Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés

• 720 válasz
  • 367702 megtekintés
*

buksi

• 470
Re:Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés
« Válasz #705 Dátum: 2021. Május 26. 18:21 »
Bicska.Ez vicc ugye,pont neked kellene elmagyaráznom,mi a petéztető tok,sejtalap,bőlcső kezdettel,amit az anya-
nevelők is régen használnak.Nem kell bőlcsőt mártogatni,elő pempőzni, álcát áthelyezni,egyszerűen a bepetézett sejtre rárakva a bőlcső kezdetet és mehet a tenyész keretbe.,nincs az álca bolygatva,akár petés nevelés is mehet.

*

Bicska

• 601
« Válasz #706 Dátum: 2021. Május 27. 20:48 »
Nem vicc. Csak azért kérdem, mert azért a Jenter sem fenékig tejfel. Láttam én már olyat, hogy kidobálták a bepetézett Jenterből az álcákat. Viszont segít, ha nem jó a szemed. Én szívem szerint álcázok, és újabban kínaival, és csak saját használatra nevelek, de anyás dajkával. Ismerek, barátomnak mondhatok pár anyanevelőt, ők álcáznak. Ezért kértem, hogy fejtsd ki légyszíves, miért tartod elavultnak az álca áthelyezést. Vagy netán ismersz valami tudományos munkát, ami leírja, hogy a Jenter-készlettel nevelt anya jobb, magasabb minőségű?
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

*

buksi

• 470
« Válasz #707 Dátum: 2021. Május 27. 22:13 »
Azt nem mondom hogy jobb,de ha sikerül már a pete kikelésekor elfogadtatni,(mikor még nem tudsz álcázni)
van esély a jobb anyákra.

« Válasz #708 Dátum: 2021. Május 28. 06:55 »
Buksi, a legtökéletesebb irányított anyanevelés az álcázással történik, amit még lehet csiszolni az újra álcázással, amikor már gazdagon úszhat a pempőben az áthelyezett álca. Ezzel nem a jentnert akartam leszólni, hanem az álcázás létjogosultságát emelni.

« Válasz #709 Dátum: 2021. Június 21. 21:00 »
Sziasztok! Amikor pároztatóból elveszem a petéző anyát, és egy párzatlant szeretnék betenni, akkor mi a legjobb eljárás? Zárkázottat elfogadták. Ha simán bedobtam az 1 órája kelteket, azokat leölték úgy, hogy a petéző elvételét követően azonnal beadtam. Élelmük volt sok. Mindig zárkával adják be a 2. 3. stb kört, akik használnak pároztatót? Köszi előrs is a válaszokat.

*

T82

• **
  • 68
« Válasz #710 Dátum: 2021. Június 23. 11:07 »
A szüz anyát mindig nagyon nehezen fogadják, javaslom az érett bölcsőt bölcsővédővel és a szakirodalom tanumányozását.

« Válasz #711 Dátum: 2021. Június 23. 19:46 »
Igen, az a legegyszerűbb.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #712 Dátum: 2022. Február 09. 21:20 »
QUQURIQ !!!

Aki saját maga szeretne anyát nevelni, jobb, ha elkezdi március végén starterrel, anyátlan dajkával az anyanevelést. (előtte serkentés)!!!
Ne ijedjetek meg, az időjárástól.
( volt olyan év, amikor olyan hideg volt a tavasz, hogy a stertert 24 h-ra bevittem a kis konyhába a sparhelt mellé.
A dajka már elbírt a hideggel)!
Ezekből április végén, május legelején jó minőségű, petéző anyák lesznek.
Rajzásgátlásként  kelő fiasokból kölyökcsaládokat rakhatunk össze, az új petéző anyákkal. Ezek a kis családocskák őszre betelelő képes családok lesznek.

Kiskakas

*

ekecs

• **
  • 57
« Válasz #713 Dátum: 2022. Június 06. 20:55 »
Üdv. Érdekelne mások véleménye. Adott egy telephely, 1/2nb kaptárak,erős családok. Fészek alul 2 fiókon,rács plusz 2 fiók felette. Etetés,serkentés megy pár napja. Ha fogom a 2 alsó fiókot az anyával elviszem,marad a két felső fiók a kijáró bogarakkal. Majd adok zárkában nekik párzott anyát. Elvileg se fias se anya. Elfogadják az új anyát? Kinek mi a véleménye?

*

ekecs

• **
  • 57
« Válasz #714 Dátum: 2022. Június 06. 20:58 »
Ja,még annyi,hogy tulajdonképp lerajoztatnám őket. Ha sikerül akkor visszakapnák a törzscsalád fele fiasát.

« Válasz #715 Dátum: 2022. Június 07. 07:42 »
Működik, én is csináltam a Hunoros időszakomban.
Arra nagyon kell figyelned, hogy sokkal tovább hagyd szoktatósan a zárkát, és azt jól teszed ha eteted.
Amire viszont számíthatsz, hogy néhány héten belül erősen meg fog csappanni a népesség, ami természetes.
Amikor majd valamilyen hordás lesz, (hárs, napraforgó), tehetsz nekik néhány fedett fiast, és simán telelők lesznek.
Gyakorlatilag így meg lehet duplázni az állományt.
Nagyernyei Attila

*

ekecs

• **
  • 57
« Válasz #716 Dátum: 2022. Június 07. 08:42 »
És mennyi az a tovább szoktatás? Egyébként köszönöm a választ.

« Válasz #717 Dátum: 2022. Június 07. 09:01 »
Normál esetben 1-2 nap szokott lenni, ennél a módszernél 1 nappal hosszabb.
Azt mindenképpen ellenőrizd mielőtt "kirágósra" fordítod, hogy nem támadják, nem kapaszkodnak e a zárkába.
Ha zúgnak, esetleg lépdarabkát építenek a zárka aljára, az elfogadást jelent.
Szerencsés, ha kicsit megnyitod a léputcát ahova a zárkát helyezed.
A zárka tetejére tegyél apró bot, vagy szívószál darabot, hogy minél több méh hozzáférhessen.
Sima ügy, csak kicsit körülményesebb.
Sok sikert!
Üdv: Nagyernyei Attila

*

ekecs

• **
  • 57
« Válasz #718 Dátum: 2022. Június 07. 20:05 »
Csak azt nem értem ebben a tovább szoktatás dologban,hogy: ha nincs se fiasa,se anyja akkor miért kell egyáltalán szoktatni. Nekem az lenne logikus,hogy pár óra múlva már érzi az anyja hiányát,aztán simán be lehetne dobni az új anyát közéjük. 

« Válasz #719 Dátum: 2022. Június 07. 20:14 »
Próbáld ki a pár órás szoktatást.
Én nem merném.
Azért kell hosszabb ideig szoktatni, etetni, mert szinte az össze méh öreg, és azok szokták csinálni a galibát.
De gyakorlatilag saját magadnak válaszoltál amikor azt írod, hogy az öreg méhek maradtak a régi helyükön.
Egy söpört rajnál, ahol nyílt fiasról seprik le a méheket egy edénybe, majd megrázzák, hogy az öregek hazarepüljenek, ott működik az 1-2 óra.
Aztán úgy csinálod ahogy jónak látod.
Nagyernyei Attila