány napja Debrecenben az anyakorlátozásról beszéltem, hogy nem kell tőle tartani, nem roppan össze a méhcsalád!
És messzebb megyek, de itt elég Örösit említenem.
A fenti tények, kutatási megállapítások után az is belátható, hogy miért káros a méhcsaládoknál a KORAI FIASÍTÁS!
Még a generáció váltás előtt összeroppanhat tőle a méhcsalád, és persze a méhészek zöme rögtön az időjárásra, és külső körülményekre fogja, hogy "...összementek a mosásban.."
Ezért kaptam a legtöbb kritikát.
Soha nem gondoltam, hogy egy orosz kutatótól fogok elégtétel kapni.
Legyen egyelőre ennyi elég a könyvből, már alig várom, hogy folytathassam.
Nagyernyei Attila

« Válasz #324 Dátum: 2017. November 16. 18:09 »

Legyen egyelőre ennyi elég a könyvből, már alig várom, hogy folytathassam.
Nagyernyei Attila

Ne ! Ne! Ne!
Kérlek ne idézz belőle! Vannak akik kezdők és olvassák. Kisiklanak mielőtt sínre kerülnének. Olvasgasd, elmélkedj! Neked már úgyis mindegy. Ne lökd gödörbe azokat, akikből még lehet méhész, mert képesek megtanulni a szakmát, és ezt elhiszik!
Talán megérted: Nem a heringtől sós a tenger.
Kösz!

*

sztyopa

• 116
  • Attila
« Válasz #325 Dátum: 2017. November 16. 20:33 »
Kíváncsi 111 neked mindegy . Te meg kérdöjelezed  a prof  és a tudósok munkáját ,azt nem írom le amit gondolok nem akarlak meg sérteni .ha a kezdö hülyeséget csinál  majd tanul belőle , jóban járnál ha te is bövitenéd tudásod, nehogy maradinak tartsanak .

« Válasz #326 Dátum: 2017. November 16. 20:45 »
Attila nehogy kiakaszd a balatonlellei okostojással magad. Nem számít milyen kutató csak nyomatja a saját görcsös hülyeségeig a linóleummal letakargatott házépítésből megmaradt tégláival. Jenci  a tizenkét keretes Hunor ládáival sose lesz képes a változásra. Hagyd a csudába mert megint csak konfligtus lesz belőle viszont nekünk olvasóknak még jó is lehet.

« Válasz #327 Dátum: 2017. November 16. 21:54 »
A fenti tények, kutatási megállapítások után az is belátható, hogy miért káros a méhcsaládoknál a KORAI FIASÍTÁS!
Még a generáció váltás előtt összeroppanhat tőle a méhcsalád, és persze a méhészek zöme rögtön az időjárásra, és külső körülményekre fogja, hogy "...összementek a mosásban.."
A 2015-16-os télen - kevés kivételtől eltekintve - átfiasítottak az anyák. Emiatt tudott feldúsulni az atka év végére. Mégsem tavaszra mentek gallyra a családok a dajkálásban. Legalábbis ilyenről én nem hallottam. Ha elfogy a kaja vagy nem elég a nép és jön egy lehűlés az meg betelelési probléma.

« Válasz #328 Dátum: 2017. November 16. 23:17 »
Woody Allentől:
"Soha ne vitatkozz idiótákkal ! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal."

Kedvenc idézetem, amihez tartani szoktam magamat, de most ennek ellenére azért elmagyarázom mekkora sötétség uralkodik a fejetekben, hátha másoknak segítek ezzel.

Na látjátok, ezért nem lett belőletek méhész, és nem vittétek semmire, és nem is fogjátok. Képtelenek vagytok megtanulni ezt a szakmát, kókányok maradtok örökké.

Sztyopa!
Nem a "prof." munkáját kérdőjelezem meg, hanem azt, amire Attila e ténnyel utal. Mégpedig azt, hogy a méhcsaládnak és a méhésznek az a jó, amikor sokáig élnek a dolgozó méhek. Hidd el, én eléggé bővítettem a tudásomat, és a bővítményekre emlékszem is. Próbállak majd néhány sorban erről meggyőzni. Ezért arra kérlek, többször olvasd el amit most, és úgy általában írok. A sok olvasás segíteni fog a jövőben a szövegben található szakmai anyag elraktározására, és valamennyire a helyesírásod is javulhat.

RaVasz!
 Mondtam már, az ital roncsolja az agysejteket. Természetesen az sem mindegy, hogy a roncsolás kezdetekor mennyi van a kobakban. Kis tó előbb szárad. Nézz végig magadon! Te beteg vagy. Ennyi.

Na most akkor nézzük miről van szó!
Ugye van egy állítás, márpedig az:
"Támaszkodnunk kell a híres svájci méhbiológus kutató Anna Maurizio(1955) tapasztalatira, aki nagyon nagy mértékben hozzájárult ennek a kérdésnek a tisztázásához. Maurizio egyértelmű összefüggést vett észre a méhcsaládoknál: a méhegyedek várható élettartama mindig élesen csökken, ha azok részt vesznek a lárvák intenzív etetésében és az ehhez szükséges pempő előállításában, ezek hiánya viszont az életük hosszát növeli."

Emberek! Mondta valaki, hogy ez nem így van?

"Szerintem ez sok gyakorló, a méhkaptárak mellett megőszülő méhésztársnak sokkoló lehet, mert másként tanították Magyarországon."
Nem igaz! Nem tanították másként. Így tanították. Bizony ám. Csak van aki nem érti meg.

A lezárt anyás, vagy sokáig anyátlan, esetleg árva család népe hosszabb életű valóban, mert egyes feladatokkal nem terheltek a dolgozók. De hasznos ez nekünk? Nem. Azon méhcsaládok egyedei, akik petéző anya hiányában nem termelnek méhpempőt, nem fűtenek vagy éppen hűtenek a fészekhő pontos beállításához, kevésbé kopnak, továbbá nem bajlódnak a víz és virágporhordással, annak raktározásával és méhkenyérré alakításával (stb.), azok tovább élnek.    Viszont itt nehogy már valaki elmesélje, hogy azért is jó az anyák néhány lépre korlátozása, vagy zárása, mert ezáltal hosszabb életűek lesznek a méheink, és dupla haszonnal jár. Kutyakukit. Az anyák korlátozása nem ezért jött létre. Megtévesztő hamis mellébeszélés. A nagy ládában mézkamra hiányában nem lehetne normális mennyiségű mézet termelni, és elvenni, csak a szétszórt fias keretek pergetésével, ezért nemcsak bizonyos felületre, hanem minél kisebb felületre kell korlátozni a fiasításra alkalmas lépterületet. Ez az ok. Ezt akáchordáskor alkalmazzák azok, akik koruk, vagy szakmai tudás hiánya miatt nem voltak soha képesek váltani rakodó típusra, (esetleg visszafejlődtek :-X) és soha ezt el sem ismerik, habár pénztárcájuk bánja minden évben.
Na most akkor nézzük már meg, hogy azok a hosszú életű méhecskék valójában mennyire öregszenek meg!
 -Ugye azok, akik már megérték azt a kort, amikor gyűjtővé váltak, nekik teljesen mindegy. Elvégzik a kötelességüket, aztán egy napon nem térnek vissza, elöregszenek, akár van anya, akár nincs. Semmivel nem lettek hosszabb életűek.
-Akik kevés, vagy nulla fiasítás hiányában nem tudnak, nem kénytelenek dajkálni, azok ha már 10 napnál idősebbek, akkor érlelnek, vagy gyűjtenek is a nagy hordási lázban. Így több mézet lehet elvenni a családoktól, és ha időben, vagyis már jó régen, esetleg a  pergetés előtt akár 21 nappal történt a zárás, akkor fiast sem kell pergetni akáckor. (De repcén kell ám. Kelnek a méhek, mennek a mézbe. Ja tudjuk, meg kell szűrni. Rakodóban nincs ilyen.) Jó évben teljesen mindegy, hogy zárnak, vagy nem a fekvőkben, alig van több méz mint egy rakodóban, mert néhány nap múlva már egy egyenlő lépes rakodóban is zárva van az anya, lezárja a nektár, sőt pergetésre néha néhány tenyérnyi kivétellel csak fedett fias van a fészekben. Felfelé bővítve, vagy mézes lép elvétellel kevés munkával bővíthető a mézkamra pillanatok alatt, csak legyen elegendő lépkészlet. Pergetés után néhány nappal a fészekben maradt méz a méztérben van, akár el is vehető nullára. Napraforgón persze lehet a nagy láda nagy lépéből való eszetlen turkálást úgy beállítani, hogy hagyunk ám nála bőven mézet, amit aztán kiesznek, és majd a takarón kívülről behordatjuk velük a telelő fészekbe a többi szétszórtat...nem folytatom, mert leírni is őrület, nem végigcsinálni a szűkítgetést és egyéb marhaságokat beleszőve, miközben egy rakodóban semmit sem kell csinálni. Na erre mondta Siófokról (nem Csáktornyáról Bükköny levente, hogy elvennéd, de nem tudod. ;D ;D ;D
Na de nem ez a lényeg. Mi is történik a pergetés után? Azt figyeljük meddig élnek a méheink? Előadást akarunk majd a Npből honoráltatva tartani erről, mint neves emberek? Ugye nem vagyunk professzorok. Bizony ám. Szabadon engedik az anyákat, akik minél előbb helyre szeretnék állítani a fészekrendet. Ez még az egyszerűbb és legjobb megoldás. Sokkal kevésbé ártalmas, mint amikor a néhány fias keretet még meg is tűzdelik,(műléppel is :o) és ugyan lesz ismét több keretben fiasítás, de valójában szétszórtan, látványosan kevés. Na és kik dajkálnak? Azok a méhek, akik már nem dajka korúak. A nemrég még gyűjtő méhek fognak egy olyan munkafolyamatot elvégezni, amire már nem, vagy csak rövid ideig és rossz minőségben képesek. Ismét sok virágport kell hordaniuk, majd ha még be sem érett méhkenyérré, azt fogyasztaniuk. Rég kiöregedett mirigyeikkel ismét méhpempőt termelniük. Napokon belül elkopnak. Ezek sem lettek hosszabb életűek, csak akkor lettek volna, ha végleg elvesszük anyjukat, és továbbra sincs dolguk. A középbél fala nem újul meg, fogékonnyá válik a család a nozémára. A pempő mennyisége és minősége katasztrófa. Megkezdődik a mászkálás.
Rakodóban, tehát nem zártanyás, hanem bizonyos területre korlátozott anyás (egész évben) családnál még javában kelnek is a méhek ilyenkor, tehát gyakorlatilag alig van kiesés a dajkák számában, sőt szaporítással, vagyis a családok csapolásával kell a rajzást megakadályozni. A fészekből felhordott méz helyét hihetetlen módon és sebességgel petézik be ismét az anyák, és a következő legelőket is ki tudják a családok használni. Gyenge akácos évben a zárt anyások akár a dupláját is termelhetik a nem zárt anyásokénak, de akkor sem lesznek hosszabb életűek a dolgozók. Nagyon gyenge években viszont egy nagy szívás, mert júniusban sem méz, sem méh.
Aztán azt is megemlíteném már ha egyszer belemélyedtem, hogy méztér levételekor akár méztelen fészek is maradhat, amelyet időben, -nem kiszorítva az anyát-, gyönyörűen fel lehet etetni télire. Na azok lesznek a hosszú életű méhek ;)

Nem mélyedek bele a részletekbe, legyen elég ennyi! Akinek meg nem elég 30 néhány év arra, hogy ezeket megértse, és keveri Gizikét a gőzekével, annak még azt is elmondanám: az sem mindegy, melyik mászik rá ;D

« Válasz #329 Dátum: 2017. November 17. 06:34 »
A 2015-16-os télen - kevés kivételtől eltekintve - átfiasítottak az anyák. Emiatt tudott feldúsulni az atka év végére. Mégsem tavaszra mentek gallyra a családok a dajkálásban. Legalábbis ilyenről én nem hallottam. Ha elfogy a kaja vagy nem elég a nép és jön egy lehűlés az meg betelelési probléma.

Éppen attól olvashatunk erről, (korai fiasítás káros hatása) akivel vitám volt március elején, mert már akkor serkentő etetést javasolt a méhészeknek február végén. Szeptemberben megismételte ezt. Mindig van aki beveszi, aztán panaszkodott, mert nem hordták el. Nem csak a hideg idő miatt. Valami borzalom....