Méhlegelő

• 2964 válasz
  • 1243768 megtekintés
*

T82

• **
  • 68
Re:Méhlegelő
« Válasz #2400 Dátum: 2021. Március 25. 22:30 »
Szegedtöl délre a határ szerb oldalán, az egyik legkorábbi hely de nem lakott terület, ha jól emlékszem egy hete volt  -8c. Itt sincs mindenhol megpattanva de ha félbevágod a rügyet akkor látszik hogy barna. Nem  muszáj hogy megpattanjon a fagyáshoz elég hogy meginduljon a nedvkeringés.

« Válasz #2401 Dátum: 2021. Április 04. 07:06 »
Még holnap tudnak egy jót dolgozni a méhcsaládok, majd közel egy hét szünet.
Reméljük, hogy a hajnali fagyok nem oldják meg a 2021-es akácpergetésünket!
Sajnos ezek a kései fagyok egyre rendszeresebbek, így ismét van miért aggódnunk.
Jelenleg egy Kánaán fogadja a méheket, szinte métereket kell repülniük, hogy komoly méhlegelőt találjanak.
Felsorolni is nehéz, hogy mi virágzik.
Kökény, meggy, cseresznye, barack, kőris, gyermekláncfű, árvacsalán, fűz, hogy csak a legfontosabbakat emeljem ki.
Talán jól is jön a méheknek egy kis pihi, rendet tudnak rakni a fészekben.
Aztán a hét végén ismét kezdődhet a gyűjtés.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2402 Dátum: 2021. Április 04. 08:31 »
Én a jövőhétre várok jelentősebb népességnövekedést. Eddig úgy stagnált a létszám. Békés megyében a meggy és cseresznye még nem virágzik, de az utóbbi hamarosan fog.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #2403 Dátum: 2021. Április 04. 22:14 »
Ququriú !!!

Pár nap múlva beindul a vad fekete ribizli, amiről dől a sárga virágpor és a nektár. Az akácot, ha nem fagy el, későre várom. Még nincs megrepedés sem a rügye. Tehát, nem kell túl fejleszteni a családokat, mert a rajok okozhatnak meglepetéseket....
Persze, addig még lehet meleg az idő, amiről megbolondul az akác...
Kiskakas

« Válasz #2404 Dátum: 2021. Április 14. 19:53 »
Nézzük vannak e jó erdőrészek az idén?
A képen 3 fenológiai állapot látható, más-más erdőkből.
Mindhárom hajtás fagymentes.
Ma szedtem őket.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2405 Dátum: 2021. Április 23. 08:32 »
80-90 cm magas a repce. 04.22.-i állapot. Vajon mennyi idő múlva borul teljes virágzásba?  Nálatok hogy áll?
« Utoljára szerkesztve: 2021. Április 23. 08:56 írta M. Benjámin »

« Válasz #2406 Dátum: 2021. Április 27. 13:40 »
Szekszárd belvárosában a vadgesztenyefasor kezd pattogni, itt-ott virágozni.
A Fekete Fehér Méhészklubon többször írtam már róla, hogy átlagos (nem szélsőséges) hőmérsékletek mellett, amikor az autók már sodorják a lehulló virágszőnyeget, akácerdő közelében kell lennie a méheknek.
Tavaly ez nem jött be, még javában virágzott.
Az idei fagykáros akácerdők is sok meglepetést ígérnek.
Vannak akik már most ütik a vészharangot, hogy tarolt a fagy, nem lesz semmi.
Igen, vannak vidékek, de nem mindenhol.
Aztán olvasom,hogy már megint azzal jön néhány "akácszakember", hogy sarjúvirág a mostani.
Ja, április végén 1cm-es akácvirág sarjú?
Ez a vicc magazinba elmegy, de egy szakmai oldalon aligha.
Az bizony jó virág, csak legyen belőle minél több!
Ismét olvasom a "facén"(mivel a ződről leszoktam), hogy valaki azt írta, volt olyan év, hogy a 2. akácot június 9-én pergették.
Ja ja.
Mi is vándoroltunk június 1-én 2. akácra már.
Az idén késni fog a JÓ virág is, és ez nem a fagynak tudható.
A hajnalok rendkívül hűvösek, a nappalok pedig mérsékelt melegek, különösen a déli országrészben.
És még egy érdekesség!!!!!!
A fűz 1 hónapja virágzik, és még mindig adná, ha kedvezne rá az idő.
Általában 10 nap max. 2 hét a fűz virágzásának ideje, a mostani az tuti rekord.
A galagonya zöld bimbós, van aki már most temeti.
Csacska egy növény, nagyon rapszodikus a mézelése, viszont pont akác előtt van, nagyon dobja a családokat.
A repcéről itt Tolna megyében egyelőre nem jó hírek vannak, de ezen nem kell egy cseppet sem csodálkozni.
Most is 12-13 fok van, a méhek ledermedéséhez teljesen passzol, a repce viszont ilyenkor semmit nem ad, szinte jobb ha nem vagyunk a közelében.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1014
« Válasz #2407 Dátum: 2021. Április 28. 09:57 »
A repcével egyelőre nincs nagy baj, volt róla napi 1,5-2 kiló is amíg az időjárás engedte. Még úgy 10 nap lehet benne aztán vége. Az akác meg így néz ki 12 méter magasan bármerre nézem, ebből szerintem az idén egy deka hordás sem lesz, ha valami csoda folytán mégis, akkor az is majd csak júniusban.

« Válasz #2408 Dátum: 2021. Április 28. 20:26 »
Sajnos én is ezt látom mint wr, a gödöllői dombságban.

*

Apis

• 192
« Válasz #2409 Dátum: 2021. Április 28. 22:55 »
A repcével egyelőre nincs nagy baj, volt róla napi 1,5-2 kiló is amíg az időjárás engedte. Még úgy 10 nap lehet benne aztán vége. Az akác meg így néz ki 12 méter magasan bármerre nézem, ebből szerintem az idén egy deka hordás sem lesz, ha valami csoda folytán mégis, akkor az is majd csak júniusban.
Van ahol lesz majus 15-  20 körül időjárás fügvényében, de tényleg nem sok ilyen hely van az országban

*

Apis

• 192
« Válasz #2410 Dátum: 2021. Április 28. 23:05 »
Van ahol lesz majus 15-  20 körül időjárás fügvényében, de tényleg nem sok ilyen hely van az országban
Ezeken a helyeken 1 hete kb 1 cm -es volt a virágrügy szerintem ez mézelni fog

« Válasz #2411 Dátum: 2021. Április 29. 06:24 »
Szerintem minden méhész körzetében totális fagykár van......legalább is ezt hallom.
Ez olyan mint a horgászat....no aszt kolléga van már legalább kapása?....ááá, ebben a vízben talán nincs is hal.
Elballag a horgásztárs, aztán folytatódik a fárasztás.
Igen is több helyen van jó akác!
Körül kell nézni, nekem is mennem kell....vagy ez is csak fárasztás?
Nagyernyei Attila

*

ekecs

• **
  • 56
« Válasz #2412 Dátum: 2021. Május 01. 08:14 »
Üdv! Ki mikor zár anyát? Ilyen tanácstalan én még sose voltam. Lehet,hogy nem is lesz akác nálam. Lehet ,hogy a hónap végén. Lehet... A repce viszont jól ad,csak hát valahogy el is kellene normálisan venni.

*

ekecs

• **
  • 56
« Válasz #2413 Dátum: 2021. Május 01. 08:20 »
Attilának üzenem, az akkor 1 fiókra lerakott nagyon gyenge családjaim kis segítséggel vastag takarással úgy feljöttek,hogy megkaphatnák a negyedik fiókot is már. Illetve meg is kapják. Ez a szűkítés pepecselő munka de nagyon megéri.

« Válasz #2414 Dátum: 2021. Május 01. 09:22 »
A kis segítség az fiaskereten bogárral volt? Mert másképp nem hiszem el.