Méhlegelő

• 2967 válasz
  • 1247061 megtekintés
*

robi 75

• 1013
Re:Méhlegelő
« Válasz #1365 Dátum: 2017. Február 20. 23:12 »
Nekem is van földem, de a méhészkedés más tészta.
A parasztok nem a méhészek kedvéért vetik be a földeket, azzal veti ami következik neki és akkor amikor odaér, semmi közünk hozzá. Ne adj isten kevés repce marad >:(, azt úgy is meglepik a méhek 3-4 kilométerröl is, jobb távozni gyümölcsösbe inkább, a méhek szempontjából  sz......t se jelent hogy kié a föld.
Sajnálom én is mert jókat szoktam pörgetni róla, de ha csak imitt amott marad akkor nem szabad a közelébe sem menni.
A méhek mindent otthagynak a kedvéért, a berepülöknek meg nem magyarázhatod el hogy ide ne gyertek mert az én földem.
Amúgy tényleg nem értem az írásod lényegét :), de nincs harag?
Üdv:robi

« Válasz #1366 Dátum: 2017. Február 21. 05:06 »
 A nagy gyümölcsösök már foglaltak, a kicsikbe meg lemérgeznek. A magyar méhészet szerintem jelenleg nincs olyan helyzetben, hogy meg lehessen csinálni azt, amit írtál. Ide nem azért jár az ember (legalábbis én nem), hogy haragudjon, hanem azért, hogy megvitassuk, ami minket érdekel. Egyébként azért nem akarok menekülni, mert repce előtt felénk az út feladja a leckét a csepelnek (is).

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1367 Dátum: 2017. Február 21. 13:33 »
Legjobb akác előtti méhlegelő az ártér ahol van erdő is legelő is.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1368 Dátum: 2017. Február 27. 16:38 »
Egy francia méhész "kannabisz mézzel" lepte meg a világot
A méhekkel most "kannabisz méz" készítésén dolgozik, de azt mondta, hogy jelenleg "nem lehet eladni, mert a költsége túl magas," majd hozzátette, hogy szükség van a "technika javítására", hogy egy életképes lehetőség legyen.

Nicolas a kannabisz néhány fajtáját használja, és állítása szerint a "méhek elfogadják bármelyik változatát." Hozzátette, hogy a "kannabisz méz" normális esetben "meglehetősen virágos" aromával és színnel rendelkezik, ami idővel kicsit változik, de általában a világoszöld és a fehér vagy sárga között van. Az anyagot "nem elszívni kell, hanem lenyelni, és nagyon jót tesz az egészségnek."
https://www.facebook.com/nicolas.trainerbees

« Válasz #1369 Dátum: 2017. Február 28. 20:10 »
Gyerekek... Nyílik a juhar ;)

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1370 Dátum: 2017. Február 28. 21:56 »
QUQURIQ !!!

Lassan..."Még (már) nyílnak a völgyben a kerti virágok,
                Még (már) zöldell a nyárfa az ablak előtt",...

Kiskakas

« Válasz #1371 Dátum: 2017. Február 28. 22:18 »
Úgy-úgy! :)

« Válasz #1372 Dátum: 2017. Március 02. 12:07 »
Pár szót a csörgőfáról.

3 éve vetettem pár marék magot, csak úgy minden mosás, forrázás, egyéb fakszni nélkül ősszel, ahogy a fáról leszedtem.
Szépen kelt, következő évben a helyére ültettem a csemetéket.
A nagyja most méteres.
Szerintem nem egy kényes portéka, könnyen szaporítható.

Az evódia maggal nem voltam ennyire szerencsés, próbáltam fagyasztás után tavasszal, szedés után frissen ősszel, egyikből sem kelt egy árva szem sem.

« Válasz #1373 Dátum: 2017. Március 02. 17:09 »
mi tavasszal szedtünk magot ,de mind kikelt volt parja a fanak?

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1374 Dátum: 2017. Március 14. 20:48 »
QUQURIQ !!!

Tudom, hogy vannak akik a akácfagyást nem hiszik. (lehet, hogy én sem).
Csak csendesen mondom, az ablakomban hajtatom az akác vesszőkben bajokat észlelek.
Csak nagyon elszórtan kezdenek kihajtani.
Persze azért fotókat is küldök, csak legyenek egyértelműek a feltételezéseim.
Csévharaszton a tanyámban -27, 6 C mértünk.
Lehet, hogy csak száraz vesszőket tettem a vázába?

Kiskakas

« Válasz #1375 Dátum: 2017. Március 14. 20:55 »
Szekszárd déli részén, a szélvédettebb helyeken virágba borultak a mandulafák.
Ma, majd el vitték a méhek, szinte táncoltak a virágokon.
Valamikor, évekkel ez előtt kötelező volt a szaktanácsadóknak fenológiai jelentrést készíteniük, és a képeket fel kellett tennünk az OMME honlapjára is.
Mostanság valahogy ezzel senki sem törődik.
Akkor lehetett igazán látni kicsin országunkban a nagy különbségeket.
Amikor Nógrádba mentünk az akácos helyeket "sasolni", sokszor még a galagonya virágzott.
Az utóbbi években sajna összecsúsznak a virágzások.
Talán az idén izgalmasabb lehet, különösen azért mert sok méhésznek úgymond "második akácos méhei vannak".
Nagyernyei Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1376 Dátum: 2017. Március 14. 20:59 »
QUQURIQ !!!

...vagy harmadik akácosuk?

kiskakas

*

zümi

• 1382
« Válasz #1377 Dátum: 2017. Március 15. 08:37 »
Jók a terméskilátások a gyümölcsösökben
magyarmezogazdasag.hu
MTI-Eco 2017.03.14., kedd, 08:10
A gyümölcsösökben nem okozott jelentős fagykárt a szokatlanul hideg tél - állapította meg a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Zrt. (MKSZN) tizennégy gyümölcsfajta rügyeinek laboratóriumi vizsgálata alapján.
A jelenleg biztató terméskilátásokat a tél már nem, legfeljebb a májusi fagyok veszélyeztethetik - közölte a a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Zrt. (MKSZN) tizennégy gyümölcsfajta rügyeinek laboratóriumi vizsgálata alapján. A szaporítóanyagok előállításával és forgalmazásával, valamint termesztéstechnológiai módszerek kutatásával és fejlesztésével foglalkozó társaság az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében ismertette: 8 alma- és 6 meggyfajta fáinak termőrügyeit vizsgálták, kétméteres magasságból, véletlenszerűen vett minták alapján.
A magyar cég újfehértói telephelyén végzett laboratóriumi vizsgálat során kiderült: a meggyfajták közül egyedül a debreceni bőtermő rügyei sérültek jelentősebben, itt a minta negyede károsodott. A szakemberek szerint azonban még ez sem jelenti azt, hogy gyenge lesz a termés, hiszen a bőséges gyümölcshozamhoz elegendő, ha a virágrügyek 15-20 százaléka megköt.

A közleményben Szabó Tibor, az MKSZN tudományos főmunkatársa kifejtette, hogy a régió gyümölcsültetvényei a tél folyamán helyenként mínusz 17 fokos hideget is elviseltek. Magyarázata szerint ennek elsődleges oka az, hogy a decemberre mélynyugalmi állapotba került fákat február végéig nem érte olyan jelentős felmelegedés, amely elindította volna a nedvkeringést. Ez ugyanis egy újabb erős lehűlés alkalmával sérülékennyé tette volna a növényeket.

Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #1378 Dátum: 2017. Március 15. 09:08 »
Fletó meg azt mondta, hogy dübörög a gazdaság.
Aztán meg lebukott.  :P

De komolyra fordítva a szót, zöldellnek a fűzfák, az időkép meg óránként változtatja az előrejelzést. Lefelé tolva azt.
Talán egy hete van az Alföldön és indul. öö indulna..

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1379 Dátum: 2017. Március 18. 18:04 »
QUQURIQ !!!

Nesze neked időjárás!
Javában nyílt a barka, amit most az eső elvitt!
A szél is megrimbolta a fákon lévő virágokat.
Küszködik a természet, ami a maradék méhek életébe is kerülhet.
A családok fejlődnének, de miből?

Kiskakas