Méhlegelő

• 2972 válasz
  • 1373996 megtekintés
Re:Méhlegelő
« Válasz #1455 Dátum: 2017. Április 17. 22:56 »
 Jó estét mindenkinek.
 Ma voltunk a feleségemmel erdő mustrán. Nem vagyok fel dobódva a tapasztaltakon. Gödöllőn a M31-espálya melletti részen nem tapasztaltam komolyabb fagyást , de sajnos Máriabesnyőnél, és körzetében a reggeli fagyok hatását már lehetett tapasztalni . Tovább menve Hatvan irányába a fákon komolyabb károkat nem tapasztaltam, ami nem azt jelenti, h nem volt 1-2 m-ig fagyás v megfázás. Az irányt Nógrád m felé vettem. A végállomás Kétbodony és térsége volt.Sajnos a látvány nem volt szívderítő. Véleményem szerint a völgyekben teljes a fagyás, a domb oldalakon felkapaszkodva kb 10m-ig károsodást tapasztaltam. Az erdő nagyon szürke, és átlátszó. Nem hiszem, h csak a mostani fagyás hatását láttam, hanem a talaj nedvesség hiánya is látszódik a fákon. Találtam kis tábla repcét ami most kezdett virítani, sajnos az erdőhöz közel, még ha lesz is akác ami nem fagyott el, és ad nektárt, lehet,h bekever a minőségbe. Készítettem pár képet, lehet tanulmányozni.
  Ezek után nem mondom , nyugodalmas jó éjt. :(

Albert

« Válasz #1456 Dátum: 2017. Április 17. 23:12 »
 A képeket nem sikerült fel tenni, sajnálom . később próbálkozom. bocsi.
  Albert

« Válasz #1457 Dátum: 2017. Április 18. 07:43 »
Akkor itt megtekinthetitek Albert által készített képeket.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1458 Dátum: 2017. Április 19. 11:44 »
Nálunk a repce most nyílik az akácnak meg egy centis a fürtje .  Nem bízok benne, hogy meg fognak maradni. :'(

« Válasz #1459 Dátum: 2017. Április 19. 20:05 »
Ezután az egész napos (a holnap sajnos még hátra van) havazás után mire lehet számítani méhlegelő ügyben? Milyen hatása lesz az alma, repce, galagonya és a virágzásban lévő lágyszárú növényekre?

*

nata

• 176
« Válasz #1460 Dátum: 2017. Április 19. 20:30 »
Ezzel a hóval jól beázott minden. Az akácot is késlelteti ez az idő. Szerintem eddig minden oké. Pár nap pihenő nem árt a családoknak.

« Válasz #1461 Dátum: 2017. Április 19. 20:43 »
Nem is a beázástól tartok, hanem a -3 foktól, ami volt.

« Válasz #1462 Dátum: 2017. Április 19. 21:57 »
Ma korlátozni akartam az anyákat, mert fehéredett az akác virág, de délutánra elolvadt, így még várok. :)

« Válasz #1463 Dátum: 2017. Április 19. 22:04 »
  Jég virágról is gyűjtenek, csak nehéz megtalálni nekik. Ebből lesz a jégméz, nő a repertoár, a vevőért mindent. :D

Albert

« Válasz #1464 Dátum: 2017. Április 20. 12:05 »
Természetesen mi a legfontosabb téma mostanság méhész körökben.
Mit okozott ez a rendkívülinek mondható időjárás az akácbimbónak, és milyen lehet a mézelés jó idő esetén?
Ebben a méhcsaládok erősségére nem térnék ki, az a méhész dolga, hogy milyen családokkal vág neki a lehetőségnek.
Viszont a virágkezdeményekről (bimbóról)  van véleményem.
Mégpedig nagyon necces lesz az idei akác mézelése.
Nem sok szakirodalom, és még kevesebb tapasztalat van arról, ha ilyen állapotba éri a virágbimbót a hideg, és itt a fagyról nem is szólva, mert az egyértelművé teszi a dolgot.
Az akácbimbó, és a virág olyan érzékeny mint a "szűzlány".
Attól mert fehér lesz egy akácerdő a virágrengetegtől, egy ilyen időjárási helyzet után nincs garancia, hogy mézelni is fog.
Nem kell ahhoz fagy, hogy alászaladjunk!
Sajnos ebben a fenológiai állapotában a virágbimbó meg tud fázni, és nem mézel.
Természetesen azért írok feltételes módban, mert ettől még bomba év is lehet a 2017-es, de.....
Én ismét azt ajánlom a vándorméhészeknek, de a saját telephelyükről akácerdőt érőknek is, hogy amikor a virág olyan lesz mint a pattogatott kukorica (ekkor indul a hordás, erre kell a méheket is kihegyezni), egy karnyi vastag fiatal fába, talppal egy jó korát rúgjatok bele.
Ez mindent elárul!
Higgyétek el 90%-os találati pontossággal állítom, ha ekkor hull a virág mint a hó, arról az erdőről jó eredmény nem várható.
A virágoknak masszívan kell állniuk az "agresszív" méhészek erőszakos beavatkozását.
Rázhatjátok is a fát, a lényeg, hogy néhány virágnál több nem eshet le.
A fázott virág tulajdonsága, ami gyakorlati tapasztalatom, hogy simán lepotyog, és sajnos kevésbé is illatozik.
Az viszont nagyon jó jel, ha akácillat terjed a kora esti levegőben.
Ekkor viszont a virágok sem potyognak.
A nehézség essen minden méhésztársam kaptárjába!!!!!
Nagyernyei Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1465 Dátum: 2017. Április 20. 22:03 »
QUQURIQ !!!

Fehér bimbóban a Galagonya.
Az akác vontatottan fejlődik.
A repce ?
Örülök, hogy nem vagyok rajta...még...
Az idén még nem láttam térd felüli repcét.

Kiskakas

*

Kitin

• 934
« Válasz #1466 Dátum: 2017. Április 20. 23:31 »
"egy karnyi vastag fiatal fába, talppal egy jó korát rúgjatok bele."   ;D

Csak óvatosan, mert volt aki már befürdött ezzel!  :o
 Talán NB18 írta egyszer, hogy meg akarta mutatni a szomszédnak, hogy ócska a virág, belerúgott a fába és mivel vizes volt a lomb nyakába zúdult a csapadék!

*

Nb18

• 797
« Válasz #1467 Dátum: 2017. Április 20. 23:41 »
Haha! ;D
Szerintem azóta is azon röhög!!! ;D ;D

« Válasz #1468 Dátum: 2017. Április 21. 18:06 »
« Utoljára szerkesztve: 2017. Április 21. 18:18 írta vezerpar »

« Válasz #1469 Dátum: 2017. Április 21. 21:15 »
Ma kolbászoltam az akácerdőmben.... Nem vagyok nyugodt.